”En bra sak som har kommit av att ha närt barn från TikTok-generationen är att de vet hur man packar en grym resväska. Min dotter har lärt oss som familj att endast packa i outfits, i stället för lösa favoritplagg som inte passar ihop och resväskor som inte går att stänga” berättar Malin Eklund.

Malin Eklund om sommaren med Sigge och barnen i Sverige: ”Magiskt att komma hem”

Hon har startat vinbolag i USA och är aktuell med en ny PR-byrå som ska hjälpa företag att etablera sig på andra sidan Atlanten. Men på sommaren vill Los Angeles-baserade Malin Eklund helst vara i Sverige, äta knäckebröd och sjunga Evert Taube-låtar. Vi tog sommar-mamatempen på Malin som nyss landat i Sverige!

Hej Malin och välkommen hem till Sverige! Vad har du och familjen för sommarplaner?  

– När pandemin var som värst i LA och arbetsplatser, skolor, affärer och restauranger var helt nedstängda så planerade vi att sommaren 2022, om allt är öppet igen, så ska vi fira det med att hyra hus med både min och Sigges familj tillsammans med alla kusiner och morföräldrar – och nu är vi här! Så om en vecka reser vi med 20 familjemedlemmar till Positano i Italien utan mask! Sen kommer vi husera på norra Gotland resten av sommaren och så blir det massa bröllop vi ska gå på och Håkan Hellström på Ullevi såklart… 

Jag ser redan fram emot svenskt midsommarbord och att sjunga med i Taubelåtar!

Det låter ju underbart! Hur kommer ni fira midsommar? 

– Vi kommer fira med min underbara vän Clara Herngren med familj på Älgö i år och jag ser redan fram emot svenskt midsommarbord och att sjunga med i Taubelåtar!

Barnen Viggo, 18, Truls, 17, Belle, 11. Foto: Privat

Malin Eklund

Ålder: 42.

Familj: Sigge, Viggo, 18, Truls, 17, Belle, 11.

Bor: West Hollywood i Los Angeles.

Gör: Delägare och grundare av det amerikanska vinbolaget Un'sweet wine och driver podcasten Keeping Up med Jennie och Malin, tillsammans med Jennie Hammar.

Aktuell: Med nystartade PR-byrån Second Home PR och Commerce, tillsammans med Edit Brunner och Lisa Agerman.

Hur fungerar du och Sigge: Hela sommaren planerad i förväg eller är ni mest spontana? 

– Sedan vi flyttade utomlands till Los Angeles är sommaren alltid dedikerad till Sommarsverige. Det finns inget mer magiskt än att komma hem och äta svensk frukost, ägg och knäckebröd på trappen på Gotland. 

Familjen. Foto: Privat

Mysigt! Vem ansvarar för planering av semesterresor och packning hemma hos er? 

– En bra sak som har kommit av att ha närt barn från ”TikTok-generationen” är att de vet hur man packar en grym resväska. Min dotter har lärt oss som familj att endast packa i outfits, i stället för lösa favoritplagg som inte passar ihop och resväskor som inte går att stänga. Men jag fick dock tjafsa med min tonårsson som älskar sina protein- och vitamintillskottsburkar och ville ha med en hel resväska av dessa till Gotland…

På tal om Gotland, vilket är ditt favoritresmål i Sverige? 

– Norra Gotland eller södra Gotland eller ja, åk till Gotland! Så lugnt, vackert och fullt med sommarblomster, vackra stränder och skära kalkbrott. 

Alla stunder vi har tillsammans med mina barn och deras kusiner under trånga veckor på sommaren

Okej! Kan vi få dina bästa Gotlandstips då? 

– Dagsutflykt med barnen till Fårö, eller ät långlunch med rökta räkor vid Lergravsviken i Rute. Eller alla stunder vi har tillsammans med mina barn och deras kusiner under trånga veckor på sommaren när vi spelar Bezzerwizzer (ett brädspel alla barnfamiljer borde ha hemma, så mycket roligare än TP och passar alla åldrar). 

Sigge och Malin. Foto: Privat

Kul! Enklaste sommarlunchen/middagen som både barn och vuxna gillar?

– Grillad lax och potatissallad en favorit för alla inblandade. 

”Kör bara på” Allt löser sig”

Många upplever en press under sommaren, mycket ska hinnas med, alla ska vara glada och man ska ha det så himla härligt på semestern… Hur tänker du kring det? 

– Jag tänker massa kring det innan sommaren, att jag ska planera bra, varva ner, ha mindre gäster men sen kommer sommaren och jag har saknat alla då vi bor utomlands, och då bjuder jag och min man in allt och alla veckan innan sommaren och sen öser vi på och stupar i juli.

– Men hade vi inte gillat det hade vi nog ändrat på oss. Det blir ofta känslor eller omständigheter som man inte kan planera som styr till sist ändå. Kör bara på! Allt löser sig. 

Vad är det bästa med sommaren i LA respektive sommaren i Sverige?

– Bäst med LA är att vi lever med en evig sommar där och vi kan gå ner till en uteservering vilken dag i veckan som helst, så när jag väl kommer till Sverige så kollar jag inte vädret lika frekvent som mina vänner. Älskar sommarregn i Sverige. 

Från vänster Lisa Agerman, Edit Brunner och Malin. Foto: Emelie Bengtsson

Ni är aktuella med nya PR-byrån Second Home som ska hjälpa skandinaviska bolag att etablera sig i USA. Idén kom till efter att du och Lisa Agerman startade det amerikanska vinbolaget Un'sweet för två år sedan. 

Vad fick ni lära er den hårda vägen, som ni tänker att ni ska kunna hjälpa andra med nu?

– Vi insåg att vi med vår erfarenhet av den amerikanska marknaden faktiskt kan ge många bra råd om hur man bäst når ut med sitt varumärke i USA. Vi vill nu med den erfarenheten och det nätverk vi inskaffat efter år av kontaktbyggande här och med vår tidigare bakgrund av expansion, PR och försäljning hjälpa andra att få vägledning direkt när de vill ta sig in på marknaden.

LÄS OCKSÅ: Malin Eklund om corona-krisen i LA: ”Mina barn klagar på för mycket skärmtid!”

LÄS OCKSÅ: ”Swedish family” om utlandsflytten: ”Barnen mår mycket bättre här”