Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Influencern Ida Wargs dotter Alba föddes på ett sjukhus i Marbella, Spanien. Foto: Privat

Ida Warg om förlossningen: ”Jag hann inte få någon bedövning”

Ida Wargs andra förlossning blev både snabb och smärtsam. ”Det gick supersnabbt från att jag fick regelbundna värkar tills hon kom ut”. För mama berättar influencern om det långdragna värkarbetet hemma och den första tiden med dottern Alba. 

Emma Hammenstig

När sonen Elvis föddes för tre år sedan lade Ida Warg upp en vlogg från hela förlossningen på Youtube.

Så blev det inte den här gången när dottern Alba skulle födas: ”Det finns inga klipp för det var ett sådant kaos”, berättar hon i nya förlossningsberättelsen på sin Youtubekanal. 

Ida, som bor i Marbella i Spanien, hade efter hämtning på förskolan varit i parken i flera timmar med sonen Elvis, men den medhavda picknicken smakade ingenting och hon började känna sig illamående.

När startade egentligen förlossningen?
– Jag vaknade av värkar som gjorde ont runt 01:00 på natten. Jag kämpade mig igenom dem och försökte andas och väckte inte ens Alex, eftersom jag vet att man måste ha regelbundna värkar för att få komma in till sjukhuset. Jag kanske egentligen borde ha väckt honom och ringt in, men jag vill alltid klara allt själv, plus att jag tänkte att vi ändå hade en tid hos läkaren som skulle förlösa Alba 11:30 dagen efter. Någon sömn blev det inte den natten, berättar Ida. 

Efter läkarbesöket vid lunchtid fick Ida beskedet att hon inte var mogen att komma in till förlossningen och att det kunde dröja innan den kom igång på riktigt. ”Läkaren fattade nog inte riktigt hur ont jag hade”, säger Ida i sin förlossningsberättelse på Youtube.

Försäkringsstrul – då fick Ida ingen epidural

Efter att ha åkt hem igen och hämtat Elvis på förskolan, började värkarna bli mer intensiva och de åker in till sjukhuset med taxi vid 17-tiden. ”Då var jag öppen 2,5 centimeter. De ringer in min läkare som ska förlösa barnet. 30 minuter senare är jag öppen 7 centimeter. Då säger jag bara 'ge mig epidural nu' och sen när jag ligger där så hör jag hur de säger 'du måste ringa försäkringsbolaget'”, berättar Ida på Youtube. 

När värkarna blir regelbundna tar det bara knappt 1,5 timme på förlossningen innan lilla Alba föds. ”Rummet jag fick i Spanien var helt nyrenoverat med badkar och havsutsikt. Inte för att jag hann njuta av det, då allt gick så fort”, säger Ida till mama. Foto: Privat

Det som hänt är att försäkringsbolaget missat deras inbetalning. Det betyder att Ida inte kan få någon epidural eller annan smärtlindring. Tillslut löser det sig, tack och lov, och läkaren ger epidural. Ida är då öppen 10 centimeter och måste börja krysta nästan direkt. Epiduralen hinner inte ta.

– Jag hann inte få någon bedövning alls, inte ens lustgas så det gjorde så mycket ondare den här gången jämfört med förra förlossningen. Det gick supersnabbt från att jag fick regelbundna värkar tills hon kom ut, säger Ida till mama.

”Om ni tänker er den värsta förlossningen ni har sett på tv, där man skriker och gråter, så kan ni tänka er den, fast kanske lite värre”, berättar hon i förlossningsberättelsen på Youtube.

Det låter riktigt kämpigt. Men hur var det första mötet med Alba?
– Det var magiskt! Min graviditet har varit så jobbig, så när hon kom ut och upp på mitt bröst var jag överlycklig att jag äntligen fick träffa min dotter och att graviditeten var slut. Det var ett stort mål, så jag glömde helt av att förlossningen var jobbig.

Vad härligt! Hur har första tiden hemma varit?
– Den har varit väldigt lugn och mysig. Alba har mest sovit sig igenom de första veckorna men har nu börjat vara mer vaken. 

https://www.instagram.com/p/CWD-S91N1yX/

Hur blev mötet mellan syskonen?
– Det blev så fint. Elvis var först väldigt blyg men sedan ville han bara hålla, pussa och mysa med sin lillasyster. 

Elvis föddes i Sverige och Alba i Spanien. Vad tycker du är den största skillnaden mellan förlossning och BB i de två länderna?
– I Spanien har man en och samma läkare som följer en under hela graviditeten och förlossningen. Man vet vart man kommer att få föda och att man får en plats på sjukhuset när det väl är dags. Det känns ju såklart väldigt tryggt. Rummet jag fick i Spanien var helt nyrenoverat med badkar och havsutsikt. Inte för att jag hann njuta av det, då allt gick så fort, men hade det varit som under förlossningen med Elvis, hade det varit ett härligt rum! Dock hade jag väldigt tur när jag födde i Sverige att jag fick det sjukhus jag ville. Hade en fantastisk upplevelse där på BB Stockholm. 

”Alba har fått flaskan från start då amningen inte fungerar för mig. Nu njuter jag av första tiden med bebis och älskar våra mysiga matstunder”, skriver Ida på sin Instagram. Foto: Privat

Vad fint. Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– Jag fick inte äta på två timmar efter förlossningen så jag var riktigt hungrig! Efter det beställde jag en vegetarisk nudelwook. 

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Jag hade köpt nya myskläder som jag lagt i väskan och det var så härligt att ta på dem efter jag tagit en dusch. Det som jag inte använde var nog de varma tofflorna, det var så varmt på vårt rum. 

Så skönt med mysiga kläder på BB. Slutligen vad ser du mest fram emot just nu?
– Att Alba ska börja skratta på riktigt!

Ida Warg

Ålder: 34 år.

Familj: Maken Alexander Warg Pärleros, sonen Elvis, 3 och Alba som föddes 15 oktober 2021.

Gör: Influencer, driver skönhetsbolaget Ida Warg Beauty.

Bor: Marbella, Spanien. 

Instagram: @idawarg.

LÄS OCKSÅ: Asabea Britton: ”Jag blev inte barnmorska för att springa mellan födande”