Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rebecca Bergman berättar om hur hon fick operera bort en äggstock när hon var 19 och hur det känns att vara gravid med tredje barnet.Rebecca Bergman berättar om hur hon fick operera bort en äggstock när hon var 19 och hur det känns att vara gravid med tredje barnet.Rebecca Bergman berättar om hur hon fick operera bort en äggstock när hon var 19 och hur det känns att vara gravid med tredje barnet.
Rebecca Bergman berättar om hur hon fick operera bort en äggstock när hon var 19 och hur det känns att vara gravid med tredje barnet. Foto: Jessica Vera

Gravida Rebecca Bergman: ”De fick ta bort en av mina äggstockar”

Efter två svåra graviditeter blev träningsprofilen Rebecca Bergman oplanerat gravid igen, denna gången med en flicka. mama pratar med Rebecca om hur hon fick operera bort en äggstock när hon var 19 och hur det känns att vara gravid med tredje barnet. 

Rebecca Bergman inspirerar dagligen sina 47 000 följare på Instagram till ett hälsosammare liv och visar ärligt upp den tuffa viktresa hon gått igenom efter två utmanande graviditeter. Och trots att Rebecca nu lider av svår foglossning och saknar sin träning, är den här graviditeten fysiskt lättare än de två tidigare. Men nu upplever hon andra typer av problem säger hon.

– Den här gången är det mer psykiskt än fysiskt påfrestande, och det är för att jag redan har två barn att ta hand om. Då gäller det att bita ihop och alltid vara glad. Och det kan vara ganska jobbigt. 

Rebeccas familj växer! Här tillsammans med mannen Robin, sonen William, sonen Benjamin och dottern i magen.Rebeccas familj växer! Här tillsammans med mannen Robin, sonen William, sonen Benjamin och dottern i magen.Rebeccas familj växer! Här tillsammans med mannen Robin, sonen William, sonen Benjamin och dottern i magen.
Rebeccas familj växer! Här tillsammans med mannen Robin, sonen William, sonen Benjamin och dottern i magen. Foto: Jessica Vera

Rebecca Bergman

Ålder: 28 år

Familj: Man Robin 31 år, William 4 år, Benjamin 3 år.

Gör: Träningsprofil @rebbeccabergman, säljare på Dressman

Bor: Hus i Stockholm

BF: 31/12

Gravidvecka vid intervjun: 31

Hej Rebecca! Grattis till din tredje gravitet! Hur mår du?
– Hej! Tack! Jag mår bra, men känner mig ganska trött.

Du har redan två barn. Hur skiljer sig den här graviditeten från dina tidigare?
– Jag har spytt hela graviteten och haft sån extrem foglossning den här gången, jag kan knappt gå.

– Men med mina tidigare graviditeter hade jag andra problem. Med William, min första son, satt min njure i kläm. Och med min andra son Benjamin gick vattnet redan i veckan 19, men som tur var stoppade de allting och han höll sig inne ända till vecka 37. 

Du är en träningsprofil med ett stort konto på Instagram – hur tränar du under graviditeten?
– Ja, det är stort träningsfokus på min profil, träning betyder jättemycket för mig. Vanligtvis gymmar varje dag innan jobbet. Men på grund av min foglossning kan jag inte träna alls i denna graviditet, vilket får mig att må ganska dåligt. Jag har inte tränat sedan i juli! Min högsta dröm just nu är att bara få gå ut och springa. 

https://www.instagram.com/p/CW875rGMqvn/?hidecaption=true

Har du kunnat träna under dina andra graviditeter?
– Då var jag överviktig och tränade inte alls. Dessutom var det jobbiga graviditeter med komplikationer. 

Du har gjort en hälsoresa – vad var det som inspirerade dig?
– Allting handlar om mina barn. Tidigare kunde jag vara helt slut bara jag hade dammsugit. Jag kunde inte ens leka med mina barn ute i parken. Så det var det som sporrade mig mest. Och även hälsoaspekten, under min sista graviditet vägde jag så pass mycket att de var oroliga för mig. 

Foto: Ulrika Lundberg

Var den här graviteten planerad?
– Nej inte alls. Jag har bara en äggstock och jag gick på preventivmedel. Så det här var väldigt oplanerat. Min man Robin och jag ganska chockade. Jag var mitt upp i vidareutbildning på mitt jobb och hade inte tankar på barn just då. Men saker händer av en anledning. Och det är ett mirakel att jag lyckas bli gravid trots omständigheterna. Men det gick lätt med min sista gravitet också, jag blev gravid med Bejamin väldigt snabbt inpå min förlossning med William.

De fick ta bort en av mina äggstockar

Hur kommer det sig att du bara har en äggstock?
Jag hade en elakartad cysta som upptäcktes när jag var 19 år. När de skulle operera bort cystan var det något som gick snett. Så då fick de ta bort en av mina äggstockar. Jag fick då höra att jag inte skulle ha samma möjlighet att få barn som alla andra. Och det gjorde mig stressad så klart. Men jag tycker att det har gått bra för oss ändå. Haha!

Vem var den första du berättare om graviteten för – och hur berättade du?
– Det var för Robin. Jag hade gjort en liten box med graviditetstestet och en ”I love dad”-tröja. Han var som sagt lite ställd eftersom vi har så mycket andra saker som pågår i våra liv. Men efter en vecka hade han smält att vi ska bli föräldrar igen, och nu längtar vi båda två jättemycket. 

Rebeccas man Robin var den första som veta att hon var gravid.Rebeccas man Robin var den första som veta att hon var gravid.Rebeccas man Robin var den första som veta att hon var gravid.
Rebeccas man Robin var den första som veta att hon var gravid. Foto: Jessica Vera / Jessica Vera
Jag vill visa henne vad girl power är

Du har två pojkar. Hur känns det att få en flicka?
– Det känns väldigt kul! Jag har alltid velat ha en liten flicka. Men huvudsaken för mig är självklart att barnet är friskt. Men det är spännande och det känns som att bli mamma för första gången på nytt. 

– Sen vill jag visa henne vad girl power är och berätta för henne att ingen någonsin ska få trycka ner henne. 

Är du orolig inför förlossningen?
– Jag är rädd för att saker och ting inte ska gå som det ska. Men jag försöker påminna mig själv om att vi bor i Sverige och att jag kommer få den bästa möjliga vården. Mina tidigare komplikationer vid förlossningarna har självklart gjort mig lite extra orolig. När vattnet gick i vecka 19 med min andra son Benjamin sa läkaren att ”om han kommer nu kommer han vara hjärndöd”. Det var som en käftsmäll. Ända från vecka 19 och fram till förlossningen var jag livrädd för att någonting skulle hända. Så även om jag har haft besvärlig foglossning har den här gången varit betydligt lättare. Men det är klart jag är orolig och uppmärksam. 

Den kommentaren gör mig förbannad

Är det någonting som du är trött på att höra under graviditeten?
– Att folk hela tiden säger att jag ska njuta av mig graviditet. Det kanske inte är så lätt för alla att njuta. Den kommentaren gör mig förbannad. Ni vet ju inte hur jag fungerar, jag kanske inte alls tycker det är härligt att vara gravid. 

– Visst kan det vara mysigt att känna sparkarna. Men det är väldigt jobbigt med foglossningen vilket kan göra det svårt att njuta. 

Vem vinner namndebatten – du eller Robin?
– Jo men det är väl jag, haha! Det står just nu mellan tre namn. När man frågar barnen så säger dem Olivia, och jag har alltid tyckt om det namnet. Så förmodningen blir det det, om hon är en liten Olivia när hon väl kommer ut vill säga. Isabella eller Cornelia står också högt på listan. 

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hon då heta? 
– Jag hade apelsin som craving i början, och jag tycker egentligen inte om apelsin. Och en annan som är lite konstigt är att jag tycker om att borsta tänderna ofta. Så apelsin eller tandkräm haha!

Under graviteten har Rebecca varit extra sugen på apelsiner – och tandkräm!Under graviteten har Rebecca varit extra sugen på apelsiner – och tandkräm!Under graviteten har Rebecca varit extra sugen på apelsiner – och tandkräm!
Under graviteten har Rebecca varit extra sugen på apelsiner – och tandkräm! Foto: Jessica Vera / Jessica Vera

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Jag längtar efter att kunna vara ute och gå, att kunna röra mig utan att ha ont. Men också att få bli mamma igen. Jag längtar till att få ha det mysiga bebisgoset. 

– Men för min egen del är det att kunna träna och göra det som jag mår bra av att göra. Att få göra saker för mig själv, det gör mig också till en bättre människa och till en bättre mamma. 

Hur var dina tidigare födslar och har du några tankar kring hur du vill föda denna gång?
– Med William var det hemskt rent ut sagt. Hans nagelsträng var lindad flera varv runt halsen, så det var kritiskt. Jag blev igångsatt och det tog över 48 timmar. Det var nära på att bli akut kejsarsnitt. Men jag vägrade. Jag blev så arg så att det fick mig att trycka ut honom. Men det gick mycket bättre med Benjamin, då gjorde vi förlossningen nästan helt själva. Barnmorskan var nämligen inne i rummet bredvid hos barnens kusin som föddes samma dag. De är födda med bara 56 minuter emellan. 

– Nu vill jag egentligen föda under vatten, men då har jag fått höra att man inte får ha epidural och smärtlindring. Och eftersom jag vet hur ont det gör och brukar säga Epidural är Guds gåva, så kommer det nog inte bli så.

Har du bestämt dig för hur du kommer att mata ditt barn? Hur har detta funkar för dig i dina tidigare graviditeter?
– Amma vill jag absolut göra om det går. Det är det bästa man kan ge sitt barn, och det stärker immunförsvaret. Med William försökte jag i flera månader men det gick inte. Med Benjamin gick det dock bra, då var jag så glad att jag kunde amma. 

Det är helt okej att göra misstag som mamma

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
Att bli mamma har förändrat hela mitt liv. Innan var jag en partyprinsessa, men nu kan jag knappt titta på alkohol. Så man kan nog säga att jag blivit mer lugn. Ja, jag har verkligen lärt mig att bli en lugnare människa.

– Sen har jag också insett att det är helt okej att göra misstag som mamma. Men att man måste rätta till det. 

William och Benjamin längtar efter att få en lillasyster.William och Benjamin längtar efter att få en lillasyster.William och Benjamin längtar efter att få en lillasyster.
William och Benjamin längtar efter att få en lillasyster. Foto: Jessica Vera / Jessica Vera

Hur tror du att dina barn William och Benjamin kommer reagera på att få en lillasyster?
– Min yngsta son är supertaggad! Han pussar på magen och säger ”godmorgon lillasyster” varje morgon. Och de pratar båda två om att de ska bli storebröder på förskolan, och så vill de ligga på magen och gosa. William är inte i lika mycket extas som Benjamin, men han är ju redan storebror som han brukar säga till mig. 

LÄS MER: Sofia födde två barn inom tio månader: ”Gråa hår och otrolig glädje”