Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I serien ”Meningen med livet” spelar skådespelarna Celie Sparre och Helena af Sandeberg systrar, och har blivit som extrasyrror för varandra. Här på bild från 2019.
I serien ”Meningen med livet” spelar skådespelarna Celie Sparre och Helena af Sandeberg systrar, och har blivit som extrasyrror för varandra. Här på bild från 2019.
I serien ”Meningen med livet” spelar skådespelarna Celie Sparre och Helena af Sandeberg systrar, och har blivit som extrasyrror för varandra. Här på bild från 2019.
1 AV 2
Så tar sig Celie Sparre och Helena af Sandeberg genom vardagen
2 AV 2
I serien ”Meningen med livet” spelar skådespelarna Celie Sparre och Helena af Sandeberg systrar, och har blivit som extrasyrror för varandra. Här på bild från 2019.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelarna klickade i nya serien – så är de själva som mammor

”Vad tyckte jag om innan jag bara tänkte på gympapåsar, mellis och tandläkartider?” I nya serien Meningen med livet spelar Helena af Sandeberg och Celie Sparre två systrar, som på var sitt håll kämpar med mammarollen. Serien förde också skådespelarna nära varandra, och idag ser de varandra som extrasyrror.  

Emelie Lindblom Dalén

Skådespelarna Helena af Sandeberg, 51, och Celie Sparre, 35, lärde känna varandra 2018, när de spelade in filmen ”Lyckligare kan ingen vara”. De klickade direkt. Redan då sa många att de borde spela systrar någon gång. Att det fanns något visst mellan dem - ett band, en likhet. 

Och så blev det. I den nya serien ”Meningen med livet”, som har premiär på Viaplay den 11 december, spelar de systrarna Ellen och Alva. Ellen har tappat bort sig själv i rollen som trebarnsmamma och Alva är ofrivilligt barnlös. 

Celie Sparre och Helena af Sandeberg i sina roller som systrarna Ellen och Alva. Foto: Viaplay

För att Helena och Celie skulle lära känna varandra ännu bättre inför inspelningen åkte de på en spahelg tillsammans. De kom till Ellery Beach House i Stockholm i likadana kläder: samma typ av ytterkläder, liknande baddräkt och till och med likadana pyjamasar. (Ja, de delade rum - till och med säng. Och båda fick covid den där helgen.) Helena och Celie har kommit varandra nära, vilket märks under intervjun. Samtalet flödar lätt mellan dem. 

– Det är lite som att vi har fått var sin extrasyrra tack vare serien, säger Helena.

– Så känns det verkligen. Vi kan bråka, bli sams och vara helt ärliga med varandra, fyller Celie i. 

– Ja, it’s love faktiskt, säger Helena, och tillägger:
– Och våra döttrar är födda på samma dag, fast ett år emellan.

Celie och Helena på lära-känna-varandra-spahelg inför inspelningen. Foto: Privat/Helena af Sandeberg

Hur skulle ni själva beskriva serien?
– Det är en karaktärsdriven dramakomedi som handlar om den här familjen och de här paren. Det jag tycker väldigt mycket om är att det handlar om vanliga människor. Det finns inga bad guys, utan alla är både bra och dåliga. Och alla vill väl, men det blir ändå strul. För så är livet! Det är ju väldigt få personer som är rakt igenom onda eller rakt igenom goda, utan vi bär alla på allt, säger Helena, och fortsätter:

– Sen handlar den mycket om kärlek. Kärleken till andra, och kärleken till sig själv. Som min karaktär som har tappat bort sig själv och blivit ”bara en morsa”. Hon har glömt vem hon är och vad hon gillar i livet. Så hon hamnar i en kris och letar efter sig själv, men i det så äventyrar hon sin relation. Och Celie, din karaktär står i början av en relation och försöker få barn, med allt det svåra som det innebär. 

Celie, du spelar systern Alva, hur är hon?
– Hon har gått på Konstfack och skulle satsa på konstnärskapet, men jobbar just nu i butik. Hon vill få barn och familj med sin Nico, och de har jobbigt med det… men till slut så går det. Och då hamnar hon i det här: Kan man kombinera de här två världarna? Kan man vara konstnär och mamma? Hon vill det här, men också det där. Lite som det är för oss kvinnor idag, man ska hinna med allt de här åren. Man ska vara kreativ, social, försöka bli förälder, skaffa en karriär och hinna med alla delar - samtidigt. 

Och Helena, du spelar hennes syster Ellen, hur är hon?
– Ja, Ellen ligger tio år före sin lillasyster och har gjort sina val, hon har valt familjen. Hon har ett jobb som fungerar men som hon inte älskar. Hon har tre ungar och en man, och inget är dåligt egentligen, men hon är olycklig. Hon känner sig som en grå mus som ingen ser, knappt hon själv. Och i början av serien får hon liksom nog! Hennes barn gör en teckning där pappan är bra på massa olika saker, men under henne, bilden av mamman, har barnet skrivit ”snäll, lagar mat”, säger Helena och gör en personlig koppling: 

– Jag har ett passionsjobb som jag älskar, och tack och lov för det. För det är lätt att glömma bort sig själv. Vad tyckte jag om innan jag bara tänkte på gympapåsar, mellis och tandläkartider? 

Vad tyckte jag om innan jag bara tänkte på gympapåsar, mellis och tandläkartider?

Kan ni känna igen er i era karaktärer?
Celie:
Ja! När jag läste manus, eller när vi båda läste manuset kände vi ju: ”men gud, har de spionerat på oss?” Det rastlösa, sökandet, vilket ben ska man stå på. Min karaktär är väldigt impulsiv, och det är jag också. Hon kan gå och säga upp sig om hon känner starkt för det, och det har jag också gjort, haha. 

Helena: Ja, jag kan verkligen känna igen mig. Att ha barn är konsumerande, det tror jag alla som har barn kan känna igen sig i. Ibland hinner man ju inte tvätta håret liksom. Min karaktär har verkligen otvättat, rufsigt hår hela serien igenom. Inte så där snyggt ofixat, utan bara som det är. 

Kram syrran! Foto: Viaplay

Serien kretsar mycket kring mammarollen och ambivalensen runt den, att det inte alltid bara är så himla kul och lätt med barn. Hur har ni själva landat i era mammaroller?
Helena:
Man landar aldrig, tror jag? Mammarollen är något pågående. Mina barn är 8 och 17, och jag tycker att alla åldrar är så olika. Man blir aldrig riktigt färdig, upplever jag. Men något som har förändrats från när jag först blev mamma är att jag nu är att jag är mycket mindre hård mot mig själv nu.
– Det jag går efter är att slösa med kärlek, visa dem hur mycket du älskar och prioriterar dem och säg förlåt, så kan de lösa resten i terapi. Man kan inte göra rätt, tror jag. Mina barn vet att jag är full av fel och brister, och det gör förhoppningsvis att barnen känner att de också kan ha det. Att alla har det. 

Celie: Jag kan ha svårt än i dag att förstå att jag är förälder. Jag försöker att inte vara för auktoritär utan känna av dem och hur de mår och vad de vill. Jag har inte svar på allt och jag vet inte alltid hur vi ska göra, utan man får pröva sig fram och försöka göra sitt bästa. 

Helena: Ja, verkligen. Jag har ju en tonåring nu, och där känner jag att det viktigaste är att försöka behålla hans förtroende, att han vågar berätta saker för mig och inte ljuga. Jag vill vara med. Jag vill veta, oavsett vad det är.
– Men jag tycker ju att det är väldigt, väldigt roligt att ha barn. De är det bästa i mitt liv, och det säger väl alla. Men så är det. Och jag har väldigt roligt med mina barn. Och jag har ändå en uppbruten familj. Jag är skild, har två pappor till mina barn… men det går skitbra! Vi är alla vänner, vi har varannan vecka, våra barn är trygga. Det är klart att det inte har kommit gratis, det är ett aktivt val från mig och deras pappor. Love is the answer, alltid, på något sätt. 

Det är väldigt, väldigt roligt att ha barn

Och när vi ses kan Helena avslöja en nyhet: det kommer en andra säsong av serien.

– Det är väldigt ovanligt att det bestäms innan serien har haft premiär. Oftast väntar man tills serien har visats för att se hur responsen blir. Det känns väldigt roligt, säger Helena. 

LÄS ÄVEN: Skådespelaren Liv Mjönes: ”Vi har curlat barnen hela livet”

LÄS ÄVEN:
Marina startade ett forum för bonusföräldrar: ”Hade ingenstans att vända mig”