Catherine ”Kate” Middleton träffade prins William när hon var 19 år – nu har de tre barn tillsammans! Här är Kates mammaliv i 10 punkter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kate Middleton – här är ditt mammaliv!

Kate Middleton är den fashionabla donnan som likt en saga, mötte sin prins, blev Hertiginna av Cambridge och fick söta små barn. Idag är hon mamma till tre och livet med tre knoddar säger hon själv handlar om kvalitetstid, att bli smutsig… och om att kompromissa. 

1. High school sweethearts…

…nästan i alla fall! Kate och prins William träffades när båda var 19 år och pluggade på University of St Andrews i Skottland. Efter ett år av vänskap fick relationen vingar och de två blev i stället lovebirds. ”Jag försökte alltid att imponera på Kate genom att laga fina middagar, men allt som hände var att jag brände maten eller att något kokade över eller började brinna ”, säger prince charming. 

”Att vara en mamma innebär… att kompromissa. Sen jag blev mamma… sover jag mindre. Det är verkligheten! Jag är glad när… jag är med min familj ute på landet och vi alla är lortiga och smutsiga!”

 

Catherine "Kate" Middleton

Ålder: 39

Familj: Gift med prins William, barnen prins George, 8, prinsessan Charlotte, 6, och prins Louis, 3.

Bor: Kensington Palace i London.

Gör: Hertiginna av Cambridge.

2. Det vankas bröllop...

Under en resa till Kenya i november 2010, tog prins William äntligen mod till sig att ställa den stora frågan. Det efter att ha burit ringen (värd 4,3 miljoner svenska kronor!) i sin innerficka… i tre veckor! Ringen som består av en tolv karat klarblå safir omringad av 14 skinande diamanter, tillhörde prins Williams bortgångna mamma, prinsessan Diana

Foto: James Veysey / TT Nyhetsbyrån

3. Och vilken fest det blev!

Den 29 april 2011, tio år efter att turturduvorna blev ett par, klingade kyrkklockorna i Westminster Abbey. Det sägs att 1900 personer stod på gästlistan, men hela världen bjöds på en riktig kärleksfest. Den fantastiska klänningen (med ett släp på nästan tre meter som syster Pippa Middleton höll koll på in och ut ur kyrkan), signerad Sarah Burton för Alexander McQueen kostade runt fem miljoner svenska kronor. Vad hela kalaset gick på? Det ryktas om 34 miljoner… dollar. Vad som däremot sparades in på är kostnaderna för en makeupartist. Bruden ville nämligen göra sin egen makeup!

”I do!” Foto: TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN

4. Brinner för barns hälsa

Precis som svägerskan Meghan Markle, är även Kates stora hjärtefråga barns hälsa. Hertiginnan är engagerad i flera olika organisationer, bland annat genom London Early Years Foundation som handlar om barns psykiska hälsa och mående, redan från spädbarnsåldern. ”Även innan jag själv fick barn har jag alltid känt ett stort intresse av barns utveckling och mående. Historier jag har fått ta del av har hjälpt mig nu när jag själv är mamma. Att vara en förälder är otroligt svårt och påfrestande. Det är som att det ligger en skam att prata om svårigheter och känslor.”, säger Kate. Amen to that!

https://www.instagram.com/p/B3uqFysl1T_/?hidecaption=true

5. Nyheten som kraschade internet

Den tredje december 2012 kom nyheten – det brittiska kungahuset växer! Det meddelades genom ett pressmeddelande på kungahusets officiella hemsida som kort därefter kraschade. Lyckönskningarna strömmade snabbt in och #RoyalBaby trendade på Twitter. Men i pressmeddelandet stod också att Kate, som var väldigt tidigt gången i graviditeten, hade legat på sjukhus sen några dagar tillbaka på grund av uttorkning som följd av hyperemesis gravidarum, det vill säga en mycket svår variant av gravidillamående. 

6. Prins eller prinsessa?

Så fort prins George såg ljuset för första gången den 22 juli 2013 var den tuffa graviditeten som bortblåst. ”Att hålla honom för första gången var helt fantastiskt och utomordentligt. Vi visste inte att det skulle bli en pojke, så det blev en överraskning!” Hur det kändes att föda barn när hela världen satt på helspänn? Något skrämmande, säger Kate själv. När de nyblivna småbarnsföräldrarna skulle lämna St Mary’s Hospital stod ett hav av jublande publik utanför. Och pappa William var minst sagt nervös över att sätta i minstingen bilen. Inte över att lämna sjukhuset, utan för att han var rädd att misslyckas med att få fast babyskyddet. Kate har skvallrat om att han hade tränat innan med en docka. Igenkänningsfaktorn är total!

En nyfödd prins George som en gång kommer axla rollen som kung av Storbritannien någon gång efter sin fars farmor, farfar och far. Foto: Mark Stewart / TT Nyhetsbyrån

7. Tuffa graviditeter

Ett barn blev tre. Den andra maj 2015 kom dottern prinsessan Charlotte och den 23 maj 2018 välkomnades prins Louis till världen. Under alla Kates graviditeter fick hon genomlida svåra graviditetsillamåenden. ”Jag kände mig riktigt rutten, och kunde inte äta allt som man ska äta som gravid. Men ändå kunde min kropp ta allt det goda och skapa nya, friska, liv vilket jag tycker är så fascinerande.” 

8. Djupandning och meditation

Under alla tre förlossningar använde sig hertiginnan av förlossningsmetoden hypnobirthing (det gjorde även Meghan med sin son Archie), som handlar om att du med hjälp av djupa andetag, tankar och meditation tar bort smärtan och i stället ersätter den med positiva känslor. ”Det är fantastiskt vilken kraft tankarna har! Meditation och djupa andetag – det var så mäktigt! Men jag ska inte ljuga och säga att jag inte kände något”. 

9. Ett steg i taget

När ett kungligt barn föds är drottningen den första att få nyheten (genom en krypterad telefon). Därefter kommer ett officiellt meddelande ut på kungahusets hemsida och ett meddelande sätts upp utanför Buckingham Palace där kön, tid för födsel och vikt står. Men namnet hålls i några dagar till. Både George och Charlottes namn meddelades två dagar efter storken kom, men lillebror Louis fick hållas i fyra dagar. Kan drottning Elizabeth ha något med det att göra tro? Hon måste nämligen godkänna alla barns namn.  

https://www.instagram.com/p/B_UHBjUl963/?hidecaption=true

10. En svår uppgift att vara mamma

Det är något som Kate sagt flera gånger! ”Jag kämpar ofta med mammaskam. Alla som inte gör det som mamma ljuger! Det finns alltid något att ifrågasätta med sig själv, oavsett om det är beslut man fattat eller om du gjort rätt bedömning. Det kommer sekunden du får barn”, säger hon. Men hertiginnan menar också att det är de små sakerna som förälder som verkligen spelar roll. ”Det är dom små sakerna som gör den stora skillnaden för dina barn. Som att spendera kvalitetstid med varandra, när man lyssnar ordentligt på vad barnen har att säga och försöker förstå hur de känner. Jag vill att barnen ska komma ihåg de stunderna när vi har försökt att grilla korv över en eld som inte går att tända för att veden är för blöt eller när vi har gått till stranden, fyllt våra skor med vatten och blivit dyngsura. Jag vill inte att de ska komma ihåg mig som en stressad mamma som försöker att ha ett perfekt hem”. 

https://www.instagram.com/p/B2Bb_K0FDmT/?hidecaption=true

Källor: royal.uk, On Demand News, Marie Claire, Tatler, Happy mom, happy baby podcast, The Telegraph, BBC News, Independent.