Hanna Hedlund, Malin Olsson, Ebba von Sydow och Ida Warg är några av alla de mammor som delar med sig av sina bästa mammahacks. Foto: Isabelle N Wedin, Privat

14 kändismammor ger sina bästa mammahacks och tips (så mycket bra inspiration!)

Hur får Malin Olsson med sig dottern Blanka utanför dörren, vilket mellis har Ida Warg alltid i väskan och hur belönar Alexandra Rapaport sina barn? Vi frågade 14 kändismammor om deras bästa mammahacks, tips och knep – bara att ta efter!

Hanna Hedlund, artist och mamma till Ida, 15, Love, 13, och Saga, 7.
– Mitt bästa mammahack är en familjekalender som kan hänga på väggen och som visar en månad i taget med en lodrät rad för varje familjemedlem. Utan den vet jag inte hur vi skulle komma ihåg alla aktiviteter, möten, jobb, kalas och annat.

Alexandra Rapaport, skådespelare och mamma till Elmer, 12, och Blanca, 8.
– Jag får barnen att göra saker genom att belöna dem med en halvtimmes Ipad eller dator. ”Om ni duschar, städar era rum och borstar tänderna får ni en halvtimmes skärmtid.”

Alexandra Rapaport belönar Elmer och Blanca med skärmtid. Foto: Privat

Sanna Kallur, före detta elitidrottare och mamma till Majken, 7, och Stellan, 2, tipsar om hur man får barnen att röra på sig:
– Se till att de har bra kläder som gör att det blir kul att vara ute i alla väder! 

Ida Warg, influencer och mamma till Elvis, 1,5.
– Jag har alltid torrostade lättsaltade cashewnötter i fickan om jag går ut. De kan bromsa de flesta utbrott när man måste gå hem! 

Ida Warg har alltid nötter i väskan, ifall Elvis skulle bli akuthungrig. Foto: Privat

Frida Öhrn, musiker och mamma till Folke, 8, och Bror, 4, tipsar också om att hålla koll på blodsockret.
– Om man är som medlemmarna i vår familj, en Skalman, bör man ta med frukt och snacks vart man än går så slipper man barnens eller sin egen panikhunger. Ge barnen små skålar med grönsaksstavar så får de i sig det redan före middagen. Släpp telefonen och sätt tidsgräns på skärmtiden, för annars drar det iväg. Vi tjafsar mycket om det hemma och då måste jag föregå med gott exempel. 

Sascha Zacharias, skådespelare och mamma till Misha, 3.
– Mitt bästa tips är att amma länge om man kan, för det ger mycket lugn, näring och är så praktiskt. Då slipper man kanske napp och sparar pengar på ersättning och flaskor. 

Brita Zackari, programledare och mamma till Essa, 4, och Björn, 8 månader, tipsar om hur man kan förbereda sitt barn på att få syskon:
– När jag väntade Björn sa jag till Essa att det skulle komma en bebis och att bebisar är jättebra på att gosa och mysa och är väldigt gulliga och roliga. Jag försökte ladda syskonet med positiva känslor och bilder.

Brita Zackari med minstingen Björn och Marie Serneholt med tvillingarna Philip och Nicholas. Foto: Hannah Hedin, Privat

Ebba Hultkvist, skådespelare, mamma till Greta, 6,5 och Hedda, 4, tipsar om att köra på det som funkar och inte följa massa regler:
– Till exempel, hur sover alla bäst? Om det innebär att jag sover upp och ned i en fotända med ett barn här och ett barn där – då kan jag tänka mig det ett par år.

Moa Gammel, skådespelare och mamma till Nateo, 4, ser fördelar med att endast ha ett barn:
– Vi är så himla lyckliga som en liten familj. Och det är ett riktigt lifehack att bara ha ett barn. Vi får liksom tid för varandra, för vårt barn och för att jobba med något som vi älskar. 

Hanna Hedlund, Moa Gammel med sonen Nateo samt barnprogramledaren Malin Olsson. Foto: Daniel Stigefelt, Privat

Malin Olsson, programledare och mamma till Blanka, 3.
– Att rollspela är mitt bästa hack! Det funkar varje gång. När Blanka ska borsta tänderna leker jag att jag är ett tandtroll i hennes mun som pratar och säger att jag gräver hål i hennes tänder och att hon inte får borsta – och då gör hon det. Tvärtomstrategin alltså. Eller så leker jag häxa, Pippi, något gosedjur och så vidare. Det funkar alltid!

Lina Hedlund, artist och mamma till Tilo, 7, och Eide, 3, tipsar om hur hon får med sig barnen från förskolan och skolan:
– En korv på favoritgrillen bredvid skolan funkar alltid om det skulle vara något motstånd!

Farah Abadi, radioprofil och mamma till Zakarias, 2, samt bebis i magen.
– Ge havrefras till barnen när ni vuxna äter chips – barn tror att Havrefras är chips. Stackars barn!

Lina Hedlund med Eide, Tilo och sambon Nassim Al Fakir, samt Ebba von Sydow med Marianne och Ernst. Foto: Privat, Isabelle N Wedin

Ebba von Sydow, influencer och programledare, samt mamma till Marianne, 9, Klas, 6, och Ernst, 2, tipsar om att vara social under småbarnsåren:
– Som mamma är de andra mammorna i min närhet de viktigaste relationerna. Jag har dessutom tagit största delen av föräldraledigheten medan min man Johan har jobbat mycket, så det har varit min räddning att sjunka ner på mattan hos en mammakompis, dricka kaffe och få prata av mig medan barnen leker. Det sparar nog många dyra terapitimmar.

Marie Serneholt, programledare och mamma till Philip och Nicholas, 1,5, ger tips till blivande tvillingföräldrar:
– Ta hjälp om ni har möjlighet. Man behöver det. Sedan skulle jag tipsa om att synka barnen i sömn och matning direkt från start. Gör man inte det gör man sig själv en otjänst.

Du kanske också vill läsa vår intervju med influencern Alexia Kafkaletos, vars dotter har leukemi: ”Jag är expert på att hantera oro”  
Eller denna roliga lista om skillnaderna mellan graviditet nr 1 och nr 2! 

Aktuellt just nu