#metoo – nu reser sig tusentals kvinnor mot tystnadskulturen

I samband med initiativet #MeToo träder nu kvinnor, tjejer, flickor och mammor världen över fram och berättar om sexuella trakasserier. ”Undrar om jag känner NÅGON enda kvinna som inte blivit utsatt?”, skriver bloggaren Vanja Wikström.

Me too. Två ord som på mindre än ett dygn blivit nära 400 000 inlägg på Instagram och ännu fler på Twitter. "Jag med". Kvinnor, tjejer, flickor, mammor som ledsnat på att vara tysta, som nu väljer att berätta att de också blivit utsatta för sexuella trakasserier av män. Att ingen är ensam.

#MeToo är en hashtag till följd av uppmärksamheten kring det stora antal kvinnor som nyligen trätt fram och berättat om hur de blivit sexuellt ofredade av filmproducenten Harvey Weinstein. Initiativet till det som på bara några timmar blivit en rörelse på sociala medier togs på måndagseftermiddagen av skådespelaren och tvåbarnsmamman Alyssa Milano, som då twittrade: ”Om du blivit sexuellt trakasserad, skriv ”jag med” som svar på denna tweet”. 16 timmar senare hade den över 20 000 retweets och över 40 000 gilla-markeringar. 

Syftet med hashtaggen är att visa att ingen är ensam – och att få folk (män) att förstå omfattningen, hur enormt stort det här problemet är. Och hur viktigt det är att vi alla hjälps åt att säga ifrån. Män och kvinnor. Som kriminologen Nina Rung skriver: ”För så många utsatta – betyder så många som utsatt”.

Efter Milanos tweet har kvinnor runt om i världen valt att träda fram och berätta om sina egna erfarenheter av att ha blivit sexuellt trakasserade av män. Och berättelserna är skrämmande många. Bland de som valt att berätta finns flera svenska, kända kvinnor och mammor, som bland annat: Jessica AlmenäsRossanna Dinamarca, Karin Adelsköld, Mia SkäringerKatarina Wennstam, Rachel "Yoga girl" Bråthén, Elaine Eksvärd, Isabella Löwengrip. Listan är lång.

"För så många utsatta – betyder så många som utsatt"

Nina Rung, kriminolog

"Det får fan räcka nu med maktfullkomliga snubbars griseri mot kvinnor"

Vanja Wikström, entreprenör och bloggare

"Det vi hör är det öronbedövande dånet när tusen och åter tusen kvinnor reser sig mot tystnadskulturen"

Katarina Wennstam, författare

"Vi skuldbeläggs fortfarande för fel kläder, signaler och villighet. Det är alltid kvinnors fel. Men nu gör vi om och gör rätt. Det vinner alla i samhället på"

Ann Söderlund, programledare och författare

"Om alla som blivit utsatta skriver #MeToo så kanske vi förstår magnituden av problemet"

Rossana Dinamarca, politiker

"Överallt. Från människor jag känner och från främlingar. Från då till nu. #MeToo"

Sarah Dawn Finer, sångerska

"Det får räcka nu"

Karin Adelsköld, komiker

"Det är så viktigt att visa hur många vi är som har utsatts för sexuella trakasserier och att samtidigt påminna om att det aldrig är okej och att det aldrig någonsin får normaliseras"

Isabella Löwengrip, entreprenör, bloggare och författare

Har du också blivit utsatt? Dela hashtaggen #MeToo! ❤️💪🏾

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!