Julia Bergmans minsting Ilse föddes i februari. Foto: Privat / Instagram

Trebarnsmamman Julia Bergman: Jag vill ha fler barn innan 30

Dottern Ilse föddes i februari. För mama berättar tv-profilen och influencern Julia Bergman, 26, om förlossningen, första tiden som trebarnsmamma - och drömmen om fler barn de närmsta åren.

När Julia Bergman första gången dök upp i tv-rutan i ”Unga mammor” var hon ensamstående 18-årig mamma till sonen Milan. Sedan dess har hon träffat sambon Dennis Ewerberg och blivit både två- och nu trebarnsmamma. För bara tre månader sedan kom lilla Ilse till världen.

Sedan Julia och Milan dök upp i tv-rutan i ”Unga mammor” har Milan fått två småsyskon. Foto: Privat/JOHNNY WOHLIN, TV3

När mama når Julia har äldsta sonen Milan, 7, precis åkt till sin pappa. Sambon Dennis är och tränar, dottern Zelda, 2, är på förskolan - och minstingen Ilse hänger på mamma som jobbar hemma i dag. Lugnet har lagt sig hemma i huset i Ängelholm – en stor kontrast till vardagslivet när hela familjen är hemma.

– Störst skillnaden var helt klart att gå från ett till två barn. Milan var 5 år när Zelda föddes och hon hade kolik sina första månader. Det blev en väldigt stor omställning att få Zelda. Nu när det är tre barn... Ilse bara hänger på! Jag vet inte om det har att göra med att hon är en väldigt enkel bebis men jag har nog aldrig känt mig så tillfreds med livet som nu, hon har gjort mig så himla lugn.

Vad fint! Hur har första tiden hemma varit?
– Ilse har fått lära sig redan från början att hänga på sina syskon och oss. Det känns som att hon förstår när jag behöver hålla på med de andra två. Sen på kvällen när de sover vill hon gärna vara i famnen och mysa. Det känns som att Ilse var en liten pusselbit i det stora pusslet.

...den sista pusselbiten i familjen?
– Nej, nej. Inte den sista. Det kommer fler barn, säger Julia med ett skratt och förklarar:
– Jag vill inte ha fler barn efter 30 så vi har sagt att vi kör på med småbarnstiden nu.

Är trebarnslivet som du hade tänkt dig?
– Det är fullt ös! Men det är kul och jag och Dennis brukar säga ”Vad gör det med en till?”. Alla ska ju ändå ha mat, alla ska kläs på och sövas. 

Milan och Zelda med lillasyster Ilse. Foto: Privat / Instagram

Hur var graviditeten med Ilse?
– Jag har insett nu i efterhand att jag nog inte mådde så bra under graviditeten. Både min lillasyster Maja och Dennis säger att jag känns mycket gladare och lugnare nu, inte så stressad. Så jag har insett att jag nog inte mådde så bra psykiskt under graviditeten, jag var inte riktigt mig själv.

Zelda föddes två veckor tidigt och Milan 5 dagar före BF. Så därför var Julia inte så förvånad när hon sju dagar före BF började ana att någonting var på gång. Vid Zeldas födsel höll sambon Dennis, som är professionell ishockeyspelare, på att missa förlossningen då hans Schweiziska klubblag spelade slutspel när Julia började få värkar hemma i Sverige.

Hann han till förlossningen denna gång?
– Han var i Luleå och spelade match dagen innan så det hann bli lite pirrigt. Jag började känna lite så jag skrev ett sms att det var på gång men att det nog var lugnt. När hans coach hörde det så såg han till att det gick fort hem efter matchen. Dennis berättade att han aldrig hade sett ett lag byta om så snabbt och slänga sig på flyget. Men det var lugnt, han hann hem med en hel dags marginal.

Vad skönt! Hur startade allt?
– Jag märkte under dagen att jag höll mig väldigt nära Dennis, så konstigt beteende, liksom omedvetet? Sen började jag få lite mer tydliga värkar på kvällen och vi fick komma in på förlossningen och kolla läget vid 11-tiden på kvällen. Jag var bara öppen typ 1,5 centimeter men när barnmorskan såg i journalen att mina tidigare förlossningar hade gått snabbt bad hon oss ta en sväng med bilen och komma tillbaka efter en timme. Vid halv 1 var jag bara öppen 2,5 centimeter så de var lite fundersamma om vi skulle bli inlagda eller inte. Men till slut så fick vi komma in. Dennis parkerade om bilen, jag fick lavemang och duschade och vi installerade oss. Klockan halv tre kom hon ut!

Men oj!
– Ja, när jag duschade var allt lugnt. Men så kom det igång väldigt snabbt. Det blev lite jobbigt i slutet, då jag skulle få antibiotika intravenöst. Personalen fick lov att sticka mig typ sex gånger, mina blodkärl blev helt spruckna och det gjorde jätteont. Antagligen var Ilse på väg ner i samma veva så jag fick bara panik. Till slut sa jag ”Stopp! Sluta med det ni håller på med och klipp upp mina trosor, hon kommer NU”.
– Jag var lite ledsen över det här med antibiotikan för jag hann inte med födandet och att fokusera på min kropp och vad den behövde. Men hon kom ut och allting gick bra.

”Sluta med det ni håller på med och klipp upp mina trosor, hon kommer NU”

Hur var första mötet med Ilse?
– Jag var mer medveten denna gång. Jag låg på sidan och kunde se allting, att det liksom kom ut en människa ur min fiffi. Det var så häftigt! Vi visste inte innan att det var en flicka så direkt när hon kom ut såg vi det och fick den överraskningen.

Hur påverkade pandemin förlossningen?
– Det var verkligen svårt att kommunicera när barnmorskorna behövde ha munskydd och visir och jag hade lustgas. Det kändes som att jag inte hörde någonting av vad de sa och kunde inte heller läsa på deras läppar, utan Dennis fick förmedla. Han gjorde ett jättebra jobb och jag är så glad att han kunde hjälpa mig med det. Sen var han tvungen att åka hem när jag skulle upp på BB. På grund av att de inte fått i mig antibiotikan fick jag lov att stanna kvar.

”Jag var mer medveten denna gång”, berättar Julia om förlossningen med Ilse. Foto: Privat / Instagram

Hur var första natten?
– Ilse var jättelugn, hon sov och ammade. Allting gick så himla smidigt och jag var överraskad över att allt gick så bra. Men däremot fick man dela rum på BB och det var mycket personal inne hos den andra mamman. Så jag sov typ ingenting de första 42 timmarna. Det enda jag ville var att komma hem! När jag väl gjorde det var det så himla skönt. 

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Nja, inte så att jag varit deppig, däremot hormonell. Jag kunde börja gråta bara för att jag var så lycklig. Bara av att titta på Ilse med sina syskon eller titta ner i vagnen under en promenad så började jag gråta av lycka och glädje. Det var precis så med de andra barnen också. 

Förstår det! Hur var första mötet med syskonen?
– Milan var hos sin pappa men min mamma kom förbi med honom så att han skulle få träffa henne direkt. Det var jättekul! Även Zelda, som bara är två, fattade direkt att det var hennes lillasyster och ville hålla henne. Hon förstod direkt att hon var ömtålig. Det var så fint och man kände att familjen blev hel. 

Nu är Ilse tre månader gammal och en självklar del i familjen Bergman/Everberg.

Får vi se dig och barnen något mer i tv snart?
– Inte som det ser ut nu. Det var väldigt kul att spela in ”Julia & Milan” och det har uppskattats mycket, så jag hoppas att det blir mer. Pandemin kom så allt rann lite ut i sanden. Men annars fortsätter jag med min Youtube-kanal och har en annan rolig grej på gång.

Spännande! Hur är Milan och Zelda som syskon nu när det gått några månader?
– De är jättefina. Zelda kan man ju inte riktigt lita på än, hon vill mest försöka bära henne men det tycker jag inte är en sån bra idé riktigt än, haha. Milan kan passa henne lite i babygymmet och ge henne nappen om hon är ledsen. Det har gått mycket bättre än jag hade tänkt.

Julia Bergman

Ålder: 26.

Familj: Sambon Dennis Everberg, barnen Milan, 7, Zelda, 2, och Ilse, född 8 februari 2021.

Bor: Ängelholm. 

Gör: Jobbar med sociala medier. 

Känd från: Tv-programmen ”Unga mammor” och ”Julia och Milan” och egna Youtube-kanalen.

Instagram: @juliabergman_