Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Behöver du bokinspiration till lässtunden med barnen? No worries! Inspireras av Margaux Dietz, Aida Pourshahidi och Bianca Meyer.Behöver du bokinspiration till lässtunden med barnen? No worries! Inspireras av Margaux Dietz, Aida Pourshahidi och Bianca Meyer.Behöver du bokinspiration till lässtunden med barnen? No worries! Inspireras av Margaux Dietz, Aida Pourshahidi och Bianca Meyer.
Behöver du bokinspiration till lässtunden med barnen? No worries! Inspireras av Margaux Dietz, Aida Pourshahidi och Bianca Meyer. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT/Privat/Aida Pourshahidi/Pressbild/JOSEFINE BACKSTROM

Kändismammorna: Det läser vi för våra barn just nu

Vilka böcker ska man läsa för sina barn? Här kommer boktips från fem stjärnmammor! Som dessutom bjussar på vilka böcker de själva älskade när de var små. 

Margaux Dietz: Just nu läser vi ”Musse och Helium”

https://www.instagram.com/p/Ce1OxIFNfZh/?hl=sv?hidecaption=true

Margaux Dietz är entreprenör, influencer och programledare. Mamma till Arnold, 4.

Vilken bok läser ni just nu?
– Just nu läser vi ett kapitel ur ”Musse och Helium” på kvällen innan vi släcker lampan. Arnold älskar att den är spännande, men inte alls läskig.

Vilken bok har ni läst flest gånger?
– ”Edith, Alex och enhörningarna” av Daniel Paris. Arnold tycker att den är jättespännande och vill höra sagan om och om igen!

Vilken var din egen favoritbok när du var barn?
– Jag började läsa Harry Potter när jag var nio år, och älskade ”Harry Potter och de vises sten”.

Aida Pourshahidi: ”Nelly Rapp”-böckerna är en trygg värld

Programledaren Aida Pourshahidi med sina barn Niko, 7, och Sam, 3.Programledaren Aida Pourshahidi med sina barn Niko, 7, och Sam, 3.Programledaren Aida Pourshahidi med sina barn Niko, 7, och Sam, 3.
Programledaren Aida Pourshahidi med sina barn Niko, 7, och Sam, 3. Foto: Privat/Aida Pourshahidi

Aida Pourshahidi är programledare för Lilla Aktuellt och mamma till: Niko, 7 och Sam 3.

Vad läser ni just nu?
– Jag och Niko läste precis ut ”Monstret och människorna” av Mats Strandberg. Det är en serie om tre böcker, där känslor beskrivs så otroligt fint, och där illustrationerna och texten kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Bilderna är ibland supergulliga, samtidigt som innehållet är ganska skräckigt. Till och med jag som vuxen får små goda rys!

Vilken bok har ni läst flest gånger?
– ”Nelly Rapp”-böckerna har blivit som en trygg värld vi kan gå in i när vi vill ”rensa” lite i känslorna. För min treåring har jag nog läst ”Castor snickrar” ungefär 2000 gånger… Men! Den har lärt mig att det finns en slags såg som heter fogsvans. Det ni!

Jag har läst ”Castor snickrar” ungefär 2000 gånger

Vilken var din egen favoritbok som barn?
– Jag var helt besatt av en bok om norska folksagor i mellanstadiet. Läste den tusen gånger. Jag fullkomligt älskade att styvföräldrarna var så grova och elaka mot barnen. Jag vältrade mig i deras trauma!

Josefine Sundström: ”Vi läser fortfarande böcker tillsammans”

Författaren Josefine Sundström med döttrarna Maj-Lis och Märtha.Författaren Josefine Sundström med döttrarna Maj-Lis och Märtha.Författaren Josefine Sundström med döttrarna Maj-Lis och Märtha.
Författaren Josefine Sundström med döttrarna Maj-Lis och Märtha. Foto: Josefine Sundström/Privat

Josefine Sundström är författare till böckerna och tv-serien ”Sagasagor” och böckerna om ”Dam-Dam”. Hon är mamma till Maj-Lis, 12, och Märtha, 9. 

Vad läser ni just nu?
– Min 12-åring läser något av Stephen King, och min yngre dotter läser ”Djupgraven” av Camilla och Viveca Sten. Men vi läser fortfarande böcker tillsammans också! Just nu ”Underverkligheten” av Rasmus Åkerblom, perfekt högläsning om man har barn i olika åldrar!

Vilken bok har ni läst flest gånger?
– ”Jag rymmer” av Eva Lindström. Vi skrattade så oerhört mycket ihop första gången vi läste den! Det finns en bifigur i den som är helt ljuvlig: en mård med en gigantisk mössa. Jag skrattar fortfarande bara jag tänker på den där boken!

Vilken var din egen favoritbok som barn?
– Måste jag välja en, så blir det ”Tordyveln flyger i skymningen” av Maria Gripe.

Frida Malmgren: ”Max bil” har vi läst allra mest 

Serietecknaren Frida Malmgren med sina barn Arthur, 3, och Rickard, 1.Serietecknaren Frida Malmgren med sina barn Arthur, 3, och Rickard, 1.Serietecknaren Frida Malmgren med sina barn Arthur, 3, och Rickard, 1.
Serietecknaren Frida Malmgren med sina barn Arthur, 3, och Rickard, 1. Foto: Privat/Frida Malmgren

Frida Malmgren är illustratör och serietecknare. Hon är mamma till: Arthur, 3 och Rickard, 1

Vilken bok läser ni just nu?
– ”Vem”-serien av Stina Wirssén för Arthur. Han älskar dem! För Rickard blir det rätt mycket Knotan knappar.

Vilken bok har ni läst flest gånger?
– ”Max bil”. Barnen gillar den rafflande storyn som kulminerar i dramatiskt handgemäng, jag gillar att mamman har hjälterollen!

Vilken var din egen favoritbok när du var barn?
– När jag var i mina barns ålder älskade jag ”Hattjakten” av Sven Nordqvist. Skulle vilja påstå att jag var ett av de första barnen i Sverige att upptäcka hans storhet, eftersom ”Pettson och Findus” inte riktigt hade breakat när Hattjakten släpptes år 1987.

Bianca Meyer: ”Puck går till frisören” har vi läst flest gånger

Poddprofilen Bianca Meyer är mamma till Sasha, 4.Poddprofilen Bianca Meyer är mamma till Sasha, 4.Poddprofilen Bianca Meyer är mamma till Sasha, 4.
Poddprofilen Bianca Meyer är mamma till Sasha, 4. Foto: JOSEFINE BACKSTROM / JOSEFINE BACKSTROM

Bianca Meyer, är poddare och komiker, och mamma till Sasha, 4.

Vilken bok läser ni just nu?
– Just nu läser vi Pinnochio.

Vilken bok har ni läst flest gånger?
– Puck går till frisören. Tror det beror på att Sasha alltid är med mig på mina salongsbehandlingar och känner sig trygg i den miljön, haha.

Vilken var din egen favoritbok när du var barn?
– Skuggan över stenbänken av Maria Gripe. Jag har fortfarande inte haft en lika stark läsupplevelse!

LÄS ÄVEN: Skriv en saga med ditt barn – 4 enkla sätt att boosta barnens fantasi
LÄS ÄVEN:
Nya norska rådet: Skippa all skärmtid för de yngsta barnen