Det har varit full fart för Anna Jönsson Haag och familjen sedan Helge föddes i juli. Foto: Privat

Nyblivna tvåbarnsmamman Anna Haag: ”Denna förlossning var mindre påfrestande”

Den andra förlossningen blev något helt annat än den första, på gott och ont. För mama berättar skidstjärnan Anna Jönsson Haag om förlossningen, den första intensiva tiden och fina namnhyllningen.

Hej Anna och grattis till lilla Helge! Om du skulle beskriva sommaren med tre ord, hur skulle det låta då?
– Spontanitet, familjetid och glädje!

Hur startade din förlossning?
– Jag blev igångsatt då det var lite väl lite aktivitet och rörelse mot slutet, så jag åkte in för en kontroll och blev kvar. Jag kom in vid fyra på eftermiddagen och vid tio på kvällen satte de igång mig. Jag fick värkar direkt som accelererade under natten och fram mot småtimmarna avbröt man medicineringen för igångsättningen. Vid halv sju kom dagpersonalen in och sa att de planerade att försöka få vattnet att gå och att jag kunde ringa in min man. Han kom vid halv åtta och när de skulle sätta en elektrod på bebisens huvud gick vattnet och värkarna blev rejäla. Klockan tio fick jag epidural och sen var det otroligt lättsamt, för tre timmar senare låg en mörkhårig bebis i min famn! 

”Jag är så glad att jag har fått uppleva det igen och dessutom fått uppleva en sån fantastisk förlossning som denna var”, säger nyblivna tvåbarnsmamman Anna. Foto: Privat

Hur tacklade du värkarna?
– Genom att andas - finns det ens något annat sätt?! Haha!

Haha, sant! Vad var det bästa och det konstigaste Emil gjorde under förlossningen?
– Han fick vara mitt motstånd i mina sparkar när värkarna var som värst, lär ju inte ha varit så skönt tänker jag! Det bästa var helt klart hans pepp. Konstant peppande och glad – och han servade mig med energi i form av godis! 

Härligt! Hur var första mötet med bebisen?
– Så mysigt! Men också lite chockartat för det gick så fort och jag behövde inte alls kämpa lika mycket denna gång som förra gången.

Förutom kämpandet, var det något annat som skilde denna förlossning från förra?
– Det gick mycket fortare och var mycket mindre smärtsamt. Vi kände oss lite snuvade på konfettin för att vi inte behövde kämpa och ta fram tävlingsinstinkten men med facit i hand var ju detta en så mycket härligare upplevelse på många sätt. Dessutom var vi aldrig oroliga under själva förlossningen så som vi var med storebror då hans hjärtslag gick ned väldigt. Så den var mer avslappnad helt enkelt!

Läs mer om förlossningen med storebror Harry här:

Efter förlossningen med Harry ville du göra det igen för att det var en sån häftig upplevelse. Hur tänker du nu?
– Jag är så glad att jag fått uppleva det igen och dessutom fått uppleva en sån fantastisk förlossning som denna var!

Berätta om namnet Helge!
– Helge hette Emils morfar och vi har halvt på allvar och halvt på skämt sagt att om vi fick en pojke till skulle han döpas efter Helge eftersom Harry är döpt efter min morfar. Och när väl Helge kom så var det så självklart.

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Viktigaste var helt klart godisarna hallonlakritsskallar och högtalaren. Och tidningarna till kvällen före när jag satt själv på rummet och väntade på att bli igångsatt. Men onödigast…? Kanske att jag hade flera olika uppsättningar kläder för jag gick ju i sjukhusrocken tills vi åkte hem, och då behövde jag ju ändå bara de kläderna jag åkte hem i.

Syskonkärlek! Foto: Privat

Hur blev första mötet mellan Harry och Helge?
– Det var magiskt! Sådan stolt storebror och våra hjärtan räckte inte till för alla känslor vi kände för de där två då. Oförglömligt!

Vad fint! Och vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Pussade på storebror! Sedan blev vi bjudna på ett pangfika med surdegsbröd, frukt, chokladtårta, kaffe och bubbel av våra vänner som varit med Harry under tiden vi var inne på BB.

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Nej. Alltså jag tror inte jag hunnit göra det eftersom vårt liv lite går i hundra och dessutom har jag haft storebror att fokusera på. Vi var hemma tills lillebror var tio dagar och sen hoppade vi in i bilen och var bortresta i fyra-fem veckor för att tillbringa tid med familj och vänner!

Sommaren har familjen Jönsson Haag spenderat till stor del på resande fot. Foto: Privat

Du älskar att träna och kunde träna långt in i graviditeten även denna gång. Hur känns kroppen nu så här efter förlossningen?
– Jag tyckte min kropp återhämtade sig otroligt bra förra gången men den här gången har det gått än bättre. Dels tror jag det beror på att denna förlossning var mindre påfrestande men också att jag faktiskt kunde träna bättre hela vägen in denna gång. Så jag är tillbaka på helt vanlig träning förutom löpning redan, vilket är en ynnest!

Vi blir så inspirerade av din familjs aktiva liv! Vilket är ditt bästa tips för att hitta TIDEN till träning som småbarnsmamma?
– Prioritera och planera och involvera! Jag passar på när jag precis har ammat och gett storebror något att äta. Ska båda med så passar jag på när storebrors vilotid är. Tidig morgon eller förmiddag är min tid!

Sista frågan! Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– FÖR!! Haha!

Anna Jönsson Haag

Ålder: 34.

Familj: Maken Emil Jönsson, sonen Harry, snart 2 och Helge född i juli 2021.

Bor: Frösön, Jämtland.

Gör: Driver eget företag tillsammans med Emil inom flera olika branscher, bland annat hälsa & friskvård.

Instagram: @annahaag