Blivande storebror är född 19 juli 2011 och lillebror är beräknad till den 9 juli: ”Vi har sagt att Dante får ett syskon i 10-årspresent”, berättar Heidi Andersson. Foto: Björn Ferry/Privat

Heidi Andersson: ”Dante får ett syskon i 10-årspresent”

När sonen Dante föddes var både armbryterskan Heidi Andersson och maken Björn Ferry elitaktiva. Tio år senare väntar de ett syskon - och nu ser livet HELT annorlunda ut för klimatkämparna från Storuman: ”Det blir inte lika tokintensivt som förra gången”.

Hej Heidi och stort grattis till graviditeten! Vilken fantastisk 40-års present!
– Tack! Haha, ja det var ju ett tag sen sist så vi har kanske glömt bort allt. Vi får börja om helt enkelt! 

Så fantastiskt! Hur mår du just nu?
– Fortfarande, i vecka 23 är jag illamående, men nu är det betydligt mer hanterbart. Alla pratar om morgonillamående, men jag har kvällsillamående. Jag mår bra när jag kliver upp, sen går det bara utför! Det gäller att inte boka in några möten efter lunch... 

I sommar väntas lillebror göra entré. Blivande storebror Dante har redan gjort en namnlista. Foto: Privat

Åh, hoppas det vänder snart! Vem var den första ni berättade för?
– Dante fick veta tidigt. Han höll det hyfsat hemligt, men var tvungen att berätta för sina bästa kompisar och de höll den här hemlisen tillsammans.

Vad säger han om att bli storebror?
– Först var han fascinerad och förväntansfull men sedan kom det några kriser där han inte alls ville ha något syskon. Men det är skönt att han är så pass gammal att vi kan sätta ord på känslorna och just nu är han positiv. Själv skulle jag för allt i världen inte vilja vara utan mina två bröder och jag är säker på att Björn skulle säga detsamma. 

Ett barn som 30-åring och ett som 40-åring. Vad är den stora skillnaden?
– Det blir inte lika tokintensivt som förra gången, att jag lämnar bebisen hos min pappa och drar i väg till VM i Kazakstan en vecka. Jag och Björn lever ett mycket mer ”soft” liv nu än vad vi gjorde när Dante kom och vi båda var elitaktiva. Nu kan vi vara två föräldrar på plats större delen av tiden och vi har dessutom den fantastiska backupen med både mor- och farföräldrar bara minuterna bort. En enorm rikedom och frihet som jag önskar alla föräldrar. 

”Jag och Björn lever ett mycket mer ”soft” liv nu än vad vi gjorde när Dante kom”, berättar Heidi. Foto: Privat

Hur funkade allt med bebislivet med Dante?
– Jag var väldigt ödmjuk innan över hur det skulle bli, men jag hade pratat ihop mig med min pappa som blev min supernanny. Redan på BB testade vi om han kunde ta flaska och vi vande honom tidigt att jag ammar och andra ger flaska. Jag pumpade ur mängder med bröstmjölk och världens gulligaste pappa tinade upp det och gav bebisen dygnet runt när jag var borta på tävling. Björn kunde också vara borta upp till sex veckor i sträck – när han kom hem efter en sådan resa kom han ju hem nästan till en helt annan bebis. Läget är betydligt enklare och lättsammare nu. 

Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?
– Åh, vad heter de här gröna, jättesyrliga äpplena? Granny Smith!

”Jag är väldigt energisk som person så bara att få tillbaka ett uns av min gamla energi skulle vara fantastiskt!”, säger Heidi om vad hon längtar mest till när bebisen är ute. Foto: Privat

Vad har du med dig i bagaget från din förra förlossning?
– Allting gick bra även om det tog hur lång tid som helst. Dante föddes på BB i Lycksele, tio mil från Storuman där vi bor. Man hade ju hört att det kunde vara personalbrist under sommaren men det var bara ett par till på hela avdelningen så vi fick 100 procents fokus. Vattnet gick hemma på natten och vi åkte in efter åtta timmar med värkar – sen föddes han ett dygn senare. Det var en rakt igenom positiv upplevelse även om jag ett par gånger tvivlade på att det var fysiskt möjligt när det kändes som bäckenet skulle explodera. Men det gick, som så många miljarder gånger tidigare i historien, haha.

Har du några tankar kring den här förlossningen?
– Det är egentligen först nu som jag får börja fundera på den. Låna ”Föda utan rädsla”, läsa på och boosta upp. Sen lär vi väl också behöva skaffa några klädesplagg, några blöjor och låna tillbaka barnvagnen från min bror. 

Vem vinner namndebatten – du eller Björn?
– Det gör Dante! Han är så där härligt självklar och betydligt bättre på att bestämma sig än både mig och Björn så han har redan gjort en namnlista. Överst på den står namnet Simon. Det är inte 100 procent spikat, men det lutar åt det.

Heidi Andersson

Ålder: 40.

Familj: Maken Björn Ferry, 42, sonen Dante, 9, och katten Kurt Spurt. 

Bor: Radhus i centrala Storuman och eko-hus i andra änden av kommunen.

Gör: Idag föreläser Heidi Andersson bland annat om hållbarhet och fossilfrihet. Makarna Ferry/Andersson har som mål att bli fossilfria 2025. Heidi är också elvafaldig världsmästare i armbrytning och armbrytarkonsult. 

BF: 9 juli 2021.

Gravidvecka vid intervjun: 23.