Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sofia Wood är matkreatör, kokboksförfattare och poddare.

Sofia Wood: ”Barnen smutsar ner i soffan hela tiden”

Trebarnsmamman Sofia Wood är matkreatören, influencern och poddaren som lämnade Stockholm för en hyresrätt i Norrköping. Där jobbar hon, lagar mat och plåtar för sina sociala medier och kokböcker. För mama berättar hon om hur hon lyckades knipa paradvåningen, om det hårda klimatet på sociala medier – och de oväntade reaktionerna när hon delade en bild på sig själv och Magdalena Andersson.

Thérèse Bilby

Vi som följer Sofia Wood på Instagram är bekanta med Norrköpingslägenheten – en sekelskiftesdröm med fyra meter i takhöjd, magnifika originaldetaljer och flera vackra kakelugnar. Mycket av hennes jobb utgår från hemmet och hon säger att det är den perfekta lägenheten för henne att arbeta i, för där finns både plats och ljus.

– Jag har plåtat kokböcker här och det är jätteenkelt. Jag visar så klart inte så mycket från barnens rum på Instagram eller i bloggen, för det tänker jag är deras lite mer privata space. De ser ju ut som barnrum gör, pärlplattor och läxhögar och klossar och allt möjligt i en salig blandning, som det ser ut hemma hos de flesta.

Sofia hemma i den vackra våningen. Foto: PRIVATA

SOFIA WOOD

Ålder: 37.

Familj: Andreas: 41, Ruby, 11, Otis, 8, och Selma, 4.

Gör: Författare, influencer, matkreatör, inredningsprofil, bloggare, har podden ”Billgren Wood” med Elsa Billgren och ”Allt som är” med Therese Krupa och Frida Lund.

Sofia är just nu aktuell med boken ”Nyckeln till Hemmet” som hon skrivit tillsammans med Elsa Billgren, och nya podden ”Allt som är”. När mama intervjuar henne är hon hemma och vabbar mellanbarnet Otis. Förra veckan var minstingen Selma sjuk hela veckan, och vi konstaterar att det bara är så det är just nu. Alla är förkylda. Som tur är tar åttaåriga Otis  sjukdomen med ro, han är lite hes men ändå på bra humör. Just nu är han inne i en anime-period och älskar allt med Japan och Korea, till exempel strategikortspel som Yu-Gi-Oh –och han vill helst av allt äta nudlar till frukost för det har han hört att man äter där.

– Han är ju annars sjukt picky med maten, så vill han ha det så okej, skrattar Sofia.

Sofia Wood: Enklare att ha tre barn än två

Din nya bok handlar ju om jakten efter ett njutbart och vackert liv hemma. Men hur går det egentligen ihop att ha fin inredning när man har tre barn? Jag tänker på smetiga barnhänder och lekar – hur gör du?
– Jag är själv uppfostrad så att ingenting plockades undan bara för att vi var barn. Därför har jag inte heller plockat undan massor, utan har alltid låtit det stå tusen olika pryttlar på soffbordet och det står nån skulptur här eller där. Hela grejen är att man måste släppa lite på garden, att det inte får vara något slags museum! Det blir stökigt och det blir rit i soffan och det kommer absolut vara någon ljuslykta som slängs på golvet och går sönder. Men det blir inte så riktigt så knasigt som man tror att det blir, och jag spenderar absolut inte mina dagar med att springa efter och skydda och plocka undan!

Hennes tre barn är sina egna små individer, lika varandra men också väldigt olika. Ruby, som är elva, är den som är mest som henne själv. De är karbonkopior, förklarar Sofia. Otis, som är åtta, är väldigt väldigt envis, och går inte att övertala till någonting. Så minstingen Selma, hon är en världens gladaste lilla showartist. När hon föddes för fyra år sedan var det på något sätt som att det blev en bättre balans i familjen. Att ha tre barn är faktiskt enklare än två, säger Sofia. För barnen blev som en egen enhet, och livet blev lugnare och bättre.

– Även om det är full rulle så är det så mycket bättre dynamik, men det är något jag kanske inte kan garantera gäller för alla familjer, skrattar hon.

Barnen vid familjens stora matbord. På en del av bordet finns det alltid färgpennor, papper, färg och penslar. ”Det ger en känsla av liv i rummet! Så det behöver inte vara perfekt fixat och donat hela tiden, för mig ger det en känsla av liv och värme”, förklarar Sofia Wood. Foto: PRIVATA
https://www.instagram.com/p/CasFgRhMPpX/

Vad är ditt bästa tips då för att ha fint hemma när man har barn?
– Ha mycket fina filtar! För en av de sakerna jag märkt, som är en av de tråkigaste grejerna, det är att barnen smutsar ner i soffan hela tiden. Det är alltid jordfläckar och det spills och helt plötsligt är det en färgfläck. Då ska man ha jättemånga, superfluffiga fina filtar i olika färger, och så bara slänger man dom över! De behöver inte ligga fint vikta, utan de ska bara kastas över. 

Det behöver inte vara perfekt fixat och donat hela tiden

Är det för att dölja menar du, eller skydda?
– För att dölja! Nu har jag till exempel ett jättestort fårskinn i soffan. Det är jättefint, jag tycker verkligen om att det ligger där, men det ligger ju där för att jag har ett barn som har spillt Cola i vår krämvita soffa. Så då ligger det ett fårskinn där helt plötsligt! 

– Jag tänker att man måste släppa på känslan av perfektion. Vi har också ett jättestort matbord, och ena halvan av det där matbordet, där har vi alltid färgpennor, papper, färg och penslar. Det tycker jag är härligt! Det ger en känsla av liv i rummet! Så det behöver inte vara perfekt fixat och donat hela tiden, för mig ger det en känsla av liv och värme.

Sofia Wood tipsar om att slänga filtar eller fårskinn över fläckar i soffan.
Dottern Ruby övar gitarr. Foto: PRIVATA

Något som definitivt fått Sofia att bli ödmjuk är att två av hennes tre barn, Ruby och Otis, är så knepiga med maten. På bloggen lägger hon ut munvattnande recept som salsicciabolognese som puttrat en hel dag under lock, och shakshuka med korianderyoghurt och labneh. Det som serveras är ofta sådant hon recepttestar, och hon vill helst att barnen smakar, även om hon ibland på förhand vet att de kommer tycka det superläskigt ut. Då räcker det att barnen doppar gaffeln.

Stor törn mot självförtroendet

– Som kokboksförfattare, matskribent och matbloggare så kan det vara en stor törn mot självförtroendet när någon säger ”Det där ser jätteäckligt ut, jag kommer absolut inte smaka, inte en chans”.  Men gillar du det inte så behöver du inte äta! Jag försöker lägga upp maten fint så det ska kännas roligt och trevligt. Tänder ljus på bordet. Det ska vara en mysig stund tillsammans, man ska kunna prata med varandra, fråga om dagen och berätta om roliga grejer som har hänt. Men jag backar heller aldrig på att ställa fram en skål med stödköttbullar. Man måste se helheten och liksom chilla lite.

För henne är det viktigt att maten inte ska vara något kravfyllt, handla om tjat eller bli en konfliktsituation. Det finns ju så få saker som barn kan styra över i sitt egna liv, men de kan styra över maten, blöjan och sömnen, det är deras små maktmedel, säger hon. 

Egna relationen till mat är och har varit emotionell, och hon har också varit öppen med att hon i tonåren hade en allvarlig ätstörning. Genom att berätta har hon velat göra sina följare uppmärksamma på hur komplicerad relationen till mat kan vara. För henne själv är maten viktig som kärlekshandling och om hon tycker om tycker om någon vill hon laga, baka och mata den personen.  

Livet som influencer tycker hon inte är helt enkel. Hon har nästan 130 000 följare på Instagram, och något hon själv tänker är att hon är med och bidrar till är bilden av perfektion. Att man ska vara allt och klara allt och göra det samtidigt som man är snygg och har det skitfint hemma, säger hon.

Då fick hon kräk-emojis och svordomar på Instagram

– Jag tycker det är synd om jag gör det, för det är inte min intention. Men jag förstår att jag som alla influencers bidrar till den biten. Ett instagramflöde kan se så himla perfekt ut, men är så himla grund i och med att det bara är en bild och liten caption!

Klimatet på internet är hårt, säger hon, och ibland kan hon få oväntat många reaktioner. Som när hon innan valet träffade statsministern Magdalena Andersson i en tv-studio, tog en glad selfie och la ut med ”Starstruck när vår kvinnliga statsminister är på plats! Rösta rött!”. På kvällen kom backlashen. DM efter DM med kräk-emojis och svordomar. Många skrev att de var besvikna på henne som prackade på dem sina tankar, att det inte passar sig att prata om, framför allt inte av henne.

Till och med när Sofia gick ut med att familjen skulle sälja bostaden i Enskede och flytta till Norrköping reagerade många.

– Jag är verkligen förvånad över hur mycket reaktioner jag fick på det. Det var både jättemycket positivt, folk som kände sig jätteinspirerande och som kände sig stärkta i sina egna beslut, men också jättemånga som blev OTROLIGT provocerade. 

Sofia ute på stan med sonen Otis och dottern Selma. Foto: PRIVAT

Då hade Sofia sitt drömjobb som marknadschef på Bukowskis och satt i ledningsgruppen, men hon tyckte att hon rusade genom livet.

– Vi har tre barn och vi jobbade jättemycket båda två. Förut när jag var Bukowskis så var mitt liv till så stor del rusa till tunnelbanan, hoppa in i en taxi för att hinna hämta på förskolan i tid, och dessutom hade vi inga föräldrar eller släkt i närheten. Våra liv var en så jättekrånglig ekvation. Vi hade tänkt jättelänge på om skulle man kunna göra den här typen av förändring. Innan pandemin kändes det inte som en möjlighet. Men sedan uppdagades ett nytt sätt att leva på, som faktiskt innebar att man inte var på ett kontor fem dagar i veckan, och då blev det som att det öppnade upp tankebanorna. Sedan var det så fruktansvärt lätt! Det var så enkelt!

Sofia är uppvuxen i Norrköping, och hennes mamma och lillebror bor där också, så det var inte någon helt ny stad för familjen. Först ville de köpa en bostadsrätt, men det visade sig vara omöjligt att köpa den typen av lägenhet hon letade efter. Flera tyckte att hon skulle försöka hitta en hyresrätt – något som kändes helt främmande för den som bor i Stockholm.

Så fick familjen drömlägenheten

– Jag hade inte koll på hyresvärdar i Norrköping, men kom på ett namn. Jag går in på deras hemsida och då ligger det en lägenhet där längst upp i flödet! En femma på 185 kvadrat, tre fungerande kakelugnar, parkettgolv, jättevackra stuckaturer överallt, superfint skick, nytt kök, nya badrum, två balkonger, liksom allt! Jag bara ”Vad menar de med det här? Är den ledig?” Vad betyder det att den här bilden ligger på deras sajt? 

Det stämde att lägenheten var möjlig att hyra, trots att Sofia inte stod i någon bostadskö. Det bästa av allt, den var till och med ännu i finare i verkligheten än hon kunnat föreställa sig. Bara några dagar senare har Sofia och hennes partner Andreas skrivit på kontrakt och ordnat med skola och förskola för barnen.

Inredningen går i naturtoner. Överallt i våningen finns vackra stilleben. Foto: PRIVATA
En petrolblå kakelugn ståtar i samma rum som familjen äter. Foto: PRIVATA

– Det var så konstigt att det bara löste sig så enkelt, skrattar Sofia, som att hon fortfarande inte riktigt tror att det är sant.

Ingen av mina närmsta mattaffärer har en vettig fiskdisk

– Andreas, min man, jobbar i Stockholm fortfarande. Han pendlar och det tar en timme med tåget. Tågen går tre gånger i timmen, så att det ju verkligen inget problem att bo här men fortfarande ha en ordentlig fot i Stockholm också. Sedan är det så klart en jättestor grej att flytta. Jag har några kompisar som flyttade från Gärdet till Täby ungefär samtidigt som vi flyttade, och deras barn hade ungefär samma reaktion som våra barn. Det är svårt att flytta, byta sina sammanhang, oavsett om man flyttar till en ny stad eller bara en ny stadsdel.

Hon erkänner att det så klart finns mycket hon saknar.

– Ja, praktiska grejer. Som att ingen av mina närmsta mattaffärer har en vettig fiskdisk, typ Ica BEA (som ligger i Enskede, reds anm). Jag kan sakna känslan av att man kan slänga mig på tunnelbanan när som helst. 

Sofia tillsammans med partnern Andreas. Han jobbar fortfarande i Stockholm, minst tre dagar i veckan. När han jobbar hemifrån passar hon på att åka till Stockholm för att spela in podden. Foto: PRIVATA
https://www.instagram.com/p/CghCiDnjMlz/

– Men det som jag saknar allra mest är några av mina absolut närmaste vänner, som vi har haft barn på samma skola och bott i samma område, att man tar en kaffe tillsammans på väg till tunnelbanan. Sedan går någon av i Gamla stan och någon går av vid Slussen. Sådant kan jag sakna jättemycket. Det supervardagliga. 

Hur hittar man nya vänner som vuxen?
– Jag har faktiskt fått ett helt nytt litet gäng här i Norrköping. Det hade jag kanske inte riktigt förväntat mig. Vi umgås med grannar, som vi tycker jättemycket om. En tjej som jag gick på gymnasiet med hörde av sig och sa ”Gud vad roligt att du flyttat tillbaka, ska vi ta en kaffe?” Även på barnens skola har vi träffat ett par som bodde i huset bredvid oss i Enskede men som vi inte umgicks med då. Jag träffade henne på skolgården och hon berättade att de flyttat dit ett år innan oss och fått jobb på Symfoniorkestern som ligger här. Så Gamla Enskede-folket hänger med här också! 

– Jag måste säga att skapa nya vänner igen inte är så svårt som man kanske tror att det är. Framför allt inte när man har barn, för då blir det så självklart!

Var det enklast för barnen eller för er vuxna? Få nya kompisar och så där tänker jag på?
– För de större barnen, där är det ju en större grej med att lära känna nya kompisar och till viss del lämna gamla kompisar. Men för Selma, vår yngsta, har det varit det bästa som har hänt henne att vi har flyttat hit och att hon har fått börja på sin förskola. Så för henne har det bara varit fem plus toppenbra! 

LÄS OCKSÅ: Här finns tusenlappar att spara för barnfamiljer – mammornas egna bästa tips 

LÄS OCKSÅ: Skådespelaren Rakel Wärmländer: ”Jag ställer höga krav på barnen”