Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
mama har följt kronprinsessan Victoria från bröllopet med prins Daniel till livet som tvåbarnsmamma. Här är kronprinsessans mammaliv i 13 punkter.mama har följt kronprinsessan Victoria från bröllopet med prins Daniel till livet som tvåbarnsmamma. Här är kronprinsessans mammaliv i 13 punkter.mama har följt kronprinsessan Victoria från bröllopet med prins Daniel till livet som tvåbarnsmamma. Här är kronprinsessans mammaliv i 13 punkter.
mama har följt kronprinsessan Victoria från bröllopet med prins Daniel till livet som tvåbarnsmamma. Här är kronprinsessans mammaliv i 13 punkter.

Kronprinsessan Victoria fyller 46 år – här är ditt mammaliv!

Hon är en sessa med stil och i sinom tid även en drottning med drag. Men framför allt är kronprinsessan Victoria mamma till Estelle och Oscar. mama har följt hela hennes mammaliv, från första dejten med pappa prins Daniel till livet som tvåbarnsmamma. 

Trots att hon är en av Sveriges absolut mest bevakade personer har kronprinsessan Victoria lyckats hålla sitt familjeliv i Haga slott i Solna relativt hemligt. Men visst visar de sig ibland, charmtrollen Estelle, 11, och Oscar, 7. Här är kronprinsessans mammaliv i 12 punkter.    

Victoria Ingrid Alice Désirée, 46, kronprinsessa av Sverige och tronföljare, med sin man prins Daniel och barnen Estelle och Oscar.Victoria Ingrid Alice Désirée, 46, kronprinsessa av Sverige och tronföljare, med sin man prins Daniel och barnen Estelle och Oscar.Victoria Ingrid Alice Désirée, 46, kronprinsessa av Sverige och tronföljare, med sin man prins Daniel och barnen Estelle och Oscar.
Victoria Ingrid Alice Désirée, 46, kronprinsessa av Sverige och tronföljare, med sin man prins Daniel och barnen Estelle och Oscar. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

1. Störst av allt är kärleken - bröllop med prins Daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels kärleksresa började år 2001. Faktum är att det var prinsessan Madeleine som tipsade Victoria om en bra personlig tränare – ingen mindre än Daniel Westling, så klart. Nio år senare gick han från PT till prins när turturduvorna gifte sig den 19 juni i Storkyrkan i Stockholm. Antal gäster? 1 200, men bröllopsyran spred sig över hela Sverige! Paret delar dessutom samma bröllopsdag som drottning Silvia och kung Carl Gustaf. Victoria, som är känd världen över för sin stilkänsla, bar en klänning av den svenska designern Pär Engsheden.  

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kliver i land från slupen Vasaorden på Logårdstrappan nedanför Slottet efter kortege genom Stockholm efter vigseln den 19 juni 2010.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kliver i land från slupen Vasaorden på Logårdstrappan nedanför Slottet efter kortege genom Stockholm efter vigseln den 19 juni 2010.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kliver i land från slupen Vasaorden på Logårdstrappan nedanför Slottet efter kortege genom Stockholm efter vigseln den 19 juni 2010.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kliver i land från slupen Vasaorden på Logårdstrappan nedanför Slottet efter kortege genom Stockholm efter vigseln den 19 juni 2010. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

2. Avslöjar graviditeten med prinsessan Estelle

I augusti 2011 bekräftade hovet ryktena om att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar sitt första barn. Den lille väntas komma i mars 2012. ”Jag har jättemycket att se fram emot i höst”, hintade den hemligt gravida kronprinsessan om innan nyheten släpptes.

Kronprinsessan med sin lilla prinsessa, stjärnan Estelle.Kronprinsessan med sin lilla prinsessa, stjärnan Estelle.Kronprinsessan med sin lilla prinsessa, stjärnan Estelle.
Kronprinsessan med sin lilla prinsessa, stjärnan Estelle. Foto: Kate Gabor/THE ROYAL COURT, SWEDEN

3. Ingen rast, ingen ro…

… speciellt för en blivande drottning. Under båda graviditeterna har sessan haft ett fullspäckat schema. ”Så länge jag mår bra ser jag inga problem med att resa. Och jag mår jättebra”, sa kronprinsessan under ett officiellt besök i Peru. Däremot antydde hon att blivande mormor, drottning Silvia, var desto mer orolig. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till kungaparets middag för årets Nobelpristagare på Stockholms slott, och i magen ligger prins Oscar.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till kungaparets middag för årets Nobelpristagare på Stockholms slott, och i magen ligger prins Oscar.Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till kungaparets middag för årets Nobelpristagare på Stockholms slott, och i magen ligger prins Oscar.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till kungaparets middag för årets Nobelpristagare på Stockholms slott, och i magen ligger prins Oscar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

4. ”Lite all over the place”

Den 23 februari 2012 kliver den nyblivna pappan in genom dörrarna för att möta pressen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vid podiet levererar han den glada nyheten att en dotter har sett världens ljus för första gången. Och ingen glömmer väl hans fina ord om dotterns födelse:

”I morse klockan 04.26 föddes en 51 centimeter lång och 3 280 gram tung, väldigt söt prinsessa. Mina känslor är lite ’all over the place’. Kronprinsessan mår strålande. Hon är så lycklig och allting har gått väldigt bra.” På frågan om han var nervös blev svaret ”Ja, det var ganska nervöst. Det är en ny situation man aldrig har fått uppleva tidigare. Sen är det alltid förenat med vissa risker när man ska förlösa ett barn.” Citatmaskin är prins Daniels andra namn. 

Sommarglada barn.Sommarglada barn.Sommarglada barn.
Sommarglada barn. Foto: H.K.H. KRONPRINSESSAN/Linda Broström Kungliga Hovstat / foto@royalcourt.se

5. Uråldriga traditioner

Det dröjde till dagen efter födseln innan prinsessans namn avslöjades. Innan namnet presenteras för världen visades prinsessan upp för talmannen, statsministern, överhovmästarinnan och riksmarskalken för en så kallad vittnesbekräftelse på Haga slott. Det är en tradition som funnits sedan medeltiden. Det stod då också klart att den nyfödda prinsessan blev hertiginna av Östergötland. 

6. Vilket dop!

Estelle Silvia Ewa Mary blev tillslut namnet på kung Carl Gustafs första barnbarn. Fastän det är föräldrarna som väljer namn, har även kungen en talan vad gäller namnet. Tilltalsnamnet Estelle, betyder stjärna och Silvia och Ewa blev en hyllning till kronprinsessan Victorias och prins Daniels mödrar. Prinsessan Estelles dop hölls i Slottskyrkan på Kungliga slottet den 22 maj, hade omkring 400 gäster och visst kan man säga att det spektakulära dopet var planerat in i minsta detalj – så klart. Dopklänningen hon bar är från 1906 och har burits av både kungen och hans syskon samt samtliga barn och barnbarn till kungen. Estelles dopvatten var hämtat från Öland. 

De två familjerna på prinsessan Estelles dop den 22 maj, 2012.De två familjerna på prinsessan Estelles dop den 22 maj, 2012.De två familjerna på prinsessan Estelles dop den 22 maj, 2012.
De två familjerna på prinsessan Estelles dop den 22 maj, 2012. Foto: BRUNO EHRS/KUNGAHUSET.SE

7. En sann prinsessa

Kronprinsessan Victoria är känd för sitt engagemang kring världens barn, folkhälsa och allas lika värde. I mars 2014 fick gästerna på QX gaygalan en ordentlig överraskning när ingen mindre än Hennes kungliga höghet kom ut på scenen för att dela ut priset till Årets homo/bi/trans. Hela Cirkus gick bananas och en märkbart rörd Victoria fick ta emot minuter av stående ovationer och hejarop! Har du inte sett prisutdelningen rekommenderar vi en titt på Youtube. Garanterat en gråtfest! 

Kronprinsessan och prins Daniel på besök hos RFSL, 2020.Kronprinsessan och prins Daniel på besök hos RFSL, 2020.Kronprinsessan och prins Daniel på besök hos RFSL, 2020.
Kronprinsessan och prins Daniel på besök hos RFSL, 2020. Foto: FOTO: SARA FRIBERG KUNGL. HOVSTA

8. Estelle blir storasyster

I september 2015 nåddes Sverige av den glada nyheten att prinsessan Estelle ska bli storasyster – något som prins Daniel sagt att hon var väldigt spänd och glad över. Sex månader senare landade storken återigen på Karolinska och prins Oscar (Carl Olof) föddes, 52 centimeter lång och 3 655 gram tung. Man kan tro att en blivande drottning får en och en annan specialbehandling under förlossningen. Men de blivande föräldrarna ska, med båda barnen, har varit noga med att inte bli behandlade annorlunda (förutom att poliser är på plats utanför rummet). Och precis som alla andra, fick föräldrarna den berömda förlossningsbrickan, med flagga! 

Storasyster och lillebror förevigade av pappa prins Daniel.Storasyster och lillebror förevigade av pappa prins Daniel.Storasyster och lillebror förevigade av pappa prins Daniel.
Storasyster och lillebror förevigade av pappa prins Daniel. Foto: HKH PRINS DANIEL/ KUNGAHUSET.SE

9. Barnen är allt

Sveriges kungahus är, till skillnad från många andra länder, väldigt generösa med att dela med sig av sina liv. Vi får ofta se dem i intervjuer, årskrönikor och varje år skickar Kronprinsessparet en julhälsning. Vi har bland annat fått se Estelle klä granen och mumsa i sig pepparkaksdeg på Haga slott, följa hur familjen bakar bröd på Skansen och se när prins Oscar åker snowracer med pappa Daniel. Det vi kan konstatera är att det fullkomligt lyser kärlek om kvartetten. 

Kronprinsessfamiljen firar jul på Haga slott 2018.Kronprinsessfamiljen firar jul på Haga slott 2018.Kronprinsessfamiljen firar jul på Haga slott 2018.
Kronprinsessfamiljen firar jul på Haga slott 2018. Foto: photo@royalcourt.se / photo@royalcourt.se

10. Heja naturen!

Familjens stora intresse för natur och motion har nog inte undgått någon. Vandringar i fjällen, skräpplockning i skogen och Generation Pep är några av de saker som Kronprinsessparet gärna delar med sig av till press och på sociala medier. ”Dessutom tycker jag att det ofta berikar naturupplevelsen för oss vuxna att vara ute och gå med barn. De ser saker på ett helt annat sätt. De gör oss uppmärksamma på sådant vi har missat eller inte minns – jag kommer aldrig att glömma första gången Estelle noterade sin egen skugga. Det var otroligt speciellt! Eller då hon första gången smakade på snö. Själv har man ju glömt dessa upplevelser”, skriver kronprinsessan. 

Kronprinsessfamiljen på vandring i Tyresta nationalpark, 2016.Kronprinsessfamiljen på vandring i Tyresta nationalpark, 2016.Kronprinsessfamiljen på vandring i Tyresta nationalpark, 2016.
Kronprinsessfamiljen på vandring i Tyresta nationalpark, 2016. Foto: H GARLOV / KUNGAHUSET

11. Hemliga supernannys 

För att få vardagen att gå ihop för Kronprinsessparet krävs en nanny eller två. Och visst undrar man hur det är att jobba med Sveriges mest uppmärksammade barn. Den frågan vet vi däremot inte svaret på eftersom familjens nannys (så klart) inte får dela med sig av den informationen. Vad vi däremot vet är att Estelle hade samma barnflicka som hennes mamma och att prins Oscar haft en australiensk barnflicka Att lära sig engelska i tidig ålder är viktigt för familjen.

Prinsessan Estelle, prins Oscar och nanny Elvira vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, 2019.Prinsessan Estelle, prins Oscar och nanny Elvira vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, 2019.Prinsessan Estelle, prins Oscar och nanny Elvira vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, 2019.
Prinsessan Estelle, prins Oscar och nanny Elvira vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, 2019. Foto: KARIN TÖRNBLOM / TT NYHETSBYRÅN

12. Vadå sömn?

Tro det eller ej, men även prinsessor lider av sömnbrist. Efter första året som föräldrar säger kronprinsessan Victoria: ”Nätterna är som de är. Men det är fantastiskt vad man kan gå på lite sömn”. What she said!

Kronprinsessan om småbarnsåren: ”Nätterna är som de är.”Kronprinsessan om småbarnsåren: ”Nätterna är som de är.”Kronprinsessan om småbarnsåren: ”Nätterna är som de är.”
Kronprinsessan om småbarnsåren: ”Nätterna är som de är.” Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE

13. Nästa steg - skolan

I augusti 2018 var det dags för nästa steg i mammarollen - som skolförälder. Kronprinsessan och prins Daniel följde prinsessan Estelle till första dagen i förskoleklass på skolan Campus Manilla på Djurgården. Victoria själv gick sina första skolår i Smedslättsskolan i Bromma där hon började första klass i augusti 1984.

I augusti 2018 var det dags för prinsessan Estelle att ta plats i skolbänken.I augusti 2018 var det dags för prinsessan Estelle att ta plats i skolbänken.I augusti 2018 var det dags för prinsessan Estelle att ta plats i skolbänken.
I augusti 2018 var det dags för prinsessan Estelle att ta plats i skolbänken. Foto: Raphael Stecksen / photo@royalcourt.se

 

Källor: Kungahuset.se, Expressen, SVT (Året med kungafamiljen), Aftonbladet, Dagens Nyheter

 

LÄS OCKSÅ: Här är ditt mammaliv – Kate Middleton