Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag stod hemma och lagade mat klockan 20.00 när vattnet gick och 22.23 var hon ute...”, berättar influencern Josefin Dahlberg som blev mamma till lilla Mio i oktober.
”Jag stod hemma och lagade mat klockan 20.00 när vattnet gick och 22.23 var hon ute...”, berättar influencern Josefin Dahlberg som blev mamma till lilla Mio i oktober.
”Jag stod hemma och lagade mat klockan 20.00 när vattnet gick och 22.23 var hon ute...”, berättar influencern Josefin Dahlberg som blev mamma till lilla Mio i oktober.
”Jag stod hemma och lagade mat klockan 20.00 när vattnet gick och 22.23 var hon ute...”, berättar influencern Josefin Dahlberg som blev mamma till lilla Mio i oktober. Foto: Privat / Privat

Influencern Josefin Dahlberg: ”Förlossningen med Mio gick galet fort”

Det tog inte ens 2,5 timme från att vattnet gick till att dottern Mio var ute. För mama berättar influencern Josefin Dahlberg om den snabba förlossningen, känslan när sambon Josef lyfte upp dottern på hennes bröst och hur hon tar hand om sig som nybliven mamma.

Stort grattis till bebis Josefin! Hur mår du just nu?

– Tack! Jag mår bra! Det har gått en månad efter att min dotter Mio kom (intervjun gjorde i november, reds. anm.) och jag börjar äntligen känna mig som mig själv i kroppen igen vilket är så skönt. Det har så klart varit en omställning att få barn men det har gått så mycket smidigare än jag trodde, allt känns så naturligt men jag har haft ont i kroppen vilket jag tyckt varit det jobbigaste. Jag sprack bara grad 1 men mina stygn läkte dåligt vilket gjorde att jag hade ont i dem och kände mig väldigt begränsad. Men nu har de äntligen läkt och jag kan sitta, gå och yoga igen.

Josefin Dahlberg

Ålder: 30.

Familj: Sambon Josef Fares, dottern Mio som föddes den 12 oktober 2020 och hunden Moon

Bor: Ingarö.

Gör: Influencer och egenföretagare. Grundare av Ohlamoon.se.

Instagram: @josefindahlberg.se 

Aktuell: Med boken ”Soul work” (Tukan förlag).

Hur har första tiden som mamma varit?
– Så mysigt! Jag har mest varit hemma på grund av att mina stygn läkt dåligt och Corona. Så jag har suttit i soffan och tittat på mitt barn och när hon har sovit har jag kollat på filmer och bilder på henne, hehe... Jag är helt besatt och tycker så klart att jag har fått världens finaste bebis!

Din dotter hade bråttom till världen. Berätta!
– Ja, det kan man lugnt säga! Jag stod hemma och lagade mat klockan 20.00 när vattnet gick och 22.23 var hon ute...

Oj! Hur startade allt?
– Egentligen började allt tidigare under dagen men det förstod jag inte. Jag kände under min promenad tidigare på dagen att jag blev lite blöt i trosorna men förstod inte vad det var. Det var som om jag kissade på mig lite fast det inte var kiss... Tydligen var det mitt vatten som hade börjat sippra ut under dagen innan det gick ordentligt på kvällen. 

Hur tacklade du värkarna?
– När vattnet hade gått började jag få som mensvärk men väldigt snart blev det värre och värre. Min tredje värk kändes ordentligt och jag blev rädd för hur ont det skulle göra. Jag hade ju hört att i början ska det inte göra så ont för att sedan bara bli värre och värre men jag hade väldigt ont direkt. Och mina värkar kom väldigt tätt direkt, bara 2,5 minut mellan. 

Hur gjorde ni då?

– Efter 40 min hemma med värkar så åkte vi in och i bilen hade jag galet ont så jag förstod att det förmodligen skulle gå väldigt fort. När jag tagit mig upp på förlossningen fick jag ganska snabbt ett rum men dock hann jag inte bli undersökt innan min första krystvärk kom. Jag hade fortfarande på mina leggings och jacka när jag kände hur hennes huvud var på väg neråt. Då blev jag rädd för jag förstod att jag inte skulle få bedövning och att det skulle gå galet fort. Barnmorskan undersökte mig och jag var 10 centimeter öppen. Cirka 20 minuter senare var hon ute. 

Oj, vilken chock! Vad blev du mest överraskad av?
– Hela förlossningen! Att det gick så galet fort hade jag inte alls trott! Men trots det gick det bra. Det första jag sa när hon var ute var ”Jaha, är det redan klart nu? Det var ju inte så farligt”. Såklart gjorde det galet ont både under slutet av värkarna och när jag krystade ut henne, en smärta jag inte kunnat föreställa mig. Fy fan va ont det gjorde men eftersom det gick så fort så var det ändå inte lika farligt som jag hade trott på något sätt. Och eftersom allt gick så bra var det ju typ en drömförlossning.

”Min kille tog emot henne när hon kom ut och la upp henne på mitt bröst och hon var så varm och liten”
Namnet Mio bestämdes redan innan Josefin blev gravid. Foto: Privat / Privat

Hur var första mötet med lilla Mio?
– Min kille tog emot henne när hon kom ut och la upp henne på mitt bröst och hon var så varm och liten. Jag var så klart väldigt omtumlad av hela händelsen men kände så fort hon var ute att ”det här gick ju toppen” och kände mig lugn och glad. 

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Mackorna jag fick och varm choklad. Och äppelcider, sååå gott, jag var galet törstig. 

Fick du användning av allt snacks du packat med i BB-väskan? (läs mer om Josefins uppladdning inför förlossningen här!)
– Vi var kvar på BB i två dagar så jag hann äta upp allt.

”Mitt mindset inför att bli mamma var att släppa alla förväntningar och föreställningar och lita till min kropp och mitt inre”, berättar Josefin, Foto: Instagram(@josefindahlberg.se)

Berätta om namnet Mio. Så fint!
– Jag fick det som favoritnamn för några år sen men minns inte hur. När jag och min kille bestämde oss för att vi ville bli gravida så bestämde vi oss att vårt barn skulle heta Mio oavsett om det skulle bli en tjej eller kille. 

Hur matar du henne?
– Jag ammar.

”Jag är mest chockad över att allt kan kännas så naturligt, att jag helt plötsligt vet hur jag tar hand om ett barn från att inte veta något alls”

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Jag fick en liten släng av det på den fjärde dagen som jag hört tydligen är väldigt vanligt. Då hade jag så ont mellan benen och min mjölk rann till vilket gjorde att jag hade feber och sjukt ont i brösten. Då bröt jag ihop hos barnmorskan och allt kändes väldigt överväldigande men efter det har allt faktiskt känts väldigt bra. Jag var beredd på att det kunde dyka upp alla möjliga olika känslor eftersom jag hört om hur olika det kan vara men det har som sagt gått mycket smidigare än jag trodde. Jag är mest chockad över att allt kan kännas så naturligt, att jag helt plötsligt vet hur jag tar hand om ett barn från att inte veta något alls. Mitt mindset inför att bli mamma var att släppa alla förväntningar och föreställningar och lita till min kropp och mitt inre. Det har gjort att jag kunnat ta allt som det kommer vilket jag tror bidragit till att det känts så naturligt. 

Tidigare gjorde Josefin sin morgonritual varje dag, nu försöker hon få in det när hon kan (med supermysigt sällskap!). Foto: Instagram(@josefindahlberg.se)/ Tukan förlag

I din nya bok vill du inspirera till ett mer spirituellt liv. Hur upptäckte du att yoga, meditation och dagliga ritualer får dig att må bättre?

– Jag började min inre resa för 10 år sen när jag blev nykter. Jag hade då mått väldigt dåligt under större delar av min uppväxt och framför allt under tonåren. När jag blev nykter så mådde jag bättre än jag någonsin gjort men jag kände också en stark känsla av att jag kunde må ännu bättre, att det fanns ett ännu större liv som väntade mig. Då började jag jobba med min personliga utveckling som ledde mig till meditationen, yogan och till att jag har utvecklat min spiritualitet. Idag är yogan, meditationen och ritualer en del av min vardag och mina verktyg för att må så bra jag kan. 

Hur tar du hand om dig själv som nybliven mamma, med allt vad det innebär med sömnlösa nätter och tidsbrist? 

– Innan Mio gjorde jag min morgonritual varje morgon då jag yogade lite, mediterade, skrev av mig, drog kort och satte intentioner för dagen men så ser det ju så klart inte ut längre...
– Nu får jag försöka få in det jag kan, när jag kan. Jag har ingen press på mig att hinna meditera en viss tid eller göra vissa saker utan jag försöker ta vara på de stunderna jag får och gör det jag hinner med dem. Men jag prioriterar att få in lite rörelse, yoga, meditation när jag kan för jag vet hur stor skillnad det gör för mitt mående. 

Okej, sista frågan. Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– FÖR!!! Skönaste jag haft på mig! Snodde till och med med mig några hem och jag hade nog inget annat på min de första veckorna!
Du kanske också vill läsa vår intervju med radioprofilen Farah Abadi: ”Jag hade glömt hur ont det gör att föda barn”
Eller: Ellen Bergström: ”Jag hade ingen aning hur mycket jobb det är att ha barn”