”Om vi slutade döma varandra, WOW vad vi skulle kunna hjälpa varandra i stället!”, säger Penny Parnevik. Här fotograferad tillsammans med sonen Atticus som bebis. Foto: Emily Dahl

Penny Parnevik efter mamma-kritiken: ”Hur kan vi inte finnas där för varandra?”

Penny Parnevik delade med sig av känslorna inför att sonen Atticus, 1, ska börja förskolan och möttes av en våg av dömande kommentarer. Nu efterlyser hon mer systerskap. ”Alla mammor vet hur det är att vara mamma, hur kan vi inte finnas där för varandra till hundra procent?”, säger hon till mama.

Det finns nog lika många sätt att dela upp föräldraledigheten och tiden på förskolan som det finns föräldrar. Men att det är en känslig fråga fick influencern Penny Parnevik känna på när hon nyligen la ut ett inlägg på Instagram. 

Penny, som tillsammans med hockeyspelaren Douglas Murray har sonen Atticus, 1, gick nyligen ut med att de väntar ett syskon i vår. De har också tagit beslutet att lämna USA och bosätta sig i Sverige framöver.

För Atticus, som fyllde 1 år i augusti, betyder den permanenta flytten att han kan börja förskola i Sverige – och Penny har varit öppen med att hela familjen längtar.

Penny Parnevik

Ålder: 23.

Familj: Fästmannen Douglas Murray, 40, sonen Atticus, 1, och ett syskon som beräknas komma ”någon gång i mars”.

Bor: Stockholm.

Gör: Influencer. Driver podcasten ”Pillowtalk” med systern Peg Parnevik. 

I ett inlägg på Instagram ställde den blivande tvåbarnsmamman frågan om det var fler som kände sig redo för att barnet börjar förskolan. Eller om man helst ville att barnen skulle vara hemma. Att frågan skulle leda till sådana reaktioner hade hon inte räknat med.

– Jag fick över 400 kommentarer, av mammor som tycker väldigt olika. Det här inlägget gjorde mig faktiskt ledsen, sjukt ledsen, säger Penny, som gjort en Youtube-video för att svara på kritiken. 

Penny Parnevik: ”Jag blev ledsen och besviken”

För mama berättar Penny Parnevik att hon stött på momshaming från den dag hon blev gravid – och att det aldrig verkar ta slut. Ändå blev hon förvånad när det började trilla in dömande kommentarer.

– Jag blev ledsen och besviken faktiskt. Jag har upplevt att moderskapet drar fram min starkaste sida men också min svagaste. Om alla mammor vet hur det är att vara mamma, hur kan vi inte finnas där för varandra till hundra procent? Moderskap borde också vara ett systerskap med välkomnande armar. 

Liten blir stor. Till veckan börjar Atticus, 1, förskolan. Foto: @pennyparnevik / Instagram

”99 procent av reaktionerna har varit positiva”

Det var speciellt en typ av kommentar som Penny reagerade starkt på: den om att man inte skaffar barn för att lämna bort dem, utan för att vara med dem. Något hon bemöter på Youtube.

– Jag hatar det här svaret. Förlåt. Jag tycker alla får känna som de känner. 

Nu efterlyser Penny Parnevik mindre dömande och mer stöttning – mammor emellan. Efter att hon lagt upp sin video på Youtube har hon fått massvis med kärlek.

– Jag skulle säga att 99 procent av reaktionerna har varit positiva. Många mammor verkar känna sig hörda även om de tycker totalt olika, säger hon till mama och fortsätter:

– Om vi slutade döma varandra, WOW vad vi skulle kunna hjälpa varandra i stället!

Du kanske också vill läsa vår tidigare intervju med Penny Parnevik: ”Douglas, mamma och pappa var med på förlossningen”.
Eller vår intervju med Emma Danielsson som plussade i vecka 21.