Nicole Richie: "Tvåbarnslivet är ett ständigt jonglerande"

Nicole Richie: "Tvåbarnslivet är ett ständigt jonglerande"

Den bortskämda, missbrukande kändisdottern fann lyckan som hårt arbetande tvåbarnsmamma. Här är den sanna sagan om Nicole Richie, 28.
Johanna Swanberg

NICOLE RICHIE

Ålder: 28.
Familj: Joel Madden, 31, sångare i Good Charlotte, barnen Harlow Winter Kate, 2, och Sparrow James Midnight, 7 månader.
Bor: Laurel Canyon, Hollywood, Kalifornien.
Gör: Designer, tv-personlighet, författare, välgörare.
Aktuell med: Har under året engagerat sig starkt i katastrofhjälp för Haiti, gästsuttit i juryn i ”Project Runway” och utvecklat en sitcom om en ”ung, modern och yrkesarbetande kvinna som måste balansera sina jobb- och familjeförhållanden”. Hon designar dessutom flera kläd-, smyckes- och skokollektioner, samt skriver på sina andra
roman (den första, lätt självbiografiska ”The truth about diamonds” kom ut 2005).
Följ henne på: twitter.com/nicolerichie.
Längd: 155 cm.

mama nr 4 2010

HEROINIST, RIKEMANSBARN, stilikon, bimbo, självsvältare, kändisdotter, tablettmissbrukare, rattfyllerist, designer, partyprinsessa, författare, tv-kändis, gudbarn till Michael Jackson, välgörenhetsorganisatör, tvåbarnsmamma. Hela karaktärsgalleriet från en tv-såpa?
Nej, bara en del av de reinkarnationer som Nicole Richie har hunnit med under sina 28 år.
Och ärligt talat – de allra flesta har hon hunnit med under de senaste sex åren.
Det var då som vi, den stora massan, för första gången lärde känna henne. Som Paris Hiltons sidekick i tv-serien ”The simple life” var hon en Uggs- och velouroverall-klädd skränbimbo med neonfärgade hårförlängningsslingor, 21 år gammal och nyss utsläppt från heroinavvänjningsklinik.
Knarkskandaler. Kompisbråk. Barbords-dansande, rattfyllekörande, skelettknotiga armar kring andra lika unga, smala, festande, troslösa blondiner.

Att Nicole Richie har lyckats stöpa om sin image, sig själv, till den hon är i dag – den milda, skarpa, företagsamma och ständigt lika stilmässigt sammansatta småbarnsmorsa vi ser henne som – är faktiskt lite av ett modernt Hollywoodmirakel, i samma klass som Drew Barrymores förmåga att karriäröverleva sin missbrukande barnstjärneuppväxt.  
Nicole föddes den 21 september 1981 som Nicole Camille Escovedo, och blev fosterbarn till 80-talets hetare-än-hetast-popstjärna Lionel Richie och hans dåvarande fru Brenda när hon var sex år. När hon var åtta adopterades hon av paret. (Hennes riktiga pappa sägs ha varit musiker i Lionel Richies band, och mamman turnéassistent.) 

Strax efter att adoptionen gått igenom uppdagades det att Lionel Richie hade en affär med en annan kvinna och med tanke på hans superstjärnestatus blev det en stor och mycket omskriven skandal. Där gick även startskottet för den bittra och utdragna skilsmässa som kom att prägla Nicoles uppväxt.
– Mina föräldrars sätt att göra mig lycklig var att säga ja till allt jag ville ha, men jag tycker inte att en liten flicka ska ha så mycket frihet, sa Nicole Richie många år senare i en intervju med magasinet Vanity Fair.
Uppväxten skedde bland andra lika bortskämda och privilegierade barn i Beverly Hills. Kokain kom in i hennes liv redan när hon var 14, och att pappa Lionel gifte om sig och fick nya barn gjorde ingenting bättre.

På mindre än ett år arresterades Nicole tre gånger, var inblandad i fem bilolyckor och besökte två olika behandlingshem.
Efter high school började hon plugga konst och media vid Arizonas universitet, men när Paris Hilton ringde och frågade om hon ville vara med i ”The simple life” hoppade hon snabbt av studierna.
Men den där irriterande personen som vi fick se i rutan? Enligt Nicole av i dag var den inte helt verklighetstrogen.
– Jag ser ju på tv. Jag vet att det som sänds måste vara underhållande, annars kommer ingen att kolla. Producenterna var väldigt tydliga med de karaktärer vi skulle spela. Och vi hade inga problem med det, sa hon i en intervju med Black Book förra året. Åren som följde avlöste de små och större skandalerna varandra. Som del av Hollywoods absoluta partyelit fanns det ständigt nya Nicole-bilder och rubriker för omvärlden att förfasas över. Hennes tätt paparazziföljda (iscensatta?) bråk och försoning med forna bästisen Paris Hilton, hennes festande och den plötsliga avmagringen.

Kring årsskiftet 2005–2006 tog Nicoles tvååriga förhållande med Adam Goldstein, även känd som DJ AM (och som sorgligt nog begick självmord förra året), slut och i början av 2006 började ryktena om att hon led av anorexi.
– Jag vet att jag är för smal just nu, och jag vill inte att någon ung tjej ska se mig och tänka ”det är så jag vill se ut”, sa hon i en intervju med Vanity Fair i maj 2006. Men jag vet att det kommer bli så, och det är delvis därför som jag verkligen måste göra något åt detta. Jag är inte nöjd med hur jag ser ut just nu. 

Det ryktades att avmagringen (som kom efter två säsonger av ”The simple life” där Richie hade sett aningen större ut än hon gjort tidigare) berodde på att hennes stylist Rachel Zoe vid sidan av klänningar och hårsjalar även tillhandahöll dietpiller. Men enligt Richie berodde vikttappet allra mest på separationen från DJ AM.
– När jag blir uppstressad tappar jag aptiten, sa hon i Vanity Fair.
Hon menade även att hennes splittrade liv som barn, adoptivföräldrarnas skilsmässa och ungdomens festande och drogberoende bidragit till hennes viktproblem.
Med hjälp från psykolog, doktor, dietist och personlig tränare började hon kampen för att öka i vikt. Ungefär samtidigt som Nicole Richie började dejta Joel Madden, i november 2006, avskedade hon Rachel Zoe som sin stylist och förtalade henne – om än utan att nämna några namn – på sin My Space-sida.

Året avslutades med en rattfylla. Den 11 december 2006 hamnade Nicole Richie, ensam i sin bil och påverkad av marijuana och receptbelagda, smärtstillande piller, på motorvägen i fel riktning.
– Jag blev så chockad att jag bara stannade bilen, och på två sekunder var polisen där och vi tog oss av vägen.
– Jag hade rökt marijuana den kvällen, och tidigare på dagen hade jag tagit Vicodin mot menssmärtor. Jag trodde inte att det skulle påverka min bilkörning.
Gripandet innebar en vändpunkt för Nicole, och en tankeställare för Joel.
– Jag sa till mig själv ’ja, du kan dra nu och det är ett bra tillfälle, för du har en anledning’, har han berättat i en intervju.
– Du skulle kunna säga ’Nicole, det har varit toppen men det här känns inte okej’. Eller så kan du följa din magkänsla. Och min magkänsla med Nicole har alltid varit att hon är en underbar kvinna. 

Det började spekuleras om att paret förlovat sig, och snart var även gravidryktena igång.
Nicole outade graviditeten i tolfte veckan, under en tv-intervju med amerikanska tala-ut-journalisten Diane Sawyer våren 2007. Hon förklarade att det var det kommande barnet och Joel som hon hade att tacka för att hon lyckats bryta sin destruktiva livsstil.
– Det har varit ett mönster i mitt liv – när jag hamnar i trubbel, försöker jag smita från det. Så har det varit ända sedan jag var liten.
– Jag lärde mig ingenting av det. Så jag fortsatte ta dåliga beslut och göra misstag efter misstag efter misstag. Jag utvecklades inte. Jag var inte på väg någonstans.  
Nicole bröt sitt flyktmönster. Hon erkände sig skyldig till rattfyllan och dömdes till bland annat fyra dagar i fängelse och 15 000 kronor i böter. 

Dottern Harlow föddes den 11 januari 2007.
– Det var konstigt – trots att vi bara hade varit tillsammans några månader var graviditeten aldrig en dålig grej, berättade Nicole i en intervju några veckor efter födseln. Vi hade faktiskt redan pratat lätt om att skaffa familj.
Fem graviditetstest, i sällskap av en kompis, tog det innan Nicole kunde tro på att hon var med barn.
– Och jag valde en riktigt dålig tidpunkt att berätta det för Joel, men jag kunde inte hålla mig. Han skulle precis kliva på planet i Japan för att flyga till Europa, en 16-timmarsflygning, och så ringer jag och bara ”Jag måste berätta en sak”.
Graviditeten gick lätt.
– Jag var inte illamående alls, men gick och väntade på att bli det. Jag var rätt trött, men det var nog allt. Och enligt Joel var jag väldigt hormonell...
Joel förtydligar:
– Nicole är en väldigt tillbakalutad person. Man kan säga vad som helst till henne utan att få en större reaktion än ”whatever”. Men under graviditeten var första gången som jag sett henne bli arg. Det var som en helt ny person. Typ om jag inte var i tid till något – vilket är en sak som hon vanligtvis inte bryr sig om – kunde hon bli rasande. Det var lite gulligt. 

Förlossningen verkar ha varit lika okomplicerad som graviditeten. Det hårdbevakade paret smög in på bb nattetid när alla paparazzifotograferna vakade utanför Hollywoods nattklubbar.
– Jag hade krystvärkar i tio minuter, efter tre krystningar var hon ute.
Ett år efter uttalandet om att graviditeten räddat hennes liv, med bebis-Harlow i knät, skrattade Nicole lite åt det.
– Men nu när jag ser tillbaka kan jag se att jag var en annan person för ett år sedan. Och visst, ibland kan jag gå hemma och tänka ”Jag brukade vara en kul person! Tänk om jag inte är kul längre!?” Jag kan absolut känna så. Men vet du vad – jag är den jag är. Jag är fortfarande kul, bara inte på samma sätt. 

Om umgänget med kompisar förut skett på krogen så har det nu förflyttats till hemmet.
– När mina vänner kommer hit förändras de. De är väldigt lugna och försiktiga och gulliga med Harlow. Och när man är med en bebis går det inte att hålla på och tycka att man är något. Hon spyr på en, bajsar medan hon ligger i ens knä och pruttar. 

Att mammalivet var något som kändes rätt för Richie märktes tydligt. Bara tio månader efter Harlows födsel var det bebisdags igen.
Sparrows tillkomst var inte planerad, men högst välkommen.
– Vi är inte såna som planerar, sa Nicole i People. Joel fyllde i:
– Vi lämnade det åt slumpen. Vi försökte inte INTE – och det visade sig hända med perfekt timing. 

Den andra graviditeten var inte riktigt lika lekande lätt som den första. 

 


– Jag mådde illa de tre första månaderna och var jättetrött. Och när jag fick veta att jag väntade Harlow förändrades hela mitt liv. Den här gången var vi ju redan föräldrar. Graviditeten var spännande, men inte på samma nivå. Det är roligare nu när han är här. 

 


Sparrow föddes den 9 september 2009. När bilderna till den här artikeln togs var han bara sex veckor gammal. 

 


– Harlow föddes in i en familj med två vuxna. Allt var tyst och lugnt omkring henne. Men 

Sparrow

 kom till en familj, säger Nicole. Han hade bara att hoppa på tåget. 

 


– Det enda man önskar för sina barn är att det ska vara friska och lyckliga, och det är de. Tvåbarnslivet innebär ett ständigt jonglerande, men det är kul. Jag är precis där jag ska vara.

NICOLE RICHIE OM...

... hur Harlow fick sitt namn:
”Vi kunde inte enas om namn. Jag ville ha ett hippienamn och han vill gå åt det bibliska hållet. Joel gillar skådespelaren Jean Harlow, och jag gillar modellen Shalom Harlow. Harlow är ett coolt namn, det känns klassiskt. Och ingen annan heter så.”

hur Sparrow fick sitt namn:
”Vi har olika smak när det gäller namn men Sparrow gillade båda. Jag gillade hur det lät ihop med Harlow och så finns det sambandet med Captain Jack Sparrow (Johnny Depps karaktär i ”Pirates of the Caribbean”, reds anm). 

gravidcravings:
”Inga direkta konstigheter. Jag åt frukost till middag och middag till frukost (när hon väntade Harlow).”

de ständiga tabloidryktena:
”Vi släpper inte in skvallertidningar i vårt hem, så vi vet egentligen inte nåt om det om det inte är på riktigt.”

hur Lionel Richie reagerade på att bli morfar för första gången:
”Han är jätteglad och kan inte sluta prata om det. Han har en hel lista på förslag på namn som bebisen kan kalla honom istället för ”morfar”, för han gillar inte ”morfar”.

… 

hur det sociala livet förändrats

 


”Jag kan inte säga att jag saknar någonting med mitt gamla liv. Jag kan inte tänka mig ett liv utan mina barn.”