Cissi och Paula skaffade barn med David och Nicklas: "Vi är stolta"

Numera trivs vi minst lika bra i stjärnfamiljen, styvfamiljen eller storfamiljen som i kärnfamiljen. Möt homosexuella kompisarna Cissi och David som bestämde sig för att skaffa barn tillsammans med varandra – och sina respektive. ”Vi är så stolta över vår familj!” Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 8 2014.

För snart fem år sedan föddes Joel som det första barnet i storfamiljen Oscarsson-Sunnevång. Han är biologiskt barn till Paula och Nicklas, men har även mamma Cissi och pappa David. De sistnämnda är i sin tur biologiska föräldrar till åtta månader gamla Alva, som också har mamma Paula och pappa Nicklas.

[adSpace placement="manual"]

Joel kallar sina fyra föräldrar för mamma och pappa. Om båda papporna eller mammorna är närvarande har han förstått att han ibland behöver förtydliga med förnamnet.

– Vi var överens om att det skulle vara total jämställdhet. Alla skulle vara delaktiga från början och alla skulle vara lika mycket mamma och pappa, förklarar Cissi.

– Kolla, säger Joel och kör ett varv med sin röda Bobby-car i vardagsrummet. Mamma Paula och pappa David dukar fram kaffe i köket, medan mamma Cissi går upp på övervåningen för att hämta lillasyster Alva som precis har vaknat.

Familjen Oscarsson-Sunnevång består av Paula, Cissi, Joel, David, Alva och Nicklas. Foto: Katja Ragnstam Foto: Katja Ragnstam

Joel pekar ut var alla ska sitta runt det stora köksbordet. Efter en liten stund ansluter även pappa Nicklas till fikat.

– I början var det mest på skämt, berättar David när de ska berätta om hur det gick till när storfamiljen skapades.

Cissi och David gick i samma gymnasieklass och var nära vänner som umgicks mycket. Några år senare kom de båda ut som homosexuella.

När Cissi senare träffade Paula var hon tydlig med att hon ville ha barn. Paula däremot var mer tveksam.

– Jag var den där typiska singeltjejen som hade bestämt mig för att leva ensam och när Cissi pratade om att skaffa barn föreslog jag att hon kunde ta hand om dem själv, skrattar Paula.

Träffade en man som ville ha barn

För Cissi var det viktigt att hennes barn skulle ha en pappa och hon introducerade idén för Paula, att barnet kunde ha flera föräldrar.

Davids barnlängtan var inte lika självklar som Cissis. Dels var han då tillsammans med en man som inte ville ha barn, dels var det mycket funderingar kring vad omgivningen skulle säga och hur barnet skulle uppleva situationen med att ha flera föräldrar.

Cissi och Paula umgicks med andra storfamiljer och deras positiva erfarenheter övertygade David och även han började se möjligheterna med andra typer av familjebildningar. Och så träffade han en ny kärlek, Nicklas, som absolut ville ha barn. Eftersom de båda passerat trettio när de träffades ville de inte vänta för länge. När Cissi och Paula skulle träffa Nicklas för första gången var det alltså inte bara Cissis kompis Davids nya partner de skulle introduceras för utan Nicklas var också en potentiell framtida förälder till deras barn. Och så blev det också.

Första tiden var tuff

Efter att de lärt känna varandra så bestämde de sig – och så kom Joel.

– För mig var det en väldig trygghet att Nicklas och David var med när Paula skulle föda. Det var en utdragen förlossning och Paula blev förlöst med kejsarsnitt. Tyvärr var det platsbrist på sjukhuset så David och Nicklas fick åka hem i gryningen när Joel precis hade kommit och det var jobbigt, berättar Cissi.

För Paula var den första tiden tuff. Det var mycket känslor som var svåra att hantera.

– Jag ammade och de andra gjorde resten i princip. Alla var väldigt fokuserade på att vara föräldrar och det hade vi kommit överens om, men känslomässigt var det påfrestande att lämna ifrån sig Joel, säger Paula.

Hon kunde inte formulera sina känslor och mådde dåligt. I den situationen fick hon bra hjälp av psykologen på bvc.

– Jag tror att förutsättningen för att det ska bli jämlikt är att alla har samma möjlighet att ta hand om barnet och på så vis knyta an, säger Nicklas.

Blir irriterad på folks frågor

Därför har de fyra föräldrarna delat lika på föräldraledigheten, förutom den biologiska mamman som har fått en något längre period i början. Ibland får familjen frågor från omgivningen: ”Vem kallar Joel för mamma och pappa?” eller ”Vad säger folk?”

– Jag blir lite irriterad när man vill problematisera vårt sätt att leva på, säger Cissi.

Det mesta har fungerat smidigt och alla fyra tycker att de överlag har fått ett positivt bemötande på alltifrån profylaxkursen till bb. Även personal och föräldrar på Joels förskola har bemött familjen positivt.

Problemen har kommit när de har varit i kontakt med myndigheter, där systemen fortfarande är väldigt fyrkantiga.

– Det är då det kan vara lite krångligt att leva i storfamilj. På blanketter från Försäkrings­kassan finns det till exempel bara två rader för vårdnadshavare att skriva under på, säger Cissi.

– Problemet är att man bara kan ha två vårdnadshavare, fortsätter David.

Vilket skulle innebära problem vid en separation, då jag till exempel juridiskt sett inte har samma umgängesrätt till Joel.

Har skrivit testamenten

För att underlätta en sådan situation har de avtal sinsemellan, där de skrivit att de vill vara fyra jämlika föräldrar och vårdnadshavare till båda barnen. Det har ingen juridisk bärighet, men förhoppningen är att man ska se till barnens bästa om en sådan situation uppstår. Samma sak gäller vid arv, eftersom man bara ärver automatiskt av sina biologiska föräldrar.

Familjen har löst det genom att skriva testamenten.

Efter den första tiden då de två föräldraparen turats om att bo växelvis hos varandra för att underlätta anknytningen och för att barnen skulle rota sig i båda hemmen, har de delat upp tiden. Nu bor syskonen halva veckan hos Cissi och Paula och andra halvan hos David och Nicklas. Helgerna brukar de turas om med.

– Fast det växelvisa boendet hade psykologen på bvc synpunkter på, säger David. Hon tyckte att vi skulle börja med det efter ett år, men vi tycker att det är viktigt att ha växelboende från början i stället för att Joel och Alva ska uppleva en separation senare.

Firar alltid jul ihop

Trygghet, respekt och framför allt stolthet, är familjens ledord och för att komma dit har de satsat mycket på kommunikation. Varannan vecka är det familjemöten då man planerar för aktiviteter som rör familjen. För att hålla reda på allas aktiviteter har man en gemensam internetkalender.

– Julen firar vi allihop tillsammans och minst en gång om året gör vi en resa tillsammans. Det är viktigt för oss att det finns utrymme både för storfamiljen och för den lilla familjen. Barnen har dubbel uppsättning av mor- och farföräldrar och det är en otrolig tillgång. Inte bara för eventuell barnpassning utan också för att det är fler engagerade vuxna i barnens liv.

Av: Anna Cederberg Gerdrup  

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 8 2014.

Ta mig till alla spännande artiklar på Varannan vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!