Cissi von der Esch beskriver sig själv som en rolig mamma (det kan vi verkligen tänka oss!). Foto: Privat, pressbild TV4

Cissi von der Esch: 3-åringen tycker det är roligt när jag dansar på tv

Att medverka i Let's Dance lät som en mardröm för Cecilia von der Esch (tidigare Forss), men blev ett sätt att ta sig ur mammabubblan. 

Vi tog mamatempen på Cissi och fick höra om hennes bästa middagsrätt, den dåliga självkänslan och vilken musik de helst dansar till hemma.

Hej Cissi! Hur mår du just nu?
– Bra! Vi har precis haft ”torr-rep”. Då har man inte danskläderna på sig men kameramannen lägger bilder och scenografi, ljus och ljud är där. Det är full rulle verkligen. Men det har varit en tuff period, både jag och barnen har varit sjuka, men nu känns det som att det håller på att vända. Det är ju ett intensivt schema med barn, men när hälsan är bra då går det ju otroligt bra. Sedan när de får de här småbarnsförkylningarna och allt vad det är, då blir det svårt. Men det är ju så livet är. 

Vi vet vad du menar! Vad tycker barnen om att mamma dansar i tv?
– När de har varit friska har de varit och tittat på när vi repat, och i alla fall 3-åringen vet att mammas nya jobb är att ”dansa på tv” och hon tycker att det är roligt att titta. 

Cecilia von der Esch, dansar med Hugo Gustafsson. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cecilia "Cissi" von der Esch

Ålder: 36.

Familj: Maken Fredrik, döttrarna Fredrika, 3, och Theodora, 1.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Gör: Skådespelare och barnboksförfattare.

Aktuell: En av deltagarna i Let's Dance. Syns även i nya avsnitt av Morden i Sandhamn som kommer i vår. 

Instagram: @Cissivonderesch 

”Jag har väldigt dålig självkänsla när det kommer till dansen”

Vilket var ditt bästa dance move innan Let's Dance?
– Kanske den när jag fejkskallar nån...

Fejkskallar?
– Eller det kanske mer är något skådistrick, haha.... Alltså nej, jag har ingenting. Jag har väldigt dålig självkänsla när det kommer till dansen. Men man kan inte gå runt och vara rädd, så jag försöker att utsätta mig för saker jag egentligen inte kan. 

– Sedan hade jag ju inte rört på mig på fyra år, på grund av de här åren med corona och eftersom jag fått två små barn tätt inpå. Så jag hade ändå behövt skaffa mig någon träning. En vecka innan vi började träna beslutade jag mig för att sluta amma också, så jag har verkligen gått från 0 till 100. Men det har varit helt rätt för mig. 

Oj, vilken dunderstart du har fått då!
– Ja, det är helt sjukt. För många har det varit en dröm att vara med i Let's Dance, men för mig har det alltid varit en mardröm. Jag har känt att det här kommer jag ha svårt för. Men när frågan kom den här gången kände jag att nu måste jag rycka av det här plåstret och komma ur min trygga mammabubbla, för att hitta tillbaka till mig själv också. Man hittar många nya sidor hos sig själv som mamma, men man tappar också lite grann vem man var innan, när praktiskt taget hela ens vakna tid handlar om att finnas där för sina små. 

Ja, det är lätt hänt. Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
– Jag lovade mig själv att inte göra avkall på min kreativitet. Tyvärr har den blivit lite lidande, för att tiden inte finns. När man väl har de här timmarna när barnen har somnat, så sitter man ju bara och stirrar in i väggen, eller ner i en tallrik, eller i telefonen. Det saknar jag jättemycket, för det är så stor bit av mig själv. 

Cissi tillsammans med maken Fredrik. Foto: David Sica 1 / Stella Pictures

Förstår! Vad är det som är så svårt i Let's Dance?
– Alla kroppsdelar använder man på ett helt annat sätt än vad man har gjort tidigare. Allt som är obekvämt är rätt och allt bekvämt är fel. Det är otroligt kul att få lära sig något nytt, men jag ska erkänna att det är svårt att verkligen njuta av dansen i direktsändning eftersom man har så kort tid på sig att lära sig. Det är som att lära sig en ny sport eller ett nytt språk på fem dagar och sedan kunna föra en konversation och känna sig trygg i det.

Cecilia von der Esch om Let's Dance

Hur mycket övar ni på en vecka?
– Direkt på söndagen kör man några timmar, när man precis fått veta vilken dans det är. Vissa tränar på morgonen, tar en paus och kommer tillbaka. Men jag och Hugo tränar två–tre timmar varje dag, mer orkar och hinner man inte. 

Cissi von der Esch med första dottern Fredrika i magen. Foto: Hannah Hedin / mama

Vilken låt dansas det mest till hemma?
– Jag är Astrid Lindgren-fan så det blir mycket sådana låtar och filmer. Man märker att lillasyster Theodora älskar musik och dans, hon börjar direkt digga med! Fredrika också men hon är en sån som vill ha koll på läget innan hon kastar sig in i saker. Så där tar det lite längre tid. En bra egenskap tycker jag. De är lite olika typer.

Det är precis som det här med dans. Man är ju nybörjare även som förälder med första barnet. Så det är en spännande och utmanande tid i livet nu.

Vem bestämmer hemma ?
– 3-åringen, hehe... Det känns som det ibland i alla fall. Men jag och min man försöker ju ha ett tydligt gemensamt ledarskap, men jag menar, det är precis som det här med dans. Man är ju nybörjare även som förälder med första barnet. Så det är en spännande och utmanande tid i livet nu, både på jobbet och hemma. Man får verkligen ta dagen som den kommer och jag försöker njuta även av de där de lite kämpigare stunderna. 

Vad gör du när du får två timmar själv?
– När jag tar lite egentid går jag alltid och tar någon behandling. Massage, ansiktsbehandling... Någon sådan grej. Det är väldigt viktigt för mig. 

I november 2020 blev Cecilia von der Esch tvåbarnsmamma. Foto: Privat

Cissi von der Esch om livet med två barn

Vilken är vanligaste middagsrätten hemma?
– Fiskbullar i hummersås och ris. In fiskbullar we trust! Man vet alltid att har vi inget annat hemma så tar man fram fiskbullar och alla blir jätteglada. 

Perfekt. Beskriv dig själv som förälder med tre ord?
– Snäll, trygg och rolig.

Vad skrattade du själv åt senast?
– Barnen är ju för roliga. Theodora försöker lära sig att hoppa och hon tycker själv att hon hoppar men det är bara armarna som rör sig. Innan hon kunde gå kunde hon göra kullerbyttor så hon vill göra det överallt. På stenhårt golv vilket inte är det bästa... Så hon är väldigt underhållande i sin fysikalitet just nu.

Systrarna Theodora och Fredrika. Foto: Privat

Bästa rådet från en annan mamma?
– Kom ihåg att du kan googla allt. När jag precis hade fått min första dotter stod man ibland och bara ”Nej, men alltså nu vet jag inte. Ska jag säga ifrån eller inte? Gilla läget? Vad ska jag ta för beslut?” Då var det faktiskt väldigt bra, i stället för att stå och fundera för länge: googla så får du ett svar.

Ni visar inte era barns ansikten i sociala medier. Hur har ni tänkt om det?
– Min man är för det första en väldigt privat person, han har inte sociala medier och vill inte synas. Det har jag fått respektera sedan dag ett. Sedan när barnen kom tog vi ett gemensamt beslut att skydda dem från den världen. De har inte valt själva att synas, så när de är stora nog att kunna säga att de vill vara med då får de vara det. Det finaste vi har skyddar vi så länge det går. Men jag ska erkänna att det är lite lite jobbigt för det stolta mammahjärtat ibland, eftersom de är så galet söta! 

LÄS OCKSÅ: Cissi Forss: ”Jag har förberett mig hela livet för att bli mamma”

LÄS OCKSÅ: Sandra Beijer: ”Jag är precis samma person, bara med en ny liten vän”