Gabriella Joss, Barnrumsinspo, Lindas bakskola – 3 mammor som gör digital succé

Lifestylebloggaren Gabriella Joss, Hanna Melldén Sandmark som ligger bakom Instagram-kontot Barnsrumsinspo och Linda Andersson som gör Lindas bakskola har alla gjort digital succé av sina passioner.

Lisa Nylén

Bloggaren och Instagram-profilen Gabriella Joss

På kort tid har Gabriella Joss, 21, från Umeå, mamma till Jason, 11 månader, blivit ett stort bloggnamn och fått massor av följare på Instagram.

Gabriella Joss med sonen Jason, här 6 månader. Foto: Emily Dahl Foto: Emily Dahl

Hur kom du in på sociala medier-spåret?

– Jag har bloggat sedan tidiga tonåren, men det har bara varit små bloggar med kanske tio följare. Sedan startade jag en ny blogg i januari 2014, på en ny blogg-portal som precis hade öppnat då. När den började växa så växte jag med den. Jag har nog fortfarande inte förstått det än!

Varför tror du att så många vill följa dig?

– För att jag är en vanlig tjej som delar med mig av det mesta, även mina osäkra sidor och andra jobbiga saker, som när jag känner mig som en dålig mamma eller att jag tycker att mina bröst har blivit olika stora efter amningen. Jag har från början haft en väldigt nära relation till mina läsare och svarar fortfarande på alla kommentarer jag får, även om jag får typ 200 kommentarer. Vi är som ett stort tjejgäng.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Jag jobbar hemifrån, där också min man finns, eftersom han har tagit nästan hela föräldraledigheten med Jason. Det mesta är planerat och systematiskt och jag skriver kanske fyra blogginlägg om dagen, på samma gång, plus tar bilder till mitt Instagram-konto som fungerar lite som bloggens ansikte utåt. Och så försöker jag lära mig lite mer om att göra Youtube-filmer.

Du försörjer dig på det här nu, vad har du för strategi för att öka

 siffrorna?

– Jag följer mycket bloggar och Instagram-konton och är noga med att själv kommentera och gilla, så att jag syns. Sedan är det viktigt att bestämma sig för vem man vill nå ut till med bloggen. Jag fokuserar på unga tjejer och mammor och gör inlägg som passar dem. Jag varvar skönhetstips med recept och berättelser om vad jag har gjort under dagen.

Du skriver en del om att laga vegetarisk mat. Är det något du aktivt vill inspirera till?

– Ja, absolut, men det ska aldrig vara påtvingat, alla får göra som de vill. Sommaren 2014 fick jag den första kommentaren från en läsare som berättade att hon hade blivit vegetarian tack vare mig, ”tack för att du har fått upp mina ögon för djur och natur”, och sedan dess har jag säkert fått höra samma sak från minst 100 läsare.

Ser du på dig själv som en maktfaktor?

– Visst påverkar jag väldigt många unga tjejer, både i konsumtionsfrågor och i rena åsikter, vilket är både häftigt och läskigt. Men jag försöker vara mig själv och vara den bästa förebilden. Allt jag vill är att sprida nätkärlek.

[adSpace placement="manual"]

Hanna Mellden Sandmark inspirerar med Instagram-kontot Barnrumsinspo

Hanna Melldén Sandmark, 30, mamma till Henri, 4, och Wilhelm, 3, var föräldraledig och la ut lite bilder från den pågående renoveringen i nyköpta huset i Halmstad. I dag sopar hon banan med kontot @barnrumsinspo på Instagram!

Hanna med sönerna Wilhelm och Henri. Foto: Emily Dahl Foto: Emily Dahl

Hur började det?

– Dagen då jag la ut bilder för första gången hade vi haft kompisar över, som undrade var vi köpt några saker som fanns i Henris rum, så jag la ut svaret på Instagram. På kvällen märkte jag att 40 personer hade kommit till sidan, morgonen därpå var det 100, och när en vecka hade gått så hade jag 1 000 följare. I dag jobbar jag heltid med bloggen och försörjer mig på det.

Vad har gjort att du blivit så stor?

– Jag tror att det handlar om att jag fokuserar konsekvent på bilder av barnrum, men blandar olika stilar, och det gör att fler blir intresserade. Jag sätter heller ingen flick- eller pojkstämpel. Henri älskar Elsa i ”Frost”, så hans rum går i hennes färger och innehåller både sänghimmel och slottstrappa. Dessutom vill han gärna ha på sig prinsessklänning, och när jag la ut en bild på honom i den så fick jag en del kommentarer…

Vad skrev folk?

– Jättemånga skrev ”vad roligt att du låter honom ha det!” men en del ifrågasatte varför en pojke skulle ha klänning.

Med ett stort Instagram-konto har du makt att påverka värderingar, tänker du på det?

– Visst har jag möjlighet att nå ut, men jag tänker inte på det som makt. Det låter så hårt. Jag betonar att alla får tycka och tänka som de vill, och har en ödmjukhet inför människors åsikter. Så länge det inte rör sig om direkta påhopp, då säger jag ifrån direkt.

När det gäller Henris klänningar händer det att jag får kommentarer på mejlen, och då svarar jag att man får tycka vad man vill, men att jag låter honom vara den han vill vara. Det här med genus ligger mig varmt om hjärtat!

När har det annars stormat i kommentarsfältet?

– Det stormar ganska ofta. ”Får barn verkligen leka här?”, är en vanlig kommentar när jag till exempel har lagt ut en inspirationsbild på ett städat barnrum som kanske går helt i vitt. Jag är förskollärare i botten och som pedagog vet jag att leksaker ofta går i de fyra basfärgerna, och barn har leksaker, så för mig är den vita inredningen inget problem. Och för att kunna se inredningen måste det ju vara lite undanplockat när bilden tas.

[adSpace placement="manual"]

Linda Andersson driver Sveriges största bakblogg Lindas bakskola

Linda Andersson, 46, mamma till Amanda, 19, Felix, 17, Kalle, 16, Tiger, 9, och Frida, 6, jobbade på mamas systertidning Hembakat när hon, i samband med att tidningen skulle bli mer digital, kom på idén att starta en bakblogg.

Linda Nilsson med barnen Tiger och Frida. Foto: Emily Dahl Foto: Emily Dahl

Varför tror du att bloggen har blivit så populär?

– Jag gillar att inspirera och att lära ut. Jag har en bakgrund som hemkunskapslärare och gör recept som är pedagogiska och lätta att förstå, jag fotograferar tydliga steg-för-steg-bilder till alla recept. Det ska vara enkelt att baka, men förstås ändå bli väldigt gott!

Hur jobbar du för att fortsätta växa?

– Jag är väldigt varierad. Jag blandar kladdkakor, pizza och småkakor med hälsosammare saker, som nyttig glass och smoothies. Just de nyttiga recepten är mycket uppskattade och där utgår jag också ifrån mig själv. Jag försöker också hålla en sundare linje då och då.

Det är mycket sockerhets nu, hur tänker du kring det?

– Jag tycker att det är viktigt att ha en bra balans mellan att äta nyttigt och unna sig godsaker. Det känns bättre att äta hembakat än färdigköpt godis. Då vet man vad det innehåller och man kan undvika ohälsosamma E-ämnen och tillsatser. När man bjuder någon på hembakat visar man dem omtanke, och kärlek. Det är en social aktivitet att baka tillsammans med vänner eller sina barn.

Vad har du för tips på hur man bakar med barnen, utan att det blir kaos?

– Har ni god tid på er, så blir det inte kaos. Ta en sak i taget. ”Så här gör du när du tar mjöl ur mjölpaketet” och ”så här gör du när du knäcker ägg”. Barn lär sig otroligt snabbt. Min yngsta har kunnat knäcka ägg sedan hon var tre. Det är jättebra att barnen får ett intresse för att vara i köket och intresserade av att laga mat. Att baka ihop tidigt kan vara början på ett hälsosammare liv, tror jag!

Hur ser du på dig själv som maktfaktor?

– Kanske jag har makten att påverka försäljningen av livsmedel som förekommer i mina recept, som kondenserad mjölk. Men annars… Det är en bakblogg. Jag kommer aldrig in på samhällsfrågor.

Av: Marina Nilsson

Denna artikel har tidigare publicerats i mama nr 9 2016, som går att läsa digitalt i vår grymma app. Ladda ned mama PLUS nu!