Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Artisten Maxida Märak är aktuell i ”Så mycket bättre” på TV4.
Artisten Maxida Märak är aktuell i ”Så mycket bättre” på TV4.
Artisten Maxida Märak är aktuell i ”Så mycket bättre” på TV4.
Artisten Maxida Märak är aktuell i ”Så mycket bättre” på TV4. Foto: LOTTA AXING

Maxida Märak: ”Jag vill lära min dotter allt om civilkurage”

Efter de tuffa åren av utbrändhet har ”Så mycket bättre”-aktuella Maxida Märak funnit en ny form av balans och mår bättre än någonsin. Idag har hon kraften att göra sin röst hörd som aktivist för den samiska kulturen och våra barns framtid.

Hiphop-artisten och producenten Maxida Märak, 33, lever i två skilda världar. Den största delen av henne är rotad i Jokkmokk, där hon bor i ett hus tillsammans dottern NikeSunna, i samklang med naturen enligt den samiska kulturen, och den andra delen tillbringar hon i Stockholm där hon går all in i sitt artisteri. 

Under en vecka i juni reste hon till Gotland för att spela in ”Så mycket bättre” – där vi nu kan se henne i fyra avsnitt med början den 13 november. 

– Det var en otroligt omvälvande upplevelse att bli avskuren från omvärlden på det där viset. Ingenting var iscensatt. Man visste ingenting om vad som skulle hända utan följde bara med i en intensiv bubbla, säger hon. 

– Vi levde i känslan konstant, det fanns inte tid för paus och återhämtning. Det är därför man blev så skör... Jag blev berörd av saker jag inte trodde... 

Maxida Märak om Så mycket bättre: ”En intensiv bubbla”

Det ska bli spännande att se vad det handlar om! Hur är det att leva ditt kontrastrika liv – i strålkastarljuset och sedan avskilt på fjället?  
– Ja, det är kluvet och härligt! Generellt har det räddat mig att leva det här dubbellivet, med intensiva perioder i studion och sedan resten av tiden som hustomte deluxe i Jokkmokk, med renar, barn, skog och ensampromenader som ger perspektiv och balans. Det gör mig ödmjuk. Jag behöver inte stå i centrum hela tiden. 

– Men ibland blir jag förbannad på folk i min bransch som säger att de inte gillar rampljuset, jag älskar ju att showa. ”Så mycket bättre” var svinkul! Efter corona... Jag har längtat efter att stå på scenen.

Maxida Märak och dottern NikeSunna bor i ett hus i Jokkmokk – nära fjället och renen. Foto: Privat

Senast Maxida var med i mama var 2017, då hon nyligen hade separerat från sin dotters pappa och var mitt uppe i en känslig och uppslitande situation. 

– Åh, det livet känns som natt och dag om man jämför med hur allting är idag. Då var jag bofast i Stockholm och åkte till Jokkmokk för att vara med min dotter... 

– Jag kraschade, av flera anledningar. Jag hade högt blodtryck, rasade i vikt och mådde dåligt rent fysiskt. Och sedan blev det psykisk påfrestande också eftersom jag blev trakasserad…

Det låter tufft, på vilket sätt blev du trakasserad?
– Jag fick utstå hat för att jag var smal. Kritiken handlade om att jag upprätthöll sjuka ideal men jag kunde inte påverka min vikt då. Det var en jobbig tid som tog mycket kraft. 

– Men jag visste att jag inte skulle gå under där, det var en process jag måste gå igenom. Sedan tog jag beslutet att lägga om mitt liv och flytta hem. Nu vill jag inte vara utan den erfarenheten och tackar min lyckliga stjärna för att jag mår så bra som jag gör nu. Jag peakar just nu, hur jag mår!  

– Idag har jag och min dotters pappa världen bästa relation, vi är de bästa vänner och samarbetar jättebra. Det hade inte gått att resa på det här viset annars, allt bara funkar eftersom vi båda axlar ansvaret när det behövs. Det är guld att slippa konflikt. 

NikeSunna har hunnit bli nio år gammal och går tredje klass i sameskola, vars skolsystem ligger i linje med den samiska kulturen. 

– Det är viktigt för mig och NikeSunnas pappa att hon studerar sitt hemspråk och får lära sig allt om sin kultur där renen står i centrum. Barnen får till exempel lära sig att slöjda och bereda skinn. Och vissa perioder går de inte i skolan, då följer de med sina föräldrar ut i skogen och är med renen.  

Maxida Märak älskar sitt dubbelliv, i strålkastarljuset på scenen och i avskildhet på fjället. Foto: Lotta Axing

Maxida Märak omnämns ofta som en aktivist för samernas rättigheter och följer du henne på Instagram delar hon många inlägg om hur klimatförändringarna hotar renens framtid i fjällvärlden, och våra barns framtid: 

”Min dotter tittade mig i ögonen när det gick upp för henne att världen brinner, och frågade om det finns tid var att rädda allt? Och jag kan ärligt talat inte lova henne att världen hon känner finns kvar om tio år. Men jag har ett förbannat ansvar att göra allt jag kan in i det sista för att ge henne en värdig framtid – ängarna brinner redan.” 

”Nu brinner ängarna” är titeln på en av Maxidas låtar.  

När du tänker på din dotters framtid, finns det något mer som oroar dig?
– Ja, som förälder oroar man ju sig... hon får inte ha sociala medier till exempel, men samtidigt kan jag inte hindra att saker händer i livet. Jag kan bara ge henne bra grundvärderaringar och lära henne allt om civilkurage, att aldrig lämna någon i sticket eller låta sig bli dåligt behandlad av en man. 

– Idag har vi en öppen dialog och pratar om allt. Om hon har sett äckliga grejer på Tiktok till exempel, via en kompis, säger jag till henne ”du vill inte se det där, det etsar sig fast…”. Det är mycket mer effektivt att prata om saken än att hota med bestraffning.

– Jag vill ge henne en stomme och sedan våga lita på att hon väljer rätt. 

Maxida om rollen som mamma: ”Du vill bli den bästa versionen av dig själv”

När du var med i mama sist sa du: ”Jag brukar tänka att om jag ska ha fler barn kanske jag ska skaffa dem på egen hand”. Hur ser du på det idag?
– Haha, jag känner samma sak! Jag är öppen för att skaffa barn på egen hand! Eller så blir jag dökär i någon som vill ha barn. Det som sker, sker. Man behöver inte styra allt. Men just nu är nöjd med mitt enda barn och planerar ingen insemination. 

Vad är det bästa med mammalivet?
– Att få uppleva hur det är att älska någon så mycket, det är något övermänskligt. Och att få bli älskad på det viset tillbaka är det finaste du kan få. För barnet vill du bli den bästa versionen av dig själv. Det är helande. Jag känner det varje dag. Hon är nio år och jag vill fortfarande typ gråta när jag ser henne. Annars är man ganska avtrubbad i livet, men inte när det gäller henne. 

Maxida Märak

Ålder: 33.  

Familj: Dottern NikeSunna, 9. 

Bor: Hus i Jokkmokk – och pendlar ofta till Stockholm. 

Gör: Hiphopartist och producent. 

Instagram: @maxidamarak

LÄS OCKSÅ: Artisten Mapei: ”Jag födde min son ståendes i hallen”