Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tvåbarnsmamman Lisa Miskovsky kliver in i strålkastarljuset igen i och med Melodifestivalen 2022.
Tvåbarnsmamman Lisa Miskovsky kliver in i strålkastarljuset igen i och med Melodifestivalen 2022.
Tvåbarnsmamman Lisa Miskovsky kliver in i strålkastarljuset igen i och med Melodifestivalen 2022.
Tvåbarnsmamman Lisa Miskovsky kliver in i strålkastarljuset igen i och med Melodifestivalen 2022. Foto: Andreas Nilsson / Pressbild

Lisa Miskovsky: ”Det har varit en balansgång mellan karriär och mammaroll”

Melodifestivalen-aktuella Lisa Miskovsky hämtar kraft hos sina två döttrar hemma i Umeå. Men hennes beslut att fokusera på barnen en period har fått många i branschen att reagera. Nu slår hon tillbaka mot det tuffa klimatet:

”Det har varit en tuff snitslad bana att traggla sig nedför”, berättar hon för mama.

Hej Lisa, hoppas allt är bra med dig. Hur såg din morgon ut?
– Min morgon var lång, vaknade tidigt klockan åtta fast jag faktiskt inte behövde, haha. Rensat råttfällorna, åkt nästan milen på skidor, jobbat en massa sedan… Ska in med skotern på service, har fått låna grannens släp, så snällt! Nu är det barnfri vecka men när barnen är här stiger jag upp 06:50, då är det full fräs. En lugn morgon idag. 

Nu får vi se dig i Melodifestivalen igen. Hur känns det? 
– Kul! jag firar ju 10-årsjubileum och senast dansade mamma med Sean Banan på efterfesten så det måste bli minst lika kul! 

I samband med att du presenterades slog du tillbaka mot åldersdiskriminering mot kvinnor i musikbranschen. Hur visar den sig?
– Jag tycker att det finns alldeles för många män på chefsposter i min bransch, sedan har jag träffat några fantastiska också. Men många män/gubbar hamnar i gamla spår, där kvinnor ses på ett sätt och män på ett helt annat, rockfarbröder kan man satsa på hur länge som helst. Själv får man en frågande blick som ”ska inte du sluta nu?”. Sedan har de pratat skit om andra kvinnor jag själv sett upp till, om att de är för gamla. Det hände ofta när jag var ute på chefskontor ute i världen och hade släppt min första platta. En chef på ett mega-bolag i USA pratade oavbrutet om mina vackra ögon och sedan om hur gammal Mary J. Blige var, att hon borde sluta. Jag stod inte ut att höra på skiten. Det behövs verkligen fler kvinnor på viktiga poster, vi har en bit kvar!

”Att jag ville satsa på att bygga upp något med barnen blev en balansgång mellan karriären och mammarollen. Det har varit en tuff snitslad bana att traggla sig nedför”.

Du tog själv några steg tillbaka från rampljuset en period efter att du fick barn. Vad mötte det för reaktioner?
– Ja, branschen kräver närvaro på alla sätt, annars får man den härliga kommentaren ”ja, hon är ju artisten som inte vill jobba”, det är hemskt. Att våga ”försvinna” kräver mod. Flera kvinnliga kollegor jag mött har bestämt sig för att inte turnera till exempel och de måste få hitta sina sätt, för det är en stress och press konstant. Det krävs styrka att våga pausa. Att jag ville satsa på att bygga upp något med barnen blev en balansgång mellan karriären och mammarollen. Det har varit en tuff snitslad bana att traggla sig nedför.

...som exempelvis?
– Att jag mitt i allt tackade nej till ”Så mycket bättre”, eller hade vinterkräksjuka och skulle göra en livesänd tv-gala och dagen efter plåta ett omslag för en tidning med start 07.00. Man förväntas leverera oavsett. Nej, jag ville inte tvärsluta amma för ett tv-program, hur kul det än verkade bli. Jag hade problem med amningen, så när jag fick tid att tänka efter så tog jag det beslutet och jag kände mig stolt över det. Det var ett personligt beslut, då det var mycket jag behövde lära mig om barnen, då min situation var annorlunda också. 

Lisa har barnen boende hos sig varannan vecka: ”Jag kommer aldrig vänja mig”. Foto: Privat / Andreas Nilsson

Ja, en av dina döttrar har autism, något du pratade om i ett hyllat sommarprat. Vilket är ditt bästa råd till andra föräldrar till barn med NPF-diagnos?
– Just nu är det att lyssna och bestämma tillsammans, alla ska med. Vad kan vi göra tillsammans för att något ska bli bättre, vad tycker du? Det är en bra fråga, men också komma med några få väl genomtänka val som alternativ. Känna in läget och stötta.

Du har din bas utanför Umeå samtidigt som mycket av din bransch utgår från storstäderna. Hur får du ihop det berömda vardagspusslet?
– Jag njuter av Stockholms puls OCH av det stilla livet i norr. Får ut väldigt mycket av båda världarna. Sedan väljer jag noga. Det är viktigt att lyssna på kroppen och vad man orkar.

Lisa, som tillhört det svenska snowboardlandslaget, delar skidintresset med sina döttrar: ”Att vara i backen med dem är fantastiskt”. Foto: Privat

Vad tycker du och familjen om att göra tillsammans?
– Vi åker utför och på längden, fiskar och kör skoter (de tolkar på skidor) till olika grillstugor och lagar mat över öppen eld. Vi promenerar och åker och hälsar på mina svärföräldrar i Skåne, vi hälsar även på vänner i de västerbottniska fjällen och i Stockholm. 

Du lever ett klassiskt varannan vecka-liv – har du några tips till andra mammor i samma situation?
– Dåligt med tips tyvärr, jag kommer aldrig att vänja mig. Vi saknar dem så oerhört och jobbar intensivt då de är borta. Då slipper jag tänka och går stenhårt in i träning, jobb, dataspel, fix med hus... Ja det skulle väl vara det att vi lagar mat, min sambo och jag, på torsdagarna innan de kommer. Vi storhandlar, städar och fryser in en massa mat så att vi bara kan njuta med dem och hitta på saker när de kommer. 

Beskriv dig själv som förälder med tre ord! 
– Engagerad, kärleksfull och temperamentsfull, jag är inte alltid så lågaffektiv som jag skulle önska att jag var... 

Som mamma till två ”tweenies”. Vad är det roligaste och mest utmanande?
– Vi hänger runt och skejtar, spelar Fortnite, gör så mycket ihop, det är kul. Telefonerna deras däremot skulle jag gärna vilja lägga i en lerduveslunga och prickskjuta på ibland... De försvinner så lätt i sina telefoner.

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Att fråga sig själv vad man vill stå för och det har gjort att mina beslut idag är bättre än för bara något år sedan. 

Lisa och barnen trivs lika bra i de västerbottniska fjällen som i Stockholm. Foto: Privat

Ditt bästa mama-hack?
– Belöningar, det funkar hyfsat fortfarande.. sedan brukar vi lova tre hundar om vi har fel. Nu sist blev det fyra hamstrar. Det går inte alltid bra när man lovar, då måste man stå för det. Hamstrarna rymmer konstant också, inget hett tips direkt.

Du har själv hållit på med allt från hockey, tennis och golf till snowboard, surfing och simning. Är idrottandet något du vill föra vidare till dina barn?
– Ja, det är en bra fråga. Jag vill inte tvinga och tycker det är kul om det kommer självmant och det har det gjort, så att vara i backen med dem samt surfa är fantastiskt. Nu tränar de dans, åker längd, utför, skejtar, surfar och simmar. Mycket med oss, men själva med. 

Bästa rådet från en annan mamma? 
– Kolikvaggan, den var avgörande då det begav sig, med båda barnen. 

Till sist. Hur taggade är tjejerna på du ska vara med i Mello igen? 
– Haha, de skejtar ju nu och är tuffa men de supportar mig 100 procent!

Lisa Miskovsky

Ålder: 46.

Familj: Sambo och två barn.

Bor: Umeå.

Gör: Artist som i vår släpper ny musik på svenska.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen med låten ”Best to come” den 19 februari.

LÄS OCKSÅ: Konstnären Clara Hallencreutz Fares: ”Jag har tvivlat på om jag ville bli mamma”
LÄS OCKSÅ:
Negar Mottaghi: ”Många funkisföräldrar delar samma erfarenhet”