Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opokua Britton Cavaco hoppas på hemförlossning med sina systrar och sin make närvarande.
Opokua Britton Cavaco hoppas på hemförlossning med sina systrar och sin make närvarande.
Opokua Britton Cavaco hoppas på hemförlossning med sina systrar och sin make närvarande.
Opokua Britton Cavaco hoppas på hemförlossning med sina systrar och sin make närvarande. Foto: Privat

Opokua Britton: ”Min dotter vill vara med under förlossningen”

Hon är sjuksköterska, doula, instruktör i hypnobirthing och lagar mat åt nyförlösta. Helt enkelt en kvinna man vill ha med sig när barn ska födas! Men vem vill hon själv ha med under sin kommande förlossning? mama tog ett snack med Opokua Britton Cavaco, ”Curly Doula”, som väntar sitt andra barn.

Hej Opokua och grattis till graviditeten! Hur mår du?
– Nu mår jag faktiskt bra. Börjar känna mig riktigt stark igen och har fått energin tillbaka. Lite kort stubin och sämre tålamod, men jobbar på det.

Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Min dotter (4-åriga Irie, reds anm). Hon stod bredvid mig när jag kissade på stickan. Hon frågade om det fanns en bebis i magen och jag sa ja. Men jag hade känt mig gravid i typ sju dagar innan, så ingen var förvånad.

Vilken är din första tanke varje morgon?
– Oftast tänker jag nog: ”Skulle varit skönt att sova lite till”.

Opokua blev tillfrågad om att vara med på tre födslar redan innan hon utbildat sig till doula, vilket fick henne att tänka att det kanske fanns en anledning att folk frågade just henne. Foto: Privat

Den tanken känner man ju igen. Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Jag har varit mycket tröttare och mycket oroligare. I alla fall första trimestern. Nu känns det ungefär lika. Jag kanske inte tänker riktigt lika mycket på att jag är gravid som jag gjorde första gången.

Du har utbildat dig till doula sedan du fick ditt första barn. Hur började det intresset?
– Intresset kom nog där någonstans när jag insåg vilket härligt stöd jag tyckte min man var. Jag tyckte ju att han skulle bli doula, men så blev det inte. När jag såg att Emma Philipsson som driver ”Förlossningspodden” skulle ha egna doula-utbildning så blev jag ännu mer sugen och till sist anmälde jag mig. Jag hade dessutom blivit ombedd att medverka på tre födslar året innan utbildningen vilket fick mig att tro att det kanske fanns en anledning till varför folk frågar just mig. Det kändes stort och det ville jag känna igen och igen.

Opokua Britton Cavaco

Ålder: 34.

Familj: Maken Andreas, dottern Irie, 4, och bonussonen Seven, 14.

Bor: Stockholm.

Gör: Forskningssköterska, doula och certifierad hypnobirthing-instruktör. Har en ny kurs i hypnobirthing på gång.

BF: Februari 2022.

Tid för intervjun: September 2021.

Instagram: @curlydoula

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”?
– Inte lika mycket som jag borde, haha. Men någon gång har jag väl sagt att jag inte orkar gå ner med återvinningen eller handla/laga middag. Men det var mest i början när jag var patologiskt trött.

Hur stylar du bebisbulan?
– Med kläder jag kan använda även efter födseln. Känns som slöseri med pengar och resurser att köpa kläder som jag bara kan använda några månader. Eventuellt kommer jag hyra något plagg också. Blir mest vida, ribbade set, jag älskar ett matchande set. Även klänningar kommer jag bära långt in på vintern.

När känner du att din partner inte förstår dig?
– När jag säger att jag är sugen på något specifikt NU. Det betyder inte om tio minuter, det betyder just precis omgående.

Okej, vi kan nog säga att vi förstår dig där i alla fall. Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Där är det hårt mot hårt. Första barnet visste vi direkt, men denna gång är det desto svårare. Vi är väldigt envisa båda två.

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Kimchi ramen.

Ändå coolt namn. Har du några tankar kring hur du vill föda?
– En hel del. Har en önskan att föda hemma, med personal som jag känner. Får jag föda hemma så kommer jag ha mina systrar och min man närmast. Men mina föräldrar kommer nog också vara där och passa min dotter. Hon har nämligen bett om att få vara med och det får hon gärna för mig. Det ska vara tyst, mörkt och lugnt och jag kommer ha användning av mina hypnobirthing-kunskaper. Jag använder mig av flera sådana tekniker i mitt doulande.

”Curly doula” klär sig gärna i ribbade, matchande set som funkar både under graviditeten och efter. Foto: Privat

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Hur mycket som helst. Men bland det viktigaste har varit att lyssna ännu mer, prata mindre och hur otroligt viktigt det är med tålamod.

Vad är det första du ska äta och dricka när bebisen är ute?
– Kanske någon varm och stark soppa som min mamma gjort. Men strax efter det vill jag smutta på rödvinet jag fick av Frida Lund i samband med att hon släppte sin vinbok. Till det blir det en stinkande opastöriserad fransk ost. Längtar!