Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vänner, kollegor - och trebarnsmammor nästan samtidigt. Carina Berg och Carolina Gynning ser fram emot att vara ”föräldralediga” tillsammans.
Vänner, kollegor - och trebarnsmammor nästan samtidigt. Carina Berg och Carolina Gynning ser fram emot att vara ”föräldralediga” tillsammans.
Vänner, kollegor - och trebarnsmammor nästan samtidigt. Carina Berg och Carolina Gynning ser fram emot att vara ”föräldralediga” tillsammans.
Vänner, kollegor - och trebarnsmammor nästan samtidigt. Carina Berg och Carolina Gynning ser fram emot att vara ”föräldralediga” tillsammans. Foto: HANNAH HEDIN / BMB

Gynning och Berg: ”Det är fantastiskt att få barn nu när vi är lite äldre”

Carolina Gynning och Carina Berg är ­radarparet som i sin podd delar med sig av allt – och lite till. Men de är inte bara bästisar och jobbar tillsammans. För mama berättar duon om den krokiga och sorgliga vägen till de två ­strecken och hur det känns att bli småbarnsmamma igen efter 40.

Det har varit minst sagt klurigt att försöka hitta en lucka för en intervju i superduons ­fullspäckade scheman. Förutom att konst ska skapas, tv-program ska spelas in och familjelivet ska gå ihop, är det också en podd som ska råddas. Men till sist får vi till en träff på­ ­produktionsbolaget Jarowskij i Stockholm. Där sker ­produktioner av flera av Sveriges största tv-program, och det är också där parhästarnas podd ”Gynning och Berg – hittar sig själva”, spelas in. Carina Berg är snabbt ­framme för att säga hej och letar upp en plats där vi kan sitta. 

– Mysigt måste det vara, säger hon, samtidigt som hon bjuder på fransk lemonad – självklart i ett champagne­glas. 

– Jag ska bara få hit skånskan också, säger hon och skriker högt efter Carolina Gynning över det öppna landskapet. 

Trots att de precis spenderat flera timmar i det lilla poddbåset, har de ett leende på läpparna och är redo att prata ännu mer. För att ­prata, det har de inget problem med. Det vet alla som har följt duon sedan starten i programmet ”Förkväll” år 2006. Efter några år utan ett gemensamt projekt blev saknaden över att inte jobba tillsammans för stor och idén kring, vad som skulle visa sig bli en megasuccé, ­föddes! Beslutet – det fattades över en äcklig äppelpaj med lökpulver, signerad Carolina Gynning. 

– Det var det äckligaste jag ätit faktiskt. Vi hade så fruktansvärt ­roligt och allt som sades kring den där pajen skapade idén. Trots att våra hjärnor är så himla olika är de också extremt synkade. Tycker vi att något är roligt borde väl någon annan också göra det? Då började vi tänka på ett drömscenario, där vi fick göra det vi älskar, alltså att hänga med varandra och samtidigt få betalt för det. Det skulle vara så lyxigt så det inte är klokt, säger Carina.

”Det kan vara så jäkla gungigt i livet, men vi kan ändå skratta så att vi kissar på oss”, säger Carolina om hennes och Carinas vänskap. Foto: HANNAH HEDIN / BMB

Sagt och gjort! Några månader senare, i februari 2019, släpptes det första avsnittet av podden som snabbt hamnade högt upp på topp­listorna och som nu, två år senare har närmare 10 miljoner lyssningar. 

– Folk babblar om succé och bästa komedi och jag känner bara, ”herrejesus, vi är ju bara oss själva”. Det som är kul är att podden tar oss vart som helst. Det finns ingen röd tråd, inget vi måste prata om och inget vi kan kontrollera. Nu vet folk liksom hur stora bajskorvar vi lägger, säger Carolina Gynning. 

– Ja, och förra veckan pratade vi om hur vi pullade. Eller ... Vi och vi, det är mest Gynning som berättar sådant. Jag är mest nyfiken på om man lägger upp dildosarna i storleksordning. Det kan väl folk få veta, det är ju ett allmänintresse, tillägger Berg.

Radarparets personliga prat och nakna sanning får ­hurra-ropen att trilla in. Kommentarsfältet på Instagram svämmar över av roliga internskämt, från personer de aldrig ens ­träffat. 

– Det viktigaste är att folk mår bra och känner sig glada när de ­lyssnar på oss. Igår fick vi ett meddelande från en tjej som skrev att hon låg inne och fick cellgifter och trots att hon mår som hon gör i det så låg hon bara och skrattade. Har vi lyckats med något sådant, då känner jag bara att ”jäklar vad vi kan klappa oss på axeln”, säger Carina.

”Trots att vi berättar så mycket om oss själva så finns det massor som folk inte vet, det tar vi över alla hundra timmar vi pratar i telefon per vecka”. Foto: HANNAH HEDIN / BMB

Det tar ungefär 30 sekunder in i intervjun att förstå att det är två ­citatmaskiner som sitter på andra sidan bordet. Ibland kommer orden ut så snabbt när de pratar med varandra att det känns som att titta på en tennismatch. Fram och tillbaka. Det är en speciell kemi och en ­vänskap som många säkert drömmer om. 

Vad är det bästa med er vänskap?
– Att vi verkligen kan vända allt dåligt till något positivt. Det kan vara så jäkla gungigt i livet, men vi kan ändå skratta så att vi kissar på oss. Och trots att vi berättar så mycket om oss själva så finns det massor som folk inte vet, det tar vi över alla hundra timmar vi pratar i telefon per vecka, säger Carolina. 

Vem är vem i relationen?
– Jag är ju den som alltid är sen i alla fall, säger Carolina utan ­vidare betänketid.

– Men vi växlar väldigt mycket, fortsätter Carina. Alla tror att jag är den som är ordningsam, duktig och har koll, men jag är jäkligt vimsig. Gynning har hundraprocentig koll på alla sina företag och allt och är verkligen en fixer! När det ska skrivas arga mejl ­däremot, då gör jag det.

”Man blir så sjukt låst vid tanken på barn att man nästan får ­tunnelseende och hela livet handlar om det under vissa perioder, säger Carina om den tuffa barnkampen som både hon och Carolina gått igenom. Foto: HANNAH HEDIN / BMB

Carolina har barnen Alicia, 8, och Adele, 7, sedan tidigare och Carina är mamma till Holger, 11, och Otto, 1,5 år. Exakt en månad efter intervjun föds också Carinas dotter Juno. Men när vi sitter på Jarowskij, dricker lemonad ur champagneglas och pratar om livet, är det på dagen nästan en månad sedan Carolina gick ut med nyheten att hon väntar tillökning. Precis samma nyhet som bästisen Carina gick ut med några månader tidigare. Att de båda sitter där på stolen, med var sin kula på magen, är ett femprocentigt mirakel har Berg fått veta och ”ett jäkla flyt” menar Gynning. 

Nu börjar ett nytt kapitel i livet. Hur känns det?
– Det är ju inte helt nytt, vi båda har ju barn. Så lite nytt, men ändå gammalt, säger Carolina.

– Ja, barnen är nya, men vi är gamla. Vi är jättegamla! Och vi ska gå där med ledvärk och äta Vitae pro så vi kan dra barnvagnen på ­ålderns höst. Det är skitbra, klämmer Carina in. 

”Jag kände att jag glömde hur jobbigt det var att försöka bli gravid så fort jag faktiskt blev det. Fast så var det såklart inte, för jag var riktigt ­deprimerad under lång tid”
När Alicia och Adele får en lillasyster blir de fyra tjejer i familjen Gynning. Foto: Hannah Hedin

Carolina Gynning

Ålder: 42. 

Familj: Tillsammans med Viktor Philipson, 35, barnen Alicia, 8, och Adele, 7, (från ett tidigare förhållande). Väntar en flicka i juni.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Gör: Konstnär, program­ledare, har podden ”Gynning & Berg – hittar sig själva”

Instagram: @carolinagynning, @gynningochberg

Carolina Gynning: ”Man blir så sjukt låst vid tanken på barn att man nästan får tunnelseende”

Vägen till ett till barn var inte enkel för någon av dem. Carolina och pojkvännen Viktor Philipson försökte att bli gravida i 1,5 år innan graviditetstestet visade positivt för första gången. Kort därefter kom missfallet. Men till parets stora glädje blev de gravida igen månaden efter med det barn som nu väntas komma i juni. 

– Jag vet inte hur du känner Berg, med alla dina missfall, men jag kände att jag glömde hur jobbigt det var att försöka bli gravid så fort jag faktiskt blev det. Fast så var det såklart inte, för jag var riktigt ­deprimerad under lång tid, säger Carolina.

– Det har vi gemensamt, att vi vet när längtan efter en bebis sätter klorna i en, men att det helt enkelt inte går, fortsätter Carina. Man blir så sjukt låst vid tanken på barn att man nästan får tunnelseende och hela livet handlar om det under vissa perioder. Det har upptagit så mycket av vår tid och våra tankar och det har runnit väldigt mycket tårar. 

”Jag var konstant gravid kändes det som. Jag hade fem graviditeter på två år, som alla avslutades”
En månad efter fotograferingen blev Carina Berg trebarnsmamma. Foto: Hannah Hedin

Carina Berg

Ålder: 43. 

Familj: Gift med Erik Berg, 32, barnen Holger, 11 (från ett ­tidigare förhållande), Otto 1,5 år och nyfödda dottern Juno.

Bor: Vasastan i Stockholm

Gör: Programledare och ­tv-profil, har podden ”Gynning & Berg – hittar sig själva” och tv-programmet ”Var fan är storken?” (Kanal 5).

Instagram: @carinalillyberg, @gynningochberg

Carina Berg: ”Jag var konstant gravid”

Precis som Carolina, hade också Carina svårt att bli gravid. Innan sonen Otto blev till försökte hon och hennes man Erik Berg i nästan två år.

– Jag var konstant gravid kändes det som. Jag hade fem graviditeter på två år, som alla avslutades. Men tack och lov vet du inte hur resan ser ut när du är mitt i den. Det var bara att försöka hantera varje steg. Vi ödmjukades ner på knäna och tacksamheten är helt enorm nu, ­säger Carina. 

Hur kändes det att berätta för Carolina att du var gravid med bebisen i magen nu, när du visste att hon också kämpade?
– Jag visste att hon skulle bli jätteglad för min skull, men jag visste också att det skulle aktualisera hennes egna känslor kring allt. Men det hade vi redan pratat om innan.

– När man själv vill bli gravid så blir alla gravida och man ser ­bebisar överallt, fyller Carolina i. Men när det är en så nära vän så blir man ju såklart sjukt glad. Det var du, min PT, en annan tjej­kompis och min syster – alla blev gravida och jag kände bara hur livet ville säga ”fuck you Carolina”. Men det var en så härlig känsla sen, när jag också plussade. Det första jag gjorde var att skicka ett sms till Berg och fråga vad det nästan osynliga strecket betydde.

Carina Berg: ”Jag fick gå igenom många tester”

Carina hade en, minst sagt, tuff start på graviditeten. Precis när hon och Erik hade börjat berätta för vänner och kollegor att de väntade barn igen, kom beskedet att ­läkarna hittat kromosomavvikelser på NIPT-testet. 

– Jag fick gå igenom många tester och varje vecka gick jag och kontrollerade så att barnet växte. Den avvikelse de ­misstänkte innebar så extremt svåra ­sjukdomar, att om bebisen hade överlevt graviditeten, hade den levt ett väldigt kort liv på sjukhuset. Hade fostervattenprovet sen visat att det var så, hade det varit på tok för sent för en skrapning och då var alternativet att avbryta graviditeten ­genom en förlossning. Då kommer jag ihåg att jag satt på mattan och ringde till dig och grät, säger hon och tittar på Carolina.

– Det samtalet kommer jag aldrig att glömma. Varken jag eller Berg är de som ringer och gråter. Vi kan ta en jäkla fet bajskorv innan vi bryter ihop. Men där blev det verkligen för mycket för dig. Du var helt förstörd. Men jag, med min mediala kraft som vi brukar skoja om, sa att allt skulle ordna sig och att jag var ­säker på att det skulle bli bra. Först efter samtalet kände jag bara att ”nej, det kan jag ju inte säga”. Jag är ingen läkare och du kan inte lita på mig.

”Det var en härlig känsla när jag också plussade. Det första jag gjorde var att skicka ett sms till Berg”, berättar Carolina. Foto: HANNAH HEDIN / BMB

Carolinas häxeri, som Carina kallar det, var ändå lugnande och visade sig till slut stämma. Carina berättar hur hon flera gånger kände att hon höll på att sjunka genom jorden av rädsla och oro för vad som skulle kunna hända och vad provsvaren skulle visa. Men när hon tittade på Otto kände hon ändå tacksamhet att hon fått ett barn med Erik, att de fick vara föräldrar ihop och att hon kunde vila i att hon fått två friska barn.

– Det var helt underbart att få det där ­samtalet och det positiva beskedet från den helt ­fantastiska läkaren som lät så saklig och torr som bara läkare kan göra. 

Ni skämtar mycket om att ni kommer att vara ­småbarnsmammor vid 40+. Finns det någon ­underliggande oro i det?
– Ingen oro som har med ålder att göra faktiskt, säger Carina. Det var när mina ägg inte jobbade som jag ville, då kände jag mig jäkligt gammal med rutten äggröra. Men jag tror att jag är en bättre mamma nu, för att jag inte ­orkar hålla på. Jag jagade min stackars första son och skulle ”make people” av honom så ­tidigt. Varför då? Det gör väl ingenting om ett barn råkar ta upp toaborsten och leka lite med den? Jag vill väl inte att han ska ha den i munnen ­kanske, men lite bajsvatten skadar inte.

– Jag fick ju mina barn väldigt tätt och de första fem åren är bara dimma för mig, fortsätter Carolina. Jag sov ingenting och bad aldrig om hjälp, när jag egentligen höll på att gå in i väggen. Jag kunde inte ens duscha på två år för att jag hade en tvååring och en ettåring. Så jag tror att för min del så kommer det att bli mycket lättare den här gången. 

”Det som är fantastiskt med att få barn nu, när vi är äldre, är att vi har lite perspektiv och vet hur livet är med större barn. Att allt går över”

Det är nästan komiskt hur vännernas liv går hand i hand. Båda separerade från sina män, träffade nya, yngre killar, bestämde sig ­tidigt för att skaffa barn igen och fick kämpa länge för att få ett plus på stickan, tills de slutligen båda blev gravida, med 15 veckor mellan. Och de är över 40 år.

– Det som är fantastiskt med att få barn nu, när vi är äldre, är att vi har lite perspektiv och vet hur livet är med större barn. Att allt går över. Det man tycker är jobbigt i början vet man att man klarar och att allt löser sig, säger Carina. 

Foto: HANNAH HEDIN / BMB

När intervjun gjordes hade de blivande trebarnsmammorna ännu inte gått ut med könet. Men de delade ändå med sig av den, återigen komiska nyheten – tjejligan växer!

– Jag har ju min lilla ”girl maffia” och vet ju redan hur man gör med tjejer så du kanske ringer mig och undrar hur man gör när man ska torka den där lilla snippan. Det är ju tur att du har en själv i alla fall, säger Carolina.

– Ja, det är så enkelt med pojkar att bara lyfta på pungen. Måste jag topsa ut bajset nu? 

Vad tycker ni är viktigt som förälder?
– För mig som har två tjejer, känner jag ett ansvar att visa att ­mamma är stark och inte tar någon skit. Genom att jag visar att jag går min egen väg, kommer de att se hur det är att vara en stark kvinna och individ. Jag har smittats av kvinnorna i min släkt och jag vill föra det vidare till mina tjejer, säger Carolina.

Carina fyller i:

– Jag är villig att göra vad som helst som förälder för att mina barn ska bli snälla, vara trygga och ha kul. Det är lite olika med killar och tjejer, för en liten flicka vill man tala om att du har rätt till den här platsen medan till en kille måste man säga att du måste dela med dig av utrymmet, för det har ni män inte varit särskilt bra på. 

Vad ser ni mest fram emot med att vara ”föräldralediga”?
– Som egenföretagare är man ju aldrig riktigt ledig, men det finns ju inget fel i att ett barn får hänga med till en poddstudio. Vissa går ju in och blir bara mammor när de får barn, vilket såklart är helt okej, det är inget negativt med det. Men jag är så många olika saker. Mamma är en del av det, men ta inte bort businesswoman eller ­slampa! Even mamas can be sexy, säger Carolina. 

– Med Otto var jag så rädd att jag skulle bli mobbad av mamma­gruppen för att jag var en gammal mamma, men nu kan vi ju skapa seniorernas mammagrupp, du och jag! Och så kan vi sitta här i poddstudion, med pattarna ute och läckande, avslutar Carina. 

Berg om Gynning

Som vän är Carolina…

”... lojal och fruktansvärt rolig.”

 

Och som mamma är hon … 

”... fri, generös, kärleksfull och rolig.”

 

Att podda med Carolina är… 

”... mitt roligaste jobb. Tänk att jag får betalt för att sitta och skratta med en av mina bästa vänner. Det är lite för lyxigt för att vara sant.”

 

Det bästa med Carolina är ... 

”... inte din kropp, utan din hjärna. Eller kanske din röv, den är god och stor! Man vill krama Carolina Gynning.”

 

Men en mindre bra egenskap är ... 

” ... att du ibland glömmer bort att du är ’fucking Carolina Gynning’. Du tar en bajskorv för mycket ibland och då 

behöver jag påminna dig om att det inte är ditt jobb. Om skon inte ­passar för de människorna som sätter sig på dig så är det de som får skärpa sig.”

 

Den största missuppfattningen om Carolina är ... 

”... det jag förut kunde bli frustrerad över är att folk hade en ganska ­endimensionell bild av dig som kom från dina första tv-framträdanden och modellandet. Men tack vare ­podden har nog många fått se alla ­nyanser av dig.”

 

Mitt roligaste minne med Carolina är ... 

”... ett av mina första roliga minnen är när vi skulle göra ”Stjärnorna på is” och jag förstod att jag hade en sanningssägare vid min sida. En journalist frågade varför vi trodde att kändisarna ville vara med, då svarade du ”Folk vill vara med i det här programmet för att de vill boosta sina ganska dassiga ­karriärer genom att vara med i tv.” Jag blev sjukt inspirerad till att inte vara så PK. Men Gynning har diplomatskyltar och kommer undan med allt!”

 

Det här måste Carolina packa ner i BB-väskan ... 

.”.. en flundra! Det brukar hon lägga i Chanelväskan.”

Gynning om Berg

Som vän är Carina… 

”... den roligaste jag vet och ett otroligt stort stöd för mig i livet!”

 

Och som mamma är hon… 

”... den perfekta mamman. Det är nästan irriterande för du är så perfekt.”

 

Att podda med Carina är… 

”... så jäkla roligt, lärorikt och som terapi så jag slipper att lägga de där extra 800 kronorna på det. ”

 

Det bästa med Carina är… 

”... det roliga, men det finaste är nog ändå att du är så lojal. Berg är mitt berg.”

 

Men en mindre bra egenskap är… 

”... jag tycker inte att det finns några. Vi har aldrig ens bråkat.”

 

Den största missuppfattningen om Carina är…

”... finns det ens någon? Kanske att du 

är PK, men det har väl också visats i podden att du inte är. När jag säger fula ord är det lite ’jaja, det är Gynning’, men när du säger något blir det mer ’oj, vad sa hon?!’.”

 

Mitt roligaste minne med Carina är… 

”... när jag gav en hamster till Carina. På natten så rymmer hamstern och ­fastnar i en råttfälla, klockan fyra på natten när vi alla är på landet ­tillsammans. Det var så sjukt bisarrt, att behöva ljuga för barnen att hamstern har rymt ut till hamsterfamiljen i skogen samtidigt som vi försökte dölja alla spår. ”

 

Det här måste Carina packa ner i BB-väskan… 

”... krämerna, Berg. Du vet hur viktiga de är för dig. Bebisen ­klarar sig alltid, du får ju lite ­blöjor och sånt!”

Stylist Linda Jägerström
Hår & Makeup: Elva Ahlbin & Linda Fernström
Creative director: Vendela Zandén