Nyblivna tvåbarnsmamman Josefin Neldén blev känd som Maggan i serien ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT, Privat

Skådespelaren Josefin Neldén: ”Min kompis klockade mina värkar på restaurangen”

Veckans nykläckta är skådespelaren Josefin Neldén, 35, känd från ”Vår tid är nu”, som just fått sin andra dotter. För mama berättar hon om hur denna förlossning blev en revansch på den första och om varför det var onödigt att packa ned trosor i BB-väskan.

Här kan du läsa vår Veckans preggo-intervju med Josefin! 

Grattis Josefin till ännu en dotter! Nu vill vi veta – hur startade allt?
– Det kändes absolut inte som att jag var på väg att föda barn, så vi skaffade barnvakt och gick på restaurang för att fira en vän som fyllt år. På restaurangen tyckte jag att jag hade lite förvärkar, men födelsedagsbarnet övertalade mig att klocka dem och då märkte vi att ”förvärkarna” kom var femte minut. Våra vänner skålade för att förlossningen hade satt igång, jag krävde att få äta upp min mat och sedan åkte vi in till förlossningen. Kände mig jättefin, men totalt apart, när jag kom dit i mörkröda läppar och festklädd. 

På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du även läsa vilka tecken som visar på att förlossningen är nära

Roligt ändå! Hur tacklade du värkarna?
– Jag andades mig igenom starten, men när värkarna tilltog ville jag ha en EDA (epidural). Jag hävdade ett tag att barnet skulle få heta Eda för att den tog så bra! Sen tillbringade jag större delen av värkarbetet ståendes och la mig över en saccosäck på sängen när värkarna kom. Min sambo och vår barnmorska masserade och strök mig över ryggen och så jobbade vi oss igenom en värk i taget. 

Josefin Neldén på plats på förlossningen. Foto: Privat

Och hur födde du?
– Ståendes på knä i sängen. När hon var ute vände jag mig om och hon lades på mitt bröst. Direkt plirade ett par nyfikna ögon upp på mig – det var stort!

Du var lite orolig eftersom din förra förlossning inte blev så bra. Hur skilde sig denna mot din tidigare?
– Den största skillnaden för mig var att jag kände mig trygg. Sist hade vi många olika barnmorskor som inte hade möjlighet att vara så närvarande på grund av hög belastning. Denna gång fick vi en barnmorska som bara hade oss och som kunde vara där så mycket vi ville, det var en otrolig skillnad. Vi ändrade på det mesta sen sist; smärtlindring, hur jag födde, hur vi jobbade tillsammans, och det blev verkligen en otroligt fin och bra upplevelse den här gången. 

Vad skönt! Gjorde din partner något konstigt under förlossningen då?
– Han tyckte den där gå-rullatorn var otroligt rolig och åkte runt med den så fort vi blev ensamma i rummet. 

Skådespelaren Josefin Neldén om sin förlossning. Foto: Privat

Haha! Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Jag hade gjort en spellista som vi lyssnade på större delen av förlossningen, det var fint. Vi hade också med en polaroidkamera som vi tog fina minnesbilder med.

– Mest onödigt var nog att jag hade packat ner massor med trosor till mig själv, det enda man vill gå runt i efteråt är ju nättrosorna med megabindor i. 

Då gissar jag att du tillhör team FÖR kasslertrosor?
– Ja! ÄLSKAR kasslertrosor. Finns det ett snällare plagg mot en nyförlöst kropp?

Hur länge stannade ni på BB?
– Det blev bara en natt den här gången. Vi mådde alla bra efteråt, amningen kom igång och vi ville hem till storasyster.

Foto: Privat

Vem var er första besökare?
– Både mina och Daniels föräldrar hälsade på så fort vi var hemma.

Vad mysigt! Hur blev första mötet mellan systrarna?
– Vår äldsta dotter var väldigt kärleksfull och stolt och hade målat massa teckningar till lillasyster. En stund senare kom det ett ”Jag vill sitta i mammas knä men bebisen är i vägen”-skrik när jag skulle mata en skrikande bebis.

Ingen större tvåbarnschock på Josefin Neldén. Foto: Privat

Du förväntade dig ju en tvåbarnschock – har den alltså kommit?
– Nä, ingen större tvåbarnschock än så länge faktiskt. Vi försöker pussla och hjälpas åt så mycket det går. Och vår stora dotter vill också hjälpa till mycket och vara delaktig. Dock känns det tråkigt att jag kan tillbringa mycket mindre tid med henne för tillfället eftersom amningen tar mycket tid, men jag försöker passa på att till exempel leka med och lägga henne så fort jag får möjlighet. 

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Inte det allra första kanske, men något av det första jag gjorde var att klämma i mig en hel mögelost själv. Älskar mögelost!

Foto: Istock

Så lyxigt! Då blev det alltså som du önskade när jag intervjuade dig senast och du pratade om en stundande ostbricka! Mögelost till dig, men hur matar du din dotter?
– Jag ammar henne för det mesta. Ibland pumpar jag ur så att hennes pappa kan mata också.

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Absolut. Jag hade ungefär en vecka när jag kände mig låg och oförklarligt ledsen. Sist jag fick barn hängde baby bluesen kvar och blev en nedstämdhet i några månader, så det var väldigt skönt att denna gång känna att det släppte taget som det skulle. 

Josefin Neldén och Karin Franz Körlof som Maggan och Lilly i ”Vår tid är nu”. Foto: Robert Eldrim /SVT

Och till sist, hur mår du nu?
– Det är olika från dag till dag, mycket känns lättare och mer okomplicerat med andra barnet. Vissa dagar känns det dock som att jag bara sitter och ammar medan jag tittar ut på ett regngrått Göteborg och humöret blir därefter, men för det mesta mår jag bra.

Du kanske också vill läsa om Janni Delérs förlossning?
Eller om hur Nikki Aminis man råkade lura henne under krystfasen?