Natashja Blomberg med barnen Tamlin, 2, och Ninja, 4.
Natashja Blomberg med barnen Tamlin, 2, och Ninja, 4.

Lady Dahmer: "Jag blir knäckt de gånger det blir storm på bloggen"

Bloggen Lady Dahmer är Sveriges största blogg om barn, genus och feminism. Ämnet väcker starka känslor och missförstånden är många. "Vissa tror att genus betyder att alla ska ha bruna overaller och vara könslösa", säger Natashja Blomberg, tvåbarnsmamman som ligger bakom Lady Dahmer.

Natashja Blomberg, 35, tvåbarnsmamma och feminist, är mer känd som Lady Dahmer. I sin blogg diskuterar hon feminism och genus. Varje vecka besöks den av 25 000 unika besökare och Natashja har många fans. Men också många belackare. Tongången är ofta hård.- Jag blir knäckt de gånger som det blir storm på bloggen. Både arg och knäckt. Jag har ju en del elitfeminister som följer mig och deras kritik har ju substans och det tar hårt. Men idioterna som skriver att ’du är fet, ful och äcklig’, dem reagerar jag inte ens på. De har ingenting vettigt att komma med, säger Natashja.

Intresset för genusfrågor har funnits hos Natashja länge, sen långt innan hon själv blev mamma.Vilken är den största missuppfattningen när det gäller genus? - Att alla ska ha bruna overaller och vara könslösa, haha. Det handlar ju inte om det. Många tror att man inte ska få vara traditionellt manlig eller kvinnlig. Men det handlar ju om att alla ska få se ut hur de vill och göra vad de vill.

Hur märks det rent praktiskt att du försöker att uppfostra Ninja och Tamlin på ett genusmedvetet sätt? - Jag är inte så utstuderad som många tror. Jag köper kläder som inte ser typiskt könsstereotypa ut. Ninja har visst klänningar, men hon kanske bär dem ovanpå ett par jeans.   Hur gör du om hon vill ha något typiskt flickigt då? - Det beror på vad det är och varför hon vill ha det. Man behöver ju inte köpa allt till dem som de vill ha. Det gör man ju aldrig annars, eller hur? Ninja får många komplimanger om hon har fina kläder, många fler än vad Tamlin får. Och jag vill inte att hon ska få massor av komplimanger på grund av sitt utseende. Ninja har inte fattat ännu att det är bra att vara fin och det är faktiskt ganska ovanligt bland 4-åringar. De flesta 4-åriga tjejer vill vara fina. Jag har sett 4-åringar sitta och gråta för att de inte känner sig fina.

- Hon får ju inte några negativa kommentarer för att hon inte har typiskt flickiga kläder. Många tror att jag kommer att göra henne till ett freak som ingen vill vara med, men så är det inte.

Varför pratas det så mycket om barns kläder när man pratar om genus?- Kläderna är det första vi ser. De påverkar hur vi ser på varandra och det i sin tur påverkar hur vi behandlar varandra.Hur tänker du då när du handlar kläder till Ninja och Tamlin?- Jag väljer bort ”tjejtjejiga” kläder och kläder som ser ut som att de är gjorda för ”minivuxna”, typ hotpants och byxor med låg midja. Hon har massor av rosa kläder, men klär sig sig sällan i helrosa. Till Tamlin undviker jag murriga, pojkiga färger som signalerar att han är tuff.

Vad väljer du i stället?- Färggranna kläder. Det finns undersökningar som visar att vi uppfattar barn i färgglada kläder som snälla och glada. Och om de ska uppfattas som någonting alls så vill jag att det är som snälla och glada.Det är ju välkänt att vi pratar med flickor och pojkar på olika sätt och att vi bekräftar olika beteenden hos dem. Hur tänker du där? - Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om känslor även med våra pojkar och att man tillåter dem att vara ledsna. Jag är själv en ganska bufflig och högljudd person och Ninja är likadan, vilket jag kan störa mig på, men där gäller det för mig att tillåta Ninja att vara arg. Jag pratar aldrig om deras utseenden, inte heller om att de är duktiga, mest eftersom det är så meningslöst. Barn har inget behov av att höra att de är söta eller duktiga, de vill bara bli sedda.

Lever du alltid som du lär?- Nej! När jag bloggar har jag en vision av ett föräldraskap. Jag är bara människa, ibland gör jag helt fel.

Missa inte Lady Dahmers genus-tips på nästa sida!

#br

Lady Dahmers tips till dig som vill bli mer genusmedveten

"Att vara genusmedveten handlar om att bli medveten om våra egna föreställningar men också om andras. Och att bli medveten om hur de i sin tur kan påverka mina barn; hur bemöts de? Kan jag påverka det? Det innebär även attjag, förutom att vara en förebild för mina barn och visa dem att män och kvinnor gör samma saker, ser till deras närmiljö: vad leker de med? Vad tittar de på för program? Vilka kompisar har de? Hur talar vuxna till dem? Vilka böcker läser vi och vilka kläder har de på sig? Och hur påverkar detta deras utveckling?"

1. Kalla inte barn för tjejen, flickan, grabben, killen. Använd "kompisen" eller "barnet" eller namnet om du vet det.

2. Klä barnet i lekvänliga kläder som ej signalerar kön. I alla färger.Kläder och färger påverkar hur dina barn uppfattas som i sin tur påverkar hur de blir bemötta.

3.Kommentera inte barns kläder eller utseende.

4. Uppmuntra lekar och egenskaper utanför könsrollen. Resten av samhället uppmuntrar redan könstraditionella egenskaper, kompensera och ge alternativ!

5. Tolka inte in vuxenkärlek när barn av motsatta kön leker eller tycker om varandra. Flickor och pojkar kan vara vänner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!