Tv-profilen Julia Bergman berättar öppet om sitt missfall. Foto: Privat/Instagram

Julia Bergman har fått missfall igen: ”Därför vill jag prata öppet om det”

Trebarnsmamman Julia Bergman, berättar ärligt om sitt andra missfall inom loppet av ett halvår. ”Jag såg klart och tydligt att hjärtat inte slog mer. När läkaren bekräftade det jag såg, så brast det.” När mama når henne tycker hon det är viktigt att vi börjar prata mer öppet om missfall.

mamaredaktionen

Tv-profilen Julia Bergman, 26, är mamma till Milan, 7, Zelda, 2 och Ilse, 1 i februari, och har varit öppen med att hon och sambon Dennis Ewerberg önskar många barn. I slutet av juni förra året berättade Julia Bergman om sitt missfall, och nu har det hänt igen. 

”Gravid igen… Trodde vi… Missfall igen och tänk att jag hade det på känn redan innan allt detta började.., skriver Julia på Instagram och berättar att det har varit många vändor till gynakuten under jul och nyår, och fortsätter:

”Första gången den 22 december för att jag hade väldigt ont i ena sidan av magen. De ville kolla så att det inte var utomkvedshavandeskap. Det var det inte utan det fanns ett litet embryo där hjärtat tickade på och vi blev så glada för jag hade redan en så dålig känsla att jag blev chockad när jag såg att där var något… 

23 december, började blöda, som mens ungefär.. 25 december åkte in igen. Samma sak, ett hjärta som tickade på MEN man kunde se att blodet kom från livmodern. Det positiva då var att hjärtat tickade på friskt.
30 december var jag trött på blödandet (inga klumpar eller någonting, bara rinnande blod). Graviditeten var kvar men jag såg klart och tydligt att hjärtat inte slog mer. När läkaren bekräftade det jag såg så brast det… aj mitt hjärta 💔”

När mama når Julia är hon ledsen, men hyllar samtidigt den smarta kroppen. 

Hur mår du?
– Det går upp och ned. Det kändes jobbigare denna gång eftersom vi fått se ett hjärta slå och några dagar senare hade det slutat slå. Det gjorde så ont!

Det förstår vi. Hur går dina tankar?
– Jag tänker att allt händer av en anledning. Det var meningen att det skulle bli såhär. Tyvärr! Kroppen är dessutom väldigt smart. Tror att den kände av att det var något ”fel”, kanske den inte kunde leva utanför livmodern? Det är kroppens sätt att visa att något inte är okej, säger Julia Bergman till mama. 

https://www.instagram.com/p/CYRzju7LiQo/

Julia Bergman uppmanar fler att prata om missfall: ”Vi kan hjälpa varandra”

Dagen efter inlägget la Julia ut en video på Instagram där hon dels tackar för alla kommentarer och allt stöd, men även berättar varför hon berättar så öppet om missfallet. 

”För det första vill jag bara säga tusen, tusen tack till alla styrkehälsningar och allting som ni skickar till oss – det betyder supermycket. Och för det andra så är detta ett så viktigt ämne att våga prata om och våga öppna sig om för det är så himla, himla vanligt och jag märker ju nu när jag har öppnat mig att det är fler som hör av sig, fler som skriver.”

Därefter ber hon sina följare att dela med sig av sina erfarenheter i kommentarerna, och på så sätt hjälpa varandra:

”Så jag tänker att med detta inlägg skulle vi kanske kunna hjälpa varandra och skriva hur det har varit för oss eller om man har en fråga eller någonting och folk får gärna svara på varandras kommentarer för att vi ska kunna hjälpa varandra helt enkelt. För det är så viktigt att prata om. Det känns som det har varit så tabubelagt och det är ju jättekonstigt.”

Julia berättar även var hon befinner sig i processen:  

”Idag var jag på gyn och tyvärr hade det inte börjat komma igång av sig själv så jag kommer behöva ta en tablett, dock så kände jag att jag inte ville ta en tablett idag för imorgon ska Milan opereras och jag vill så gärna vara med på hans operation. Så imorgon när han opereras får jag springa ner till gyn, ta en tablett och sen får jag två tabletter med mig hem som jag tar två dagar efter det för att allting ska komma ut. 

Det känns såklart lite jobbigt, eller väldigt jobbigt. Men just nu känner jag bara att jag vill att allting ska kunna komma ut och jag ska kunna börja om med mig själv, för just nu är det det enda jag går och tänker på. 

Det som var positivt idag var att det liksom hade sjunkit ihop och blivit lite mindre, så kroppen börjar ta hand om det själv. Kroppen är bra helt enkelt. Man får tänka som att det här var meningen, det här är kroppens sätt att visa att det var någonting som inte var bra. Den hade kanske inte kunnat leva utanför livmodern, eller på något sätt. Jag tror att allting har en mening, och tyvärr så var det här menat.” 

https://www.instagram.com/p/CYUUGT4rFlA/?hidecaption=true

I kommentarerna till inlägget efterfrågar Julia speciellt berättelser där man har behövt ta medicin, då det är något hon själv oroar sig för:

”Jag tycker det känns jobbigt att behöva ta medicin så skulle gärna vilja höra era historier om det för när jag fick mitt förra missfall kom allt ut utan medicin eller förvarning.”, skriver Julia. 

I skrivande stund har inlägget 482 kommentarer där kvinnor berättar om sina erfarenheter kring missfall. 

Julia Bergman

Ålder: 26.

Familj: Sambon Dennis Everberg, barnen Milan, 7, Zelda, 2, och Ilse, född 8 februari 2021.

Bor: Ängelholm. 

Gör: Jobbar med sociala medier. 

Känd från: Tv-programmen ”Unga mammor” och ”Julia och Milan” och egna Youtube-kanalen.

Instagram: @juliabergman_

LÄS ÄVEN: Sorg, hopplöshet och längtan! Missa inte mamas artikelserie om missfall
LÄS ÄVEN:
Mari, 35: ”Jag fick sju missfall och två missed abortions under fyra år”