Isabel Adrian har döttrarna Monday Lily och Winter Rose med Steve Angello. Foto: Meredith Bruner

Isabel Adrian: "Inte många vet att Monday kom till genom IVF"

Bakom den glamorösa fasaden till Isabel Adrian och Steve Angello AB finns sömnlösa nätter och sorgkantad barnlängtan. ”Vi berättade inte om ivf-behandlingarna, för vi kände att de kanske skulle döma oss för att vi inte kunde få barn”, säger Isabel när mama är på besök i Los Angeles.

Isabel Adrian, 36 – she’s got it going on, som man säger i Amerika! Vi kan använda engelska, hon bor ändå här i Los Angeles – lagom ofta – med maken Steve Angello, 31 (dj, musikproducent och allmän entreprenör, tidigare en tredjedel av Swedish house mafia), och deras döttrar, Monday Lily, 4, och Winter Rose, 2. Plus en aldrig sinande ström av assistenter, turnéledare, makeupartister, städerskor, hushållerskor, långgästande släktingar och kompisar – just nu plaskar tre svenska barn i poolen som varken är Monday eller Winter, de befinner sig i sin tur på förskolan.

mama hälsade på hemma hos Isabel Adrian i Los Angeles. Foto: Meredith Bruner

Har tackat nej till Svenska Hollywoodfruar

Det omfångsrika huset tronar gråputsat med enorma, spröjsade fönster på en klippa i Hollywood hills. Inuti är det välkomnande och ljust, kryddat av popkonstmodernistisk inredning och vidare luftigt boende på terrassen som sträcker sig längs hela långsidan och gaveln med utsikt över idel lummig grönska och de mäktiga bergen.

Isabel försöker samla ihop sig för att förklara alla projekt hon håller på med, just nu (”Herregud, har du så mycket tid?” tänkte jag säga). För en som står utanför har det nämligen visat sig vara svårt att överblicka, det verkar vara designer under eget namn (plus extra kollektion för mammakläder), löshårsambassadör, bloggare, tv-personlighet (fast ”Svenska Hollywoodfruar” har hon sagt tack och hej till, även om hon ”älskar Maria Montazami”), smyckesformgivare, skådespelare ochnu också författare, fast mer om det snart. 

– Jag är creative director, sammanfattar Isabel medan hon får en kaffe serverad.

– I stället för att bara ha ett eget märke, där man ska visa en kollektion på våren och en på hösten och så ska jag göra tv och allt det andra också, och då blir ingenting riktigt bra. I stället gör jag samarbeten med andra.

Isabel ger kvällstidningarna löpsedlar

Det var Isabels ständiga påhejare, Steve, som kom på det.
– Han sa till mig: ”Har du tänkt på att det är många personer som inspireras av dig, du kanske bara ska vara kreativ?” Det blir som (superstylisten) Rachel Zoe, att styla folk. Jag hjälper dem med sociala medier, är mentor till artister, skriver en bok. Jag är bara kreativ. Jag älskar att spruta idéer, men jag kan inte göra allting själv. Så folk hyr in mig och så hjälper jag dem att strukturera, i morgon ska jag till exempel träffa en juvelerare som vill att jag ska hjälpa henne att designa en kollektion för nästa år.

Men du, jag har precis läst ut din bok, ”Sex, droger & en dj”, hela historien är ditt och Steves liv! 
– Exakt!

Drogorgier, självmordsförsök, sexistisk överklass, hispan – kvällstidningarna kommer att överträffa varandra i löpsedlar! 
– Och det är det jag vill att de ska ha! Det är meningen.

Var det viktigt att du fick berätta ur er synvinkel? 
– Men det är inte om våra liv, det är inte så. Själva budskapet handlar om omöjlig kärlek. Men jag har tagit mitt liv, så har jag tagit Steves liv och så har jag tagit historier som jag har hört från vänner och satt ihop det. Men många saker är också påhittade. Jag har inte legat inlagd på mentalsjukhus.

Säkert? 
– (skratt) Nej!

Och inte försökt ta livet av dig? 
– (skratt) Nej, definitivt inte! Eller det här med drogerna, vi dricker inte ens!

Fick dottern genom IVF

Det två mest intressanta sakerna i boken är det frispråkiga klasshatet … 
– Mm, det är det, de (överklassbratsen) kommer att hata mig! Men det är en ROMAN, så de kan få det.

… och så tecknar du ett hårt porträtt av din mamma? 
– Men det är ju inte min mamma och huvudpersonen ”Bella” är inte jag. Min mamma var väldigt före sin tid och det accepterades inte. Hon var väldigt spirituell och yogalärare och sådant, så det är sant från boken, och också lite en hyllning till min mamma, för hon stod upp för den hon var. Det spelade ingen roll vad folk tyckte och tänkte, och det har jag fått från henne. Hon levde för oss barn, men hade sitt eget liv, vilket är väldigt vanligt nu, speciellt i Hollywood.

I boken får ”Bella” även två missfall? 
– Jag har inte fått ett missfall, men däremot så har… min första dotter Monday, hon kom till med ivf. Det är inte så många som vet det. Vi ville ha ett kärleksbarn, vi försökte och försökte, det var nästan som att det kändes som ett misslyckande för mig.

Isabel blev gravid med äldsta dottern Monday Lily genom IVF. Foto: Meredith Bruner

Hur var det att göra provrörsbefruktning? 
– Oj. Det var jättejobbigt, jag hade Steve där och det gick bra, men det var det jag skulle komma fram till: Första gången jag testade, då fick jag missfall, eller det var inte missfall utan det bara satte sig inte. Så den sorgen jag hade, samtidigt som jag inte ville visa den utåt för andra människor… Vi berättade ingenting, för vi kände att de kanske skulle döma oss för att vi inte kunde få barn. Sedan kom Winter bara så där, helt normalt.

Då visste kroppen vad det var fråga om. 
– Jag tror inte det är kroppen, jag tror det är pressen, att vi ville ha det så mycket. Det var jättejobbigt att ta hormoner, fruktansvärt, sprutor, ta ut ägg ur, alltså …

Har en hektisk vardag

Gör det ont med äggen? 
– Väldigt, väldigt ont, men lyckan att få beskedet att man är gravid, det slår allting annat i hela världen. Till och med när det är genom ivf, som folk knappt vågar prata om i Sverige.

Men nu gör så många ivf.
– Mm, men det är ingen som direkt pratar om det. Jag vill att i stället för att jag ska sitta och förneka det så – ja. Och det var det bästa jag har gjort. Det är bara det att man måste offra så mycket för att komma dit man ska, och när man väl har gjort det ska man inte tro att man är bättre än någon annan. Jag tror inte att jag är bättre än någon annan. Och Steve tycker inte heller att han är bättre än någon annan. Men det är därför jag vill spela på folks fördomar och döpa boken till ”Sex, droger & en dj”, då tänker de direkt på oss! Det är medvetet, för jag vill att folk ska tänka annorlunda efter att de läst den.

Så att de ska förstå att ni är en helt vanlig småbarnsfamilj, men det är ni inte direkt…
– Men vi är helt vanliga.

Men om vi tittar oss omkring här, det är inte så vanligt. 
– Nej, det tror du bara för att du just kom in, men om du hade varit här i 24 timmar så lovar jag dig att du inte hade velat byta.

Hur var det dygnet? 
– Det är att jobba med mejl och gå och lägga sig klockan fyra på morgonen och att sedan gå upp sex på morgonen med barnen, se till att de kommer till förskolan, ta hand om allting på jobbet, filma, vara i studion…

Är som en enda stor familj

Sedan då, hämtar nannyn i förskolan? 
– Jag eller Steve hämtar dem när vi kan, som du ser är han hemma i dag. Just nu har vi Malin som kommer hit de dagar då jag börjar tidigt. Då kommer hon hit och hjälper till att ta barnen till förskolan om inte jag kan köra dem. Sedan är det förskolan då till klockan fyra, antingen hämtar jag eller så jobbar jag och då hämtar nannyn eller Steves eller min assistent dem. Vi är som en familj allihop. Sedan åker jag alltid hem och vi äter middag tillsammans. Jag läser godnattsaga, lägger dem, sedan så fortsätter jag att jobba.

Hur är livet i Schweiz, där ni också bor? 
– Gud, jag älskar Schweiz. Det är bara lugnt och skönt, som att gå tillbaka hundra år, och så vill jag visa barnen att det inte bara är Hollywood – det finns en riktig värld där ute! Det är så himla vackert, det påminner om Sverige. Det är en liten, liten stad, ingen vet vilka vi är, jo, det vet de väl kanske, men vi har ett fint litet hus där vid en sjö. Så har vi en liten gård som vi kan vara på när vi är i Sverige.

Isabel Adrian är entreprenör ut i fingertopparna. Foto: Meredith Bruner

Hur mycket är ni i Sverige? 
– Kanske två veckor om året.

Inte mer? 
– Vi åker ju in och ut ur landet hela tiden, i och med att vi ska promota olika saker. Min familj är där, Steves familj är där.

Så vad är dina flickor – amerikaner, svenskar, schweizare ..? 
– Monday är amerikan, född i USA, hon har amerikanskt pass och jag har även gjort ett svenskt pass, så hon har ”dual citizenship” och sedan så är hon schweizisk medborgare. Samma sak med Winter, hon är född i USA, men förra sommaren kunde jag inte få folkbokföra henne i Sverige.

"Barnen är en mix av alltihop"

Men vadå, varför det? 
– Jo, vi får göra det, men processen är extremt lång. Man måste gå dit och ställa sig, få ett samordningsnummer, vänta, skicka in pengar till bla bla bla. Det gjorde jag med Monday. Jag fick även åka till Schweiz för att registrera barnen och bli en familj där. Det är klart att jag vill ha ett svenskt pass till Winter också, för hon är ju svensk. Och min pappa är spansk och Steves pappa var grek, så barnen är en mix av alltihop.

Du skriver om mobbning i boken, tjejer som verkligen är elaka, hur tänker du kring det med dina egna döttrar? 
– Jag är inte så rädd för det nu, med tanke på att de har ganska coola föräldrar.

Men det hjälper inte alltid, ibland kan det tvärtom vara en last. 
– Jag har redan sett det med Monday och hennes tjejkompisar, deras föräldrar är kända, och Monday kan säga: ”Åh, jag vill så gärna visa min nya klänning för dem, de kommer att bli så avundsjuka.” Då säger jag: ”Det finns ingenting som heter avundsjuk, utan du kan ha klänning och fina saker för att pappa och mamma älskar dig, vi jobbar väldigt hårt för att vi ska ha det bra. Men de ska inte vara avundsjuka, utan du ska dela med dig.”

Just kändisbarn i Hollywood har en sorglig tradition att gå bort i överdoser … De lever ofta under stor press. 
– Jag är rädd att den där pressen ska komma över dem och att det ska vara de här … Jag tänker alltid på det där programmet på MTV, ”My super sweet 16”: ”I want a caaar, dad, I want this, jag vill ha det och det …” Vi vill ge Monday och Winter det som vi aldrig kunde få på grund av att våra föräldrar kanske inte alltid hade råd med allting.

Yngsta dottern har astma

Klart man vill ge sina barn allting. 
– Man vill ge sina barn allt! Men samtidigt vill vi också lära dem värdet av pengar. Värdet av ödmjukhet, respekt och att alltid säga ”tack”. De har var  sin spargris, de får fyra quarters, det är sex kronor, det är inte mycket, men de får lägga i det och så får de önska sig någonting, men inte önska sig en hund mest av allt …

Men har ni inte en hund? 
– Jo, Missy, men hon är i Sverige hos min bror. Vi kan inte ha hund för Winter har astma.

För att hon föddes för tidigt? 
– Nej, Steve har det och Steves lillebror också, så det är genetiskt. Hon föddes för tidigt, men bara två veckor, så allting var klart, även lungorna hade utvecklats. Så hon var fullt frisk. Men hon älskar att ramla runt i gräset och prata med gamla människor och hundar, men vi får inte ha häst, djur och katter, och vi har alltid omgett oss med djur, vi älskar djur.

Bättre luft här uppe i bergen i alla fall. 
– Exakt, vi ville komma ifrån själva Hollywood. Det är jobbigt, men Sverige har faktiskt väldigt bra vård när det kommer till astma, och det har de inte här i USA. Sverige har bra specialister, och vi ska åka dit och fråga om råd. För om man tar hand om det kan det försvinna, hoppas vi.

Gav inhalator i födelsedagspresent

Hon är väldigt söt. 
– Ja, hon är så himla speciell och rolig, glad jämt, väldigt egen.

Men astma kan vara farligt. 
– Ja, hon höll på att … alltså, hon kollapsade, hon kunde inte andas.

Vad hände, gosade hon med en katt? 
– Med en hund, en hel dag. Hon har alltid varit lite så där förkyld. Vi åkte en gång till sjukhuset förra sommaren för att hon hade svårt att andas, men hon var bara ett år och vi visste liksom inte. Man tror att det är förkylning, vi hade rest mycket. Men så hade jag en kompis hund här en hel dag och Winter gosade och gosade och sedan på natten kunde hon bara inte andas. Så då åkte vi in till sjukhuset. Nu har hon en sådan där mask med inhalator.

Hur klarar hon den? 
– Ja, det var så himla bra då, för hon fick den på sin födelsedag, så jag slog in ett paket och ritade små gummibjörnar.

Hon har nattskräck också? 
– Mm, det är det vi har trott när hon vaknar och börjar gråta, men doktorn har sagt att det kan vara astman, att hon har svårt att andas och vaknar av det. Men de har inte lika mycket utbildning när det gäller astma här.

"Winter ville komma ut i vecka 28"

Av det du skrev på bloggen lät det precis som nattskräck. 
– Det gjorde det? Det var det jag trodde. Men det har börjat försvinna. Hon sover med mig, jag släpper inte henne ur sikte, hon är där och Monday också. Hon är en jättegod storasyster och tar hand om oss. Nu har Winter haft astmainhalator i en vecka och har börjat bli mycket bättre och sover lite lugnare. Det har varit lite mycket problem. Men jag hade problem även när jag var gravid.

Det var tufft med Winter. 
– Ja, gud, det var också något av det svåraste jag gjort i mitt liv. Det var för mycket fostervatten, hon ville komma ut redan från vecka 28. Jag fick ta mediciner, åka till sjukhuset tre, fyra gånger i veckan, graviddiabetes, sammandragningar, så det var väldigt jobbigt. Och samtidigt filmade jag ”Svenska Hollywoodfruar”. Så från en lätt graviditet med Monday, när jag i princip flög och var på festivaler fram till åttonde månaden …

… och kände dig härrrlig ..! 
– Nej (skratt), ganska tjockis, men det var värt allting. Barn är det bästa, jag ser hur de är en blandning av mig och Steve. Vi har skapat helt nya varelser.

Monday är Steves klon

Förra gången du var med i mama pratade vi om hur extremt lika Steve och Monday är. Du sa att det aldrig skulle vara någon idé att skilja dig från Steve, för hans miniklon har du alltid med dig? 

– Hon är pappas prinsessa och nej, jag skulle titta på henne och så skulle jag BARA se Steve hela tiden. Men när det kommer till det känslomässiga: Steve är väldigt stark och väldigt duktig, men han är också ganska blyg och reserverad. Monday är väldigt blyg, som Steve, i början.

Och Winter är du? 
– Steve tycker att hon är precis som jag, för hon bara springer omkring och ska ta av sig kläderna och bara rullar runt med hundar… sådan var ju jag när jag var liten. Men när Monday har släppt sin blygsel är hon så kärleksfull, och när hon väl börjar gilla någon, då är det kört. Då släpper hon inte. När min pappa var här, morfar, ville hon bara vara med honom hela tiden. Så på det sättet är hon som jag, hur hård jag än kan verka och hur hårt jag än jobbar, så är jag den där personen – jag vill också ha en kram.

Av: Anna Björkman
Foto: Meredith Bruner

Läs mer: Tvåbarnsmamman Isabel Adrian om relationen med Steve Angello: ”Vi har blivit snällare mot varandra”
Läs mer: Isabel Adrian om familjepusslet: ”Nu ställer jag krav på Steve” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!