Nej, ensam är inte stark. Här får du tips och råd från sju andra mammor, Victoria.
Nej, ensam är inte stark. Här får du tips och råd från sju andra mammor, Victoria.

Kändisarnas bästa mammaråd till kronprinsessan Victoria

Snart har kronprinsessan sin mammagrupp där de goda råden kommer att hagla över henne. Men det börjar redan här. ”Köp bröstpump”, tipsar armbrytarproffset Heidi Andersson, mamma till Dante, 7 månader.

"Var snäll mot dig själv också"

Tilde de Paula, 39, programledare på TV4, förlovad med musikern Thomas Eby och mamma till Elian, 11, Zion, 10, Naemi, 7, och Ilyah, 5 månader:

”Var snäll! Mot din bebis såklart men också mot dig själv. Du är ditt barns bästa mamma och ditt bästa är gott nog. Ha roligt också. Även om en vaknatt känns outhärdlig och oändlig så blir

det lättare med några sköna skratt.

Och Victoria, lyssna inte på alla de goda råd du kommer att få från allt och alla. Gör bara det som känns bäst för dig och din familj. Men jag vill ändå ge några råd och det är att du ska tänka på att det finns mjölkersättning, barnvakt och tv, dessa saker bör du för­valta väl. Det frigör tid till kärlek, eller till att sova om det är där behovet är som störst.”

"Njut så mycket du kan"

Carola Wetterholm, 42, känd från ”Familjen annorlunda”, mamma till Janelle, 18, Patricia, 16, Robert & Corrinda, 11, Novalie, 8, Trixie, 6, Lovelia, 4, Jordan, 2, och Jamie, 8 månader:

”Ta vara på den här första tiden. Det första barnet är speciellt och kommer alltid att vara det. Hur många barn du än kommer att få i framtiden är det detta första barn som gör dig till mamma och det är stort. Den första bebistiden kommer aldrig tillbaka, därför ber jag dig att njuta så mycket du bara kan.

Lyssna på goda råd men tänk på att sålla friskt och ta bara till dig av det som passar dig och din familj. Resten kan du och Daniel strunta i. Du är det här lilla barnets bästa mamma, våga lita på dig själv och följ ditt mammahjärta. Ta det lugnt – det är mitt viktigaste råd.”

"Släpp dina plikter ett tag"

Anna Sahlene, 35, artist, git med Jimmy och mamma till Lily, 5, och Mika, 9 månader:

”Först vill jag gratulera dig och Daniel till det största som kan hända i livet – att bli förälder! Var beredd på att bli alldeles knockad och omtumlad av kärlek. Att ha ett nyfött barn är alldeles underbart, men också krävande. Min bild av dig är att du är väldigt plikttrogen. Mitt främsta tips är därför att du släpper många av dina plikter och bara tar hand om din lilla bebis och dig själv. Jag önskar innerligt att ni får lugn och ro och kan ta vardagen i barnets takt. Trots att du är kronprinsessa har du rätt till ett privatliv och jag hoppas att du är tillräckligt stark och inte känner att du måste släppa in media eller några obskyra statsmän till förlossningssängen. Jag är säker på att ni kommer bli fantastiska föräldrar.”

"Amning är som dunderhonung"

Heidi Andersson, 30, armbryterska, gift med skidskytten Björn Ferry och mamma till Dante, 7 månader:

”Hetaste tipset är att ge amningen en chans och försöka få det att fungera. Det kan göra sjukt ont att amma men uthärda smärtan. Ta hand om dina såriga bröstvårtor, köp hjälpmedel och tänk ständigt på att det kommer bli bättre, om ett par veckor går det av bara farten. Stå ut, för jag är övertygad om att det är ammandet som gör att jag orkar så mycket trots att jag lider av konstant sömnbrist.

Självklart ska du tänka på att det finns mjölkersättning om det inte skulle fungera. Men som sagt, ge det en chans för det verkar vara som dunder­honung för de små. Köp också en bra bröstpump, då kan du träna, jobba och sova medan Daniel matar er guldklimp.”

"Kom ihåg att skratta - och sova"

Anitha Schulman, 33, föräldraledig, bloggar på mama.nu, gift med Calle Schulman, mamma till Penny, 10 månader: 

”För det första, lita på er själva oavsett hur trötta och förvirrade ni är. Försök att tänka logiskt fast det i många situationer är svårt. Välj sedan en supermamma som har barn i olika åldrar och fråga henne om allt. Googla inte allt, ställ inte egna diagnoser. Ring hellre en barnläkare.

Beställ ’Att växa och upptäcka världen’ av Hetty Van De Rijt. Den finns även som app, The wonder weeks. Detta var min handbok i början. När man inte förstår vad det är för fel är det skönt att ligga steget före. Kom också ihåg att du och Daniel måste skratta mycket och kunna prata med varandra om allt. Få ordning på sömnen så gott det går, det gör hela familjen lyckligare.

"Ta emot alla tips"

Josefine Sundström, 35, prog­ramledare, gift med journalisten Klas Lindberg och mamma till Maj-Lis, 2,5, och Märtha, 11 månader: 

”Det kommer så mycket tips om att man inte ska ta emot tips. Fel tycker jag. Jag älskar att få barntips. Mitt första tips till dig är därför att ta emot alla tips du kan få. Självklart ska man följa sin egen mammainstinkt men det är skönt att veta att andra varit med om samma sak som en själv.

Mitt andra tips är att tänka på att allt är övergående. Allt. Bra sov­rutiner såväl som dåliga. Skrikfasker, skrattfaser, busfaser och gosfaser. Så mitt tredje tips är att gosa så mycket ni bara kan eftersom gosfasen också är övergående.”

"Satsa på fasta rutiner"

Anine Bing, 29, modell, sångerska och bloggare, gift med Nicolai och mamma till Bianca, 1:

”Mitt mammatips är enkelt. Lyssna till din egen magkänsla, du kommer märka att alla vill lägga sig i och ha en åsikt om vad som är bäst för ditt barn. Jag är säker på att alla menar väl, men som mamma vet man vad som är bäst för sitt eget barn. Alla ska alltid komma med så kloka råd, men kronprinsessan Victoria, du och Daniel kommer att veta allra bäst.

Men jag ska ändå komma med ett konkret råd och det är att rutiner är superviktiga för barn. Försök att ge mat på samma tid varje dag och börja med fasta sovtider så fort ni kan. Det är ingen myt att barn mår bäst av rutiner. Om man lär barnen att sova i sin egen säng från början underlättar man för både sig själv och för barnet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!