Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Penny Parnevik har landat i livet som tvåbarnmamma och är öppen för att skaffa fler barn: ”Vi tror att vi vill ha fyra. Vi säger en i taget men vi vill i alla fall ha en till.”
Penny Parnevik har landat i livet som tvåbarnmamma och är öppen för att skaffa fler barn: ”Vi tror att vi vill ha fyra. Vi säger en i taget men vi vill i alla fall ha en till.”
Penny Parnevik har landat i livet som tvåbarnmamma och är öppen för att skaffa fler barn: ”Vi tror att vi vill ha fyra. Vi säger en i taget men vi vill i alla fall ha en till.”
Penny Parnevik har landat i livet som tvåbarnmamma och är öppen för att skaffa fler barn: ”Vi tror att vi vill ha fyra. Vi säger en i taget men vi vill i alla fall ha en till.” Foto: EMILY DAHL / BMB

Penny Parnevik: ”Att flytta till Sverige är det bästa beslut vi tagit”

När en hel värld stängde ner och kastade omkull tillvaron bestämde sig Youtubern och influencern Penny Parnevik, 24, för att göra det bästa av situationen. Resultatet blev ett pausat bröllop och en flytt till Sverige. Men störst av allt – familjen gick från tre till fyra.

– Pandemin ledde till att vi tog stora beslut som gjorde att den här tiden blev ett av de bästa åren i vårt privatliv.

Therese Lukic

Stockholm ska snart skaka av sig den tyngsta vintern och Penny Parnevik gör sig redo för att runda av ett år som tvåbarnsmamma. Ett händelserikt år har passerat och ett lika intensivt väntar, förhoppningsvis kommer det att innehålla det ständigt uppskjutna bröllopet, om pandemin och världen tillåter. 

Penny, som gjorde officiell entré i svenska succérealityn ”Parneviks” inspirerar numera drygt 300 000 följare via sina sociala kanaler med sin energi och ärlighet. Trots att världen skakar sedan två år tillbaka, vill Penny också summera tiden som fylld av stora ögonblick, då hon och Douglas tog några av sina bästa beslut i livet.  

”Jag har alltid har längtat efter att bli mamma och har alltid ­älskat barn”, säger Penny. Foto: EMILY DAHL / BMB

– Med hänsyn till att många har drabbats värre, att vissa har förlorat sitt liv och att det har varit och är en världssorg, så känner jag en enorm tacksamhet och ödmjukhet inför att just min familj mår bra. Pandemin ledde till att vi tog stora beslut som gjorde att den här tiden blev ett av de bästa åren i vårt privatliv, säger Penny.

– Vi beslutade oss för att flytta till Sverige, vilket är det bästa beslutet vi har tagit, forsätter hon. Det förbättrade min och Douglas dynamik och förändrade våra roller. Vi gick från att bo i Kalifornien, där jag tog cirka åttio procent av jobbet som hade med hemmet och Atticus att göra, till att vi idag sköter allt fifty-fifty så gott det går. Det har känts väldigt coolt och har varit otroligt fint för oss att få göra den förändringen tillsammans. En pandemi är aldrig en bra sak men för mig har det blivit en påminnelse om att jag är privilegierad.

Under pandemin har familjelivet fått mycket fokus hos många, så även i Pennys familj: ”Den här tiden blev ett av de bästa åren i vårt ­privatliv”. Foto: EMILY DAHL / BMB

Penny, som har testat både det svenska och det amerikanska mammalivet, menar att den svenska modellen passar henne enormt mycket bättre. Förväntningarna på livet som mamma vändes helt upp och ned, säger Penny, och berättar att hon innan barnen hade målat upp bilden av sig själv som en ”stay at home mom” som bakar kakor i förkläde. En romantisk och fin bild på sitt sätt, understryker Penny och tillägger att många mammor i USA trivs i den rollen. Flytten till Sverige blev en ögonöppnare och efter att ha testat att inte ha allt ansvar för barnen och vara sin egen individ så var det svårt att gå tillbaka. 

Penny Parnevik

Ålder: 24.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Douglas Murray, 41, Atticus, 2,5 och Pebble, 1. 

Gör: Influencer och Youtuber.

Instagram: @pennyyparnevik

Varför tror du att du såg dig i rollen som en ”stay at home mom” i förväg?
– Jag tror att det är en kombination av flera saker. Främst för att jag alltid har längtat efter att bli mamma och alltid har älskat barn. Vissa i min omgivning kallade mig alltid för ”Baby whiperer”. Jag tänkte att min grej var att bli mamma eller lärare. Dessutom tror jag inte att jag har sett mig själv som en entreprenör. Även om jag är driven så är jag inte tävlingsinriktad. Men kombon av att få jobba med något där jag får vara mig själv totalt och vara så öppen och ärlig jag bara kan, samtidigt som mina barn och min familj är väldigt involverade, det har gjort att jag har börjat uppskatta karriär och företagande.

Men karriären har också gett insikt om hur svårt det faktiskt är att vara förälder, menar Penny, som snarare ser föräldraskapet som ett ”Twenty-four seven job” och att karriären därmed blir ett break från det svåra jobbet – att vara den som är hemma med barnen. Att vara föräldraledig är intensivt, kaosartat och jättehärligt, men de verkligen hårt arbetande är de som alltid är hemma med barnen, menar Penny. Hjältarna som ägnar hela dagarna åt att vara tålmodiga, kärleksfulla och otroliga föräldrar. En typ av förälder som hon inte vet om hon är helt och hållet kapabel till att vara själv. 

Som dotter till Jesper Parnevik, en av världens mest kända golfspelare genom tiderna, föddes Penny rakt in i offentligheten. Men trots det ständiga äventyret som utspelade sig runt världens alla golftourer, fanns alltid hjärtat i berättelsen om Parneviks hemma i villan i Jupiter, Florida. Platsen kom att utgöra en välkänd kuliss för realityserien som bar deras efternamn. En ärlig, varm och underhållande inblick i familjen Jesper, Mia, Peg, Penny, Philippa och Phoenix Parneviks liv.  

Penny är nöjd med sin egen uppväxt: ”Mina föräldrar har varit helt fantastiska och har gett mig en barndom som är tio poäng.”

Har föräldraskapet gett perspektiv på din egen barndom, där din mamma och pappa roddade ett ganska spektakulärt liv parallellt med fyra barn?
– Sedan Atticus blev äldre, med egen vilja och personlighet och med fler ordentliga utbrott så har det också blivit mer mentalt påfrestande, eftersom vi kan ha en konversation nu. Då kan jag tänka – shit att mina föräldrar har gjort det här med fyra barn och vad sjukt att vi alla sedan blir tonåringar som säger att våra föräldrar suger och är sämst. Det måste vara så svårt. Jag hörde ett citat som jag försöker tänka på ibland ”You’ll never get a thank you, but you’ll get an I love you” och det där ”love you” kommer att betyda desto mer.    

Hur har dina amerikanska vänner reagerat på att du delvis har ändrat din inställning till familjelivet och framför allt din vardag som mamma?
– Var man än bor så lever man sig in i den kulturen. Det man är van vid är ens verklighet. Däremot var det många som trodde att jag inte skulle trivas i Sverige på grund av att jag har bott länge i USA. Men det svenska systemet och det sätt som familjer har möjlighet att skapa och styra sin egen vardag är riktigt underbart i jämförelse med de flesta andra länder. Ibland när jag och Douglas har träffat andra par i USA, där en är svensk och en är amerikan, och vi har berättat för dem om vår tillvaro, så har även de blivit taggade på att testa att bo i Sverige tillsammans. 

”Det är en mycket ­större press på mammor att leverera ett barn som ska vara ­perfekt om arton år. På pappan är det noll press”, menar Penny. Foto: EMILY DAHL / BMB

I februari 2021 blev Penny mamma för andra gången, när dottern Pebble föddes på Danderyds sjukhus i Stockholm. Ett inställt bröllop sommaren 2020 ledde istället till en välkommen graviditet och när bröllopet åter ställdes in sommaren 2021 på grund av pandemin, blev siktet inställt på bröllop i juni i år på farfar och farmors herrgård Tuna Gård i Österskär utanför Stockholm. 

Under tiden har familjelivet fått desto mer fokus. Penny berättar om hur den andra graviditeten skilde sig från den första, mest för att den var härligare mentalt och för att hon mådde extra bra rent fysiskt. Att ha en ettåring hemma gör att det automatisk inte finns så mycket tid till att tänka på annat, säger Penny, som menar att hon framför allt har ärvt sin mammas optimism och inställning att allt går att lösa. Men hennes pappas ”Prepare for the worst but hope for the best” fyller också en viktig funktion i ett hem, poängterar Penny. I spåren av pandemin spenderade hon och Douglas den mesta tiden av graviditeten hemma i lugnet tillsammans, ända fram till den där kvällen när det plötsligt sa ”pang”.  

– Jag var hemma och åt pizza med Douglas och Atticus och kände att jag började få lite värkar som knappt kändes. Många hade skrämt upp mig angående den svenska förlossningsvården och jag var livrädd eftersom jag hade hört att även om du har värkar så kommer de att peppa dig till att göra det mesta värkarbetet hemma. Så jag tänkte att jag skulle hantera värkarna för att slippa åka in och sen få vända hem igen. Vi började klocka mina värkar på en timer i mobilen och jag hoppade in i duschen men glömde att ta med mobilen in i badrummet. När istället Douglas får syn på timern och inser att det är tre minuter mellan värkarna så säger han ”Vi ringer förlossningen nu!”. Men i samma stund som vi ringde in så avtog värkarna och de bad oss vänta med att åka in tills värkarna var tillbaka. Så vi började förbereda för att lägga oss och precis när Atticus hade somnat så sa det pang. Jag fick de ondaste värkarna jag någonsin känt. 

”Mina föräldrar har varit helt fantastiska och har gett mig en barndom som är tio poäng, men jag har ändå gått i terapi, så det går alltid att hitta något fel oavsett hur man gör”.

Snabbt ordnas barnvakt till Atticus i form av syster Peg, innan paret åker i ilfart till Danderyds sjukhus. En undersökning visar att Penny redan är sex centimeter öppen och möjligheten till epidural har passerat. Ett fåtal värkar senare är Pebble ute. Penny berättar om barnmorskorna som hon kallar för superhjältar, inte minst för hur peppande de var och hur fint de hanterade situationen när hon förstod att det inte fanns tid för den epidural som hon hade hoppats på.

– Att få se den typen av proffs arbeta är coolt, säger Penny. 

Kan du tänka dig fler barn?
– Absolut! Eftersom min förlossning med Pebble var så cool så sa jag till Douglas direkt när hon var ute ”Det här vill jag göra igen”. Vi tror att vi vill ha fyra. Vi säger en i taget men vi vill i alla fall ha en till.    

Atticus och Pebble är fortfarande väldigt små. Men kan du redan nu se några skillnader och likheter?
– Man glömmer mycket och ibland får jag gå tillbaka i tiden för att minnas om Atticus gjorde samma saker eller var likadan som som sin lillasyster. Pebble är fortfarande en bebis, men jag skulle säga att hon är väldigt trygg i sig själv men busig. Hon sitter och skrattar och har det gött. Samtidigt var Atticus första barnet och blev kanske lite mer uppvaktad. Men vi brukar säga att Atticus ser ut som mig men har Douglas personlighet och Pebble ser exakt ut som Douglas men har min personlighet. 

En vattendelare på Instagram är hur mycket man ska exponera barnen. Vissa blurrar eller vänder bort ansikten medan andra väljer att visa desto mer. Vilken version är du?
– Jag skulle säga att jag är någonstans i mitten, även om jag förstår båda sidor till hundra procent och tycker inte att någon gör fel. Snarare handlar det om att jag inte har någon aning om vad som är rätt och det känns snarare som en grej man går igenom med varje beslut i föräldraskapet, med allt från mat till uppfostran. Vissa stunder kan jag tänka att jag har ingen aning och det här kanske leder till många terapitimmar senare i livet. Men jag utgår från det jag tror är bäst och jag utgår från att alla föräldrar vill sitt barns bästa. Jag tror att vi behöver tänka mer på det, att alla föräldrar tar beslut för att de gör det de tror är bäst för sina barn.

– Mina föräldrar har varit helt fantastiska och har gett mig en barndom som är tio poäng, men jag har ändå gått i terapi, så det går alltid att hitta något fel oavsett hur man gör. 

”Jag gick i terapi i USA. Min syn är att det är en en form av self care och lika viktigt som att träna eller sova.” Foto: EMILY DAHL / BMB

Fanns det något speciellt skäl till varför du valde att gå i terapi?
– Jag gick i terapi i USA. Min syn är att det är en en form av self care och lika viktigt som att träna eller sova. Jag kan ju känna att andra har det värre och att jag inte har så stora problem, men jag kan bara utgå från mitt liv och mina relationer och jag vill inte bara survive, I wanna thrive. Dock tycker jag, som ett tillägg angående Instagram, om jag ska ta en sida, att det är en ganska könsdiskriminerande fråga. Det har alltid med mamman att göra och aldrig med pappan. Det är en mycket större press på mammor att leverera ett barn som ska vara perfekt om arton år. På pappan är det noll press, de hyllas när det lägger upp bilder på sina barn på sociala medier och får höra att de är fantastiska pappor. De får aldrig någon skuld för att de har exponerat sitt barn, säger hon.

Kan det även tänkas handla om osäkerhet hos den som kommenterar? Att pressade mammor tenderar att leta brister hon andra för att lugna sin egen stress?
– Hundra procent. Även jag som försöker verka chill kan säga ungefär att ”Mammor som har för stränga scheman är inga bra mammor” men inser då att det snarare kommer från min egen osäkerhet. Att jag själv suger på att sätta scheman för mina barn. Sådant handlar till hundra procent om sin egen osäkerhet som man trycker ut på andra. 

Samhället har för stunden börjat öppna upp igen och Penny berättar att hon ser fram emot att få gå på konserter, middagar och ha familjesamlingar. Men framför allt längtar hon efter att slippa skuldkänslorna över att vilja träffas och kramas. Att tänka tankar som ”Är jag självisk nu? Gör jag något hemskt mot samhället? Kan jag orsaka att någon annan dör?” är så starka tankar att ha i sin vardag, säger Penny, som menar att livet redan är tufft nog för de flesta. Men det höga tempot som letade sig tillbaka i samband med att restriktionerna lyftes är något hon uppskattar mindre. Även om hon och Douglas älskar det sociala livet så fanns det något fint med att ha kunnat stanna upp och nästan vara lite uttråkad ibland. 

”Hon är en ­realist medan jag är en drömmare”, säger Penny om storasystern Peg. Här på en bild från prisutdelningen av Årets mama där Penny fick utmärkelsen Årets peppmama och Peg uppträdde med en av sina låtar. Foto: Kajsa Göransson

Apropå förändring har du och din syster Peg lagt ner er gemensamma podcast ”Pillowtalk”. Vad fick er att ta det beslutet?
– När jag blev mamma så förändrades mitt liv väldigt mycket och jag tror att Peg visste det långt innan jag visste det själv. Hon är en realist medan jag är en drömmare. Helt plötsligt fick jag en egen familj med egna tider att passa och helt andra prioriteringar. Jag kände att jag inte fick ihop podden på det dedikerade sätt som jag ville och jag fick skuldkänslor för att jag bad någon annan ta hand om mina barn de timmar per vecka som det tar att göra podden, vilket är fel och man ska absolut inte behöva känna så. Men jag gjorde det. Därför sa jag till Peg att det just nu kändes som att jag måste få ihop allt annat som jag försöker jonglera. Kanske kan vi hitta något annat format senare i livet.   

Du har levt ett offentligt liv mer eller mindre under hela din uppväxt och vi har fått följa dig både via tv och i dina sociala kanaler. Hur skulle du säga att den person vi först lärde känna skiljer sig från den Penny vi möter dag?     
– Jag skulle säga att idag känns offentligheten både mindre och mer viktig. Mer viktig för att det är sättet jag tjänar mina pengar på och jag är stolt över att ha skapat min egen karriär och ett eget företag, parallellt med att jag har två barn och är 24 år. Samtidigt bryr jag mig mycket mindre om offentligheten eftersom jag numera prioriterar så mycket annat i livet. Det skulle vara okej om allt försvann imorgon, även om det skulle göra lite ont när det gäller karriären. Offentligheten har också lärt mig att det kommer både bra och dåligt med den och att det enda viktiga är att jag och min familj har varandra.

Text: Therese Lukic
Stylist: Malin Rudén
Hår & Make: Åsa Östergren
Creative director: Vendela Zandén

LÄS OCKSÅ: Konstnären Clara Hallencreutz Fares: ”Jag har tvivlat på om jag ville bli mamma”