Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin Olsson leder nya SVT Barn-programmet Hemmahänget. I sommar är hon aktuell med ”Sommarlov” igen.Malin Olsson leder nya SVT Barn-programmet Hemmahänget. I sommar är hon aktuell med ”Sommarlov” igen.Malin Olsson leder nya SVT Barn-programmet Hemmahänget. I sommar är hon aktuell med ”Sommarlov” igen.
Malin Olsson leder nya SVT Barn-programmet Hemmahänget. I sommar är hon aktuell med ”Sommarlov” igen. Foto: Privat

”Sommarlovs” Malin Olsson: ”Viktigt att inte glömma barnen under corona”

Programledaren Malin Olsson ledar SVT:s nya satsning Hemmahänget, för barn som behöver stanna hemma från skola och aktiviteter på grund av corona-viruset. Vi kollar läget med Malin och passar självklart på att fråga om vardagslivet med Simon Peyron och dottern Blanka! 

Hej Malin! Hur mår du just nu?
– Bra! Trots en tid då många är oroade för corona-viruset. Våren är på gång och det känns skönt att vara på väg ur den mörka delen av året!

Ja, hur går dina tankar kring corona?
– Jag är inte en oroande typ så jag tar det lugnt, läser och hänger med i nyheterna och försöker att inte panika. Sverige har ju gått sin egen väg och inte stängt ned förskolor till exempel, men jag känner förtroende för Folkhälsomyndigheten och regeringen där.

Malin Olsson

Ålder: 38 år. 

Familj: Sambon Simon Peyron, 26 år, och dottern Blanka, 3 år i april.

Bor: Malmö.

Gör: Programledare.

Aktuell: Leder programmet ”Hemmahänget”, som sänds varje vardag kl 15-16 på SVT Barn och riktar sig till barn i åldern 7-12 år som är hemma från skola eller fritidsaktiviteter under corona-krisen. Även programledare för ”Vem bor här?” på SVT1 och ”Fixarfesten” i SVT Barn varje lördag.

Hur har er vardag förändrats på grund av covid-19?
– Våra föräldrar bor ändå så långt bort så för oss blir det inte någon stor förändring i att inte få träffa familjen och som småbarnsförälder så hinner vi knappt gå på konserter eller andra evenemang även om vi skulle vilja, så det är lite som vanligt hemma hos oss. Men man är ju lite mer försiktig med att träffa andra barn och kompisar om de inte är helt friska.

Går Blanka på förskolan nu?
– Blanka går i förskola som vanligt och det känns bra, de är superstrikta på föris om barn blir sjuka så att det inte blir smittspridning, men det skulle bli ordentligt bökigt om de skulle behöva stänga. Då måste en av oss vara hemma och det skulle inte vara optimalt att jobba hemifrån med en rastlös treåring som inte vill sitta still. I ett sådant läge kommer alla att behöva vara kreativa med hur man löser livet.

Malin Olsson och dottern Blanka, 3 år.Malin Olsson och dottern Blanka, 3 år.Malin Olsson och dottern Blanka, 3 år.
Malin Olsson och dottern Blanka, 3 år. Foto: Privat

Berätta om det nya programmet ”Hemmahänget”!
– Det är oroliga tider och många barn är hemma mer än vanligt kanske för att de är sjuka eller för att deras fritidsaktiviteter ställts in, då finns vi här som en trygg kompis och hänger med tittarna och hjälps åt att hitta på vad man kan göra när man börjar bli uttråkad hemma. Vi har kändisgäster live online, pysslar och gör challenges.

Vad var din spontana tanke när du hörde idén?
– Det första jag tänkte var JAAAA, självklart! Det är superviktigt att INTE glömma barnen i den här situationen. Vi vuxna pratar om hur corona påverkar jobben, ekonomin, och skolan till exempel, men barnen måste också få en trygg plats att vara på när allt känns uppochner!

Barnen får till exempel dela med sig av hemmatips på vad man kan göra när man har långtråkigt. Vilket är ditt bästa tips mot långtråkighet?
– Jag älskar ju att skapa saker, detta är ett perfekt tillfälle att utmana sin egen kreativitet! Häromdagen tog jag en gammal lampa, några av Blankas plastdjur och sprayfärgade dem i guld. Sen tog jag en limpistol och limmade fast gulddjuren på lampstommen så att det blev som en helt ny lampa! Så ta det du är trött på hemma och skapa något nytt av det!

Ambitiöst och kul! Vad är Blankas absoluta favoritaktivitet just nu?
– Oj, Blanka snöar in på olika saker hela tiden. Nu älskar hon att leka ”fika” och bjuda mig och Simon på tårta och kakor i sitt barnkök. Sedan älskar hon badhus, men i corona-tider är ett besök på badhuset ett big no no, så då skapar vi ”badhus” hemma och bygger upp en rutschkana av soffkuddar i soffan och sätter på oss badkläder. Eller placerar ut snäckor i hela lägenheten och sedan går vi och letar efter dem och lägger dem i en hink. Det gäller att vara uppfinningsrik!

Malin Olsson ser sin uppfinningsrikedom som en av sina bästa föräldraegenskaper.Malin Olsson ser sin uppfinningsrikedom som en av sina bästa föräldraegenskaper.Malin Olsson ser sin uppfinningsrikedom som en av sina bästa föräldraegenskaper.
Malin Olsson ser sin uppfinningsrikedom som en av sina bästa föräldraegenskaper. Foto: Unsplash

Haha, verkligen uppfinningsrikt! Hur såg din morgon ut?
– Alla i familjen vaknade glada för en gångs skull, till och med Simon som inte är en morgonmänniska. Alla låg och drog sig i sängen lite extra, sedan blev det det gamla vanliga; att försöka övertala Blanka att sätta på sig kläder och lirka i henne frukost. Sedan cyklade alla ihop till förskolan och hade cykeltävling på vägen. Härlig morgon alltså!

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Att rollspela! Det funkar varje gång. När Blanka ska borsta tänderna leker jag att jag är ett tandtroll i hennes mun som pratar och säger att jag gräver hål i hennes tänder och att hon inte får borsta – och då gör hon det. Tvärtomstrategin alltså. Eller så leker jag häxa, Pippi, något gosedjur och så vidare. Det funkar alltid!

”Rollspel och tvärtomstrategin är mina bästa mammahacks”

Vilken var den senaste komplimangen du fick?
– ”Alltså älskling, shit vad proffsig du är!”, av Simon i morse när vi spelade in i hans studio. På grund av corona så har vi fått planera om lite, så för första gången fick han spela in min speakerröst till ett ”Vem bor här?”-avsnitt, och han blev så imponerad. Så gulligt ju!

Jätte! Vad tycker du är det viktigaste att lära Blanka?
– Att säga tack och hej, sådana där enkla fraser man kommer att behöva ha med sig i livet. Men också att man ska bry sig om varandra och hjälpa till om någon gråter eller behöver hjälp. Och att hon är älskad!

Vilken är vanligaste middagsrätten hemma?
– Köttbullar och pasta, haha!

Vad gör du när du får två timmar för dig själv?
– Tar ett långt bad, ligger i soffan och äter choklad och tittar på serier, eller bara gör INGENTING, total lyx! 

Vilket är ditt bästa knep för att komma utanför dörren på morgonen?
– Det försöker jag själv komma på, I need help! Så svårt, svåraste momentet är ju att få på barnet alla kläder och göra alla moment… men rollspela dig fram är mitt tips!

Vilken är din vanligaste muta?
– Oj, jag har så många olika, att Blanka ska få något gott om hon äter upp till exempel, eller att vi kan gå på skattjakt om vi går ut.

Cykeltävlingar, rollspel och tvärtomstrategin är vad som får Malin Olsson och dottern Blanka ut genom dörren!Cykeltävlingar, rollspel och tvärtomstrategin är vad som får Malin Olsson och dottern Blanka ut genom dörren!Cykeltävlingar, rollspel och tvärtomstrategin är vad som får Malin Olsson och dottern Blanka ut genom dörren!
Cykeltävlingar, rollspel och tvärtomstrategin är vad som får Malin Olsson och dottern Blanka ut genom dörren! Foto: Privat

Vad tycker du är roligast att hitta på med Blanka?
– Det mesta är roligt när man gör det tillsammans, så länge man inte är trött och hungrig. Men Blanka älskar stranden, så det mysigaste är att ha en heldag på stranden, trots att det blir mycket vaktande vid vattenbrynet och svärande över sand överallt. 

Förresten! Simon var ju med i ”Melodifestivalen” i år – hur var det?
– Det var så härligt att själv få sitta i publiken en gång och njuta. Det var ju en stor grej för hela familjen att pappa skulle vara med och tävla! Helt plötsligt fick man själv vara ett fan med plakat som hejade!

Vilket är det bästa rådet du har fått från en annan mamma?
– Att tillåta sig själv att allt inte behöver vara perfekt! Ibland blir det som det blir och det är gott nog!

Beskriv dig själv som förälder med tre ord!
– Uppfinningsrik, otålmodig, närvarande!

Du kanske också vill läsa om Sanna Kallurs bästa tips till att få barnen att röra på sig?
Eller om skådespelaren Sascha Zacharias bästa mamma-hacks?