Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Influencern Tess Montgomery bor i London med sonen Ace och maken Garth.Influencern Tess Montgomery bor i London med sonen Ace och maken Garth.Influencern Tess Montgomery bor i London med sonen Ace och maken Garth.
Influencern Tess Montgomery bor i London med sonen Ace och maken Garth. Foto: Privat

Tess Montgomery om corona i London: ”Det sitter hänglås på grinden till parken”

Hur påverkar corona svenska mammor ute i världen? mama har pratat med ett gäng mammor om hur vardagen förändrats där de bor. ”Min son är mest glad över att få vara hemma och leka hela dagarna”, berättar Tess Montgomery i London.

Influencern Tess Montgomery bor i London med sin man och son.

Tess Montgomery Chamberlain

Ålder: 37.

Familj: Mannen Garth, och sonen Ace 2,5 år, samt hunden Olive.

Bor: I Clapham, London, Storbritannien

Gör: Influencer och head of creative talent på agenturen xInfluence.

Vad är den största skillnaden i din mammavardag till följd av corona?
– Här i London har vi varit under total lockdown de senaste sex veckorna, så det är en enorm skillnad. Ace förskola är helt stängd, min man jobbar heltid hemifrån och jag själv jonglerar mina jobb och Ace. Vanligen skulle både jag och Garth ha jobbat från våra respektive arbetsplatser och Ace skulle ha varit på förskolan, så det är full rulle här hemma just nu. Men allt går med lite planering och det har faktiskt varit väldigt mysigt att tillbringa så mycket tid tillsammans.

Vad oroar du dig mest över?
– Jag är givetvis otroligt orolig över dödligheten av viruset och försöker att inte tänka för mycket på att jag befinner mig väldigt långt ifrån min familj i Sverige om något skulle hända. Jag är även väldigt orolig för ekonomin här i UK. Många företag kommer att gå i konkurs och det är läskigt att tänka hur det kommer att påverka både landet och världen långsiktigt. I vår familj är vi väldigt privilegierade som har bra jobb som vi kan fortsätta med under den här tiden. 

”I vår familj är vi väldigt privilegierade”

Hur reagerar Ace på allt det här?
– Han är ju bara 2,5 år så han förstår inte så mycket, som tur är. Han är faktiskt mest glad över att få vara hemma och leka hela dagarna. Det som har varit svårt att förklara är varför han inte kan träffa far- och morföräldrar och kusinerna och varför det är ett stort hänglås på grinden till lekparken. Vi får ta en promenad om dagen just nu, men inte mer. 

Vad pratar man om borta hos er just nu, relaterat till corona?
– Jag tror att känslan här i UK är mer dyster än hemma i Sverige. Just nu är vi fortfarande mitt i karantänsituationen, så det handlar mycket om att göra allt för att inte sprida viruset vidare. Men det förekommer även diskussioner om hur vi ska släppa på restriktionerna på ett vettigt sätt så fort det är säkert nog att göra det. 

Får du som svensk några kommentarer kring hur vi hanterar corona här i Sverige, och vad tycker man om det?
– Ja, absolut. Många här i UK är chockade över hur lite Sverige har gjort för att förhindra smitta. Bilder i tidningarna från folk som festar och sitter på uteserveringar tillsammans i Stockholm är inte så populära. Jag försöker förklara att vi svenskar är socially distant sedan tidigare, att det är en del av vår kultur. Vi bor inte lika tight på varandra och har ett större behov av en personlig sfär. Just nu har Sverige ett relativt lågt dödstal, så det är svårt att säga vad som är rätt eller fel. 

Ace klagar inte på karantänen, men Tess längtar hem till Sverige.Ace klagar inte på karantänen, men Tess längtar hem till Sverige.Ace klagar inte på karantänen, men Tess längtar hem till Sverige.
Ace klagar inte på karantänen, men Tess längtar hem till Sverige. Foto: Privat

Har du känt att du har kunnat ”bidra” i krisen på något sätt?
– Som influencer har jag fokuserat på att få mina följare att stanna hemma och ta direktiven på allvar. Jag trycker även mycket på mental hälsa och hur viktigt det är att vi tar hand om oss själva under den här tiden. Det är inte bara virus som dödar i en sån här situation, ensamhet och depression är lika allvarligt. Rent praktiskt har vi kunnat hjälpa äldre grannar med att exempelvis handla. 

Är det något i dina egna reaktioner eller sätt att hantera krisen som förvånar dig?
– Jag är mycket lugnare och mer praktisk än vad jag trodde att jag skulle vara. Vi försöker att fokusera mer på vår omgivning och att hjälpa andra än oss själva. Det hjälper oss att känna att vi har kontroll över situationen och det gör det lättare för vår familj att fungera så normalt som vi kan. Jag tror att det är farligt att gräva ner sig för mycket, det här är bara temporärt.

”Jag längtar efter att få krama min familj hemma i Sverige”

Vad längtar du mest efter att göra när det är över?
– Jag längtar väldigt mycket efter att få krama min familj hemma i Sverige. Det har varit tufft att veta att vi inte kan åka över om det behövs. Sen saknar jag givetvis mina vänner och vi har redan planerat en tjejmiddag så fort det är säkert att träffas igen. Jag tänker att det här bara är en liten blipp i våra liv och att det viktigaste är att så få människor som möjligt behöver förlora någon. Med det i åtanke så är det inga problem alls att stanna hemma ett tag till. 

Och vad skulle du säga att Ace längtar mest efter?
– Ace saknar sina små vänner och sina kusiner väldigt mycket. Vi försöker prata med dem över Facetime så ofta vi kan, men det är svårt för honom att förstå varför vi inte kan ses just nu. I övrigt tror jag att han är väldigt nöjd här hemma. Vi har trädgård att leka i och min man har byggt om hans rum och gett honom en trädkoja i taket, så han klagar inte än i alla fall!

Här kan du läsa om fler svenska mammor i världen, och deras syn på corona
Läs även Tess förlossningsberättelse: ”Jag fick en opiatspruta jag absolut inte ville ha”