Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Maxine vill stötta andra som också flaskmatar sina barn. Foto: Privat

Gravida Maxine Nordlindh: ”Därför kommer jag inte amma”

Gravida Maxine Nordlindh blev bestört över kritiken hon fick för att hon ska flaskmata sin bebis. Nu lyfter hon ämnet för att peppa andra. ”Jag vill inte att någon ska behöva känna sig ensam eller skamfylld”, säger Maxine till mama.

Maxine Nordlindh från ”Gift vid första ögonkastet” väntar sitt första barn, med bf den 28 november, tillsammans med maken Emil Nygren

På Instagram skriver hon om ämnet som väcker många känslor, nämligen att hon inte kommer amma sitt barn.

– Det finns dem som direkt känner ”Va, varför inte, när det är det bästa?!” och andra som känner en lättnad att vi är fler som inte ammar. 

Orsaken i Maxines fall är att hon inte kan amma, rent fysiskt. 

– För mig handlar det om att min bröstvävnad aldrig utvecklades som den skulle. Jag mådde jättedåligt hela mina tonår och tidiga vuxna liv över hur de såg ut, så när jag var 23 fick jag en bröstrekonstruktion via landstinget för att mina bröst utseendemässigt skulle passa resten av min kropp. Däremot gick det inte att göra något åt att bröstvävnaden. De förklarade för mig redan då att det inte var möjligt för mig att amma, så jag har hunnit bearbeta detta i snart 10 år och det känns helt okej. 

– Jag kommer inte att ha sämre anknytning till mitt barn för att det får ersättning. 

”Jag kommer inte att ha sämre anknytning till mitt barn för att det får ersättning”, säger Maxine Nordlindh. Foto: Privat

Men när Maxine låg inne på sjukhuset i vecka 31, då hennes bebis visade tecken på att födas tidigt, fick hon påtryckningar hon inte var beredd på. 

– Under ett förberedelsesamtal var det en i personalen som sa att jag måste försöka amma ändå, ”tänk på vad som är bäst för bebisen”. Det gjorde mig otroligt ledsen. Ska jag sitta där och försöka helt lönlöst och få både mig och bebis att må dåligt? 

Du skriver i inlägget att du har stött på fler personer som vill tala om för dig vad som är ”rätt”?
– Ja, jag har även fått mejl från personer som är starka amningsförespråkare, där de skriver att jag minsann inte borde sprida budskapet om att inte amma. De skriver hur bra amning är och skickat printscreens från diverse hemsidor om amningens fördelar och hur illa det är med flaskmatning… 

Hur känner du då?
– Det är en känsla av utanförskap som gör lite ont. Men samtidigt tycker jag synd om dem som inte har något annat för sig i livet än att läxa upp andra om just amning. Om ungen blir mätt och glad, då är alla glada. 

Varför tycker du att det är viktigt att lyfta detta ämne?
– För att många känner sig som dåliga mammor för att de inte kan amma. De har bemötts dåligt i vården, av familjemedlemmar, vänner eller random andra mammor. Jag vill inte att någon ska behöva känna sig ensam eller skamfylld.

Maxine avslutar sitt Instagram-inlägg med dessa ord.

– Om du pratar med en person och den säger att den inte ammar, börja inte prata om hur bra modersmjölken är. Tro mig, vi vet redan. Du menar säkert väl men alla fungerar olika och ingen ska behöva försvara sig i sitt (fria eller ofrivilliga) val. Alla vill det bästa för sitt barn, men vi har olika förutsättningar och det spelar ingen roll av vilken anledning vi avstår amning. Stötta istället för att mom-shamea. 

Maxine Nordlindh

Ålder: 32.

Familj: Maken Emil och snart en liten bebis.

Bor: Farsta strand, Stockholm.

Gör Ekologisk frisör, känd från SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”. 

BF: 28 november.

Instagram: @maxinenordlindh

LÄS OCKSÅ: Matilda, 30: ”Jag var inte beredd att amma till varje pris”
LÄS OCKSÅ:
Moa, 22, sökte vård för magsmärtor – tio timmar senare var hon mamma