”Jag har en heldag i veckan där jag är föräldraledig och de andra dagarna tränar jag eller spelar match”, säger fotbollsproffset och tvåbarnsmamman Nilla Fischer. Foto: Emily Dahl/privat

Nilla Fischer om att avstå EM: ”Det känns bra i hjärtat att finnas där för familjen”

Familjepusslet satte stopp för EM-spel den här sommaren. I stället blir det häng med familjen på gården utanför Linköping för tvåbarnsmamman och fotbollsproffset Nilla Fischer.

Hej Nilla, vad har ni för sommarplaner?
Min syster med familj kommer på besök från USA och sedan ska vi ner till Helsingborg till min bror och så ska jag jobba för SVT under fotbolls-EM.

Hur fungerar ni, har ni hela sommaren planerad i förväg eller är ni mest spontana?
Vi är dåliga på att planera och jag har inte så mycket semester. I vanliga fall är vi mest spontana men den här sommaren är lite mer uppstyrd.

https://www.instagram.com/p/Cebm8pmgYlR/

Vilket är ditt bästa sommarminne med barnen?
– Det är när vi kom hem från sjukhuset med Eli förra sommaren och Neo träffade honom för första gången.

Vad mysigt. Har du något favoritresmål i Sverige?
Var som helst där det finns strand och vatten!

Nilla Fischer

Ålder: 37.

Familj: Frun Mika 36, sönerna Neo, 4,5, och Eli, 1.

Bor: På landet i Linghem utanför Linköping.

Gör: Är fotbollsproffs och försöker få ordning på nya gården.

Du har avstått fotbolls-EM i år med hänvisning till att det inte går ihop med livspusslet, hur kändes det att landa i det beslutet?
Det var ett tufft beslut att ta men det känns bra i hjärtat att finnas där för familjen men det kommer att vara känslomässigt utmanande att följa sommarens EM!

https://www.instagram.com/p/CbpDkx_Aq5s/

EM ja, hur ska du följa matcherna?
Jag kommer att jobba för SVT några matcher och de andra matcherna kommer jag troligen se hemma med familjen.

Berätta om hur en vanlig vecka ser ut hos er?
Eli har inte börjat på förskola utan vi turas om att ta hand om honom. Jag har en heldag i veckan där jag är föräldraledig och de andra dagarna tränar jag eller spelar match. Det är ett livspussel som heter duga!

Det verkar vara ovanligt med fotbollsproffs som är föräldralediga. Vad tänker du om att du tycks gå i täten för (åtminstone damspelare) som också är föräldrar?
– Det som är utmaningen med att vara den som är först är att det inte finns någon ram att följa, inget regelverk, så en del saker får lösa sig längst med vägen. Förhoppningsvis ser både spelare och klubbar möjligheterna som finns med att kunna vara både föräldraledig och elitidrottare.

”Jag tror att det ger mig en fördel att jag inte har fotbollen som prio ett i mitt liv”, säger Nilla Fischer. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hur fungerar det upplägg du har med föräldraledighet och att jobba 80 procent som fotbollsproffs?
– Jag får mer tid med mina barn och mer närvaro ger bättre anknytning i min relation med barnen, vilket är fantastiskt! Det blir svårare att hitta tid för återhämtning för mig genom att vara förälder, men jag tror att det ger mig en fördel att jag inte har fotbollen som prio ett i mitt liv. Det gör mig lugnare på fotbollsplan, vilket jag tänker gör mig till en bättre spelare.

Vad är Neos relation till fotboll?
– Ja du, han tycker det är ganska kul att vara och kolla på matcherna men det roligaste är efteråt när han får komma ner på planen och leka med mina vänner och lagkamrater!

LÄS ÄVEN: Filippa Rådin och Anja Pärsons sommar med barnen i nya huset 

LÄS ÄVEN: Influencern Fi Lindfors råd till mammor i semestertider: ”Sänk kraven”