Tvåbarnsmamman Gabriella Joss Possler är gravid i vecka 20. Foto: Instagram.com/ gabriellajpossler

Gravida Gabriella Joss Posslers glädjebesked: ”Får ha kvar min livmoder”

Det var ett vanligt cellprov hos barnmorskan som plötsligt vände livet upp och ner för gravida tvåbarnsmamman Gabriella Joss Possler. 

De cellförändringar som hittades ledde till en akut operation, vilket innebär risk för missfall eller för tidig födelse.

– Det känns nästan som att jag fått en andra chans på livet! säger Gabriella till mama efter ett lyckat ingrepp. 

Gabriella Joss Possler har berättat i sin blogg att cellprovet hon gjorde tidigare under graviditeten visade på ”lätta” cellförändringar. Men efter ännu en undersökning verkade läget värre. Cellförändringarna var ”höggradiga” och Gabriella fick höra att hon antagligen skulle behöva opereras efter förlossningen. Därefter eskalerade det ytterligare. 

LÄS OCKSÅ: Gabriella Joss Possler: ”Varannan-vecka-livet fungerar oförskämt bra” 

När provsvaren kom åkte Gabriella, övertygad om att hon nu hade cancer, till kvinnokliniken för att prata med en läkare. 

”Han förklarar för mig att jag har något som heter adenocarcinum in situ (AIS) som är en lite ovanligare typ av cellförändring. Han förtydligar att jag enligt prover just nu inte har cancer men att det är den typen av celler fast ”på plats”. Dom har alltså inte spridit sig till annan vävnad än. Av vad dom har sett.”, skriver hon i sin blogg.

”Risk för missfall”

Gabriella får tid för konisering, alltså en operation där man tar bort en del av livmodertappen, redan veckan efter. 

Läkaren förklarar också att om det är cancer i ett tidigt stadium kan det räcka att operera bort livmodern. Om det är invasiv cancer, alltså har spridit sig, behöver Gabriella förlösas med snitt efter vecka 30 och därefter påbörja vidare behandling.

”Operera bort livmodern? Jag är nyfyllda 27 år, dödskär i min man och han har inga barn. Vi skulle ju ha minst två barn tillsammans? Koniseringen innebär också en risk för missfall eller att bebis blir för tidigt född.”

Gabriella skriver i bloggen att hon fick upp alla tänkbara katastroftankar i huvudet och att tårarna bara rann. Efter att ha våndats fram och tillbaka landade hon i det som läkarna förespråkade – att en konisering inte kan vänta. 

Väl på operationen fick Gabriella också ett så kallat cerklage, alltså ett band runt livmoderhalsen, som från och med nu ska förhindra allt för tidig födsel. 

https://www.instagram.com/p/Cd8x1XBMpQY/?hl=sv?hidecaption=true

I väntan på att få veta resultatet av koniseringen tog Gabriella en paus från sociala medier och telefon, men hann svara på några följarfrågor på sin Instagram. På frågan om hon känner sig väldigt deppig efter allt svarade hon:

”Jaa! Eller väldigt, väldigt orolig. Är jobbigt att gå igenom detta och samtidigt bära det finaste man kan få i magen ❤️ allt blir så mycket mer känsligt och läskigt. Hade varit nog jobbigt utan graviditeten.”

Gabriella Joss Possler om cellförändringarna

Men så kom till slut de goda nyheterna:

”Fick finaste beskedet idag!! Kan knappt tro det 😭😭😭 är världens lyckligaste! Dom fick bort alla förändringar i samband med operationen och jag får föda vaginalt, ha kvar min livmoder och bara fokusera på att vara gravid 😭❤️ så extremt tacksam för livet just nu 😭❤️❤️❤️”

https://www.instagram.com/p/CgEMbe8MqrO/?hl=sv

På sin Instagram skriver Gabriella också att hon kommer att få gå på extra täta kontroller nu men att det bara är ”en lättnad och en glädje och fint att vården har extra koll”. 

Hon uppmanar också sina följare att gå på sina cellprov – vilket hon själv har gjort men ändå visade sig ha den här typen av cellförändringar. 

När mama når Gabriella, som är i graviditetsvecka 20, säger hon att hon mår jättebra:

– Från att ha trott att jag faktiskt har invasiv cancer eller ens få tankar på att det finns en risk att jag har invasiv cancer till att få veta att jag är FRISK. 

Gabriella och hennes man Zebastian väntade barn 2021 men drabbades då av missfall. Paret gifte sig i slutet av 2021.

https://www.instagram.com/p/CfMwDrIsNc7/?hl=sv

LÄS OCKSÅ: Läkarna sa att Natali Fikas, 33, var steril – nu är hon gravid

LÄS OCKSÅ: Elsa Billgren: ”Det finns inget sorgligt med 'bara' ett barn”