Titiyo Jah, Petra Mede och Naomi Campbell. Foto: Karl Nordlund, Cornelia Nordström, TT (montage)

Mamma efter 50! Kändisar som fått barn senare i livet

Naomi Campbell fick sitt första barn som 50-åring och ”Let's dance”-aktuella Petra Mede väntar sitt andra vid 52. Stjärnorna är inte den enda kändismammorna som fått barn runt 50-strecket – läs om 9 inspirerande mammor och deras väg till att bli föräldrar.

2021 var snittåldern för svenska förstföderskor 30,1 år. Och enligt SCB är gruppen 40 plus en grupp som ökar bland svenska förstföderskor.

När den brittiska supermodellen Naomi Campbell våren 2021 berättade att hon blivit mamma var det många som blev överraskade. Inte bara hade hon lyckats hålla allt hemligt inför bebisens ankomst – hon hade dessutom passerat 50-strecket. 

”En vacker välsignelse har valt mig som hennes mamma. Så hedrad att ha den här fina själen i mitt liv att det inte finns ord som beskriver det livslånga bandet som jag nu delar med dig, min ängel. Det finns ingen större kärlek”, skrev hon på Instagram i maj 2021.

https://www.instagram.com/p/CZ9x5nyMIL-/?hidecaption=true

I februari 2022 prydde hon tillsammans med sin dotter omslaget av brittiska Vogue och berättade (lite grann) om livet som mamma. 

– Hon är den största välsignelse jag någonsin kunde föreställa mig. Det är det bästa jag någonsin gjort, sa Naomi då.

”Let's dance”-aktuella Petra Mede: ”En graviditet är aldrig självklar”

Petra Mede väntar barn igen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Här på hemmaplan går programledaren Petra Mede, 52, i väntans tider. I sommar väntar ”Let's dance”-programledaren sitt andra barn, ett syskon till sin 10-åriga dotter.
– Jag är så otroligt glad och lycklig och känner mig väldigt, väldigt privilegierad. Man tar en dag i taget. Inget är självklart, en graviditet är aldrig självklar. Jag längtar till vi är i mål, har hon berättat om graviditeten i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Programledaren Jenny Strömstedt frågade om det finns någon pappa med i bilden:
– Nej det här gör jag på egen hand, som jag gör med så mycket i livet, förklarade Petra då.

Fler kändismammor som fått barn efter 50

Titiyo Jah

Titiyo Jah. Foto: Karl Nordlund

2017, 25 år efter att första dottern Femi föddes blev artisten Titiyo Jah mamma till sitt andra barn Bibi, som 50-åring. Titiyo har tidigare berättat för mama om kampen att bli mamma vid hennes ålder.
– Vi har tagit ganska mycket hjälp för att bli gravida, som IVF. För mig är det viktigt att folk förstår att min graviditet inte bara är en ”slumpgrej”, utan att den procentuella chansen för att bli gravid i min ålder är liten.
Dottern kom till världen med hjälp av en äggdonation i Ryssland, något hon berättat om i Tomas Andersson Wijs podcast ”Hundåren”.

Janet Jackson 

Janet Jackson Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sångerskan Janet Jackson var 50 år när hon blev gravid med sitt första och enda barn som hon har tillsammans med ex-maken Wissam Al Mana.
”Min man och jag ska bilda en familj, så jag måste lägga turnén på hyllan ett litet tag. Jag hoppas att ni kan ha förståelse för detta. Läkaren säger att jag måste vila”, skrev Janet på sin Facebooksida då.
Sonen Eissa föddes 2017.

Helen Morris 

Helen Morris med maken Martin Scorsese och dottern Francesca på röda mattan 2012. Foto: Matt Baron/BEI/REX / TT NYHETSBYRÅN

När Helen Morris gifte sig med filmregissören Martin Scorsese 1999 blev hon bonusmamma till hans barn Domenica och Cathy. Samma år fick de dottern Francesca tillsammans, Helen då 52 år gammal och maken Martin 55. Francesca har gått i sina föräldrars fotspår och satsar nu fullt ut på sin skådespelarkarriär.

Brigitte Nielsen

Brigitte Nielsen på promenad med maken Mattia Dessis och dottern Frida 2019. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Danska skådespelaren och modellen Brigitte Nielsen hade redan fyra söner när hon träffade sin make Mattia Dessis som hon gifte sig med 2006. Efter 14 års kamp med IVF föddes dottern Frida i juni 2018. Då hade Brigitte fyllt 54.
– Man kan bli gravid senare i livet, allt är möjligt. Men man ska ha realistiska förväntningar, har hon berättar för People.

 

Fler kändismammor som fick barn efter 45

Cameron Diaz 

Cameron Diaz. Foto: STELLA PICTURES

Det nya årtiondet kunde inte få en bättre start. Skådespelaren Cameron Diaz som dragit sig undan offentligheten för att fokusera på sig själv och sin familj, kunde vid nyår 2019/2020 äntligen dela med sig av nyheten att hon blivit mamma för första gången som 47-åring. Pappa till dottern Raddix är gitarristen Benji Madden.

Halle Berry

Halle Berry med dottern Nahla och lillebror i magen 2013. Foto: REX / TT

Skådespelerskan och modellen Halle Berry var 46 när hon avslöjade att hon och dåvarande fästmannen Olivier Martinez väntade sitt första gemensamma barn.
– Jag trodde att den tiden när det här skulle kunna bli verklighet var förbi. Det har varit en stor – och underbar – överraskning, sa Halle till BBC.
2013 föddes sonen Maceo. Från ett annat förhållande har Halle dottern Nahla som är född 2008.

Rachel Weisz 

Danilel Craig och Rachel Weisz. Foto: STELLA PICTURES

Rachel Weisz var 48 år när hon fick sitt första gemensamma barn med Daniel ”James Bond” Craig, en dotter. Både Rachel och Daniel hade barn från tidigare förhållanden när de träffades.

Diane Keaton

Diane Keaton med barnen Duke och Dexter. Foto: Tsuni / USA / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Amerikanska skådespelaren och regissören Diane Keaton, känd från filmer som ”Annie Hall”, ”Gudfadern” och ”Galen i kärlek” var 49 år när hon adopterade dottern Dexter. Sex år senare fick Dexter en lillebror när Diane adopterade hon sonen Duke