Isabel Adrian har flyttat hem till Sverige med maken Steve Angello och barnen Monday Lily och Winter Rose. Foto: Emily Dahl

Isabel Adrian om familjepusslet: "Nu ställer jag krav på Steve"

En sparkad barnflicka, en stämning, utmattning och psykologbesök. Efter en tuff tid tog Isabel Adrian ledigt för att fokusera på barnen. Och börja ställa krav på maken Steve Angello.

Från hetluften till en tillvaro lite mer bortom rampljuset – Isabel Adrian, 39, har verkligen bytt liv. Förra året tävlade hon i ”Let’s dance” efter att ha gjort sig känd i ”Svenska Hollywoodfruar”. Sedan flyttade hon och maken, housestjärnan Steve Angello, 34, plötsligt hem till Sverige igen och tv-framträdandena blev färre. Vad var det som hände egentligen?

Isabel Adrian fokuserar på familjen

Iklädd vit hippiechic blus och sparsamt med smink sitter Isabel Adrian och dricker en ingefärsshot, efter att barnen har lämnats på skola och förskola smyger hon in en paus i sitt schema. 

Någon hjälp med barnen har hon inte längre och det har sina anledningar. Förra året stormade det rejält kring Isabel och Steve, när de blev stämda av sin amerikanska barnflicka. Dramat slogs upp i både amerikanska och svenska medier och det blev en tuff tid för Isabel, som precis hade packat flyttkartongerna och skrivit hela familjen i Sverige igen efter tio år i USA.

Monday Lily och Isabel i kojan, som är favoritplatsen i sommarhuset i Skåne. Foto: Emily Dahl

– Jag tävlade i ”Let’s dance” då och hela familjen bodde på hotell. Vi hade haft barnflickan i några månader och hon var jätteduktig. Vi anställde henne för att hon ville resa, men vi kände att något var fel, säger Isabel.

Magkänslan visade sig stämma. Isabel säger att de upptäckte att barnflickan drack alkohol när hon tog hand om döttrarna Monday Lily, 7, och Winter Rose, 5.

– Vi har nolltolerans när det gäller alkohol. Varken jag eller Steve dricker och har inte gjort det på många år. Det är inte acceptabelt att dricka när man jobbar med barn i vilket land man än är, och definitivt inte i vårfamilj. 

– Så vi blev väldigt arga och avskedade henne med en gång, skickade hem henne och betalade hennes flyg.

Flyttade för skolans skull

Det var då barnflickan stämde familjen bland annat för att ha sparkat henne på felaktiga grunder och ljugit om hennes tjänst. En inte helt ovanlig företeelse i USA, vilket innebar att Isabel och Steve måste bevisa att de inte gjort det som de anklagas för. Här hade de tur i oturen.

– När amerikanska sajten TMZ ringde och frågade om stämningen sa jag att barnflickan hade druckit. Då kontaktade de barnflickan som svarade: ”Det var bara en öl”. Där dog hela fallet, för du får inte dricka när du tar hand om barn. Hon satte sig själv i klaveret.

Resultatet av avskedandet blev ett avancerat livspussel, där både Isabel och Steve har fått omvärdera sina jobb rejält. Anledningen till att familjen flyttade tillbaka till Sverige efter ett decennium i Los Angeles var att Monday Lily hade fått en plats på den eftertraktade skolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.

Monday Lily, Isabel och Winter Rose myser i huset i Skåne. Foto: Emily Dahl

Är skolan så bra så att den var värd att flytta från LA för?
– Med facit i hand kan jag utan tvekan säga ja. Vi valde att prova den svenska skolan från ettan, eftersom Monday redan har gått ettan i USA och vi kan jämföra. Skolan använder sig av den amerikanska modellen med ett campus, där barnen kan vara kvar på skolan och göra aktiviteter innan föräldrarna hämtar på fritids. Det finns schack, balett, ja massor av saker. 

– Och det finns stort engagemang både från föräldrar och skolan – en stor sammanhållning. Men undervisningsnivån är betydligt högre i Sverige än i USA, så vi upplever att hon får det bästa av båda världar. Vi som föräldrar vill ge barnen svenska värderingar, eftersom vi tycker att de är bra och vettiga. Vi tog chansen när Monday fick möjlighet att gå i det svenska skolsystemet.

Bodde mitt i renoveringen

Med Sverigeflytten påbörjades jakten på en lägenhet i Stockholm. I stället för att köpa en traditionell paradvåning på Östermalm föll valet på ett spektakulärt objekt – Södermalms äldsta stenhus från 1600-talet. De lyckades också köpa ut flera grannar och kunde skapa sitt drömboende i tre våningar.

– Vi letade efter något stort och vi försökte hitta något annorlunda, jag gillar allt som är knasigt. Vi satt i sängen på nätterna och kollade på hus framför datorn. Det här huset kom upp och det såg så coolt ut. Det har jättemycket historia.

Renoveringen pågick nästan hela förra året och under hösten bodde de mitt i borrandet och byggandet. 

Hur har ni inrett ett så historiskt hem?
– Med omsorg. Det är vägg- och takmålningar som man inte ens får röra, om man målar om måste man använda exakt samma färg, om ett fönster går sönder måste man lämna in en ansökan om att byta. Det finns en öppen spis som tillhör Stadsmuseet. Vindsvåningen var den enda vi kunde göra lite vad vi ville med, för den var råvind innan.

"Glömmer jag en ryggsäck är det mitt fel"

Efter att barnflickan hade fått sparken stod Isabel och Steve plötsligt i Stockholm med mycket jobb och ingen hjälp. Det var då Isabel bestämde sig för att vara föräldraledig – något hon knappt hade varit med barnen när de var små. 

– Tidigare har jag känt mig lite splittrad, men jag har känt mig mer enhetlig nu. Jag är personligen ansvarig för allt som händer barnen och kan inte skylla på någon annan. Glömmer jag en ryggsäck är det mitt eget fel. Det har krävt mer av mig som mamma. Jag hade kanske inte blivit klassmamma i skolan om jag hade jobbat mycket till exempel. 

– Jag tycker att det är väldigt roligt och jag blir väldigt engagerad i allt jag involverar mig i. Det är väl min största talang, men också mitt största fall, eftersom jag går in 100 procent för det jag gör.

Att flytta till Sverige funkar kanon, när man väl vant sig vid kylan, tycker Monday Lily, 7, och Winter Rose, 5. Foto: Emily Dahl

Men ledigheten har inte varit friktionsfri. Steve jobbar mycket, och som i de flesta småbarnfamiljer uppstår slitningar kring hur man ska prioritera sin tid och vems jobb som är viktigast. 

– Steve har nog också fått känna på smällen och gå in på djupet i föräldraskapet. Om man sitter i studion till tre på morgonen så är det inte kul att stiga upp klockan sex och köra barnen till skolan. Med lite övertalning har han strukturerat om sitt jobb.

– Om vi ska göra detta, måste vi göra det båda två. Det spelar ingen roll att han kan åka ut och tjäna miljoner, vi måste göra det tillsammans. Annars är man inte en familj, utan då är det jag som blir barnflicka, säger Isabel. 

Samtidigt känner hon att det är svårt att ställa jämställda krav när maken tjänar stora pengar på sitt jobb och dessutom har tusentals fans med förväntningar. 

– Var går gränserna? Vi lever inte bara på mina tillgångar, då hade vi nog inte haft tre hus. Det spelar ingen roll om jag gör 20 tv-produktioner per år, jag tjänar ändå inte lika mycket som Steve. Då känner man att man måste ta ett större ansvar för barnen, och jag har inte kunnat gå in för mitt jobb till 100 procent. Jag har försökt, men det går inte när man är gravid och får barn.

Drog ner på jobbet

Det stora ansvaret för barnen – som antagligen de flesta kvinnor kan känna igen sig i – fick konsekvenser för Isabel. En dag tog kraften helt enkelt slut. 

– Jag tror att jag fick ett litet wake up call förra året. Jag kände mig utmattad, var trött och behövde prata med någon. Jag träffade en psykolog som hjälpte mig att förstå att det är okej att säga ”Vi gör det tillsammans”. Jag har nog alltid tyckt att jag inte kan begära att Steve ska vara hemma, för jag kan inte gå ut och tjäna de pengarna han tjänar på en dag. 

– Det var ett gemensamt beslut att dra ner på jobbet, det innebär en förlorad inkomst för båda två och det får vi ta för vad det är. Hur hårt det än svider, så gör vi det.

Winter Rose och Monday Lily har hem både i Stockholm, Skåne och LA. Foto: Emily Dahl

Hur blev det när du började ställa krav på Steve?
– Det blev så mycket bättre på en gång, när jag insåg att jag kunde göra det utan att känna mig egoistisk – vilket jag gjorde innan om jag bad om något. Om han ska säga nej till en spelning inför tusentals personer så har det inte känts bra. Det blir världsomfattande besvikelser, så det är inte enkelt. 

Efter psykologen – tar Steve ett större ansvar i familjen?
– Det är fortfarande kämpigt. Det blev bättre, men vi ställs fortfarande inför situationer när han överväger att ta en spelning och då kan jag inte säga nej till det. Då blir det jag som ställer upp, även om jag känner mig totalt nermejad av att stiga upp halv sex på morgonen och köra på med barnen. Jag har inte fattat exakt när man har rätt att säga ifrån – jag har ingen handbok. Var går gränsen ekonomiskt för att man ska säga att du får inte jobba? Vems karriär är viktigast för tillfället? Har vi år eller månader på oss? Jag vill gärna läsa den handboken, men fram till att den finns gör jag min egen bok, och jag försöker applicera den på mitt liv. 

– Jag tycker att jag har nått en enorm framgång och samtidigt fått två barn. Jag har lyckats med en karriär, flyttat till en massa olika länder, jag har en man som är borta och turnerar och har ändå ett vanligt liv där jag driver företag. Ibland kan jag känna att jag är grym!

Comeback i "Svenska Hollywoodfruar"

Pusslandet har fortsatt i år när Isabel börjat jobba igen. Hon gör nämligen en riktig comeback i ”Svenska Hollywoodfruar” i TV3 i höst, och inspelningarna pågick ett par månader under våren. Då tog Isabel ensam med båda barnen till Los Angeles och lyckades jobba och ta hand om dem med hjälp av vänner som ryckte in. Men det var inte självklart att återvända till programmet.

– När jag har varit i Sverige har det känts motstridigt – jag är inte riktigt en person som vill visa upp och flasha med vad jag har, vilket man ska i programmet. Men det jag säljer i ”Svenska Hollywoodfruar” är en karaktär, det är drömmen om ett bättre liv. Om man accepterar det så kan jag också tänka att det faktiskt känns lite härligt där borta i Los Angeles.

Det är svårare än vad man kanske tror att vara med i en tv-serie som ”Svenska Hollywoodfruar”, de stora konflikterna som brukar blossa upp i varje säsong är inte påhittade. 

– Jag tar gärna allas parti och vill att alla ska förstå varandra, jag är rak och ärlig. Det är inte bara ett tv-program – det som händer händer på riktigt, så man måste skydda sig. Det är fruktansvärt jobbigt om man inte vet hur.

Vill inte ha fler barn

Trots att Isabel har många tv-projekt i gång och dessutom spelar in en dokumentär om sitt liv, är det ändå tydligt att Monday Lily och Winter Rose är hennes absolut viktigaste prioritering. Och även om det finns utmaningar i att vara mamma, är det också en roll hon älskar.

Vilka är dina styrkor som mamma?
– Kanske att jag är hängiven och har tålamod. Jag tar mig tid och vägrar att ge upp. Jag ser barnens problem som lika stora som mina. Jag minns hur det var att vara liten, och jag minns att ingen lyssnade så mycket. Jag vet att jag gör det för mycket ibland, och svarar på alla frågor – jag försöker göra allt för dem.

Isabel gör comeback i "Svenska Hollywoodfruar" i höst. Foto: Emily Dahl

Vill du ha fler barn?
– Nej, jag känner mig klar och är glad att jag fick ett barn – sedan fick jag ett till. Jag blev överlycklig och är så nöjd.

Vilka är de viktigaste värderingarna du överför till dina barn?
– Att alltid ge alla en chans. Det spelar ingen roll hur du ser ut, vad du gör eller vem du är, men du ska ge alla en extra minut. Om någon säger hej till dig – titta den personen i ögonen, försök att respektera alla. Jag skämmer bort mina barn på olika sätt, men jag försöker att lära dem att man inte kan värdera människor i pengar. 

Sverige är basen nu

Familjen trivs i Stockholm, och när de vill slappna av åker de till sin gård i Skåne – en u-formad byggnad med mycket historia. Här, ute på de skånska vidderna, mitt bland överblommade rapsfält och grusvägar, omgivna av avkopplande tystnad, kan Monday Lily och Winter Rose stoppa ner fötterna i stövlarna och springa rakt ut i naturen. En stark kontrast till både huset i Stockholm och villan i Los Angeles, som familjen har kvar och pendlar till när jobbet kräver. Planen att stanna ett år i Sverige för att låta Monday Lily gå i skolan kommer med all säkerhet att förlängas. 

– Min tjej älskar sin skola och så länge hon är nöjd och trivs så stannar vi. Om vi måste åka i väg och jobba så får vi ta hemskolning under den perioden. Vi är på rätt plats nu och då kan vi pendla, Sverige kommer till 100 procent att vara vår bas nu. 

När familjen på allvar har kommit in i livet i Stockholm hoppas Isabel att det också ska påverka familjelivet positivt – för det är inte lätt att byta land. 

– Jag önskar att jag hade mer familj som kunde hjälpa mig med barnen, då hade jag kunnat hitta en mer stabil grund att stå på. Jag känner mig väldigt ensam ibland, men börjar sakta men säkert göra mer saker än att bara ta barnen till skolan och tillbaka. Och jag längtar efter att ha bott här några år så jag är mer hemma i Stockholm. 

Hur har barnen känt inför att flytta hem?
– Barnen har varit glada att få lära känna sin pappas hemstad, men de vet att vi bor kvar i LA också. De älskar Sverige, men det andra finns ju kvar – det är en trygghet. 

Har du varit rädd att de inte ska trivas?
– Självklart. Jag målade upp Mondays skola som att det vore en Harry Potter- och prinsesskola och när jag ser hur lycklig hon är varje dag inser jag att det är här hon ska vara. Hon älskar till och med snön. 

Hur ser de nu på livet i Sverige? Har de fått kompisar?
– Det är inget som vi direkt har diskuterat, men de verkar inte missnöjda. De älskar varje dag och tycker det är roligt att mamma och pappa är hemma mycket. De har fått mängder av vänner och det finns massor att göra för dem hela tiden. Det är klart jag är rädd varje dag, men jag finns alltid där för mina barn. 

Vad saknar de från LA?
– I början saknade de så klart sina vänner, men i takt med att de fick nya avtog det – de är ju barn. De älskar att bada i poolen i LA, båda kunde simma innan de var fem, men å andra sidan har vi ju pool i Skåne nu. Men en liten grej är att de tycker vi har för mycket trappor upp till lägenheten… Och min yngsta vill alltid ha klänning även när det är minusgrader varje morgon, det var en kamp att få på henne byxor. Men till slut började hon tjata om att snön skulle komma. 

Hur känns det mellan dig och Steve nu då?
– Steve är en vanlig person, inte en legend. Här hemma är han bara pappa och man. När man inser att alla har de här problemen under småbarnsåren känns det lättare att prata med folk om det. Det spelar ingen roll att jag bor i flera hus och har gård – jag känner likadant, för att jag är kvinna. Och han känner samma för han är man. 

– Våra problem blir bara i lite större skala, men å andra sidan har vi också möjlighet att få mer hjälp. Fast problemen finns där, jag kan bli lika ledsen och orolig varje dag som alla andra. 

"Vi är mer sammansvetsade nu"

Än så länge finns det inga planer på att skaffa en ny barnflicka, trots att Isabel menar att den hjälpen räddar många av situationerna som uppstår när båda behöver jobba samtidigt. 

– Om man har det tjafset jämt när man har småbarn är det nog lätt att det går åt helvete. Men i vårt fall har det varit bra att få veta att man lever också, skrattar hon och fortsätter:

– Det blir ett annorlunda liv när man börjar fungera mer som en normal familj. Nu jobbar vi mindre och är hemma mer. Vi är mycket mer sammansvetsade. Och så länge vi är tillsammans är barnen alltid glada. Något som jag har varit rädd för är att de ska känna sig förvirrade av att flytta, men jag känner att jag har lyckats med en grej som mamma, och det är ”wherever we go we make it our home”, och det är något de kommer att bära med sig hela livet. 

Av: Malin Collin
Foto: Emily Dahl
Styling: Mia Anderberg/Harvest Agency
Hår och makeup: Amelie Holmberg/Agent Bauer

Läs mer: Tvåbarnsmamman Isabel Adrian om relationen med Steve Angello: ”Vi har blivit snällare mot varandra”
Läs mer: Isabel Adrian: ”Inte många vet att Monday kom till genom IVF”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!