Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin Olsson och dottern Blanka under omslagsplåtningen för mama 2021
Malin Olsson och dottern Blanka under omslagsplåtningen för mama 2021
Malin Olsson och dottern Blanka under omslagsplåtningen för mama 2021
1 AV 2
”En stor, stor, fet eloge till er!”
2 AV 2
Malin Olsson och dottern Blanka under omslagsplåtningen för mama 2021
Foto: ISABELL N WEDIN / ISABELL N WEDIN /BMB

Malin Olsson: ”Vi mammor krigar väldigt hårt”


Var mammalivet bättre förr?

På vissa sätt, tror programledaren Malin Olsson.

– Vi mammor krigar så hårt för att få göra allt vi vill. Men vi får ju också betala ett pris för det.

I sommar kommer Malin Olsson (nästan) vara i sin mammas kläder. Under årets säsong av ”Sommarlov” i SVT kommer hon vara en del av 80-talsäventyret när programmet tar upp olika tidsepoker. När mama möter henne är hon mitt uppe i kostymprovningen inför sommarens inspelning.

– Jag känner mig som min egen mamma på 80-talet, skrattar Malin som är iförd turkos kavaj med stora axelvaddar, blå ögonskugga och stora, knallrosa plastörhängen.

Malin Olsson är född under 80-talets början, när ”more is more” var grejen; enorma axelvaddar, neonfärger, tuperat hår och så många färger på ögonskuggan som möjligt.

Tror du att din mamma kommer känna ”yes! Jag har inspirerat min dotter!” när hon ser dig i tv i sommar?
 Haha! Lite kanske. Om inte annat tror jag att hon kommer få flashbacks till sin egen ungdom med alla axelvaddar och knasiga färger och stora örhängen och grejer som man använde då.

”Jag kan inte ens tänka mig hur hon mådde”

Men det är förstås inte bara klädstilen som skiljer 80-talets mammor från 2020-talets mammor. Att vara i ”sin mammas kläder” har fått Malin att reflektera över mammarollen nu och då. Malins mamma hade nyligen flyttat till Sverige från Portugal när barnen föddes.

– Hon hade så många barriärer att slå sig igenom; språket, en annan mentalitet, ingen familj på plats, inget körkort ... Jag kan tänka mig att mamma kände sig ganska låst med oss tre barn på landsbygden i Dalarna. Jag kan inte ens tänka mig hur hon mådde då!

Samtidigt beskriver Malin hur hon tyckte att det var underbart att hennes mamma alltid var hemma, att den trygga famnen alltid fanns nära.

Sociala medier viktig del i förändringen av mammarollen

Finns det något som kan ha varit bättre i mammalivet då?
– En kompis föräldrar sa till oss en gång att: ”det enda vi gjorde var ju att jobba och ta hand om er!”. Så jag kan tänka mig att livet var mindre stressigt då.

Själv började Malin jobba efter ett års föräldraledighet med vardera barnet. Hon beskriver hur viktigt det var för henne att känna egenvärde på något annat sätt än genom mammarollen, jag behövde verkligen få känna egenvärde på något annat sätt än genom mammarollen. Hon lyfter sociala medier som en viktig del i hur mammarollen har förändrats.

– På 80-talet blev ju mammor inte överösta med krav på hur livet ”kunde se ut”. Det pratades inte om att åka på tjejresor, att träna på gymmet eller om att få ”egentid”.

Malins härliga gravidavslöjande på Instagram! Foto: Privat / Instagram

”Hade en kille verkligen fått den här frågan?”

När jag frågar om hur Malin får ihop livspusslet eftersom hon jobbar under sommarlovet hytter hon med skämtsamt med pekfingret och ler finurligt.

– Hade en kille verkligen fått den här frågan?

Hon skiner upp när jag berättar att jag ställde samma fråga till hennes kollega Alex Hermansson bara en liten stund tidigare.

– Bra! Det är så viktigt att pappor också får de här frågorna! Det är så ofta den här frågan bara ställs till oss kvinnor inom ”showbiz” som är mammor.

Frihet och framgång kommer med ett pris

Malin gestikulerar när hon pratar om jämställdhetsfrågor. Hon berättar om alla fördelar hon ser med den moderna mammarollen där karriär och självförverkligande premieras, men att den den nya tidens syn på moderskapet också kan påverka oss negativt eftersom en del av jämställdheten bara syns på ytan.

Inom föräldraskapsforskning pratar man ofta om hur livet är uppdelat i tre skift; Avlönat arbete, oavlönat arbete och planerings- och organisationsarbete. I Norge används begreppet ofta när kvinnor diskuterar feminism och jämställdhet med sina vänner.

– Vi mammor krigar väldigt hårt för att få utrymme att göra allt vi vill. Men vi får ju också betala ett pris för det. Många kvinnor blir utbrända för att vi känner att vi måste vara bra på så många plan!

”Alla mammapekpinnar ska väck!”

Hur hoppas du att mammarollen förändrats när dina barn blir mammor? 

– Jag hoppas att de inte behöver bära samma ok av krav på sina axlar som vi gör. Alla de här kraven på ”hur vi ska vara bra mammor”! Alla mammapekpinnar ska väck! 

Malin återkommer ofta till jämställdhetsfrågan. Hon hoppas att den kommer utvecklas ännu mer, att jämställdheten inte bara ska synas ”på ytan”.

– Jag hoppas att föräldraskapet blir jämställt på riktigt. Att även papporna tar ansvar för att namna kläderna, planera kalasen och fyller i förskolescheman.

Malin Olsson prydde mamas omslag år 2021, när dottern Hedda var nyfödd. Foto: ISABELL N WEDIN / ISABELL N WEDIN/BMB

Vill ha heltidsförskola för barn till föräldralediga

En annan föräldraskapsfråga Malin brinner för är rätten till heltidsförskola för föräldralediga. När yngsta dottern Hedda föddes prydde Malin mamas omslag. Hon beskrev då hur hon kunde vila i mammarollen på ett helt annat sätt med andra barnet. Samtidigt tycker hon att de förskoletimmar som erbjöds för äldsta dottern Blanka var alldeles för få.

– Här i Malmö får vi 15 timmars förskola under tiden man tar hand om sitt spädbarn. I andra kommuner får man 40 timmar per vecka. Det är djupt orättvist som det ser ut i dag, och tycker det borde bli lika i alla kommuner. Alla föräldrar borde ha möjlig att bonda på samma sätt med alla sina barn!

Imponerad av ensamstående mammor

När mama möter Malin har hon precis varit ensam med sina två barn under två veckor medan hennes sambo Simon, som är artist och låtskrivare, bland annat varit i väg på turné i Kanada.

– Samtidigt jobbar jag typ 150 procent och ska vara på inspelningar och det är fotograferingar och allt vad det är. Samtidigt blir barnen sjuka och ... Ja. Jag har verkligen fått känna på hur det är att vara ensamstående med barn, säger hon och fortsätter:

– Till alla er mama-läsare som är det: En stor, stor fet eloge till er! Vilket jobb det är! Jag är så imponerad av alla er som får det att gå runt!