Irena Pozar med lilla Ted. Foto: Privat

Irena Pozar: ”Kan inte denna arma kropp bara få vara?”

Irena Pozar födde sitt första barn förra året. ”Jag kan önska att jag kände 'WOW min kropp, jag ska aldrig mer vara dum mot dig', men det gör jag inte så här nio månader efter förlossningen”.

Den här artikeln är en del av en artikelserie om mammakroppen. Alla artiklar hittar du här.

Hej Irena! Hur har din syn på kroppen förändrats sedan du blev mamma?
– Inte särskilt mycket, faktiskt. Jag tycker samma saker är jobbiga när det gäller kroppen nu som innan graviditeten. Jag kan önska att jag kände ”WOW min kropp, jag ska aldrig mer vara dum mot dig”, men det gör jag inte så här nio månader efter förlossningen. 

Irena Pozar

Ålder: 29.

Gör: Chefredaktör för Veckorevyn, krönikör i Expressen och föreläsare. 

Mamma till: Ted, född 2020.

Instagram: @irenapozar

På vilka sätt har graviditeten satt spår?
– Jag hade ganska mycket problem med foglossning och kan fortfarande få ont vid långa promenader, och så är jag fortfarande ganska osmidig och svag i magtrakten.

Vad uppskattar du mest med din kropp i dag?
– Att den gav mig min fina Ted utan att gå sönder totalt. Det känns som ett mirakel, ärligt talat. 

”Skulle också vilja tipsa om att avfölja influencer-mammor på Instagram. Deras jobb är att vara fräscha och smala, det går inte att konkurrera med.” Foto: Privat

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som vill bli mer trygga i sin kropp?
– Så svårt att svara på, jag kämpar själv med det. Men för mig räcker det ibland att tänka: måste jag vara så trygg då, kan inte denna arma kropp bara få vara en liten stund? Skulle också vilja tipsa om att avfölja influencer-mammor på Instagram. Deras jobb är att vara fräscha och smala, det går inte att konkurrera med. 

Har du någon förebild och varför?
– När det gäller mammakroppen har jag faktiskt inte det. De jag skulle vilja se ut som orkar jag inte titta på eftersom jag bara blir stressad, och de som är extremt kroppspositiva får mig att tänka mer på min kropp än jag redan gör. 

Från din synvinkel, hur ser synen på mammors kroppar ut i samhället i dag?
– Det finns något som ses som näst intill magiskt med kroppar som studsar tillbaka snabbt efter graviditeten, som vore det en bragd fast det i mångt och mycket handlar om genetik. Jag blir galen av det. Men jag blir minst lika galen av kravet på att ÄLSKA den kropp man har. Jag skulle hellre vilja distansera mig från kroppen helt och slippa tänka på den så mycket.