”Jag ska bli den mamma jag aldrig hade”. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så är Madonnas liv som ensamstående sexbarnsmamma

”Det finns ingen som jag”, säger Madonna i en intervju med Vogue. Och vi kan inte annat än att hålla med. Som ensamstående sexbarnsmamma med en lång karriär i ryggen lyser hon fortfarande starkt som en av våra allra största artister. Här är ditt mammaliv – Madonna!

Madonna Louise Veronica Ciccone, 63, har för helt egen maskin skapat sina framgångar och har länge varit en av vår tids absolut största och mest mångfacetterade artister. För som hon själv säger i en intervju i Vogue, 2019: ”Det har aldrig funnits några förebilder för mig. För att ingen gör vad jag gör. Och det är lite skrämmande. Jag kan se tillbaka på kvinnor som jag tycker var både stora och fantastiska – frihetskämpar, som Simone de Beauvoir eller Angela Davis – men de hade inga barn. Som ensamstående förälder till sex barn fortsätter jag att vara kreativ och utöva min konstnärlighet, vara politiskt aktiv, göra min röst hörd, göra allt jag gör. Så jag menar, det finns ingen som jag”. 

Madonna Louise Veronica Ciccone

Ålder: 63.

Familj: Barnen Lourdes, 25, Rocco, 21, David Banda, 16, Mercy James, 16, tvillingarna Estere och Stella, 9.

Bor: Madonna har hus i bland annat i Los Angeles, New York och Portugal. 

Gör: ”Queen of pop”.

1. Ingen egen mammaförebild

Som sexåring förlorade Madonna sin mamma i bröstcancer, vilket format hennes liv och karriär på många olika sätt, har hon berättat i intervjuer. Och längtan efter egna barn har funnits med henne. Idag har hon sex barn som hon ofta hyllar på sitt Instagram-konto.

”Det här är vad jag är allra tacksammast för! Mina barn har visat mig vägar och öppnat dörrar jag aldrig trodde jag kunde ta mig igenom”
https://www.instagram.com/p/BqeyOWGBbPW/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

2. Biologiska klockan börjar ticka

I mitten av nittiotalet dejtade Madonna den då ultracoola Chicago Bulls-spelaren Dennis Rodman under två månader, och Madonna var fast besluten att bli gravid. Rodman har hävdat, både i intervjuer och i sin självbiografi (”Bad as I wanna be”), att vid ett tillfälle när hon hade ägglossning lät hon hämta honom från Las Vegas till New York där hon befann sig, för att, ja ni fattar... Dessutom skulle hon ha erbjudit honom 20 miljoner dollar om hon blev gravid och det resulterade i ett barn. Om detta är sant vet bara de inblandade. Rodman hade dock inte samma längtan efter barn och dumpade helt sonika Madonna som fick fortsätta att leta efter en lämplig baby-papa...

https://www.instagram.com/p/Bs1j2wjHFaE/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Gravid mitt i drömjobbet

Två år efter Rodman-nederlaget släpptes nyheten om att Madonna väntade sitt första barn (pappa, skulle det visa sig var hennes personliga tränare vid tiden, Carlos Leon). Madonna befann sig i Budapest där hon hade landat sin drömroll, huvudrollen i musikalfilmen om Evita Perón

”Surprise, surprise, storken kunde inte vänta. Den glada nyheten från Budapest har just nått oss – Madonna är gravid, men hon vill inte att det ska bli en stor sak, hur hon nu kan tro det. Hon är väldigt glad, likaså alla som är nära henne. Jag gillar inte klichéer, särskilt om Madonna, men hon strålar verkligen!” lät världsstjärnans publicist Liz Rosenberg meddela till världen.

”Jag visste att min karma skulle ge mig en dotter, och jag längtade instinktivt efter henne”

Den blivande mamman strålade på, men filmteamet fick en hel del huvudbry hur de skulle hantera graviditeten. En del scener fick strykas och andra medel fick tas till för att dölja den växande magen. Musikvideon till filmen, ”You Must Love Me”, spelades in när filmproduktionen var klar. Vid det här laget var Madonna höggravid, men det löstes genom att man lät henne stå bakom pianot i videon!

https://www.instagram.com/p/BG9AY8ZmEbQ/?utm_source=ig_web_copy_link

4. Ingen lätt förlossning

Måndagen den 14 oktober 1996, föddes Madonnas efterlängtade dotter och fick namnet Lourdes Maria Leon Ciccone, men kallades Lola av mamma från första stund. 

”Jag är inte intresserad av att vara en superkvinna i förlossningsrummet. Ge mig droger”

Förlossningen var enligt People Magazine inte lätt. Efter tolv timmar med värkarbete utan resultat (förutom hunger, Madonna bad om pommes frites från McDonald's) föddes Lola till slut med kejsarsnitt, något som Madonna inte hade haft med i beräkningen men var tvungen att acceptera.

”Hon är så mycket lugnare, så mycket mer centrerad än hon brukade vara”, sa vännen Rosie O’Donnell om den nyblivna mamman. ”Jag har aldrig sett henne så lycklig. Lola har hjälpt henne att bli mer jordad, att inte bry sig så mycket om sin stjärnstatus.”

Ett år senare hade det tagit slut med baby-papa Carlos, och Madonna stod som ensamstående mamma.

”Jag visste att om jag fick barn skulle det bli en helande process för mig eftersom jag inte hade någon mamma själv. Jag visste att min karma skulle ge mig en dotter, och jag längtade instinktivt efter henne”, sa Madonna i en intervju i Vanity Fair, 1998. I samma intervju säger hon att hon gärna skulle vilja ha fler barn men att hon i så fall vill vara i en stabil relation.

https://www.instagram.com/p/CGV7FgzBsTR/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

5. Syskon på väg!

Den stabila relationen hittade hon (i alla fall till en början...) i den brittiske filmregissören och manusförfattare Guy Ritchie. De båda träffades genom vänner 1999.

”Är du gravid?” Frågan som alla ville ha svaret på ställdes i en intervju inför premiären av filmen ”The next best thing” (om en ensamstående kvinna som längtar efter barn och blir gravid med sin homosexuelle vän). ”Nej”, svarade Madonna men höll med om att Lola borde få en bror eller syster, ”hon är så bortskämt hon kan behöva lite konkurrens”. Men det tog inte lång tid förrän paparazzofotograferna hade lagt ihop ett och ett då de noterat att Madonna gjort flertalet besök på en kvinnoklinik i London. 

När videon till ”Music” spelades in var hon gravid i femte månaden, vilket fick döljas med rymliga kläder och specifika kameravinklar. Men tittar man superdupernoga så hinner man skymta en liiiten mage från scenerna i limousinen. Dessutom, noterade de extra uppmärksamma, har hon på sig ett stort halsband som lyder: ”Mommy”. 

Vid den här tiden hade Detroit-födda Madonna anammat brittisk kultur med hull och hår. Hon bodde i ett av Londons fashionablaste kvarter, talade med brittisk accent, hade öppnat pub med maken (The Punchbowl i Mayfair) och låtit sig plåtas framför parets gemensamma engelska lantgård, Ashcombe i både tweed och långa svepande kjolar. Men det fanns ett undantag. Hon ville inte föda sitt andra barn i England. I en radiointervju erkände hon varför: ”Kom igen, har du varit på ett sjukhus i England? De är gamla och viktorianska”. Uttalandet skapade en hel del skriverier och många brittiska sjukhus kände sig tvungna att dementera påståendet.

6. Förlossningskomplikationer

Rocco John Ritchie föddes två veckor före BF, den 11 augusti 2000 i Los Angeles, inte helt utan komplikationer. Madonna hade drabbats av placenta praevia, när moderkakan ligger som ett hinder i livmoderhalsens mynning vilket kan leda till svåra blödningar under graviditeten eller förlossningen. Men allt gick väl och snart kablades nyheten ut över världen. Två månader efter förlossningen gav sig den nyblivna mamman ut på en rad club-spelningar för att promota sitt nya album. Vi kan bara anta att äkta maken snart började gnissla tänderna då han förstod att karriären inte var något hans ”missus” hade tänkt trappa ner det minsta på. Efter sju år som gifta började skilsmässorykten florera i medierna...

https://www.instagram.com/p/BmWByU7AhKg/?utm_source=ig_web_copy_link

7. Kontroversiell adoption

Illvilliga skilsmässorykten eller inte, paret Ritchie var fullt upptagna med en planerad adoption av en liten pojke från Malawi, David Banda, som då var 13 månader. Adoptionen kantades av kontroverser och bland annat krävde Malawisk lag att blivande föräldrar skulle bo i Malawi i ett år innan de adopterade, vilket Madonna och Guy inte hade gjort. Dessutom blev de anklagade för att ha betalat sig före i adoptionskön.

”Även om den här adoptionen inte går igenom kommer jag adoptera en hel by. Jag kommer göra allt jag kan för att hjälpa dessa människor”

David Bandas biologiska far, Yohane, blev ofrivilligt indragen i vändorna kring adoptionen. ”Dessa så kallade mänskliga rättighetsaktivisterna trakasserar mig varje dag och hotar mig. De vill att jag ska rätta mig efter lagen, något jag inte kan göra för jag vet vad jag har lovat Madonna och hennes man,” sa han i ett uttalande. Ärendet godkändes slutligen i maj 2008, och Madonnas publicist lät meddela att paret hade beviljats tillfällig vårdnad i 18 månader för att sedan utvärderas av den malawiska rätten. 

Madonna har ett speciellt band till sin första adoptivson, han är den enligt henne som fått mest av hennes arbetsmoral. ”Vad han har mer än någonting är fokus och beslutsamhet. Jag är ganska säker på att han har fått det från mig. Han är den som liknar mig mest. Han förstår mig och han har mer av mitt DNA än något av mina barn hittills.”

David Banda, Madonnas adoptivson med ursprung från Malawi. Foto: Karel Prinsloo / TT NYHETSBYRÅN

8. Ensamstående mamma

I november 2008 blev skilsmässan mellan Madonna och Guy officiell. 92 miljoner dollar senare, rakt ner i exmakens ficka, var Madonna nyss fyllda 50 år nyskild och ensamstående trebarnsmamma, men mitt uppe i nya äventyr. Förutom lite turnerande (Sticky & Sweet Tour) och filmproducerande (I Am Because We Are) ansökte hon om att adoptera en liten flicka från Malawi, Chifundo Mercy James

Om adoptionsturerna kring David var jobbig så var det inget jämfört med den här gången enligt den blivande mamman. ”Jag var nyligen frånskild och domstolen informerade mig att som frånskild kvinna var jag inte lämplig att uppfostra ett barn, och att Mercy James skulle få det bättre om hon stannade på barnhemmet.”

Tre år av blod, svett och tårar tog det innan adoptionen gick igenom och Madonna kunde räkna ännu ett barn till sin skara. Mercy James är enligt mamma extremt talangfull inom klassiskt pianospelande och fotografering.

”Jag kämpade för nåd och vann. Det var inte lätt. Ge aldrig upp dina drömmar. Sluta aldrig slåss för det du tror på. Och slutligen: Kärlek erövrar allt.” Foto: MIKE HUTCHINGS / TT NYHETSBYRÅN

9. Vårdnadstvist

När äldsta sonen Rocco var 14 år drabbade Guy Ritchie och Madonna samman i en infekterad vårdnadstvist. Dispyten grundade sig i att Rocco hellre ville bo med sin lite mer ”avslappnade” pappa, än med sin ”strikta” mamma (hej tonåring!). Men han var också trött på turnélivet och ville ha lite mer stabilitet. Madonna anklagade Guy för att hålla Rocco i Storbritannien mot sin vilja och hänvisade till Haagkonventionen om internationellt bortförande av barn. Men efter långa domstolsförhandlingar avslutades fallet till Guys fördel och Madonna förlorade vårdnaden om sin son. Mor och son har dock fortfarande en stabil och fin relation.

https://www.instagram.com/p/BUEeZfkgMBW/?utm_source=ig_web_copy_link

10. Tonårsmamma

Att vara tonårsförälder har sina sidor, även för en världsstjärna.

”Hon [Lola] måste förtjäna alla sina kläder genom att hålla ordning i sitt rum och bädda sängen varje morgon. Gör hon inte det så är hon tvungen att ha på sig samma kläder varje dag tills hon har städat.”

Slarvig tonåring eller ej, enligt Madonna är Lola vansinnigt begåvad. 

”Jag är grön av avund eftersom hon är otrolig på allt hon gör. Hon är en otrolig dansare, hon är en bra skådespelerska, hon kan spela piano, hon har mer talang än jag. Men har hon samma driv som jag har? Nej. Men hon har en mamma, det hade inte jag. Hon växte upp med pengar, det gjorde inte jag. Så allt kommer att bli annorlunda. Men vad kan jag göra? Jag kan inte haka upp mig på det. Jag måste bara göra mitt bästa.”

https://www.instagram.com/p/BX9OU7ShxFS/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

11. Tvillingmamma

En dag slog det Madonna: ”Varför är inte mitt kök fullt med dansande barn? Det finns så många barn som behöver ett hem, så jag tänkte, vad väntar jag på? Det är bara att köra!” Den tankekedjan blev startskottet till adoption nummer tre och fyra. Estere och Stella hade hon redan träffat vid ett antal tillfällen när hon varit på besök i Malawi. I februari 2017 gick adoptionen igenom och de då fyraåriga tvillingsystrarna fick följa med på privatplanet mot ett liv de bara hade kunnat drömma om innan mama-Madonna kom in i deras liv.

”Det är som att de alltid var här”, säger Madonna om tvillingarna, som älskar att titta på Moana. ”Det tog inte lång tid för dem att bli acklimatiserade.”

https://www.instagram.com/p/CBt3PlohEpj/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

12. Fotbollsmamma

Sommaren 2017 gick det Cicconska flyttlasset till Portugal. Anledningen? Sonen Davids fotbollsintresse.

”Barcelona och Turin var några alternativ, men jag kunde inte se mig själv bo där. Det hade varit mycket lättare om han gillade musik! ” sa Madonna i en intervju 2019.

På frågan om hon är en ivrig åskådare på sin sons fotbollsmatcher svarar hon att hon är som vilken fotbollsmamma som helst!

”Jag erkänner att jag bara tittar när han spelar. Om han sitter på bänken är jag på min telefon.”

Känns igen!?

13. ”Inked for the very first time”

Någon gång ska vara den första, även för en popdiva som varit med sedan åttiotalet och ”been there” och ”done that”. LRDMSE i bläck på Madonnas handled, hennes första tatuering representerar initialerna på förnamnen för vart och ett av stjärnans sex barn. Lourdes, Rocco, David, Mercy, Stella och Estere. 

Nu återstår att se om det kommer fyllas på med fler initialer...

”Like a virgin...” Foto: Madonna / Instagram

Källor: moms.com, Vogue, todayinmadonnahistory.com, People Magazine, The Independent, The Guardian, amomama.com