Gravida Ciara Zelmerlöw: Missfallen har gjort oss starkare

Ciara och Måns Zelmerlöw ska bli föräldrar igen, efter att tidigare ha drabbats av flera missfall. För mama berättar nu Ciara om överraskningen och lyckan, men också oron över att inte få behålla graviditeten (som faktiskt är hennes sjunde), och det första hon tänker varje dag när hon vaknar:

– Jag hoppas du är okej där inne. 

Thérèse Bilby

Stort grattis till graviditeten, Ciara! Hur berättade du för Måns att du var gravid igen?
– Tack! Vi är superglada och känner oss väldigt tacksamma. Det är också en skrämmande tid för oss, så vi håller tummarna! Måns och jag fick faktiskt reda på det tillsammans! Jag städade ur min badrumslåda och hittade ett graviditetstest som jag måste ha köpt i ett annat land. Eftersom det var på ett annat språk var jag inte säker på om det var ett graviditetstest, en ägglossningssticka eller något annat. Jag ville rensa bort allt, så jag tog testet och la det sedan åt sidan och glömde det. Det var inte förrän jag gick och la mig och frågade Måns om han visste vilket språk det stod på stickan – och det visade sig att han gjorde det och det översattes till ”gravid”. <3

Wow, så fint. Vilken härlig överraskning! Hur berättade du för alla andra?
– Vi berättade det ganska snabbt för vår närmaste familj och vänner, eftersom jag ville ha ett stödsystem runt mig för säkerhets skull. Jag ville inte göra en stor grej av det hela, om det inte skulle fortsätta, så det var mer av bara ett ”det här är situationen, bara så du vet. Låt oss hoppas!”.

Ciara och Måns Zelmerlöw. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ciara Zelmerlöw

Ålder: 34

Familj: Gift med Måns Zelmerlöw, barnen Albert och Archie

Bor: London, England

Gör: Skådespelare

Vi håller tummarna! Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Den här är väldigt annorlunda av flera anledningar. För det första är det ångestframkallande. Jag tar faktiskt medicin mot min ångest, vilket verkligen har hjälpt mig den här gången.

Är det något speciellt som oroar dig med graviditeten?
– Hur lång tid har du på dig... 😅

Förstår. Men hur mår du just nu då?
– Fysiskt har jag mått det bästa jag har mått hittills av alla (7!) graviditeter jag har haft. Mentalt måste jag erkänna att jag kämpar med att vara så överväldigande glad för hur långt vi har kommit så här långt. Jag vill inte ha negativa tankar - men jag kämpar med att se min kropp gå igenom sådana fysiska dramatiska förändringar. Min kropp har gått igenom mycket, och det märks! Jag måste prata mig ur den osäkerheten.

– Jag tar också dagliga blodförtunnande injektioner i magen, för att ge oss den bästa chansen att hålla den här lilla personen vid liv! Det tog ett tag att vänja sig vid det, men förhoppningsvis kommer det att vara värt blåmärkena i slutändan.

Hur tror du att Albert och Archie kommer att reagera på att få syskon?
– Jag tror att Albies kommer att kämpa... Han är... hur ska jag säga det här, beskyddande över sina ögodelar. Att dela är inte hans bästa egenskap, som för de flesta 4-åringar! Han kysser han min mage då och då och säger ett litet hej. Det ska bli intressant!

– Archie kommer att vara fantastisk. Han är en känslig liten själ och verkar förstå hur vi alla mår. Han är väldigt omtänksam och han är så mycket äldre nu att han kan vara ett extra par hjälpande händer! Men han önskar sig nog en syster snarare än en bror.

Du har drabbats av flera missfall och har änglabebisar. Är du orolig över denna graviditet?
– Ja, jag tror att jag förmodligen har täckt denna! Vi hade 3 missfall i följd, 2 av dem var fördröjda. Det var en väldigt traumatisk tid för oss alla, och vi tänker på de där änglabebisarna varje dag. Förhoppningsvis har det gjort oss starkare, och jag hoppas att vara öppen om våra erfarenheter kan hjälpa andra i en liknande sits att känna att de inte är ensamma. Kort sagt, ja visst är jag orolig. Jag gör mitt bästa för att ta en dag i taget och vara stolt över var vi är i dag.

Vad är din första tanke varje morgon?
– Jag hoppas du är okej där inne, följt av ”är det dags att ta min marmite och avokado-bagel än?”. Haha, döm mig inte förrän du har testat det!

https://www.instagram.com/p/CR6uElnJNxi/?hidecaption=true

Det låter intressant! :) Om du skulle döpa ditt barn efter ditt största sug, vad skulle hans/hennes namn vara?
– Gurka!

Har du några tankar om hur du vill föda?
– Jag har inget val den här gången. Jag har gjort två kejsarsnitt så det blir ytterligare ett. Vilket jag är väldigt nöjd med!

Har du några tankar om amning och flaskmatning?
– Jag tror att det som fungerar för dig och ditt barn är det helt rätt val. Det finns mycket stigma kring falskmatning och amning - jag tror att det skapar för mycket press på kvinnor. Jag älskade att amma mina barn, men jag vet att det inte är en lätt resa för alla. Jag matade pojkarna i cirka 4-6 månader tills ett av mina bröst bestämde sig för att sluta producera mjölk! Så min kropp fattade beslutet åt mig.

När känner du att din partner inte förstår dig?
– Åh var ska jag börja! Måns och jag är väldigt lika på många sätt, men herregud, vi är också olika! Jag bär verkligen mitt hjärta på ärmen och är full av känslor, eftersom han definitivt är den mer praktiska och sakliga typen. Känslor i grunden. Han förstår inte de flesta av mina! Men det är förmodligen svårt att hitta någon som gör det!

När började ditt gravidglow kicka in?
– Väntar fortfarande…

https://www.instagram.com/p/CcGerahKEvK/?hidecaption=true

Kan du berätta om en vanlig familjedag?
– Ja, det är ofta oförutsägbart. Varje dag ser annorlunda ut – vilket fungerar för oss, men inte för de flesta föreställer jag mig! Båda våra arbeten är likartade i det avseendet. Jag får oftast inte reda på mina arbetstider i studion förrän kvällen innan, och manus brukar komma fram på morgonen! Samma sak med filmscheman, så planering är omöjligt i vårt hus! Det är ett spontant liv! Vi säger så. Men vi älskar det. Det ena som verkligen är säkert är massor av kaffe och massor av kärlek!

Vad har du lärt dig sedan du fick dina första barn?
– Att dina föräldrar inte visste något heller! Det är definitivt en ”lär dig längs vägen”-process, och jag är säker på att de gjorde på samma sätt! Det är definitivt okej att göra misstag! Dessutom - att inte lyssna på någon annans råd. Du vet definitivt instinktivt vad som bäst för dig och dina barn.

– Dessutom är mängden överväldigande kärlek och skydd du känner obeskrivlig. Det liknar inget annat jag känner till!

LÄS MER: Kändisar som är gravida och ska få barn 2022 

LÄS MER: Missfall – 14 viktiga frågor och svar