Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dilan Gwyn i rollen som drottningen i julkalender, och tillsammans med dottern
Dilan Gwyn i rollen som drottningen i julkalender, och tillsammans med dottern
Dilan Gwyn i rollen som drottningen i julkalender, och tillsammans med dottern
1 AV 2
Se Dilan Gwyn i rollen som drottningen
2 AV 2
Dilan Gwyn i rollen som drottningen i julkalender, och tillsammans med dottern

Dilan Gwyn om inspelningen av årets julkalender: ”Korsetten var ett helvete”

Den 1 december har årets julkalender, ”Kronprinsen som försvann”, premiär! Skådespelaren Dilan Gwyn spelar rollen som drottningen, och för mama berättar hon om den roliga - men tuffa - inspelningen, som drog igång fyra veckor efter att hon hade fött sitt första barn.
– Det värsta var faktiskt korsetten. Man ska inte sätta så mycket tryck på brösten när man ammar. Jag fick blockerade mjölkgångar hela tiden. Efter en speciellt lång dag hade jag så mycket smärta att jag inte kunde lyfta armarna, säger Dilan till mama. 

Emelie Lindblom Dalén

”Kronprinsen som försvann” heter årets julkalender i SVT. Rollen som drottning Lovisa, spelas av Dilan Gwyn, mamma till Eira Aurora, nu 1 år - men 4 veckor när inspelningen av julkalendern drog i gång.

Hej Dilan! Snart har julkalendern premiär! Berätta om den!
– Jag tror faktiskt att årets kalender kommer att bli fantastisk! Den handlar om en ung prins som blir anklagad för att ha kidnappat drottningen, sin mamma – alltså jag. Han tvingas fly sitt privilegierade liv på slottet och träffar en fattig flicka i staden. Tillsammans måste de kämpa för att rentvå honom, hitta drottningen och ta tillbaka tronen.

Dilan Gwyn spelar drottning Lovisa. Foto: Johan Paulin / SVT

– Den utspelar sig i en svunnen tid. Den har humor, äventyr, maktkamp och lite förbjuden kärlek. Jag tror verkligen att det finns något för hela familjen i år.

Dilan Gwyn

Ålder: 34.

Familj: Maken Emil och dottern Eira Aurora, 1 år. 

Gör: Skådespelare.

Bor: Stockholm.
Aktuell: Som drottningen i årets julkalender ”Kronprinsen som försvann”

Det låter ju verkligen lovande! Du spelar alltså drottningen, hur är hon?
Hon är en intressant karaktär med mycket djup. Hon giftes som ung till kungen som var en riktig tyrann. I början av sagan har hon blivit änka och försöker på bästa möjliga sätt mantla rollen som rikets nya regent. Hon vill folket väl. Men det vill inte andra maktlystna i sagan. Precis som i riktiga livet är politiken ett spel som man måste bemästra väl.

Dilan Gwyn om inspelningen av julkalendern Kronprinsen som försvann

Hur var inspelningen?
– Den var hur rolig som helst! Jag har jobbat med regissören Tord Danielsson förut och vi är ett bra team. Vi spelade mest in i en studio i Stockholm men var sedan också tre veckor på Gotland, dit min bebis fick följa med.

Dilan med dottern Eira. Foto: Privat/Dilan Gwyn

Du var väl relativt nybliven mamma då, hur var det att spela in en tv-serie och samtidigt ha en nyfödd bebis?
– Ja, det var 4 veckor efter förlossningen då vi började. När jag blev erbjuden rollen var jag höggravid och Tord undrade om jag verkligen ville vara med. Jag sa ”ja! självklart”. Jag ville jobba med honom igen och tänkte att julkalendern trots allt var episkt att få vara en del av, det är ju bland det största vi har i Sverige...

Jag var mitt i bebisbubblan med mommybrain

– Men han hade nog mer inblick i livet med ny bebis än jag. Jag hade ju inte aning om hur otroligt trött jag skulle vara. Jag var mitt i bebisbubblan med mommybrain, hade en ofattbar sömnbrist och en kropp som just hade tagit igen sig från graviditeten och förlossningen. Men jag är ändå glad att jag gjorde det, trots att det var tufft.

”Jag hade ju inte aning om hur otroligt trött jag skulle vara” Foto: Johan Paulin / SVT

Vi träffades på Årets mama-middagen i november och då berättade du att det inte var helt enkelt att amma, till exempel? Hur gick det?
– Ambitionen var att jag skulle kunna gå och amma när jag behövde, men i realiteten blev det inte så. Jag hade en speciell korsett som man kunde öppna framifrån så då gick det med bröstpump, men det gick inte tillräckligt mycket för att kunna amma. Ibland kom min man på lunchen och jag fick amma då (tog då av korsetten), annars försökte jag pumpa. 

– Men första perioden var jag tvungen att sys in i min kostym då den inte var helt klar. Så jag kunde inte bara springa iväg en snabbis direkt. Tid är pengar på inspelning. I slutändan, trots höga ambitioner, kunde jag inte pumpa eller amma så ofta som jag skulle ha behövt. Ibland svällde brösten upp så mycket och smärtade men jag fick hålla ut.

Korsetten var ett rent helvete faktiskt

– Det värsta var faktiskt korsetten. Man ska inte sätta så mycket tryck på brösten när man ammar. Jag fick blockerade mjölkgångar hela tiden. Efter en speciellt lång dag hade jag så mycket smärta att jag inte kunde lyfta armarna. Efter det sa producenten att jag skulle sluta ha korsetten. Utan att spoila, så passade det ändå bra i historien att drottningen inte var sitt vanliga fina jag vid det skedet i inspelningen. Och om korsetten absolut behövdes i någon scen så drogs den knappt åt. Nej, det där med korsetten var ett rent helvete faktiskt.

Usch! Hur upplever du annars att film- och tv-branschen är som nybliven mamma?
– Bättre än vad jag trodde faktiskt. Som sagt så fanns det ändå en ambition att tillgodose mig och de speciella omständigheterna jag var i. Produktionen försökte anpassa schemat för mig lite och det fanns ett eget rum för mig att pumpa/amma. Både för privacy och för att minska risken för covid-spridning som härjade mycket då.

Dilan Gwyn menar att film och tv-branschen som nybliven mamma är bättre än hon trodde. Foto: Privat/Dilan Gwyn

– Efter julkalendern jobbade jag på en amerikansk serie som hette ”Turkish Detective”. Jag trodde aldrig den produktionen skulle vara okej med att flyga över en person extra som skulle ta hand om min dotter medan jag jobbade, men det gjorde de! Vilket var fantastiskt, annars skulle jag aldrig kunnat ha tagit det jobbet. Dit jag gick skulle min bebis med, så var det bara. Take it or leave it.

Har du en favoritjulkalender genom tiderna?
– Jag är inte expert på julkalendrar, men det finns en som jag började kolla på förra julen och tyckte var så rolig: ”Sunes Jul”. Alltså jag skrattade högt när jag såg den, humorn håller verkligen måttet än idag.

Fakta julkalendern 2022: Kronprinsen som försvann

Handling: I ett land för länge sedan blir den unge kronprinsen Carl Vilhelm Gyllencrona anklagad för att ha kidnappat sin egen mamma, drottning Lovisa. Han tvingas fly det kungliga slottet och nere i staden möter han den fattiga flickan Hilda, som hjälper honom att gömma sig under falsk identitet. Hilda lär honom allt om det hårda livet som fattig. Kvar på slottet finns narren, Kronprinsens förtrogne, som är den enda som vet att kronprinsen är oskyldig. Soldater, lycksökare och en mystisk man med mask jagar efter kronprinsen i gränderna… Vem är det som vill ta över makten och komma åt rikets skattkammare? Det blir en kamp för att rentvå prinsen, rädda drottningen och ta tillbaka tronen!

 

Roller: Kronprinsen spelas av Xavier Canca-Englund och hans bästa vän Hilda spelas av Kerstin Linden. I övriga roller: Maria Lundqvist, Arvin Kananian, Alva Bratt, Dilan Gwyn, Anton Lundqvist med fler.

När sänds julkalendern: Julkalendern sänds varje dag 1-24 december på SVT Play (publiceras kl 02.00), och vardagar i SVT1 och SVT Barn kl 07.15 och 18.45, helger kl 08.45 och 18.45.

 

Källa: SVT

Hur ska du fira jul i år?
– Förra året var Eira bara 10 dagar gammal och det var mitt i pandemin. Så vi isolerade oss här hemma. Inte för att det blir så jättemycket mer spänning i år, men lite mer socialt: vi åker till mina svärföräldrar och firar. De dukar alltid upp ett ordentligt julbord så det blir mysigt.

Hela skådespelargänget i julkalendern ”Kronprisen som försvann” Foto: Johan Paulin / SVT

Vad kommer Eira Aurora få i julklapp?
– Oj, det har jag faktiskt inte tänkt på! Har i många år principiellt varit emot all konsumtionshets under julen. Så presenter brukar inte inhandlas så mycket. Men jag tycker att julen är för barnen, de ska få klappar. Och nu har jag ju en egen unge! Fast hon är trots allt bara 1 år, så hon bryr sig nog riktigt inte än. Som tur är.

LÄS MER: Alla julkalendrar genom tiderna – en härlig nostalgitripp!

LÄS MER: Dilan Gwyn om livet med en nyfödd: ”Magiskt och utmanande”