Nu skiljer vi oss – på Instagram

Förr låg kändismammornas skilsmässor i händerna på skvallertidningarna, men nu har de tagit makten över sina egna berättelser, på sociala medier. Det gör alltihop mycket mer värdigt – eller?

Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa och vanligast är att relationen kraschar efter åtta år, enligt Statistiska centralbyrån. Kändismammorna må leva ett mer glamouröst liv, men de är sannerligen inga undantag när det kommer till kärlek som tar slut.

"Vi skriver att allt har gått lugnt till…" Foto: lofilolo

Förr höll stjärnorna låg profil när äktenskapen kraschade, men 2017 är året då den offentliga skilsmässan har tagit över sociala medier och kändisarna styr bilden av sina uppbrott med knivskarp precision.

I USA korades 2016 till "skilsmässoåret", på grund av alla kändispar som gick skilda vägar. Störst uppmärksamhet fick Angelina Jolie, 42, när hon lämnade Brad Pitt, 53, efter elva års relation, två års äktenskap och sex barn. Skilsmässan blev en världsnyhet där uppgifter om att Brad Pitt skulle ha uppfört sig hotfullt mot parets äldste son Maddox, 15, läckte ut. De kommande månaderna tävlade den amerikanska skvallerpressen om hur många skandaler som gick att gräva fram, och slutligen bestämde sig Pitt för att öppet prata ut om sina alkoholproblem och att han nu har slutat dricka.

Det har gottats mycket i Angelinas och Brads skilsmässa, och självklart har Pitts exfru Jennifer Aniston dykt upp på ett hörn (vare sig hon velat eller ej). Foto: imago/Levine-Roberts/ IBL

Skrev bok om skilsmässan

Smutsiga offentliga skilsmässor finns det otaliga exempel på, men i Sverige började saker ändras. Hösten 2015 inleddes en helt ny trend bland kända författare, när Martina Haag, 53, släppte boken "Det är något som inte stämmer" som skildrar hur hennes och exmaken Erik Haags, 49, äktenskap kraschade när han började jobba med Lotta Lundgren, 46, och de blev förälskade. Boken blev det stora samtalsämnet både på kultursidor och kafferaster. Fler författare följde efter och den offentliga uppgörelseskilsmässan var ett faktum.

Carina Berg Foto: Karin T¿rnblom / IBL BildbyrÂ

Men så hände något helt nytt. I stället för att vädra ut den smutsiga skilsmässobyken i romanform valde några celebs en helt annan väg. Det var i oktober förra året som Carina Berg, 39, och Kristian Luuk, 51, efter åtta år som gifta gick ut med sin skilsmässa. Båda makarna la samtidigt ut ett identiskt meddelande på Instagram där de skrev: "Vi har gemensamt beslutat oss för att gå skilda vägar. Självklart känns det både sorgligt och tråkigt men vi är fortfarande väldigt goda vänner. Eftersom det är barn inblandade har vi bestämt oss för att inte kommentera detta mer än så här". Texten undertecknades med bådas namn. Den kontrollerade offentliga skilsmässan var född!

Erik Haag och Kristian Luuk – numera frånskilda från Martina respektive Carina. Foto: / Aftonbladet / IBL BildbyrÂ

En ”värdig” skilsmässa

Först och främst orkestrerades informationen perfekt – det före detta paret tryckte på publiceringsknappen samtidigt, de var väldigt tydliga med att de fortfarande stod på god fot med varandra, underförstått: "Det här är ingen smutsig skilsmässa". Båda var mogna, vuxna och respektfulla (till skillnad från "vanligt folk" som vanligtvis utstår både konflikter och förtvivlan). Dessutom kunde de undvika att besvara några frågor om uppbrottet, de hade ju tydligt skrivit att det inte skulle komma några fler kommentarer. Glöm bråk, skitsnack bakom ryggen, sorg och bitterhet. Det här var värdigt och, framför allt, under kontroll. Carina Berg och Kristian Luuk ägde sin egen historia. Greppet blev omedelbart en trend.

Knappt två månader senare, i början av december 2016, stod det klart att medieparet Anitha och Calle Schulman, 38 och 37, skulle gå skilda vägar. De kopierade Bergs och Luuks metod rakt av. Det gick att läsa på deras respektive Instagramkonton: "Jag och Calle har gemensamt lugnt och stilla bestämt oss för att separera. Det sker helt utan dramatik. Vi är bästa vänner och kommer fortsätta umgås tillsammans med barnen. Det är tråkigt och sorgligt men vi är säkra på att det är det bästa alternativet".

I tv-serien "Mammor" skämtade Anitha och Calle Schulman om en eventuell skilsmässa. Här med Dragomir Mrsic. Foto: MTG Foto: MTG

Men snart byttes tonen i den offentliga kommunikationen paret emellan. Instagram kan nämligen också vara ett effektivt vapen i tävlingen om vem som har gått vidare först och är lyckligast. Efter bara tre månader visade Calle upp nya kärleken Sandhra Johnsson, 29, på Instagram. Sedan dess har hans följare kunnat se relationen växa fram genom flitiga uppdateringar av deras gemensamma liv.

Berättade i podden

Anitha gick samtidigt ut i sin podcast "Lillelördag" och berättade att hon också hade träffat en ny kärlek, som hon valde att hålla hemlig. Men hon passade på att ge en liten passning till exmaken, som tidigt lät sin nya kärlek träffa de gemensamma barnen: "Jag introducerar inte någon ny person som inte behöver vara där rent fysiskt", sa hon då. I maj berättade hon däremot att den nya pojkvännen heter Joel Åhlén-Nyström och är 27 år.

Jennie Hammar.

Även kändisparet Jennie, 32, och Filip Hammar, 42, gick skilda vägar i höstas efter åtta års äktenskap och två barn, och där valde Jennie att sparsamt kommentera uppbrottet i sin podcast "Veckans bläcka": "Det har spekulerats en del och folk har hört av sig. Jag tror att folk har sett att jag inte riktigt är mig själv. Det är så att jag och Filip ska separera. Det är absolut inte någon rolig tid i livet, men man är glad att man har kompisar". 

Isabella Löwengrip

I maj var det ytterligare en kändis som valde de sociala medierna som plattform för att berätta om sin skilsmässa. Företagaren och bloggdrottningen Isabella Löwengrip, 26, och hennes make Odd Spångberg, 29, gjorde ett gemensamt uttalande på Instagram och Isabella publicerade samma text på sin välbesökta blogg: "Jag och Odd vill göra ett gemensamt uttalande. Efter en tids funderingar har vi kommit fram till att vi ska skiljas. Vi ber om förståelse och respekt för att vi går igenom en svår period och inte vill kommentera saken utöver detta".

Kändisarna sätter trenden

I juni, när bloggparet Angelica och Stefan Lagergren, 31 och 34, offentliggjorde sin skilsmässa på den gemensamma bloggen, valde de samma mall, men ett meddelande som lämnade frågetecken: "Efter en tids fundering har vi bestämt oss för att skilja oss. Vår gemensamma blogg herrochfrulagergren.se upphör i dag. Det spelar ingen roll vem som gjort vad eller om det är ett gemensamt beslut eller inte att skilja oss. Det är otroligt sorgligt på alla sätt oavsett vem som sårat vem".

Men även om inlägget öppnar för vilda spekulationer hos läsarna vädjar även Angelica och Stefan om att få slippa frågor. Och understryker att de gör allt för sina barns bästa: "Det är sorgligt med tanke på att vi har två barn tillsammans. Men hellre två lyckliga hem än ett olyckligt hem. Det mår ingen bra av, allra minst barnen. Vi kommer inte att kommentera detta mer i dagsläget och vi ber er att respektera det. Vi vill båda det bästa för våra barn, de betyder allt för oss".

Som det brukar vara är det kändisarna som sätter trenderna och sedan följer resten deras exempel – privatpersoner har redan börjat kommunicera sina separationer i sociala medier. Och allt tyder på att den offentliga skilsmässan är här för att stanna, åtminstone så länge som människan fortsätter att vara nyfiken på vad som sker i kändisars privatliv.

"De vill ha kontroll"

Hanna Rosell med barnen Juni och Arve.

Hanna Rosell, 37, projektledare inom PR och sociala medier och mamma till Juni, 6, och Arve, 3, tror att trenden att skilja sig "på sociala medier" beror på att det är viktigt för kändisar att försöka ha kontroll, äga berättelsen och förekomma ryktesspridning. Anledningen till varför kändisarna är så måna om att berätta att de fortfarande står på god fot med varandra är inte så konstig:

– Jag upplever att det är vanligast hos personer som är måna om sina personliga varumärken. Man vill framstå som seriös och sansad. Det är väl också ofta av omtanke om barnen att man håller en enad front utåt, säger hon.

Att publicera bilder på sig själv med sin nya partner snart efter skilsmässan tror hon däremot inte är särskilt konstruktivt i längden.

– Det kan så klart vara otroligt jobbigt under en separation och kännas viktigt att visa att man har gått vidare – kanske för att få någon slags revansch. Jag tror dock att man verkligen vinner på att ligga lågt och måna om sin och barnens integritet, säger Hanna Rosell.

"I don't."

– Personligen tycker jag att till exempel Facebook är ett smart sätt att berätta för alla samtidigt. Men om man har starkt sårade eller arga känslor kanske det är bättre att låta bli, säger Hanna.

Och hon är övertygad om att trenden kommer att hålla i sig.

– Jag tror att det är svårt att komma undan en publik skilsmässa som offentlig person. För 20 år sedan kunde skilsmässorna mest valsa runt i skvallerpressen, men i dag finns så otroligt många kanaler där ens separation kan stötas och blötas av olika människor. Även om man inte är "jättekänd". Jag förstår verkligen att man som offentlig person vill ge sin version av saken.

Separation celebration

I bröllopsindustrins förlovade land USA väljer en del att också göra skilsmässan till en fest – i stil med en möhippa. Tillsammans med kompisarna firar man att man äntligen är fri igen och välkomnar singellivet med öppna armar. Skilsmässotårtor med utkastade brudgummar, brutna vigselringar och banners med budskap som "I do, I did, I’m done" hör så klart till. Än har trenden inte nått Sverige, men den lär bara ligga en kändisseparation bort.

Både Demi Moore, mamma till vuxna döttrarna Rumer, Tallulah och Scout, och Scarlett Johansson, mamma till Rose, 2,5, sägs ha firat sina separationer med en krogrunda. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012

Av: Malin Collin 

Foto: IBL/Instagram/Istock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!