Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Julia Bergman med sonen Milan och dottern Zelda.Julia Bergman med sonen Milan och dottern Zelda.Julia Bergman med sonen Milan och dottern Zelda.
Julia Bergman med sonen Milan och dottern Zelda. Foto: Isabell N Wedin

Julia Bergman: Det är tufft att inte få ha båda barnen på heltid

Nyblivna tvåbarnsmamman och tv-profilen Julia Bergman berättar öppenhjärtigt om den tuffa tiden med spädbarn, utmaningarna med varannan vecka-livet och oron för när Milan ska börja skolan – och om alla glädjeämnen i familjens vardag. 

Julia Bergman och sonen Milan, snart 6, är vana tv-personligheter vid det här laget. Under fyra säsonger charmades vi av deras lekfulla och kärleksfulla relation i Unga mammor. Sedan fick radarparet den alldeles egna serien Julia och Milan på Viafree och nu är de tillbaka med en andra säsong, där vi även får lära känna nytillskottet Zelda, snart 10 månader. 

Julia Bergman

Ålder: 24.

Familj: Dennis, 28, Milan, snart 6, Zelda, 10 månader. 

Bor: Ängelholm. 

Gör: Jobbar med sociala medier. 

Instagram: @juliabergman

Hemsida: juliabergman.se

Aktuell: Med ”Julia, Milan & Zelda” säsong 2.

Julia Bergman med sina två barn Milan och Zelda.Julia Bergman med sina två barn Milan och Zelda.Julia Bergman med sina två barn Milan och Zelda.
Julia Bergman med sina två barn Milan och Zelda. Foto: Isabell N Wedin

Vad tycker Milan om att vara storebror?
– Vi tänkte nog att det skulle bli jobbigare för honom, men han har reagerat så fint. När Zelda pillar på saker och jag säger ”ajabaja” till henne blir han arg på mig. Ingen får bära henne i bilstolen, då säger han: ”det ska jag göra” så att det blir ordentligt gjort. Men det är klart att han testar sina gränser. Det kan bli ett litet drag i håret, en liten knuff. Många skriver på Instagram: ”Åh han alltid så snäll? Är det alltid så fint mellan dem?” Nej… men jag filmar ju inte alltid. 

Julia Bergman om livet som tvåbarnsmamma till Milan och Zelda 

Och vad tycker du om att vara tvåbarnsmamma?
– Det är fantastiskt, speciellt nu när Zelda är lite äldre och det är mer action hemma. Men visst har det varit en omställning att ställa om till bebislivet igen efter fem år…

Julia understryker att hon mår som allra bäst när rutinerna funkar, när det finns en viss trygg förutsägbarhet i vardagen. Hon blir stressad när saker inte går som planerat, när det blir hastiga ändringar eller stora omställningar. 

– Jag satt där i början med händerna fulla och ville dela på mig. Vem av barnen skulle jag serva först? Vem skulle sätta på kaffe till mig? Idag har jag lärt mig att just den där kaffebiten hinner man inte med alls, haha. Sedan var det nog lite extra jobbigt att hitta en kontinuitet för oss eftersom vi har Milan varannan vecka. 

Julia Bergmans favoritvecka är den när Milan är hemma, ”barnen blir glada av varandra”.Julia Bergmans favoritvecka är den när Milan är hemma, ”barnen blir glada av varandra”.Julia Bergmans favoritvecka är den när Milan är hemma, ”barnen blir glada av varandra”.
Julia Bergmans favoritvecka är den när Milan är hemma, ”barnen blir glada av varandra”. Foto: Isabell N Wedin

Favoritveckan, när Milan är hemma, är Julia och barnen mer aktiva och sociala utanför huset. Den andra veckan blir det fokus på bebisbubblan hemma och, såklart, en hel del saknad.  

– Även om det känns tufft ibland att inte ha båda barnen hos mig hela tiden, måste man lägga det dåliga samvetet åt sidan. Milan har det hur bra som helst hos sin pappa. Det får man inte glömma. Han får lika mycket kärlek och lek där. Jag försöker tänka att jag ska ta till vara på tiden med Zelda, nu när hon är liten och behöver mycket närhet. 

Men när Milan kommer hem efter sin pappa-vecka är allt som bäst. 

– Man kan verkligen se hur glada barnen blir av att se varandra. Det värmer när jag tänker på att de alltid kommer ha varandra.

Den allra första bebis-tiden är inte den period av föräldraskapet som Julia Bergman gillar bäst.Den allra första bebis-tiden är inte den period av föräldraskapet som Julia Bergman gillar bäst.Den allra första bebis-tiden är inte den period av föräldraskapet som Julia Bergman gillar bäst.
Den allra första bebis-tiden är inte den period av föräldraskapet som Julia Bergman gillar bäst. Foto: Isabell N Wedin

Hur var den andra graviditeten jämfört med den första?  
– Jag var lika lycklig men mådde betydligt mycket mer illa de 19 första veckorna med Zelda. 

– Jag gjorde inget kub-test, jag behövde inte det. Men det är klart, när Zelda lades på mitt bröst efter förlossningen kom jag på mig själv med att titta lite extra på henne och tänka: ”Har hon downs?”. Jag var inte rädd för det. Jag ville bara kolla. När jag inte såg några sådana drag tänkte jag inte mer på det. 

”När de la Zelda på mitt bröst efter förlossningen tänkte jag 'Har hon downs?’”

Hur har spädbarnstiden varit?
– Jag har insett att jag inte är någon bebis-mamma som älskar den där första tiden. Om det beror på att jag har haft det jobbigt i början med båda mina barn eller inte, vet jag inte…  

Julia Bergman om sin hemmastil: ”Just nu har jag nästan alltid en spya på axeln. Därför vill jag vara så bekväm som möjligt i pyjamasbyxor och hoodie. På lekplatsen har jag jeans och en skön stickad tröja.”Julia Bergman om sin hemmastil: ”Just nu har jag nästan alltid en spya på axeln. Därför vill jag vara så bekväm som möjligt i pyjamasbyxor och hoodie. På lekplatsen har jag jeans och en skön stickad tröja.”Julia Bergman om sin hemmastil: ”Just nu har jag nästan alltid en spya på axeln. Därför vill jag vara så bekväm som möjligt i pyjamasbyxor och hoodie. På lekplatsen har jag jeans och en skön stickad tröja.”
Julia Bergman om sin hemmastil: ”Just nu har jag nästan alltid en spya på axeln. Därför vill jag vara så bekväm som möjligt i pyjamasbyxor och hoodie. På lekplatsen har jag jeans och en skön stickad tröja.” Foto: Isabell N Wedin

Julia berättar att Milan mådde riktigt dåligt när han bara var en dag gammal. Han åt ingenting och var trött och slö. Till slut behövde han förflyttas akut till neonatalavdelningen, där en sond och värmefiltar gjorde att han började repa sig. Sedan, när Milan blev äldre, följde många påfrestande utredningar. Vad skulle den konstaterade kromosomavvikelsen innebära för just Milan?  

”Zelda hade kolik sina två första månader i livet”

Utmaningen med bebis nummer två var av ett annat slag.  

– Zelda hade kolik sina två första månader i livet. Det innebar att jag inte ville att hon skulle vakna när hon låg och sov, jag var så trött och hon skrek hela tiden. Jag tyckte verkligen inte om tiden som nyförlöst, då allt gjorde ont och hjärnan var förvirrad. När jag slutade amma vid 2,5 månader och började ge ersättning blev allt bättre och jag kunde börja njuta mer. Det är mycket roligare nu när man har lärt känna henne. Och nu är hon ju hur glad som helst. 

Vilka är dina största utmaningar som mamma?
– Jag är inte en orolig mamma när det gäller mina barns mående. Jag fick tidigt lära mig att vara i stunden och fokusera på det positiva, att chilla. Det tog ju fyra år för Milan att börja gå. Det stressade mig inte, utan jag lärde mig att tänka: ”Det kommer när det kommer”. Jag känner mina barn och om något av dem mår dåligt kommer jag se det. 

Julia Bergmans beautyhacks: ”Till fest blir det concealer och puder i ansiktet, inte mycket mer, och lockar i håret. Jag har en superbra locktång som är snabb och effektiv.”Julia Bergmans beautyhacks: ”Till fest blir det concealer och puder i ansiktet, inte mycket mer, och lockar i håret. Jag har en superbra locktång som är snabb och effektiv.”Julia Bergmans beautyhacks: ”Till fest blir det concealer och puder i ansiktet, inte mycket mer, och lockar i håret. Jag har en superbra locktång som är snabb och effektiv.”
Julia Bergmans beautyhacks: ”Till fest blir det concealer och puder i ansiktet, inte mycket mer, och lockar i håret. Jag har en superbra locktång som är snabb och effektiv.” Foto: Isabell N Wedin

– Något som jag faktiskt oroar mig för, som är stort och jobbigt för mig, är tankarna på hur det kommer bli för Milan i skolan. Vi har bestämt att han ska gå ett extra år i förskolan och sedan blir det särskolan. Han blir ju äldre, och barn runt honom blir mer medvetna. Kommer han bli retad? Kommer han få vänner? Hur kommer folk som inte vet så mycket om Downs syndrom att bemöta honom? Det kommer kännas mycket i mammahjärtat om han far illa på något sätt. Det är väl allas föräldrars största rädsla, att ens barn inte ska passa in. 

Det som lugnar Julia i sin oro är att Milan har så goda förutsättningar. 

– Han har ju alla oss omkring sig. Sina föräldrar och respektive som alltid kommer stötta honom och finnas där. 

Julia Bergman om sambon och hockeyproffset Dennis Everberg 

När samtalet kommer in på Julias sambo, hockeyproffset Dennis Everberg som hon träffade via sociala medier för tre år sedan, blir hon glad.

– Vi är ett sådant bra team, vi är bra på att hålla kärleken uppe och att stötta varandra. Dennis är den bästa pappan och bonuspappan som inte gör någon som helst skillnad på barnen. Han räknar alltid med Milan. Det är väldigt viktigt för annars hade det inte funkat. Milan ser mycket upp till Dennis. Han är en bra manlig förebild som också är rolig och lekfull. Jag fick ju pris för ”Årets lekmamma” på Årets mama, men nu har Dennis tagit över den rollen. Det är lite skönt. På den tiden var jag ju ensamstående och behövde göra allting själv. 

”Milan ser mycket upp till Dennis, han är en bra manlig förebild”

Just nu ligger mycket fokus på att familjen ska flytta, närmare bestämt från Båstad till Ängelholm, där både Julia och Dennis ändå befinner sig i princip dagligen.  

– Det är en stor förändring nu när barnen är trygga här. Men vi kommer få det bättre där, närmare till jobb och familj. Det vet vi. Och Dennis lugn smittar av sig på mig. Det är så skönt att ha honom i livet. 

Hur är livet som influencer?
– Det kan vara lite jobbigt att prata om vad jag jobbar med, om någon okänd frågar på en fest till exempel. ”Influenser” har fått en negativ stämpel, särskilt i Skåne där det inte är så vanligt. Samtidigt får jag reaktioner från människor jag har känt länge: ”Men, du är ju ditt gamla jag”. Folk förväntar sig att man har blivit en annan person. Det är tråkigt, för jag vill ju bara vara jag. 

Julia Bergman med dottern Zelda.Julia Bergman med dottern Zelda.Julia Bergman med dottern Zelda.
Julia Bergman med dottern Zelda. Foto: Isabell N Wedin

Hur tänker du på framtiden när det gäller karriären?
– Jag älskar verkligen att göra tv. I framtiden vill jag gärna stå bakom kameran också. Det är intressant att se hur nära man faktiskt kan komma människor. Jag fascineras av pusslet som läggs och hur det sedan blir när det är klart. Och det är roligt att jobba med sociala medier också, även om det kräver mycket planering och att jag aldrig är helt ledig. Det tar verkligen tid att skapa material till blogg, Youtube och Instagram. 

Vad vill du lära andra om Downs Syndrom?
– Jag vill visa vår vardag. När man söker på nätet om Downs syndrom finns det mycket fakta. På min kanal kan man se en verklighet, som inte alltid är så kul och fin, men som fungerar hur bra som helst. Det är självklart individuellt. Alla funkar olika. Men i vår familj glömmer vi att Milan har Downs syndrom. Han är ju bara Milan. 

”I vår familj glömmer vi att Milan har Downs syndrom. Han är ju bara Milan”

– Just nu vill jag visa hur han har utvecklats som storebror. Att han pratar och förstår mycket mer. Att han går och tvättar händerna efter maten… eller hämtar Zeldas napp om man ber honom. Han klarar sig helt enkelt bättre och gör sig mer förstådd. Han är en sådan förståndig kille. Jag hoppas verkligen att glädjen i vår familj kan ge lite mer färg i flödet. 

Julia Bergmans son Milan har Downs syndrom.Julia Bergmans son Milan har Downs syndrom.Julia Bergmans son Milan har Downs syndrom.
Julia Bergmans son Milan har Downs syndrom. Foto: Isabell N Wedin

Slutligen, när vi på mama pratade med dig sist, sa du att du ville ha fyra barn innan 30, känner du fortfarande så?
– Jag är väldigt öppen gällande det. Jag vet att jag vill ha en till, men kan även tänka mig tre till, så jag tror att nästa barn får avgöra om det blir fler barn för oss eller inte.

Du kanske också vill läsa vår intervju med Hannah Graaf?
Eller med regissören och skådespelaren Moa Gammel Ginsburg?
Vår medlemssajt Vi Föräldrar skriver om hur man tröstar ett gnälligt barn