Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Maja Nilsson Lindelöf har sonen Ted Louie med fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf. Foto: Emily Dahl

Maja Nilsson Lindelöf om nya mammalivet: ”Det har varit tuffa månader och mycket ensamtid”

I samma veva som MAJA NILSSON LINDELÖF fick reda på att barnet i magen inte växte som det skulle, riktades stålkastarljuset mot hennes familj. För mama berättar hon nu om graviditeten som fick ett dramatiskt slut, om första tiden som mamma och relationen med Victor. 

Det har gått drygt ett halvår sedan Maja Nilsson Lindelöf, 26, blev mamma för första gången. Men det blev en minst sagt tumultartad start när sonen Ted Louie kom till världen.  

Maja Nilsson Lindelöf

Ålder: 26 .

Familj: Maken Victor Nilsson Lindelöf och sonen Ted Louie, 7 månader.

Gör: Entreprenör.

Bor: Manchester, England.

Blogg: majanilssonlindelof.com 

Instagram: @majanilssonlindelof 

Efter att ha känt att något inte stod rätt till i magen fick Maja och maken (och fotbollsproffset) Victor Nilsson Lindelöf på en rutinkontroll i vecka 37 beskedet att barnet i magen inte växte som han skulle. 

– Det var ett väldigt jobbigt dygn och jag minns hur vi åkte hem från läkaren och jag grät hysteriskt medan Victor körde ­koncentrerat. 

Väl hemma igen sprang Victor in på ­toaletten och spydde medan Maja själv gick och satte sig i soffan. Efter några minuter kom Victor och lade sig bredvid henne och försökte trösta henne, men eftersom han ­också var i ett chockat tillstånd somnade han i stället liggandes i fosterställning.

– Det kanske låter makabert, men vi har skrattat åt det där i efterhand hur den där ­eftermiddagen blev. Total chock. Det var en märklig känsla att gå från att ha en helt ­normal graviditet till att den helt plötsligt fick komplikationer.  

Hur gick tankarna när du fick beskedet?
– Jag lade skuld på mig själv, att det var mitt fel att min bebis inte mådde bra. Hela händelsen har ju även gett mig väldigt mycket ödmjukhet inför hur bra vi hade det fram tills dess och jag har verkligen tänkt på dem som det inte går lika bra för. 

”Hade jag, som Victors fru, inte varit lika van vid medias bevakning hade det varit, om möjligt, ännu jobbigare.” Foto: Emily Dahl

 

”Jag grät för att det kändes som att jag aldrig mer skulle få tid med Victor”

Det bestämdes att Maja skulle bli igångsatt några dagar senare, och samtidigt som allt detta spreds nyheten om att Victor lämnat återbud till landslagets ­EM-kvalmatcher. Strålkastarna riktades då mot familjen. 

– Hade jag, som Victors fru, inte varit lika van vid medias bevakning hade det varit, om möjligt, mycket jobbigare. Men jag lät mig bara påverkas i en dag och sen loggade vi båda ut och fokuserade på det viktiga, oss och framför allt vår bebis. Kanske fick vi det lite svart på vitt hur märkligt liv vi har, när man inte ens får föda barn i fred. 

Hur mådde Ted Louie när han kom till världen?
– Han mådde under omständigheterna bra! Men han var väldigt liten och det var läskigt att bara byta blöja på honom. Vi fick ju åka hem samma dag vilket jag nu i efterhand inte alls är nöjd med, för sedan följde några tuffa veckor. 

Ted Louie fick gulsot och han hade inte heller lärt sig sugreflexerna. Paret åkte in till sjukhuset tre gånger den veckan och fick sova kvar två gånger för att han skulle kunna få sola under lampan. 

– Det är ju vanligt med gulsot men för mig var det otroligt traumatiskt. Här har man nyss blivit mamma men mitt barn måste ligga under en lampa i ett helt dygn, ibland gallskrikandes. Men allting blev ju bra till slut.

Den första tiden som mamma blev kanske inte som du föreställt dig?
– Inte alls! Jag hade byggt upp en bild av hur allting skulle vara som på rosa moln, att jag skulle sitta i min soffa med ett täcke kring mig och amma mitt barn, och njuta varenda sekund. Istället åkte vi in och ut på sjukhus, och jag kunde knappt ta en dusch längre än tre minuter innan jag blev för stressad. Det blev också jobbigt för mig att jag kände andra känslor än bara hundraprocentig lycka. Jag vet att jag grät för att det kändes som att jag aldrig mer skulle få tid med Victor. 

”Jag blev helt knäpp av alla amningshormoner”

Maja berättar att hon tyckte att det blev en stress att höra från alla att man måste njuta hela tiden ”för snart är barnen stora”. 

– Och så är det ju, tiden bara springer i väg, men man måste komma ihåg att njuta på sitt sätt. Jag kunde sitta och tänka att en dag hade gått och jag kanske inte hade njutit, och så grät jag hysteriskt över det. 

– Man blir ju också helt knäpp av alla amningshormoner så det var väldigt känsligt där för mig. Jag kände mig helt enkelt inte förberedd på den första tiden hemma, utan mitt fokus hade legat på förlossningen och sen kring ett rosa moln som inte riktigt är som på film. Man hamnar ju i en konstig bubbla av en total lycka blandat med en konstant skräck om hur man ska klara av att ta hand om sitt lilla barn. 

”Ted Louie är helt klart mest lik mig,” säger Maja. Foto: Emily Dahl

Hur du skulle beskriva första tiden som mamma med tre ord?
– Magisk, skräckinjagande och svår.

Att livet som mamma har förändrat Maja kan hon verkligen skriva under på:

– Jag har omvärderat väldigt mycket i mitt liv och sånt som förut fick ta min energi och fokus tillåter jag inte längre komma nära. Har jag en jobbig känsla i kroppen så tar jag tag i situationen på en gång, för jag behöver rätt energi för att vara den mamman just jag vill vara. Idag fokuserar jag mycket på att vara positiv och helt enkelt välja ett liv som är bra för mig och för Ted Louie. Jag tycker att det är häftigt att man kan göra en väldigt stor förändring på bara några månader som mamma. Han har liksom hjälpt mig att välja lyckan. 

Vad är det bästa mamma-rådet du fått?
– Här kommer en klyscha men jag har absolut tagit till mig av just det att man faktiskt gör sitt absolut bästa. Jag gör mitt bästa varje dag. Så har vi en tråkig dag där jag inte har varit hundra procent närvarande så grämer jag mig inte över det utan tänker att i morgon är en ny dag, men just i dag gjorde jag mitt allra bästa. 

Och vilket har varit det sämsta?
– Vi läste på Familjeliv att barn som somnar tidigare på kvällarna vaknar senare på mornarna. Så jag och Victor började natta Ted Louie fem varje dag vilket, så klart, resulterade i att han vaknade halv fyra varje morgon. Det var några kämpiga veckor innan vi insåg att det rådet var det absolut sämsta hittills. 

Eftersom maken Victor spelar fotboll i Manchester United är familjens hemmabas i Manchester. Livet som nybliven mamma långt ifrån familj och vänner har enligt Maja fungerat bra, men det har också resulterat i mycket ensamtid för henne och Ted Louie. 

– Jag var väldigt naiv innan vi fick barn och tänkte att det var en sån lyx att få barn med en idrottsman för att de är hemma betydligt mer än någon med ett måndag-till-fredag-jobb. Men nu har det varit några tuffa månader med mycket ensamtid. I november hade Victor tio matcher vilket betyder två eller tre matcher i veckan och det i sin tur resulterar i att han är hemma en dag i veckan. Så det har varit ensamt och ganska tufft faktiskt. Jag vill ge en stor eloge till alla ensamstående där ute – och faktiskt till mig själv. 

”Våra släktingar har frågat om Ted Louie någonsin gråter”

Hur har er relation påverkats av att få barn?
– Just nu njuter vi mer av att äta hämtmat i soffan än att klä upp oss och äta på restaurang. Vi har väldigt roligt tillsammans och kan fortfarande vara väldigt kära fast vi inte riktigt anstränger oss. Men vi ska börja dejta mer har vi bestämt, vi har varit på en dejt sedan Ted Louie kom och då firade vi vår bröllopsdag. Det var magiskt och en kväll jag aldrig kommer att glömma, så det vore härligt att göra sånt oftare. Jag tror ju att det är viktigt att underhålla ett äktenskap – efter tre år av hämtmat och mjukisar är det inte så härligt längre.

Det var inte självklart att Maja och Victor skulle visa upp sonen på sociala medier. Foto: Emily Dahl

På Majas Instagram och blogg dyker mysiga bilder på sonen upp lite då och då, men valet att visa honom offentligt har inte alltid varit självklart. 

– Victor har ju inte velat visa upp honom överhuvudtaget men när han föddes ville man ju visa upp sitt barn för hela världen. Nu har vi, eller rättare sagt jag, försökt trappa ner lite och jag vet inte om vi ska sluta visa upp hans ansikte helt eller om det kanske kommer upp en bild då och då. Det känns ändå viktigt för oss att han inte får växa upp i den här sociala medier-bubblan och vara ett fokus i våra kanaler, utan att vi får behålla det för oss själva. Dessutom vet jag att det finns så mycket knäppa människor där ute och att det är ett mycket större problem än vad man tror, speciellt på Youtube, så där kommer han inte att få vara med så mycket. 

”Jag vill att Ted Louie ska lära sig att respektera alla slags människor”

Har ni märkt några tydliga personlighetsdrag hos Ted Louie än?
– Han är väldigt eftertänksam och nyfiken. Han måste ta in ett rum innan han kan börja leka och träffar han en ny person så måste han få fundera en liten stund på vem det är. Jag gillar det draget hos honom, att han verkar ha integritet redan nu. Sen är han väldigt busig och glad. Våra släktingar har frågat om han någonsin gråter. 

Redan innan Ted Louie kom till världen var Maja noga med att påpeka att hon vill uppfostra sonen till att bli en bra man. 

– Jag vill att han framför allt ska lära sig att respektera alla slags människor. För oss är det väldigt viktigt och även om det förhoppningsvis faller sig naturligt för honom så kommer vi ändå kämpa väldigt starkt för det. Oavsett ursprung, kön, ålder, yrkesroll eller egenskaper så är alla precis lika mycket värda.  

– Sen lever jag och Victor väldigt jämställt hemma, vi båda lagar mat, städar, har lika mycket ansvar för honom, men vi kommer också vara väldigt tydliga med hur det faktiskt ser ut i dag runtom i världen och att uppmärksamma de problemen. Sen har Victor sagt att han inte tror att det ens kommer att behövas med tanke på att jag ofta har tydliga åsikter och gärna tar diskussioner om feminism. Så Ted Louie kommer att ha det i sig ändå, men man kan ju aldrig prata om det för mycket tycker jag. 

”Jag tycker att det är en härlig känsla i dag kring just mammor på nätet. Nästan alla vill ju bara stötta och hitta kraft hos varandra vilket är underbart.” Foto: Emily Dahl

Vad gör du när du får två timmar för dig själv?
– Antingen så tar jag en lång dusch, lägger ansiktsmask, lyssnar på podd och verkligen gör en grej av det. Eller så lägger jag mig raklång i soffan, stänger av mobilen och sätter på en realityserie och NJUTER varenda minut. 

Var ser du dig själv om fem år?
– Om fem år har vi med lite tur två barn till och är en stor och lycklig familj. Jag driver mitt eget klädmärke och har precis öppnat upp min första butik i Paris. Jag och Victor har en välgörenhetsorganisation tillsammans där vi får chansen att hjälpa fler människor, det är någonting vi har kikat på ett tag. Och framför allt så har jag hittat det lugn och den lycka jag i dag strävar mot där all min ångest är borta. Jag har kommit en lång bit på min personliga resa men jag har en del kvar.

Maja om sin modestil

Beskriv din stil. Den är varierad! Jag älskar färg, paljetter, häftiga klänningar och lite mer speciella plagg. Jag är inte rädd för att sticka ut och vill hellre alltid vara lite för mycket än för lite. Jag tycker om tanken och idén med hur man kan utrycka sig med kläder och hur man verkligen kan få vara sig själv i det.

Vilket är ditt bästa plagg? Mina Levi’s 501:or, helt klart! Jag använder dem till både vardags och fest och nu när jag var gravid så var det plagget jag verkligen suktade efter att komma i igen.

Mest udda plagget i garderoben? Sist jag rensade hittade jag en tyllkjol i ljusrosa som jag tyckte var cool en gång i tiden. Cool absolut, men ingenting jag skulle bära i dag.

Din go-to outfit? Levi’s-jeans, en vit skjorta, skinnjacka och ett par stiletter om det är fest eller ett par sneakers om det är vardag.

Vad betyder kläder för dig? Det är ett snyggt sätt att göra statements på och en möjlighet att få vara sig själv och visa upp det för andra.

Följer du trender? Absolut! Men sen tar jag även in min egen stil i det och jag skulle inte köpa rakt av det en skyltdocka har på sig. Utan är det inne med ormskinnsmönster så köper jag inte allt i det utan kanske ett par skor som jag sen stylar på mitt sätt.

Har din stil förändrats sen du blev mamma? Den har nog blivit något mer sofistikerad. Jag vill hellre klä mig i en snygg kostym på ett möte eller en middag än i en lite konstig klänning.

Beskriv Ted Louies klädstil! Som en gammal gubbe! Vi har vänner i England som klär sitt barn helt annorlunda så vi skrattar ofta åt hur Ted Louie ser ut som en 80-åring med hängselbyxor och en skjorta medan deras son sitter bredvid i en tracksuit och en napp med bling-bling på. Men det passar Ted Louie att ha den skandinaviska och gulliga stilen än den tuffa.

Hur håller ni er varma i vinter? Jag glider runt i min dunjacka från Acne och Ted Louie i sin overall med kaninöron från Livly.

Info om alla kläder i reportaget finns i senaste numret av mama – nr 1 2020 – som finns i butik nu!

Foto: Emily Dahl
Hår och make: Sarah Grundén
Fotoassistent: Olivia Huerta-Bratteng
AD: Vendela Zandén 

Läs också: mamas intervju med Maja Nilssson Lindelöf när hon väntade sonen Ted Louie