Foto: Michel Widenius

Gravida Rachel "Yoga girl" Brathen om förlossningen: "Jag ska föda hemma"

Hon har över två miljoner följare på Instagram, har just startat ett eget yogacenter på Aruba och lanserat två nya företag. mama träffade gravida Rachel ”Yoga girl” Brathen, 28, inför hennes livs största utmaning – att bli mamma. Detta är ett utdrag ur omslagsintervjun i mama nr 2 2017.

Graviditeten var inte planerad. Rachels man Dennis Schoneveld, 30, hade i och för sig längtat efter barn länge, men själv hade hon kunnat vänta. Den som följt Rachel vet att hennes liv innehåller så enormt mycket mer än gröna hälsodrinkar och handstående i rosa soluppgångar. Och att de senaste åren inte varit någon dans på en kritvit sandstrand.

Dennis och Rachel blir snart föräldrar – och hunden Ringo får ett "syskon". Foto: Michel Widenius Foto: Michel Widenius

Våren 2014 förlorade Rachel sin mormor och sin bästa vän Andrea inom loppet av några månader. Som hundratusentals andra av hennes följare satt jag själv med mobilen i handen och försökte tyda vad som hade hänt den där dystra dagen i mars. Fotot på Rachels arm med en kanyl.  Och så texten under: ”Man säger att min bästa vän har gått bort. Jag förstår inte.”

Händelsen var även för en utomstående ofattbar att ta till sig, likaså omständigheterna kring den. I samma stund som Andrea omkom i en bilolycka i Costa Rica kollapsade Rachel av djupa magsmärtor, på flygplatsen på Aruba. Det visade sig att hennes blindtarm brustit i samma stund som bästa vännens hjärta slutat slå. Tiden efter beskriver Rachel som ett mörker, ett mörker som om möjligt blev ännu mörkare när mormodern kort därpå också gick bort.

"Jag tänkte att alla jag älskade skulle tas ifrån mig"

Den som känner till Rachels bakgrund vet att hon har drabbats av flera förluster i livet – när hon var liten omkom hennes styvfar i en tragisk flygolycka. Att hon förlorat så många nära har förstås lämnat ärr.

− Länge gick jag runt med ett katastroftänk där jag tänkte att alla jag älskade skulle tas ifrån mig. Det gjorde att jag hade svårt att låta människor komma riktigt nära. Men jag har jobbat mycket med att förändra det. Förstått att man går miste om så mycket i livet om man stöter bort dem man älskar.

 

Hur tror du att det blir att kombinera det katastroftänket med att ha barn?

– Det har blivit mycket bättre på senare tid, men det är nog något jag alltid kommer behöva jobba med. När det gäller lilla Poppy (smeknamnet på flickan i magen, reds anm) så får jag ta en dag i taget. Jag känner mig väldigt trygg i mig själv nu och det tror jag hjälper mycket.

[adSpace placement="manual"]

Rachel och Dennis fullföljde planen att gifta sig sommaren efter mormoderns och Andreas bortgång ändå. Men att sätta ett barn till världen kändes just då avlägset, berättar Rachel.

− Jag var inte redo för en sådan livsomvälvande grej. Det hade inte känts bra att föda ett barn med det sorgebagaget jag bar på. Jag behövde ha tid att läka mig själv.

Ser fram emot förlossningen

Två år senare, år med mycket tårar, men också glädje, åkte Rachel på en efterlängtad meditationskurs i Tyskland. Yogar och mediterar gör hon dagligen, men mestadels i egenskap av att vara den som leder och guidar. Rachel säger att hon tenderar att bortprioritera sig själv, men att veckan på retreatet gav henne en möjlighet att gå på djupet. Något som visade sig vara fruktsamt – och det inte bara på ett mentalt plan.

− Jag kom hem och sa till Dennis ”Jag tror jag är redo”. Vi blev gravida samma helg. Dennis påstår att han visste att det skedde. Fast det vet jag inte om jag tror på, skrattar Rachel och lägger handen på mannen som bredvid henne i soffan.

[adSpace placement="manual"]

När det kommer till förlossningen har Rachel varit säker från dag ett – hon vill föda hemma med Dennis och en barnmorska vid sin sida. Helst utan smärtstillande. I nuläget är Rachel betydligt mer förväntansfull än nervös inför förlossningen. Hon kan till och med se fram emot att få möta den där fruktansvärda smärtan som hon har hört så mycket om.

Rachel Brathen tror att yogan kommer hjälpa henne under förlossningen. Foto: Yoga_girls Instagram Foto: Yoga_girls Instagram

− Ibland upplever jag att vi haussar upp förlossningen för mycket, den har blivit en klinisk grej där sjukhuspersonalen ska kontrollera varje andetag. Att makten förskjuts från kvinnan på det sättet tror jag kan leda till att många blir överdrivet uppskrämda. Föda barn är ju världens naturligaste grej. Men självklart är det jättebra att vården finns vid sidan om ifall något går snett. Vi har sjukhuset tio minuter bort om det skulle behövas.

Kommer du ha hjälp av yogan under förlossningen, tror du?

− Ja, jag vet ju en hel del om hur man tar hjälp av andningen i smärtsamma situationer. Sedan har ju yogan gjort att jag känner min kropp väldigt väl på ett fysiskt plan. Vetskapen om att den kan klara av så mycket ger styrka. Men så klart blir förlossningen den största fysiska utmaning jag någonsin ställts inför.

 

Yoga girls tre bästa yoga-övningar för gravida:

1. Malasana 

Sträck upp vid inandning, sätt dig ner i squat vid utandning. Ta ett fullt andetag om det behövs emellan. Stärker sätesmuskler och är bra prepp för att öppna höfter inför förlossning.

2. Buddha Konasana 

Fotsulorna möts och knäna fälls ut. Öppnar upp ljumskar och stärker ländryggen.

3. Savasana 

Avslappningsövning där du ligger på vänster sida, gärna med ett bolster som stöd framför eller bakom.

Av: Sofia Edgren

Foto: Michel Widenius

Detta är ett utdrag ur omslagsintervjun i mama nr 2 2017. Köp tidningen i butik eller läs resten av artikeln i appen mama PLUS – gratis för prenumeranter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård från Emma S för 159 kr. Köp nu!