Hannah Graaf i stor intervju om sina fyra barn, separationen från Peter Karyd och serien ”Systrarna Graaf” med storasyster Magdalena. Foto: Hannah Graaf/Privat/montage

Hannah Graaf: ”Mina barn är väldigt bortskämda – vad gjorde jag för fel?”

För 1,5 år sedan skilde sig fyrabarnsmamman Hannah Graaf från sin Peter och lever nu varannan vecka-liv med döttrarna Liv och Vida – som bor i Spanien. För mama berättar hon om pusslet med en stor bonusfamilj, livet som ensamstående och hur hon ser på att träffa en ny man.

Lisa Nylén

Det är en grå fredagseftermiddag när Hannah Graaf och jag äntligen får till vår intervju över Facetime. Med två barn bosatta i Spanien och tillkommande pendling dit, samt två tonårsbarn hemma i Sigtuna är livet minst sagt hektiskt för Hannah. Hon sitter tillbakalutad på en köksstol och det hinner inte gå många sekunder innan storasyster Magdalena Graaf kikar in från sidan och gör miner.

– Hon våldgästade mig igår, skrattar Hannah. 

– Vi ska flyga på en fest i Kalix så hon har sovit över hos mig, jag bor ju så nära Arlanda. Jag tror att hon tycker att det är lite skönt att komma ut hit för det är så lugnt. 

Hannah Graaf

Ålder: 41.

Familj: Barnen William, 18 (med Andreas Carlsson), Mio, 16 (med Daniel Boudal), Liv, 10, och Vida, 7 (med Peter Karyd).

Bor: Sigtuna.

Gör: Mediaprofil. 

Aktuell: Med tv-serien ”Systrarna Graaf” tillsammans med storasystern Magdalena Graaf.

På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du läsa denna artikel: Skämma bort en bebis – kan man det? 

Mycket har hänt sedan Hannah senast medverkade i mama, 2014. Då var hon lyckligt gift med Peter Karyd och levde småbarnsliv med döttrarna Liv, idag 10, och Vida, 7. Idag är hon frånskild sedan 1,5 år och har flyttat till ett radhus i Sigtuna med sönerna William, som hunnit bli 18, och Mio som är 16. Döttrarna bor kvar med sin pappa i Spanien, dit Peter och Hannah flyttade 2017.

– Vi har alltid varit lite impulsiva och tycker om Spanien och ville prova på att bo där. I efterhand kan jag väl känna att det var lite för impulsivt. Man kanske skulle ha gjort det i lite lugnare takt innan man bara lämnade allt och drog, säger Hannah och lutar huvudet i handen.

– Peter ville vara kvar men jag trivdes inte. Kärleken mellan oss tog inte slut, men det var svårt när vardagen kom ikapp. Mina äldsta barn ville inte vara i Spanien så det blev slitningar där. Vi brukar skoja om att det var Sveriges onödigaste skilsmässa, men det var ett gemensamt beslut. Vi fick det inte att gå ihop helt enkelt. Det är ingen som har någon ny eller så, det bara blev så. 

Hannah Graaf pendlar till döttrarna Liv och Vida i Spanien. Foto: Hannah Graaf/Privat

Läs intervjun med Hannah från 2014 här! 

Mio bodde hos Hannah i Spanien men William valde att stanna i Sverige och gå på Sigtunas internatskola tills Hannah flyttade hem igen. Nu har hon och exmaken delat upp vårdnaden så att de gemensamma döttrarna bor kvar med Peter i Spanien tills i sommar, då de ska flytta hem till Hannah permanent.

– Nu har de bott hos honom i två år och kommer få gå klart 1:an och 4:an där. Går det för lång tid blir de för rotade, så sedan får de komma tillbaka hit till Sigtuna och börja om igen. 

Tills dess pendlar Hannah till Spanien och är på plats tio dagar i månaden, medan tjejerna kommer hit en helg i månaden. 

– Jag försöker hålla ihop allt med jobb och pendlande, så det är lite stökigt men också roligt.

”Jag älskar Peter fortfarande, även om vi har skilt oss och inte kan leva tillsammans”

Hur kommer ni att dela upp vårdnaden när de bor i Sverige sedan?
– Jag vet faktiskt inte hur Peter har tänkt göra, men jag förmodar att det blir på samma sätt. Han vill så klart träffa sina flickor så mycket som det går.

Hur är det att vara ifrån döttrarna så lång tid i taget?
– Det är skitjobbigt men det är som det är, och det finns inte mycket att göra åt det. Jag ser ju fram emot att vi ska vara samlade här igen men det är ju så vid en skilsmässa att man får dela på dem. Det är trist men det är inte så att jag sitter och rullar tummarna, jag har fullt upp med tonåringarna ändå!

Sönerna Mio och William bor med Hannah i Sigtuna. Foto: Hannah Graaf/Privat

Hur ser du på att träffa någon ny då?
– Just nu känns det som att det aldrig kommer hända. För att jag verkligen inte vill. Bara tanken ger mig rysningar. Jag tycker att det är underbart att bara ha det här hemmet och barnen och fokus på mig själv. Sedan älskar ju jag Peter fortfarande, vi har levt ihop i så många år. Jag kan ju inte tänka mig någon annan än han ändå, oavsett om vi har skilt oss och inte kan leva tillsammans. 

Blir du och Peter kanske ihop igen alltså?
– Äh, det vet man aldrig. Man kanske kan hitta tillbaka om 1 år, om 20 år eller aldrig, det vet man ju inte. 

Vad ger du dina barn för relationsråd inför framtiden då?
– Än så länge har jag inte behövt ge så mycket råd. Killarna har tyvärr inte kommit hem med flickvänner ännu, men jag pratar om hur viktigt det är att ha respekt för tjejer och alltid vara en gentleman.

Har ni pratat mer om sådant sedan metoo?
– Nej, jag har alltid pratat med dem om det. Om de är på fest och en tjej är full och någon driver med henne, utnyttjar eller behandlar henne på ett dåligt sätt, har jag sagt åt dem att ta av sig kavajen, sätta den över hennes axlar och ringa mig så kommer jag och hämtar. Jag vill få dem att vara de här fina killarna. 

– Vida är så liten men Liv och jag har pratat lite. Jag vill lära dem att ha självrespekt och inte ta skit utan se sitt eget värde och hur dyrbara de är.

Hannah hann inte inspireras av de spanska mammorna under sin tid i Marbella. ”Att bo i Marbella är så svenskt, så vi kom aldrig in i den spanska kulturen tyvärr.” Foto: Hannah Graaf/Privat

Det är 18 år sedan Hannah fick barn första gången, men hon påstår att hon inte alls förändrats i sin mammaroll.

– Idag är jag ju mamma på ett helt annat sätt men jag har inte blivit coolare som många säger att de blir, jag är nog likadan. Jag kanske är lite mer avslappnad men jag tycker inte att det är så stor skillnad. Det är bara jag själv som har blivit äldre, blivit gammal. 

Lite visare, kanske?
– Ja… Eller nej, det är jag nog inte, skrattar hon.

”Första julen som separerad och utan barnen var skitjobbig”

I tidigare intervjuer har Hannah berättat att hon måste kontrollera att barnen andas när de sover. När jag frågar om det ser hon lite skyldig ut och tittar upp i taket.

– Måste jag svara på det? ler hon.

– Jo, jag gör det fortfarande, till och med på 18-åringen. Igår smög jag in och han ba’ ”VAD GÖR DU?!”. ”Jag skulle bara släcka din lampa”, sa jag, skrattar Hannah.

Vad är du annars orolig för när det gäller barnen?
– Jag har de här konstanta katastroftankarna att det ska hända dem något. I trafiken, när de äter, jag är en riktig ångestmänniska. Om jag tänker tanken måste jag ringa och kolla läget, för tänk om det händer något och så har jag inte gjort det. Men jag försöker intala mig själv ”vad kan jag göra?”. 

Storasyster Magdalena Graaf finns alltid vid Hannahs sida. Foto: Hannah Graaf/Privat

Läs vår intervju med Hannah från 2009 här! 

Innan Hannah träffade exmaken Peter var hon ensamstående mamma med sönerna. Nu är det återigen singelmammaliv som gäller, men med fyra barn och tre olika pappor.

– Eftersom jag har fler barn i olika länder är det lite stökigare, men jag är van att ta mycket ansvar och sköta det mesta själv, säger hon, och syftar på att det inte är någon skillnad mellan att vara ensamstående idag mot för 14 år sedan. 

I och med skilsmässan ingår du nu i en ännu större bonusfamilj – hur funkar pusslet?
– Vi kommer bra överens, så det är inte så mycket pussel egentligen. Jag tar det största ansvaret när det kommer till mina stora killar, och har alltid gjort, men har mycket stöd och hjälp i Mios pappa Daniel. Med tjejerna så delar Peter och jag på ansvaret. När det kommer till lov, helger och högtider kommer vi bra överens, så jag tycker inte att det är så stökigt. Vi har varannan jul men första julen som separerad (2018, reds anm) och utan barnen var skitjobbig. Jag hade helst alltid haft dem på högtider, men det är ju så, har man skilt sig får man ju stå ut med det tyvärr, suckar hon.

Hannah med exmaken Peter Karyd och en nyfödd Vida, född i juli 2012. Foto: Hannah Graaf/Privat

Senaste julen fick hon dock samla hela barnaskaran hemma hos sig. Dock dök den årliga stressen kring julklappar upp inför firandet.

– Födelsedagar och julafton är ren ångest – köpångest. Som mina tonåringar, de önskar sig inte en enda pryl under 6000 spänn och då ska man köpa det till två personer. I julas sa jag att det inte blev något med det. De fick någon pyjamas, strumpor, hårvax… Många saker som inte kostade. Varje år har jag sparat och kämpat och köpt sakerna som de har önskat sig, men har det blivit någon skillnad, har de uppskattat det? Inte alls. Det spelar ingen roll hur mycket man ger, de är väldigt väldigt bortskämda och det är hemskt! Vad gjorde jag fel?! utbrister hon.

– Jag satt och pratade med Mio häromdagen och undrade varför han inte hade något driv. När jag var i hans ålder jobbade jag på helgerna och tjänade pengar, men han bara ”Nämen, jag har aldrig behövt för du har alltid fixat och jag har fått allt”.

Hannah drar efter andan, som av chock över sonens uttalande.

– Det var så hemskt att höra det. Jag har curlat för mycket. Visst jag har ställt krav på att de ska hjälpa till i hemmet, men inte så att det har motiverat dem. De vet att om de önskar sig något får de det. Jag har väl velat ge dem det jag själv inte fick men tyvärr har det inte blivit bra. 

Förutom att de är bortskämda då, vad har dina fyra barn för personligheter?
– De är väldigt olika. William är mer introvert och Mio är mer social, och samma med Liv och Vida – Liv är lite mer tillbakadragen och blyg och Vida är sjövild och galen. De yngsta är mer lika varandra och de äldsta är mer lika, men alla fyra är väldigt omtänksamma och kärleksfulla. De finaste och viktigaste i mitt liv!

Hannahs och Magdalenas realityserie ”Systrarna Graaf” går att se på Viaplay. ”Mottagandet har varit jättebra! Vi är helt ofiltrerade och oss själva, vi visar den nakna sanningen,” säger Hannah. Foto: Hannah Graaf/Privat

Vad tycker de om att vara en offentlig familj?
– De säger inte så mycket om det, de är ganska vana. Killarna vill nästan aldrig vara med i min blogg eller på Instagram, men Mio tyckte att det var kul att vara med i vår serie ”Systrarna Graaf”. Tjejerna tycker att det är jättekul. Så länge man håller det på en bra nivå och det är fint känner jag inte att de hängs ut.

”Jag tycker att det är skönt med sociala medier, att jag kan nå ut när det skrivits skit”

Du hamnar ju ofta i skvallerpressen, vilket är det galnaste ryktet du läst om dig själv?
– Det brukar inte vara så galna rykten utan mer knäppa rubriker där de har tokklippt något citat från tio år tillbaka med ett nytt blogginlägg.

Så, hur hanterar man media när man har gått igenom så mycket som du gjort?
– Jag tycker att det är ganska skönt med sociala medier nu, att jag kan nå ut när det skrivits skit och förklara mig där. Å andra sidan har jag lämnat det där lite. Om man ger det en vecka glöms det bort och så skriver de om någon annan. 

Behöver du utstå någon momshaming i dina sociala kanaler?
– Nä inte alls. Den värsta perioden någonsin var när jag bloggade hos er på mama (2009, reds anm). Jag har aldrig fått så mycket hat vilket var ganska tragiskt, för där är det ju bara mammor. De var vidriga och elaka mot mina barn och kommenterade hur vi såg ut, vilka val jag gjorde, det var fruktansvärda påhopp hela tiden. Jag var med i någon artikel där ni fick stänga av kommentarsfältet och det är fruktansvärt sorgligt. Vad är det för mammor, vad lär de sina barn? 

– Idag har jag väldigt fina och kärleksfulla läsare. Sedan får de gärna komma med konstruktiv kritik, men det är inga påhopp eller elaka kommentarer. Jag är ganska öppen och ärlig och det inser folk.

Hannah har alltid varit öppen med sin gudstro, som också förts över på barnen: ”De har fått sin barnatro och det är något jag märker att de vill ha kvar. Jag har min tro som en trygghet och stöd och det är inget jag skäms över. Den har hjälpt mig genom svåra stunder i livet.” Foto: Hannah Graaf/Privat

Vad ångrar du mest i livet?
– Ingenting faktiskt. Att sitta och ångra grejer hjälper ju inte. Sedan hade man kanske gjort vissa val annorlunda idag men jag har lämnat det där med att ångra saker.

Vad skulle du ha gjort annorlunda då?
– Jag kan väl tänka att jag kanske inte skulle ha valt just den där pojkvännen när jag var 15 år, fast man fattade inte bättre. Det tillhör ju livet. Det är klart att det finns saker man kanske inte gjort idag, men den jag har blivit beror ju på de här valen också…

Det börjar bli dags att packa ihop inför Norrlandsresan och självklart ska systrarna dela hotellrum där uppe.

– Det gör vi alltid, berättar Hannah.

Hur har din och Magdalenas relation ändrats sedan ni blev mammor?
– Inte alls egentligen. Maggan var ju mamma när vi började umgås och jobba ihop. Så vi har båda varit mammor sen vi ”fann” varandra efter tonåren.

Har ni samma syn på barnuppfostran?
– Ja, det tycker jag. Våra barn är rätt lika i mycket så vi har stöttat och hjälpt varandra, gett råd och funnits där i med- och motgångar. 

Hur är era barns relationer till varandra?
– De är som syskon. Bråkar, umgås, blir ovänner, blir vänner. De har varandras ryggar i vått och torrt.

Du kanske också vill läsa vår öppenhjärtiga intervju med Ebba von Sydow: ”Barnen måste få sin gröt även om jag har kraschat”
Eller när vi tar mama-tempen på Melodifestivalens Lina Hedlund: ”Jag blev sjukt effektiv när jag blev mamma”