Foto: Jakob Dahlström

Magdalena Graaf: "Jag bearbetar sorgen på mitt eget sätt"

2014 drabbades Magdalena Graaf, 41, av alla mammors värsta mardröm: hon förlorade ett barn, äldsta sonen Isak. I omslagsintervjun i mama nummer 13 berättar hon om tiden därefter, och om hur hon mitt i sorgen upptäckte att hon var gravid. Yngsta sonen Louie är nu 9 månader.

Morgonen den 25 augusti 2014 kom två poliser hem till Magdalena Graaf, 41, och meddelade att hennes son Isak gått bort i en olycka. Endast 19 år ung.

– De kommer in och de där sekunderna… säger Magdalena och kippar som efter luft.

Magdalena Graaf med sönerna Lance, Charlie och Louie. Foto: Jakob Dahlström Foto: Jakob Dahlström

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Det var som en vakuumbubbla av panik och ångest. Jag gick bara runt. Runt, runt, runt. Jag fattade inte. Jag ber att du ALDRIG ska behöva uppleva den känslan.

Magdalena vill inte prata offentligt om vad som hände Isak. Inte berätta för någon utomstående alls, egentligen, för det här är fortfarande så sårigt och privat för henne. Men med tiden har hon börjat kunna förhålla sig till tragedin.

– Nu har det gått två år. Nu kan jag sätta mig ned och kolla i alla obduktionspapper. Jag gör lite i taget. Bearbetar min sorg på mitt eget sätt. Pallar inte allt på en gång. Jag fick ta ett gipsavtryck av hans hand, som man gör på små bebisar. Så kan man lägga sin hand där. Känna hans närhet. Men inte bara då, allting runt omkring påminner om Isak, säger hon.

Mitt i sorgen upptäckte Magdalena att hon var gravid. Yngste sonen Louie var planerad till den 22 februari 2016. Isaks födelsedag.

– Det var så sjukt. SJUKT, verkligen. Gåshudsögonblick.

 

Denna text är en rewrite av en längre intervju, skriven av Anna Björkman.

Läs intervjun med Magdalena i sin helhet i mama nr 13, släpps i butik på torsdag – men finns att köpa redan nu i appen mama PLUS!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!