Foto: Copyright © Nina Sundén Siemiatkowski, All Right

Isabella Löwengrip: "Först barn - sen blir jag Sveriges Oprah"

I höst får bokaktuella bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip, 22, alias Blondinbella, sitt första barn: ”Det ska bli skönt att prioritera det privata ett tag.”
Anna Laestadius Larsson

Hej Isabella, var barnet planerat?– Ja, Odd och jag har varit tillsammans i ett år, men vi har känt varandra sedan vi var små. Och jag har drivit företag i sju års tid, så trots att jag är ung är jag väl ungefär i livet där många förstagångsmammor är. Odd var tydlig med att han ville ha barn tidigt. Vad säger folk om att du är 22 år och blivande mamma?– Mina vänner är i 30-årsåldern och de tycker inte att det är konstigt. Mina blogg­läsare tycker inte att jag är så ung, jag tror att det är skillnad på Stockholm och resten av landet där. Den enda som inte blev så glad är min pappa, han skickade ett mejl och skrev att han var besviken.

Hur kändes det?– Jag försöker att inte bry mig så mycket. Odd och barnet är min primära familj nu, de är viktigast.

Hur tänker du föda?– Jag siktar på att sitta på huk på en pall. Jag är ett extremt kontrollfreak och på det sättet tror jag att jag kan vara med mer och ha lite bättre koll än om jag ligger ner.

Karriärmamma eller hemmamamma?– Det har kommit och gått genom åren. När jag var 16–17 år ville jag verkligen inte ha barn. Jag delade upp kvinnor i dem som hade barn och dem som gjorde karriär. Nu tror jag att det går att kombinera. Titta till exempel på Tilde de Paula, hon har fyra barn och är en fantastisk yrkeskvinna.

Kommer du och Odd att dela lika på föräldraförsäkringen?– Jag kommer nog att vilja vara hemma mycket i början, ta vara på den tiden medbarnet. Men om Odd får välja kommer han att vara hemma hela tiden. Jag tror att han tycker att det är lite orätt­vist att det inte är han som är gravid. Han kommer nog att ta fler pappadagar än jag kommer att ta mammadagar. Och jag kommer att jobba mycket hemifrån.

Hur tror du att ditt liv kommer att förändras?– Det har varit ett sådant fokus på prestation, resultat och mig som person. Det känns hälsosamt att prioritera någon annan och det privata i stället för före­taget ett tag. Det ska bli skönt. Men jag tänker fortfarande bli Sveriges Oprah. Jag ska bara ta det lite lugnt i två år först, pausa och få energin tillbaka.

Vad är typiskt för din generation?– En typisk 90-talistgrej är att vi klarar allt på en gång. Jag menar, vi har ju vuxit upp med att man kan jobba med laptop hemma. Vi tycker inte att vi behöver vänta tills vi är 38 för att skaffa barn.– Allt fler värderar också fritid högre än lönen. Jag märker det tydligt på mina vänner. De går ner i lön och har det kärvare ekonomiskt för att få vara mer med sina familjer. Och jag ser en otrolig barnlängtan bland mina killkompisar, större än bland mina tjejkompisar.

Hur blev du själv uppfostrad?– Jag hade en Pippi Långstrump-uppväxt. Har fått sköta mig mycket själv, göra det jag ville, men också kämpa och slita hårt för det. Ingen har någonsin curlat mig. Jag kommer att ge mitt barn mycket mer stöd, men också uppmuntra det till att prova nya saker och försöka själv. Jag vill ge det en stark självkänsla och en tro på sig själv.

Vilka misstag tänker du undvika?– Min största rädsla är att vi ska skilja oss, som mina föräldrar gjorde när jag var fyra. Jag värdesätter familjen och kommer att göra allt för att hålla ihop. Att äta middag tillsammans på kvällen är till exempel jätteviktigt för mig.– Odd och jag ska gifta oss i augusti och vi ska skriva äktenskapsförord, så att det inte blir bråk om vi ändå skiljer oss. Det tror jag också är typiskt för min generation, att veta sina rättigheter och att ha en plan. 

Hur ser din drömfamilj ut?

 

– Jag vill ha två, tre barn. Och man får egentligen inte säga så här, men jag vill jättegärna att den här bebisen är en tjej, en liten mini-Bella. Och så vill jag ha en hund till och ett lantställe. Vi har redan en Volvo. När barn nummer två kommer skaffar vi en större lägenhet. Och så drömmer vi om att starta ett familjeföretag.