Isabella Löwengrip, mamma till Gillis, 7, och Sally, 5, är nykär i designern Paul Sundvik. Foto: Karl Nordlund

Nykära Isabella Löwengrip om framtida barn: ”Jag vill ha en kull nummer två!”

Oh mama, vilket turbulent år Isabella Löwengrip har haft! Efter den offentliga kraschen har hon pausat allt vad karriär heter för att kunna läka tillsammans med barnen Gillis och Sally. Och sin nya stora kärlek. För mama berättar hon om den känsliga barnfrågan, kärlekslyckan med Paul och ångesten för barnen.

Det senaste året har varit en rejäl berg- och dalbana för bloggaren, entreprenören och tvåbarnsmamman Isabella Löwengrip, 29. Under sitt sommarprat i P1 2019 sa hon hejdå till Sverige för att etablera kronjuvelen i sitt bolagsimperium, skönhetsmärket Löwengrip Beauty, i USA. Hon bodde då i en 30-miljonersvilla på Lidingö utanför Stockholm fylld med personal som kock, chaufför, makeupartist och nanny till barnen Gillis, 7, och Sally, 5, och såg fram emot att jobba varannan vecka i New York. 

Materiellt hade hon allt. Men måendet under den sommaren var uselt.

Sedan kom hösten då en tidningsartikel ifrågasatte hur mycket trafik hon egentligen hade. ”Vi räknar olika”, konstaterade Isabella. Men sponsorer, som använder siffrorna som underlag för sina investeringar, drog öronen åt sig och bolagen tappade i värde. Allt hon hade byggt upp rasande likt ett perfekt uppställt dominospel och snart var en personlig konkurs nära. Samtidigt behövde hon vara stark inför sin personal där en efter en måste lämna sina anställningar, och inför media som bevakade varje del av fallet. 

Isabella Löwengrip

Ålder: 29.
Familj: Barnen Gillis, 7, och Sally, 5, samt pojkvännen Paul Sundvik, 52.
Bor: Lidingö utanför Stockholm.  
Gör: Influencer och ­entreprenör. 

Ett redan bräckligt mående ledde till en svår depression, så nattsvart att hon i december lades in på sjukhus för att få professionell hjälp. En stor del av läkeprocessen sedan dess är att ta en paus från allt vad styrelserum heter under hela 2020 för att tillbringa tid med barnen – och numera även mannen i hennes liv.   

Att få till ett möte med Isabella Löwengrip har aldrig varit särskilt enkelt. Men då det tidigare har berott på ett fullspäckat schema och en diger resekalender med möten med investerare i olika länder, lanseringsevent för nya produkter och fotograferingar, beror utmaningen idag på att hon snarare väljer att sätta sig själv och sin hälsa först.  Efter ett flertal ombokningar (”Jag är ledsen, men jag befinner mig på spa i Skåne då”) får mama slutligen tag i henne över telefon. Hon låter glad och avslappnad och vi börjar intervjun med en fråga hon är van vid att svara på varje dag.  

Hej Isabella, vilken siffra är du idag?
– Åh, haha, jag är en tia faktiskt! Jag befinner mig i norra Italien med min stora kärlek och om några dagar är jag tillbaka i Sverige med barnen igen.

I tio år har Isabella och hennes bästa kompis (och nya poddkollega) Sheila Arnell sms:at varandra en siffra mellan ett och tio för att berätta hur de mår. ”Man kanske inte alltid hinner ringa och prata med varandra, men en siffra hinner man alltid skicka iväg”. En etta betyder att livet är katastrof, mellan fyra och sex flyter livet på och en tia signalerar att allt är helt fantastiskt.  

”Barnen måste tycka om Paul, och Paul måste tycka om mina barn”

Ja, om man följer dig i sociala medier just nu verkar du vara så härligt kär! Där kan man även se att den som gör dig så lycklig är designern, artisten och fotografen Paul Sundvik. Hur träffades ni egentligen?  
– Det var kärlek vid första ögonkastet under en blind date för några månader sedan. Det har gått väldigt fort, så där som det gör när man känner att det är helt rätt. Och det har fungerat jättebra med barnen från första stund, vilket såklart är viktigast av allt!

– Det handlar om att barnen måste tycka om Paul och att Paul måste tycka om mina barn, förklarar Isabella med stort eftertryck.  

– Det vi gjorde, vilket jag kan känna var väldigt klokt nu i efterhand, var att barnen träffade honom som en av mina vänner i början. Vi var ofta ute med Pauls båt i skärgården och till slut sa min dotter Sally: ”Men ska ni inte pussas?” Då kunde vi ge varandra en första puss och sakta smyga in att: ”Ja, vi har en relation”. 

Isabella Löwengrip ser frågan om att skaffa fler barn som ett vägskäl och pratade därför om saken med Paul tidigt i deras relation. Foto: Karl Nordlund

Har Paul också barn sedan tidigare?
– Nej, men han är nära sin bror och sina tre brorsbarn. Han är väldigt barnkär och skriver faktiskt en barnbok, bland allt annat han gör. 

Vad får du för reaktioner från följare gällande din nya relation?
– Folk skriver: ”Jag har aldrig sett dig så sprudlande glad!” Dessutom har jag ju gått igenom en ganska tuff tid, så jag tror att folk hejar lite på mig nu och vill att jag ska må bra. 

Helt sant! Hur tänker du på framtiden när det gäller familjelivet?  
– Jag har länge drömt om en kärnfamilj, säkert för att jag inte kommer från en själv och längtar efter den tryggheten. Jag var bara 22 när jag gifte mig (med Odd Spångberg reds anm) och 23 respektive 25 när jag fick Gillis och Sally. Och sedan skilde vi oss när jag var 26… Allt när jag var väldigt ung, säger Isabella och fortsätter: 

– Vi hade ett fint äktenskap men jag var mycket i min egen värld de där åren med stort fokus på min karriär. Jag hade hela tiden känslan att jag inte hade någon att dela glädje eller svåra stunder med... Och till slut valde jag att lämna.  

– Det är väl det som är nyckeln idag, att jag har en relation där jag verkligen kan teama. Och målet är såklart att bilda en ny familj någon gång i framtiden... Vi pratar faktiskt om det. 

”Jag tog mod till mig och sa: ’Vill du ha barn?’”

Om fler barn?
– Jag skulle gärna ha en kull nummer två! Nu i somras, när Paul och jag hade varit tillsammans en månad eller två, tog jag upp den här frågan under en frukost. Den är ju så viktig, ett vägskäl. Jag tog mod till mig när han satt och drack en kopp kaffe och sa: ”Vill du ha barn?” Kaffet flög ju ut! Och sedan fick jag inget svar på den frågan, utan han började prata om annat! Jag kände bara ”åh vad jobbigt”, och behövde ett svar: ”Paul, nu får du faktiskt svara ja eller nej.” Och då sa han ja – och jag blev såklart jätteglad. 

https://www.instagram.com/p/CC_5XzgHFUR/

Om du får en kull till försvinner friheten som varannan vecka-livet innebär för dig idag, med spontana resor och tid för jobb?
– Ja, men innerst inne vill man ju ha sina barn så nära som det går, jämt. Man kan vänja sig vid varannan vecka-livet och hitta ljusglimtar, som den där välbehövliga egentiden, men det går inte att komma ifrån att det känns som att det alltid saknas något. Kommer det en ny liten bebis i framtiden vill jag såklart vara med den jämt, för det är ju det bästa egentligen.  

Läs också vår intervju med influencern Penny Parnevik: ”Douglas, mamma och pappa var med på förlossningen” 

Vi får följa dig och din kärlek, men inte dina barn i sociala medier. Där har du gjort ett aktivt val, varför det?
– Det har varit viktigt för mig ända sedan de var nyfödda, att inte lämna ut dem. Det är så extremt vanligt idag att man använder sina barn som en del av sina sociala medier. Jag säger inte att det är något fel med det, men det passar inte mig. Jag vill att de ska få behålla sin integritet så långt det går och bestämma själva när de är gamla nog. Däremot har de börjat förstå att jag är offentlig och ibland är med i tidningen och på tv. Det är lite svårt för dem att ta in. Och de kan tycka att det är jobbigt när det kommer fram folk, även om det inte händer så ofta. När vi är på Skansen till exempel ser jag på barnen att de vill ha sin mamma ifred. 

Får du uppleva någon ”mom-shaming”, att du blir skammad i egenskap av av att vara just mamma?
– Ja, hela tiden. Mammor kan vara så extremt hårda och elaka. Värst är de klassiska trollen, de vita männen, men sedan kommer nog mammorna. Det är så himla mycket pekpinnar. ”Så här ska det vara, så här ska man göra.” Jag har fått pekpinnar ända sedan jag var gravid och åt någon chark-korv, haha, och blev fullständigt lynchad. Som nybliven mamma var det jättetufft att bli kritiserad. 

– Men nu är jag tryggare i min mammaroll och känner att ”jag gör på mitt sätt”. Så länge barnen mår bra är det bra. 

”Jag är en lekfull mamma som babblar mycket med mina barn”

Isabella tipsar om att man ska hitta en mammaförebild, en barnmorska, en bästa vän eller ens egen mamma, och bara lyssna på henne. 

– I mitt fall var det Sheila. Hon fick barn ett år innan mig och jag frågade henne om allt från bra kläder på vintern till smarta läggningsrutiner. Det är viktigt att ha en eller två sådana stöttande personer, men inte fler. 

”Om jag fick ett till barn idag skulle jag checka ut helt och bara vara mamma i vårt nya hus helt utan personal... Där vi har fredagsmys på riktigt utan att någon annan har ställt fram det åt oss”, säger Isabella Löwengrip. Foto: Karl Nordlund

Hur är du som mamma?
– Jag har två sidor. Den ena tänker mycket på att barnen ska kunna föra sig socialt. En trevlig person som är glad och säger tack tar sig fram enklare i livet. Sedan är jag nog en ganska lekfull mamma som babblar mycket med mina barn. Den sidan är mer som Pippi Långstrump, där allt inte behöver vara så jättenoga hela tiden. 

– I mitt förra hus byggde vi till exempel ofta kojor där vi satt och åt middag. Jag försöker tänka att det är okej att det blir lite tokigt ibland. De får klä sig hur de vill och testa saker... ”Vill du hämta mjölk i kylskåpet, ja hämta det, och spiller du, ja då får du torka upp.” 

Hur hanterar du trotsiga barn?
– Jag blir sällan arg överhuvudtaget och det gäller även i min mammaroll. Om barnen trotsar eller protesterar försöker jag förklara varför de inte får göra på ett visst sätt, så att de förstår. Det är nog en styrka hos mig. 

– Sedan har jag andra brister, jag är inte konsekvent med barnen, jag slarvar och blir överkörd av dem ibland. Nu har de till exempel lärt sig att om jag säger nej kan de gå till Paul som säger ja, haha. 

Läs också vår intervju med tv-profilen Brita Zackari: ”Jag är en lat förälder, och det är en styrka” 

Du har tidigare sagt att du var ensam som barn och att du alltid har behövt ta hand om dig själv. Hur vill du att dina egna barn ska se tillbaka på sin uppväxt, om du jämför med din egen?
– Mina föräldrar gav mig ingen grundtrygghet. När jag föll fanns det ingen där som tog emot mig. Jag vill att mina barn ska känna att de kan springa åt olika håll, jobba med vad de vill och hitta på tokiga idéer. Och när det inte funkar, om de vill byta spår, vill jag att de ska veta att det alltid finns en plats för dem att landa på. Jag kommer alltid ta emot dem och peppa dem. 

– Jag var så rädd att den här tryggheten skulle försvinna för dem när jag skilde mig, och det kändes som ett stort misslyckande. Men jag har lärt mig att barn som lever i separata hem inte mår sämre än barn som har ett hem. Det man har sett är att barn mår som sämst när föräldrarna bråkar. 

”Jag jobbade alltid när barnen sov, ofta till långt efter midnatt”

Finns det något som ger dig dåligt samvete som mamma?
– Skilsmässan har varit ett dåligt samvete gentemot barnen, liksom karriären. Jag har drivit bolag och jobbat hårt sedan tonåren. Tanken på hur mycket jag missade av småbarnstiden gör att jag mår dåligt... 

Vad är det du upplever att du har missat?
– Jag hämtade och lämnade som vanligt, så räknar man timmarna var jag där rent fysiskt. Men jag jobbade alltid när de sov, ofta till långt efter midnatt. När de var jättesmå och man skulle sitta där och amma, eller när de skrek i barnvagnen, handlade det mycket om att jag ville att de skulle somna och vara lugna så att jag kunde ta telefonsamtal. Jag inte var mentalt närvarande, utan bokade in många telefonmöten och fysiska möten. 

Det fanns heller inga hinder för en föreläsning under den här tiden, förklarar Isabella vidare. Hon ställde sig gärna på scenen med bebisen i en Babybjörn. 

– Det går ju. Och man kan kliva in i styrelserum i Sverige idag och sitta där och amma. Men det var inte det bästa för barnen och jag fick inte den där tiden då man bara ska bonda. Dessutom har jag alltid haft hjälp av en barnflicka de senare åren. 

– Om jag fick ett till barn idag skulle jag checka ut helt och bara vara mamma i vårt nya hus (som liksom det tidigare huset ligger på Lidingö, reds anm) helt utan personal... Där vi har fredagsmys på riktigt utan att någon annan har ställt fram det åt oss. Det vore en dröm att addera en bebis i den ekvationen. 

Just nu fokuserar Isabella Löwengrip på att vara mer med barnen för att ta igen den förlorade tiden från åren när hon jobbade så mycket. Foto: Karl Nordlund

Hur kommer du jobba från och med nu?
– Jag vet inte, det är ett blankt blad. Jag jobbar fortfarande mycket med mina sociala medier eftersom jag tycker att det är roligt att ha den här kontakten med mina följare. Vissa har ju följt mig sedan jag var tonåring, de är inte mina kompisar kanske, men de är ändå nära mig och vi har koll på varandra. Hela 2020 blir lugn i alla fall. Sedan får vi se vad jag gör 2021 om det blir ett eget bolag eller inte. 

– Just nu fokuserar jag på att vara mer med barnen. Det handlar mycket om att ta igen förlorad tid. Varje fredag har jag Sally hemma, till exempel. 

Läs också: När stjärnmammorna får välja – 27 kändisbarn med (väldigt!) unika namn 

Om vi backar bandet ett år, då du i ditt sommarprat sa hejdå till Sverige och hade målet att bli världens mäktigaste kvinna, var befann du dig i livet då?
– Förra sommaren var jag i Frankrike, och bara sov och sov eftersom jag var så olycklig. Det var svårt för mig att förstå hur jag kunde vara deprimerad när jag hade allt materiellt… Men jag kände mig otroligt ensam. 

– Min karriär hade gått fort framåt, mina bolag hade växt och nästa steg var att satsa internationellt med bas i USA. Jag var klar med Sverige. Men sedan, i september, krossades den drömmen och jag slungades tillbaka till Sverige.

”Förra hösten var den svåraste tiden i mitt liv”

Det var då dina bolag började krisa…
– Ja, förra hösten var den svåraste tiden i mitt liv. Det var tufft att se varje bolag rasa, ett efter ett. Till slut stod jag där i december 2019, med 15 000 kronor kvar i plånboken. Och jag började tänka att jag får bo på min exmans soffa eller hitta en liten hyresrätt på Lidingö om jag hade tur... Livet vände totalt. Jag minns att jag tänkte: ”Nu kan jag inte shoppa vilka julklappar som helst till mina barn. Det här måste jag planera om pengarna ska räcka.” 

Hur var den här tiden tillsammans med barnen?
– Det var befriande när jag hade barnen hemma och kunde fokusera på dem, läsa Pippi på kvällarna, borsta tänderna, bada... Och hjälpa Gillis med läxorna. Det var bara tillsammans med dem jag kunde få perspektiv och känna vad som var viktigt på riktigt. 

Men den ekonomiska krisen och alla blickar utifrån gjorde att Isabella mådde allt sämre, och blev till slut blev hon inlagd på sjukhus för att få hjälp att hantera de nattsvarta tankarna. 

 – Jag behövde de här veckorna på sjukhuset, och jag hade samtidigt jättestor hjälp av min exman som kunde ha barnen.  

Har du pratat med barnen om hur du mådde?
– Nej, de har inte riktigt förstått. De märkte nog att jag var ledsen. Barn snappar ju upp så himla mycket. Den mamman de ser idag är betydligt mer sprudlande och glad om man jämför med för ett år sedan. Men jag tror inte att barn kommer ihåg så mycket utan tar dagen mer som den kommer. 

Sedan sålde du Löwengrip Beauty?
– Ja, jag hade enorm tur att det norska bolaget Dermanordic kontaktade mig och ville förvärva bolaget. Då förändrades mitt liv totalt igen. Det jag har lärt mig sedan dess är att vara mer sparsam, tänka långsiktigt och inte sväva i väg i allt för stora drömmar, utan att alltid se till att det finns en back up om det skulle behövas. Idag ser jag hela kraschen som en befrielse. Den gjorde att jag kunde lämna det här inrutade livet som bara gick snabbare och snabbare, med personal i varje hörn som hjälpte till med allt från matlagning till makeup och barnpassning. Det var som att jag äntligen vaknade upp ur en karriärbubbla och kände mig fri. Jobbet är ju inte allt. Det handlar om Isabella också. 

Isabella Löwengrip drömmer om att flytta till ett land där hon kan vara helt anonym. Foto: Karl Nordlund

Hur skulle du säga att den offentliga bilden av dig ser ut nu, jämfört med tidigare?
– Man har nog tyckt att jag har varit en ganska tuff och företagsam person med en stark vilja. På senare tid har man sett en mer privat bild av mig. Och det var också därför jag ville starta min podd med Sheila – för att visa att det finns en människa bakom varumärket – en människa som också är ganska skör och tycker att det är jobbigt med tråkiga kommentarer och åsikter. Jag hoppas att det kan få folk att förstå att man inte kan gå på hur hårt som helst. Och framför allt att journalister också förstår det. 

Förutom fler barn, vad drömmer du om att göra i framtiden?
– Jag vill gärna bo halva tiden i ett annat land där jag kan vara helt anonym. Tidigare drömde jag om New York, men jag har insett att det snabba tempot där hade gett mig magsår, jag som har så mycket energi och vill hinna med allt. Planen nu är Schweiz, där Paul har tillbringat mycket tid genom åren. Det är ju ett fantastiskt land ganska nära Sverige där man kan åka skidor, ta tåget till Milano över dagen och bara njuta av de vackra vidderna. Vi drömmer om att etablera oss där.    

Isabella Löwengrip – från Blondinbella till kraschen:

2005 – bloggstart och politik
”Jag startade bloggen blondinbella.se den 27 september 2005. Jag var 14 år gammal, hade precis flyttat hemifrån och ville ha en plats att skriva av mig på. Dessutom var jag aktiv i Moderaternas ungdomsförbund och ville ha en plats att lyfta mina åsikter. 

2007 – hoppar av gymnasiet och grundar Blondinbella AB
”När jag var 16 år grundade jag mitt första företag, Blondinbella AB och kunde ta ut min första lön på 10 000 kronor i månaden. I den vevan hoppade jag av gymnasiet. Jag satt där under en håltimme i ettan på gymnasiet och tänkte ”nej nu räcker det”, och så kom jag aldrig mer tillbaka. Det var häftigt. Sedan dess har jag startat 11 bolag inom mode, beauty, e-handel och media.” 

2008-2011 – tävlar i Let’s Dance och träffar Odd
Tv-programmet ”Blondinbellas TV-dagbok” sändes 2008, 2009 deltog hon i ”Let’s Dance”, 2010 gav hon ut ”Egoboost! Blondinbellas överlevnadsguide för unga tjejer” och 2011 träffade hon Odd Spångberg. Under det här året var hon även bisittare till Malou von Sivers i ”Efter tio”. 

2012 – startar Löwengrip Beauty
2012 startade Isabella skönhetsmärket Löwengrip Beauty och gav ut boken ”Isabellas hemligheter: så tog jag huvudrollen i mitt eget liv”. 

2013-2015 – graviditeter och förlossningar
2013 var året då Isabella och Odd gifte sig och Gillis föddes. Det var även samma år som hon gav ut ”Economista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv” tillsammans med parhästen Pingis Hadenius. 2014 gav Isabella ut boken ”Babyboost!: ett plus ett blir tre”. 2015 var året då Sally föddes. 

2017 – separationen
Isabella och Odd separerade. ”Vi hade ett fint äktenskap, men jag var väldigt fokuserad på min karriär under de här åren och kände mig ensam i mina toppar och dalar. Tillslut valde jag att lämna. Det är aldrig enkelt att separera när barn finns med i bilden, men det blir enklare med tiden.” Samma år gav hon ut boken ”#Aktiedrottning: den enkla vägen” tillsammans med Pingis Hadenius och Linda Newnham. 

2018 – blir utsedd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna
Isabella blev utsedd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna av Veckans Affärer. Under det här året var hon även med i ”Skavlan” och berättade att hon har diagnosen ADHD med ett asperger-spektrum.

2019 – den stora kraschen
Den värsta tiden i Isabellas liv. ”Jag hade en enorm svacka, ekonomiskt och psykologiskt mellan september 2019 och februari 2020 och tar nu en time out från karriären.”   

2020 – säljer bolaget och blir stormförälskad
I februari såldes Löwengrip Beauty. Under våren träffade hon Paul Sundvik och blev stormförälskad. Under sommaren befann sig paret i Italien och planerade deras gemensamma framtid, med halva tiden i Sverige och andra halvan i Schweiz. 

Foto: Karl Nordlund
Stylist: Malin Rudén
Hår och make: Camilla Järvås  
Crative Director: Vendela Zandén 

Du kanske också vill läsa vår intervju med tv-profilen Julia Bergman: ”Det är tufft att inte få ha båda barnen på heltid”
Eller den här roliga listan: 11 tecken på att du bor under samma tak som en 1-åring