Natashja "Lady Dahmer" Blomberg är årets provokatörmama 2012

Hon ruskar om sina läsare och provocerar hellre än stryker medhårs. Bloggande debattören Lady Dahmer brinner för feminism och genusfrågor, dessutom är hon rolig. Tack, Natashja, för att du får oss att tänka i nya banor!

Hon kan inte låta bli att sticka ut hakan, driver med det mesta och har en åsikt om allt. Men Natashja Blomberg, alias bloggstjärnan Lady Dahmer, har en seriös agenda – hon vill belysa orättvisor i allmänhet, och mot kvinnor i synnerhet. Det har gjort hennes blogg både älskad och hatad. Och synnerligen flitigt om­debatterad.

Du säger att du är konflikträdd, men det kan man inte tro när man läser din blogg. När backar du från en konflikt?– När debatten är meningslös. Jag disku­terar inte genusmedvetet föräldraskap med gamla vänner som fostrat sina barn på traditionellt vis och jag skippar ”neger”-diskussioner med farfar. Men jag tror att man måste våga vara den där obehagliga jäveln som förstör stämningen och vågar ifrågasätta. Även med människor du tycker om.

Du och krönikören Cissi Wallin driver bolag ihop – vad är er affärsidé? Berätta lite mer!– Vi är bara i uppstartsfasen än så länge men vår tanke är att få in fler kvinnor i alla åldrar i mediesammanhang eftersom vi upplever att mansdominansen är ett problem. Mångfald är viktigt och vi tror att det behövs fler initiativ för att främja kvinnor. 

Vilken respons får du från dina läsare och hur mycket hör de av sig?– Om man bortser från de hundratals kommentarer som dräller in varje dag så får jag även väldigt mycket mejl, dagligen. Respon­sen är mestadels positiv även om jag ofta gör folk förbannade. Jag får mycket tackmejl från människor som påstår att jag förändrat och förbättrat deras liv. Även om de hatade mig från början. De ger mig också ett otroligt stöd. Den där myten om att kvinnor inte stärker varandra vill jag spola ner i toaletten, för mina läsare bevisar varje dag vad sant systerskap handlar om. 

Vilken fråga engagerar dig och dina läsare allra mest?
– Genus och feminism såklart! Könsfrågor är en het potatis och väcker starka känslor eftersom det tvingar människor att ifråga­sätta sin världsbild, sin självbild och sina personliga val. Jag ser mig själv som en predi­kant som vill berätta min sanning. En genusmissionär. Jag har något att berätta och jag vill att folk ska lyssna. Och det gör de.

Vad har du för framtidsplaner?
– Utbilda mig och skaffa ett ordentligt fuck-you-kapital. Skriva mer krönikor, på­börja en bok och köra på med Cissi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!